Hirdetés
- PlayStation 5
- Xbox Series X|S
- Call of Duty: Black Ops 6
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Star Wars: The Old Republic - MMORPG
- Úgy tűnik, hogy elkészült a S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl
- Bestbuy játékok
- Assetto Corsa Competizione
- Már jövőre befuthat a Stellar Blade PC-s kiadása
-
GAMEPOD.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
szaszayanou
aktív tag
Sziasztok!
Vettem egy maréknyi alkatrészt a cmoyhoz, ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem. Az ellenállások színkódját hogyan kell értelmezni? A kondiknál és a ledeknél a rövidebb láb a negatív pólust jelzi? Az ellenállások tájolása tetszőleges lehet?
Still stands Thine ancient sacrifice, An humble and a contrite heart.
-
PH-User
addikt
válasz szaszayanou #13504 üzenetére
''Amíg szól a zene muszáj felkelni és táncolni.''
-
Lompos48
nagyúr
válasz szaszayanou #13506 üzenetére
Mindegy, csak a LED polaritása legyen helyes. Anód mindig a plusz felé.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Asszem tudok valamit. Eljutva idáig: [link] , jöttem rá, hogy a tükörképét marattam ki a tervezett rajzolatnak. Vagyis ez akkor lenne jó, ha a csövek nem a réz oldalon lennének, de én oda tervezem tenni őket, a többi alkatrészt meg a túloldalra.
Jah és persze a vett Shottkey diódáim kisfesz típusok.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Bugos a Picasa, be van állítva, hogy nyilvános a galéria. A galéria linkjére nem jön be semmi, de a képek külön meg mennek.
Holnap elvileg kapok műnyomó papírt, na azzal remélem jobb lesz a mintázat.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz PH-User #13515 üzenetére
Oh köszi!
Am. megnézve a cuccot, ezekkel a hangfalakkal inkább TDA2030-at használnék csatornánként, a teljesítménye annak is elég oda, valamint olcsóbb és gyakorlatilag elpusztíthatatlan.
Napokon át használtuk melóhelyen nagy hangerőn max táppal hűtőborda nélkül, és simán bírta.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Lompos48
nagyúr
válasz PH-User #13518 üzenetére
A töltővel kapcsolatban annyit, hogy ha van olyan, hogy "alkatrészkozmopolita", akkor én az vagyok. Ilyen kérdésre mindig a Maxim ugrik elő, azt ajánlom, mint eddig is tettem. Ennek oka lehet, hogy évek óta türelemmel várnak rám a fiókomban a Maxim IC-k, hogy használjam már őket. Én meg vigyorgok magamban (bezzeg nekem van Maxim IC-m ), majd elmegyek és vásárolok a boltban töltőt. Egyszer majd sorra kerülnek .
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz moha21 #13519 üzenetére
Volt egy Technics erősítőm, amiben egy hatalmas heathpipe hűtése alatt egy STK volt, valamelyik nem túl nagy teljesítményű példány, na annak jó hangzása volt. Aztán lett egy másik Technics, szintén STK, de a brutális kivitelben, az viszont meg sem közelítette a kicsi hangminőségét.
Azóta sem láttam heathpipos hűtésű erősítőt. Olyan 1,5cm átmérőjű, kb. 40 centi hosszú HP, és azon pár lamella volt a hűtés.
-
őstag
válasz Lompos48 #13521 üzenetére
Jól emlékszel a Csehszlovák volt és pl. a TBA810 és MBA 810 közt annyi volt a különbség,hogy az MBA rövidzár védelemmel is el volt látva.
Az is igaz,hogy a Sanyo gyár már rég megszűnt és így ha nagy ritkán felfedezhető még 1-2 STK névre keresztelt példány az is utángyártott (had ne minősítsem mik)[ Szerkesztve ]
Üdv:Attila
-
őstag
válasz CPT.Pirk #13522 üzenetére
STK-077-el építettem meg az első erősítőmet(az még eredeti volt 83 v.84-be vettem)még most is szól egy volt munkatársam esztergályos műhelyébe.
Jó pár hangszórót kinyírtam vele fiatal koromba
Majd fél évig tartott mire találtam hozzá kapcsolási rajzot..
Egyszer gondoltam egyet,hogy vissza vásárolom az ismerőstől de nem adta el.[ Szerkesztve ]
-
Des1gnR
őstag
Sziasztok!
Van egy Sharp LC26-SB25E monitorom.
Két hibája is van. Az egyik hogy lassú a kép: http://indavideo.hu/video/Sharp_LC26-SB25E. Leginkább a vége felé látszódik, de ha nem akkor csinálok normálisabb felvételt.
A másik hiba, hogy a kijelző bal oldalán van két csík:[link]
Szerintetek mi lehet a hiba?v+FF2lWBoI8RKD7176twPQoCFN6asdnG4s4NmMBKztabEWaFJmP8G6OCJiCJMWcJXwDrpRYTGyF5/W+spqFwWQ==
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Háhhá!
Végre újra szólnak a csövek, és jól számoltam az erősítést, mindössze 1-2dB-vel kell csak csökkentenem, de így is már közvetlen számítógépről, CD lejátszóról szólt a cucc.
Még némi maci vadászat van hátra holnap, de olyan fasza tiszta magas hangjai vannak, hogy csak kamillázok. Megint megerősítettem magam a tudatban, hogy nekem ezután csak csöves cuccom lesz!
-
-
PH-User
addikt
válasz Lompos48 #13520 üzenetére
Köszi-köszi.
sma tools FP 60/VDE 60W pákához létezik valami egyszerű hőfokszabályzó kapcsolás?
Nem ártana valami visszajelző is, ami mutatja az aktuális hőfokot.
Vagy érdemesebb kész szettet venni?15K körül van valami jó minőségű állomás?
-
őstag
válasz CPT.Pirk #13526 üzenetére
Jó reggelt!
Gratulálok. Ha olcsón tudsz csövet akkor tényleg érdemes bespájzolni mert ahogy hallottam a Kínai gyártmányú csövek meg sem közelítik az elfogadható minőséget.
Valaki egyszer régebben belinkelt egy 55k körül kapható (valamelyik multiba) csöves erősítőt az is Kínai cucc.Egyik barátomhoz elvittek egy ilyet javíttatni mert behalt és amikor átnézte számtalan alapvető hibát talált.Huzal átmérőbe alul méretezett kimenő trafók,gyenge minőségű csövek,gagyi RC elemek.
Mivel Te sem az első csövesedet építed így már tudod,hogy min "lehet" spórolni és mi az amit meg kell venni feltétlen.Üdv:Attila
-
Lompos48
nagyúr
válasz PH-User #13529 üzenetére
Nem a legegyszerűbb probléma. A hőfokszabályozás a páka hegyére vonatkozik. Ennek feltétele az ottani hőmérséklet "leolvasása". Ennek gondolom így utólag komoly akadályai vannak/lennének. Egyetlen kipróbálható megoldást látok, ami beállíthatóan csökkenthetné a páka hőmérsékletét, de "feedbeack" nélküli: a hálózati táplálásba beiktatni egy triac-os szabályzót, amivel lennebb lehetne szabályozni a bemenetet. Gondolom idővel kialakulna egy empirikus használati mód, megtanulnád, hogy mit és milyen beállításban tudnál forrasztani.
-
_ATi_1
senior tag
válasz CPT.Pirk #13509 üzenetére
Ebbe a hibába már én is beleestem...
Fényérzékeny fóliás technikával készítettem a NYÁK-ot, és nyomtatás előtt elfelejtettem tükrözni. Már minden alkatrészt beforrasztottam. Akkor derült ki, amikor a PIC-et beleraktam a foglaltba. Nem ott voltak a lábak, ahol kellett volna...szörnyű érzés volt elölről kezdeni[ Szerkesztve ]
-
-
PH-User
addikt
válasz Lompos48 #13531 üzenetére
Ismét köszönöm a válaszodat.
Nos, triak-hoz nem értek, sosem volt még vele dolgom. Ez egy újabb ismeret lenne számomra, de a hőmérséklet visszajelzés fontos lenne, s ezért akkor inkább érdemesebb lenne egy forrasztóállomást venni.
Külföldön (eBay-en) nézegettem ilyen állomásokat 20-25e forint környékén postázással, azok esetleg jók lehetnek? Nagyon sok beállítási lehetőség van rajtuk és hőlégfúvó üzemmód is. [link1] [link2] [link3]''Amíg szól a zene muszáj felkelni és táncolni.''
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
No, maci elűzve. A PFC tekercsnek nem volt elég induktivitása a feladathoz, bekötöttem egy kisebb hálózati trafó primerjét, laza 470ohm a 2.3 ohm helyett, mindjárt elment a maci a málnásba!
totya694: igazából ez az első csövesem, csak korábban volt némi "zűrzavar / őskáosz" a kivitelezésben. Am. ezek a csövek meglehetősen olcsóak, gyak 50-500Ft-ig vannak vaterán, vásárban, stb.
Arra a kínaira visszatérve, túl szép, hogy igaz legyen. Ugye spórolnak pl. a kimenő vasán, hopp, máris romlik a mély átvitel, stb...
-
őstag
válasz CPT.Pirk #13537 üzenetére
Én amikor elkezdtem a csövesekkel foglalkozni az volt az első,hogy a vásárokba olyan csöves rádiókat vettem meg amiben ECL86 cső volt 500Ft ért vettem a legolcsóbbat és a monók közt 2500Ft volt a legdrágább.Ebben az volt a legjobb,hogy mindjárt egy csomó alkatrész meg is lett egyből(táptrafó,kimenő trafó,stabilizátor és a többi cső,stb)
-
Lompos48
nagyúr
válasz PH-User #13536 üzenetére
Ha időd és kedved megengedi itt elég sok minden le van írva arról, hogy mi az és mivel eszik a tirisztorokat/triac-okat.
Érdemes végiglapozgatni. Idővel majd rájössz, hogy nem csak TV-ből, erősítőkből meg digitáliából áll az elektronika világa. A váltóáram se csak arra való, hogy világítsunk vele, meg hogy legyen valami, amit egy hálózati trafó primérjére köthetünk.
Nagyon durva megközelítéssel egy ilyen beállítás a pákának olyan, mint egy fényerőszabályozás. Ami szabályozás akkor lenne, ha volna egy "hurok", amiben valamihez képest szabályozna.
Neked itt lenne nehéz: venni valahonnan a hőmérséklet-információt, amihez képest szabályozz.Ha gondolod, hogy sokáig tart nálad ez a hobby és dühödben egyszercsak nem állsz át kaktusztermelésre, na meg az anyagiak is összejönnek, akkor nem hiábavaló egy ilyen beruházás.
-
őstag
válasz CPT.Pirk #13541 üzenetére
Kb. az enyémek is ilyesmik lehettekképek.Az ECL86-os erősítőt elbontottam abból eladtam a kimenőket.A rádiók közt volt 2 db s ami EBL21-es vég csővel volt megépítve és amikor kaptam 2db vatta új EBL21-et(Tesla) akkor építettem meg a képeken is látható erősítőt.A GU50 SE sose volt jó.A táptrafónál amit tekertettem 7k-ért már ott elcsesztem az egészet mert túlméreteztem...
-
_ATi_1
senior tag
válasz PH-User #13536 üzenetére
Szia!
Nekem egy ilyen állomásom van: [link]
25e Ft volt szállítással egy hazai webshopban, már nem tudom melyikben.
Van benne 1-15V-ig állítható tápegység, hőlégfúvó és egy páka. A levegő hőmérséklete és erőssége állítható, a páka is szabályozható.
A pákát nagyon szeretem, szépen lehet vele forrasztani, de a hőlégfúvó nekem nem jött be. SMD alkatrészek kiforrasztására, vagy egyéb nem forrasztásos munkára viszont nagyon jó, hogy kéznél van.
Régebben forrasztottam olyan hőlégfúvóval, amin volt egy gomb, és csak addig jött a levegő, amíg ezt nyomva tartottam. Ennek hiánya nekem kissé zavaró. Egyébként elégedett vagyok vele.
A külföldről való rendelést az esetleges garanciális ügyintézés nehézsége miatt nem erőltettem.
Remélem tudtam segíteni.
Üdv![ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz CPT.Pirk #13545 üzenetére
Teleton rádióból származik.Pontos adatokat most így hirtelen nem tudok de nekem nagyon bejött a hangja.Talán köszönhető az alkatrészeknek és a kapcsolás is jó lehet.
Most egy ilyen végfok van a monitorom alatt.(PC-re kötve)[ Szerkesztve ]
-
PH-User
addikt
Lompos48 & _ATi_1 köszönöm a segítséget!
-
atesss
addikt
válasz atesss #13538 üzenetére
Megvettem az akksit, sajnos csak a sejtett 250mAh-s volt, ami belefért méretben.
Nem volt drága, 800 ft.
Viszont mint kiderült nincs rajta védelmi elektronika.
Átrakhatom a gyári (700mAh-s) akksiból ? (A boltos ezt mondta.)
Mivel ez ugye a 700mAh-sra van méretezve, pl. max. áramban, ami azért nem mindegy, közel 3x az eltérés kapacitásban. -
Lompos48
nagyúr
válasz atesss #13548 üzenetére
Okosabbak ezt írják a neten:
Safety circuits inside a Li-Ion battery pack
Inside a Li-Ion pack there is always a safety circuit that consists of four main sections:
1. The controller IC that monitors each cell (or parallel cells) voltage and prevents the cells to overcharge or overdischarge controlling accordingly the cutoff switches. Also the voltage across the switches is monitors in order to prevent over current.
2. The control switches that usually comprises FET structures that cutoff the charge or discharge depending on the control signals of the controller IC.
3. The temperature fuse that cutoff the current if the control switches experience abnormal heating. This fuse is not recoverable.
4. The thermistor (usually PTC) that measure the battery temperature inside the pack. It's terminals are connected to the charger so it can sense the temperature of the pack and control the charge current until the battery it's full charged.A typical structure of Li-Ion battery pack (block diagramm)
Battery packs made from Li-Ion cells always have protective circuits and PTC elements to monitor battery status any time. Never remove this circuitry as this will cause ignition.
Ami veszélyt látok az egy esetleges nagyobb töltőáram, ami túlhevítheti az akkut. Én elvégeznék egy teljes monitorizálással egy töltést: mérném a töltőáramot, tapogatnám az akkut, hogy melegszik-e. Az elektronika elméletileg le kellene vágja a töltést melegedéskor. A kérdés a 3. pont, annak a bizonyos termikus biztosítéknak a viselkedése, ha van benne olyan. A táplált kütyü véleményem szerint nincs veszélynek kitéve egy ilyen próba alatt.
[ Szerkesztve ]
-
atesss
addikt
válasz Lompos48 #13549 üzenetére
Akkor a hővédelemre jól értem, hogy két megoldás is van, sorba kötve:
Temperature fuse és PTC ?Én elvégeznék egy teljes monitorizálással egy töltést.
Ja-ja, ezt terveztem én is.
Vajon így most gyárilag mennyire lehet feltöltve az akksi ? (most épp nem tudok rámérni, nincs itt anyámnál a multiméterem)
Nem kellene a feszültséget is mérni közben ?
tapogatnám az akkut, hogy melegszik-e
Erre van pontosabb mérési ötletem is, egy barátomnak van egy olyan multimétere, amivel lehet mérni hőmérsékletet is (és közel lakik, szóval könnyen kölcsön tudom kérni).
Csak én eredetileg az áram mellett a feszt akartam volna mérni ezzel.
Akkor inkább a hőmérsékletét mérjem ?
Új hozzászólás Aktív témák
- Durva lett a Lian Li motorizált asztala
- Asszociációs játék. :)
- alza vélemények - tapasztalatok
- Elektromos autók - motorok
- Derail Valley
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Politika
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest