Hirdetés
- PlayStation 5
- Xbox Series X|S
- Call of Duty: Black Ops 6
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Star Wars: The Old Republic - MMORPG
- Úgy tűnik, hogy elkészült a S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl
- Bestbuy játékok
- Assetto Corsa Competizione
- Már jövőre befuthat a Stellar Blade PC-s kiadása
-
GAMEPOD.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr. Romano
veterán
Ismerősömnek van egy vezeték nélküli telefonja, de nem kapcsol be. Szétszedve láttam, hogy az egyik alkatrész olyan mintha rozsdás lenne. Erről lenne szó (már megtisztított állapotban). A 100uf/10v kondi mellett. Ki szeretném cserélni, de sajnos nem tudom, hogy az micsoda, valaki felismeri esetleg?
Köszi
[ Szerkesztve ]
Ez....e...ee...ez egy.... ez egy FOTEL???
-
pumi1980
tag
válasz Dr. Romano #14703 üzenetére
Az X1 pozícióban lévő alkatrész egy kvarckristály.
Le kellene olvasni róla a működési frekvenciát, és hasonlóra cserélni.
Pl .: [link][ Szerkesztve ]
-
Peter789
senior tag
ez egy mezei SMD tokos kvarc - bár csúnya kívülről, de nem hinném hogy a működésében akadályozná...
viszont kérdés hogy mitől rohadt így össze, miközben mellette semmi nyom - lehet kidurrant a kondi oldala és leköpte az elektrolittal ?
[ Szerkesztve ]
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- AquAgorA ...Pál apostol nyomában: http://fleettracker.eu/index.php/component/aquagora
-
Lompos48
nagyúr
Nem biztos, hogy az az alkatrész hibás mégha rozsdás is. Valószínűbb, hogy az a "lé", amiben a kvarc megfürdött vagy ami korrodálta, alá is folyt, meg még ki tudja hová és mást is korrodált vagy megszakított. Szereld ki a delikvenst és nézegesd meg alaposan a környékét.
Bocs', Peter789 nagyjából megelőzött.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Romano
veterán
Köszönet az infókért
pumi1980
Nagy nehezen leolvastam, de a tetején csak ennyi áll: CMT-BBASK3 Ebből lehet következtetni valamire?Peter789 és Lompos48
Jó kérdés, hogy mitől lett ilyen állapotban én sem értem, bár kb felette helyezkedik el a ház elem fedőjének az egyik rögzítő pontja, így ott bejuthatott végül is bármi, ha a fedő nélkül használták. A mellette lévő kondi az rendben van.
Holnap tejesen szétszedem és alaposan megnézem a nyák túloldalát isEz....e...ee...ez egy.... ez egy FOTEL???
-
Lompos48
nagyúr
válasz Dr. Romano #14708 üzenetére
Egyetlen találat van elsőre (aztán több is) a CMT-BBASK3-ről a neten, ami szerint
13.824 мгц azaz MHz
[ Szerkesztve ]
-
pumi1980
tag
Szóval kell egy kvarckristály ami:
- 13.824 Mhz-es
- HC49/SMD [link] tokozású
- egy bolt ahol ez kapható isLompos48, And:
Igazatok van, természetesen SMD tokos a kvarc.[ Szerkesztve ]
-
Peter789
senior tag
én is rágugliztam, és csak 1 orosz oldal hoz rá találatot - ezt a google translate elég zavarosan fordítja még angolra is, nem hogy magyarra - nem vagyok benne biztos hogy azt mondja hogy ez konkrétan 13.824MHz lenne
sehol nem találok ilyen értéket: lomex, elektrokontha, farnell, tme - egyik sem hallott ilyenről... a hqvideo-nál van egy ilyen órajelű SMD oszcillátor, de azt meg nem teheted a helyére
ha felette az elemtartó van, lehet egyszer kifolyt egy elem és ez annak a nyoma... forraszd le, óvatosan bújtasd ki a lábait a műanyag alátétből és úgy vizsgáld körbe - nézd meg hogy a lábak tövénél nem fogyott e el az anyag. azt nem hinném hogy a fémtok teljesen átrohadt volna, csak felületi rozsdának tűnik...
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- AquAgorA ...Pál apostol nyomában: http://fleettracker.eu/index.php/component/aquagora
-
Dr. Romano
veterán
Köszi srácok a segítséget. Ha van valami még írok
Ez....e...ee...ez egy.... ez egy FOTEL???
-
malwy
senior tag
Üdv!
Tanácsot szeretnék kérni, hogy hogyan érhetem el a legjobb eredményt a nyákkészítés során.
Következő vegyszereim vannak:
TN 150 gyorsmarató
TN 160 kémiai ónozó
Akril lakk Spray
Plastik "alakkövető elektronikai védőlakk" (Cremolin) SprayTN150 maratás --> TN160 ónozás --> akril lakkal befújás --> beültetés, szerelés, forrasztás-->Plastik lakkal befújás
Kihagyjam az akrilt vagy akármilyen egyéb javaslat?
Előre köszönöm válaszaitokat!
Üdv: Ákos[ Szerkesztve ]
-
Peter789
senior tag
ennyi vegyszer, macera... lassan olcsóbb lesz ha profikkal legyártatod! 2 oldalas, furatgalvános, forrasztásgátló lakkos ~11*14-es nyákból asszem 2-3 darab, 4 fóliával, cnc marással nem volt 10e... ha neked nem kell 2 oldal és lakk, marás akkor valószínűleg alig pár ezres, és a legtöbb cég tuti vállal postázást is...
-
And
veterán
Gyorsmarató: felesleges. Házilag is összehozható (víz, sósav és hidrogénperoxid), de egyszerű vas-III-kloriddal is marható.
Kémiai ónozó: véleményem szerint sz@rt sem ér, próbálkoztam már vele, de a felület nagyon vékony és sérülékeny lesz, valamint idővel csúnyán feketedik.
Akril lakk: használható, elvileg forrasztható is, csak kicsit büdös. Helyette felületvédelemre TN170 forrasztólakkot javasolnék (ami gyakorlatilag gyanta alkoholos oldata) vékony (!) rétegben, mert különben ragadóssá válik, nem tud kiszáradni.
A gyártatás is alternatíva lehet, a közelmúltban rendeltem tőlük egy minimális gyártási méretű egyrétegű panelt (sok kicsi montírozva, ezt ők is megoldják) lötstop réteggel, nagyjából 7e forintba került. -
malwy
senior tag
válasz Peter789 #14719 üzenetére
Idézem: "Következő vegyszereim vannak."
Ezek mind vannak itthon. És nem egy-két darabot csinálnék a közeljövőben.(#14720) And: A löttyök már meg vannak.
Ezekből kéne kihozni a legjobbat.Amit csináltam az korábban ennyi volt: tn 150-->akril-->beültetés.
De most van kémiai ónozóm, védőlakkom is.[ Szerkesztve ]
-
And
veterán
"(#14720) And: A löttyök már meg vannak."
Nekem is. Attól még nem kötelező használni. Próbálkozz velük, aztán finomíts az eljáráson ha kell, máshogy úgysem fog menni. A kilós kiszerelésű vasklorid meg nem annyira olcsó mostanság, de fajlagosan valószínűleg jóval több panelre elegendő, mint bármi más.
Mod.: "És nem egy-két darabot csinálnék a közeljövőben."
Ha meg több darab kell, akkor különösen megéri a gyártatás: nem feltétlenül csak akkor, egyfajta PCB-ből kell sok, hanem bármit össze lehet montíroztatni a minimális gyártási méretre. Ilyen esetben fajlagosan a legolcsóbb, párszáz forintból kijöhet egy panel, és nincs macera az elkészítéssel, csak a tervezéssel (tervezni meg amúgy is kell). Utángyártatni pedig még olcsóbb, hiszen akkor már a gyártófilmeket sem kell újra elkészíttetni.[ Szerkesztve ]
-
malwy
senior tag
Oké, a maratással nincs gondom. És valóban olcsóbb úgy.
Tehát maratás-->ónozás (vagy ne ónozzak?)-->akril (vagy ne lakkozzak?)-->beszerelés-->védőlakk (tartósítás vagy fölösleges?)
Vagy netán sorrenden is változtassak?Igen, a gyártatás is egy jó dolog, de első körben azt kihagynám. Majd következő körben tisztába rendeződök az árakkal.
[ Szerkesztve ]
-
And
veterán
A gyantás védőlakkot forrasztás előtt érdemes felvinni, mivel a gyanta folyasztószer, könnyebbé teszi a forrasztást. Utána lehet akrillal lakkozni, de olyat én nem szoktam (ez persze egyéni szoc probléma).
Mint említettem, a kémiai ónozót meg inkább kerüld, mint a pestist. De ez is csak egy vélemény, legfeljebb majd rájössz magadtól. Elsőre én sem hallgattam a jó szóra, pedig előre szóltak . A saját kárán mindig jobban tanul az ember.
Gyártás: lehet csak árajánlatot is kérni: weblapon gerber-formátumot becsatolod, részleteket beikszeled, gombot megnyomod, majd hamarosan válaszlevélben leírják, hogy ennyi és ennyi. A részleteket, extra kívánalmakat meg odaírod megjegyzésben vagy megbeszéled telefonon.[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Én nem bonyolítottam túl, TN-150 -el lemarattam, aztán lemostam, beforrasztottam a cuccokat, majd lefújtam TN-180 -al a nyákot. Olyan zöldes lesz a felület, kicsit foltosan rögzül a gravitáció miatt ha ferde a nyák, bármikor átforrasztható.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
_ATi_1
senior tag
Én is pont ebben a reményben élve vettem. Aztán amikor kipróbáltam, jött a csalódás. Ment a kukába a nyák. Alig lehetett forrasztani, és csúnya feketés színe lett (nem a forrasztástól).
Maratni sósav+hidrogénperoxid vízzel hígított keverékében szoktam, mert gyorsabb, és nem fog be mindent a sárga vaskloriddal ellentétben.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz _ATi_1 #14730 üzenetére
Na igen, egy tekercs budipapírral és egy használt törölközővel mentem a vaskloriddal maratni, kellett is a felszerelés.
Am. 5-10 perc alatt minden nyákom megvolt eddig, ha mozgattam a cuccban folyamatosan.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
malwy
senior tag
válasz CPT.Pirk #14729 üzenetére
Külföldi oldalakat meg hobbielektronikát olvasgatva az jön le, hogy a kémiai ónozó jó dolog, csak nem a szar magyar tn 160as.
Nagy különbség akkor nincs, mivel az eddigi maratás->akril->ültetés helyett akrilt kicserélem plastikkal.
Köszönöm a segítségeteket!
Üdv: ÁkosUI: Bár nem hagy nyugodni az ónozósdi
-
_ATi_1
senior tag
válasz CPT.Pirk #14731 üzenetére
Ha egyszer rámegy valami ruhaanyagra, akkor örökre ottmarad
Nekem akkor sikerült ennyi idő alatt kimaratni valamit vaskloriddal, ha felmelegítettem az oldatot. Hideg löttyel volt, hogy egy óráig sem történt semmi. (Ez is ellene szól, hogy melegíteni kell)[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz _ATi_1 #14733 üzenetére
Ez jó kérdés, nyáron marattam utoljára, kitettem a flakont az erkélyre és a nap melegítette. Majd ha maratni akarok, tegyem be mikróba?
Am. jah, ha rámegy valamire, annak vége van.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
malwy
senior tag
Itt van egy-két kardoskodó ember a kémiai ónozó mellett: TN 160 Hobbielekronika fórum
_ATi_1: "Hideg löttyel volt, hogy egy óráig sem történt semmi. "
Tisztított, normális nyers nyák, annyira csak nem szar az a "gyors"marató. -
_ATi_1
senior tag
válasz CPT.Pirk #14734 üzenetére
Bár még tiszta volt a lötty maratás szempontjából, de már elég régóta állt a flakonban. Lehet, hogy ez miatt volt hosszú a maratás, meg talán mert tél volt és hideg
Ekkor volt, hogy 1 óra után meguntam és felmelegítettem kb 40-50 fokra. Onnan már csak 10 perc kellett neki.
Akkor is csak kényszerből használtam, mert nem volt hidrogénperoxidom. -
malwy
senior tag
válasz totya694 #14737 üzenetére
Na az már elég gazdaságos lehetett.
BTW: Elkészítettem a panelt, ahhoz képest milyen szarul hánytam fel rá filccel suttyomban az áramkört, 3-4 perc alatt szobahőmérsékletű TN 150 simán lemarta. Befújtam Plastikkal, tökéletes.
Viszont mehetek ellenállásért, mert nem mindegy, hogy 22Ω vagy 22KΩ[ Szerkesztve ]
-
őstag
-
mezis
félisten
-
malwy
senior tag
Durva miket lehet ezzel művelni akkor
-
Sziasztok! Van valakinek MIB-je WAGO eszközökhöz? Vagy esetleg ötlet, honnan lehetne szerezni?
I did nothing, the pavement was his enemy!
-
szabifotos
senior tag
Nem tudom mennyire kapcsolódik a topichoz de: Nem tudja valaki, hogy a sima 75 ohmos coax kábel amit nethez tv hez használunk és az antennáknál (pl. wifi) használt vékonyabb coax között mi a különbség? ellenállásban meg stb?
A sima 75 ohm coax használható wifi antennánál vagy mi a különbség?
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Politika
- Horgász topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Automata kávégépek
- NVIDIA® driverek topikja
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- További aktív témák...
- Eladó Nike FlyStepper 2K3
- Linksys Wireless Print Server for USB2 WPS54GU2
- Xbox Series X 1TB + 1 játék + dokkoló -konzol beszámítás ok!-
- Niels Gammelgaard koktélbár (zsúr)kocsi és/vagy éjjeliszekrény eladó! - KRI 1988 serving cart
- használt, független Huawei Y5 2018 (16GB tárhely, 2GB RAM) töltővel, kábellal eladó
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest