Új hozzászólás Aktív témák

  • #71562240

    törölt tag

    válasz andorra #33339 üzenetére

    Hát, a hifizés és a róla való beszéd ugyebár kicsit olyan terület, mint a művészet illetve a művészetkritika. A műalkotások befogadása is jelentős mértékben szubjektív (hát még a művek megalkotása), sokszor homlokegyenest ellentétes vélemények hangzanak el ugyanarról a műről a különböző kritikusok (és közönségek) részéről, ám mégis jó hogy van kritika, jó hogy beszélünk a művekről. Egyrészt ez a "témázgatás" emberi igényünk is, másrészt mégiscsak ez a nyilvánosság adhat kristályosodási pontokat, ami hosszútávon segíthet a műlkotásokról megsejteni, eldönteni, hogy melyik tartalmas, melyik szórakoztató, melyik unalmas, melyik gagyi, melyik időtálló. És persze vannak kritikusok, akiknek nagyobb eséllyel érdemes a véleményére figyelni, mint ahogy a hifi szakírók között is vannak színvonalkülönbségek. Ha ismerem őket, a gondolkodásmódjukat és a módszereiket, akkor nagyobb eséllyel meg tudom jósolni, hogy az adott, tesztelt készülékről alkotott véleményük inkább igaz, vagy inkább nem - miközben persze különböző körülmények között különbözőképpen viselkednek a készülékek is.
    Szóval szerintem (mint ahogy az ezirányú véleményem látszik is a működésmódomból), fontos a hifiben is a szakirodalom, a teszteléses véleményalkotás (akár a készülékek pontozása-csillagozása is), és talán az is "megengedett", hogy elegendően tapasztalt fórumtársak olyan tanácsokat is adhassanak, amely tanácsok tematikája részben eleve szubjektív (hiszen ízlések, elvárások, fülek... mind mind mások). Te a konkrét készüléktanácsadás ellen küzdesz reménytelenül, én egy ideig (amíg bele nem fáradtam), azért küzdöttem "remémytelenül", hogy ne (vagy ne csak) privátban kérjenek tőlem tanácsot a segítségkérők, hanem a fórumban tegyék ezt, ne ijedjenek meg attól, hogy sokszor vitákat, eltérő véleményeket kapnak a segítségkérésük kapcsán, mert ez a természetes. Vagyis ne egy-egy emberben bízzanak, hanem a "tudományos nyilvánosság" erejében, persze azt is csak orientációképpen, aminthogy oly sokszor elmondjuk itt a fórumban, hogy lehetőleg engedjék át a kapott tanácsokat a saját szűrőjükön, azaz a készülékek meghallgatásával, megnézegetésével, megfogdosásával... A kritika és a közönség együtt dönti el, hogy Shakespeare ma is Shakespeare, a NAD 3020i ma is a Menő Manó.
    Számtalan műalkotás van, amit feltétlenül megnézek-elolvasok a róla szóló kritika és az ismerőseim véleményének a hatására, vagy éppen ellenkezőleg, számtalan van, amit eleve elkerülök a róla szóló kritika és az ismerőseim véleményének a hatására, és mivel elég jól ismerem a művek alkotóit, a műkritikusokat és az ismerőseimet, ezért a választás hibaszázaléka elég kicsi, maximum 5% lehet annak aránya, hogy általam utólag rossznak ítélt művet nézek meg vagy olvasok el mások véleményének hatására, vagy maradok le ugyanezen okból olyan művekről, amelyeket utólag jónak, nekem tetszőnek ítélnék. Ezért mondom én is néha a tanácskérőknek, hogy ne intézzék el annyival, hogy majd mi megmondjuk nekik az "igazságot", hanem művelődjenek a hifi terén, hogy legyen saját szűrőjük, amin átengedik a tőlünk hallottakat.
    Mindez persze csak spanyolviasz, nem fedeztem fel semmi újdonságot ezzel a szövegemmel, csak hát ugyebár azt magyarázgatom, hogy még ebben az esetleges és nagymértékben szubjektív műfajban is miért lehet működőképes, ha az ember tanácsokat osztogat (és kér).

Új hozzászólás Aktív témák