Új hozzászólás Aktív témák

  • szazbolha

    addikt

    válasz Eugene Roe #35193 üzenetére

    Mit szeretnél javítani rajta?
    Általában a kész hangfalaknál behatárolja a lehetőségeket a doboz mérete, belső felépítése és a benne lévő hangszóró készlet.
    A hangfal abba az árkategóriába esik amikor már nem illene "javíthatónak" lenni.

    Az én elképzelésem szerint, ha a hangváltóban nincsenek durva hibák, vagy kompenzációs hiányosságok, akkor csak finomhangolást lehet végezni. Pl. egyenletesebb frekvencia menet ha ez a cél, vagy bizonyos frekvencia tartományok elnyomása/kiemelése de ez nem feltétlen ad jobb hangzás.
    Esetleg lehet a belső kábeleket is cserélni, de ez egyrészt ezotéria határterülete másrészt egy kábelcsere "valós" változását a hangváltóval is el lehet érni. (nyilván nem oda való belső kábelt érdemes cserélni.)

    Egyébként nagy vonalakban a felső középtartomány 2-4 Khz-es részével a jelenlétet lehet szabályozni, a magasakkal lehet "tisztaságot" és irányítottságot változtatni, a mélyeket 200-300 Hz alatt már nagyon nehéz a hangváltóval korrigálni (a dobozon/hangszórókon kívül jórészt a hallgató szoba és hangfal pozíciója határozza meg) vagy úgy, hogy a felette lévő tartomány hangnyomását csökkentjük, de akkor sokat veszíthetünk az érzékenységből.
    Ezek a problémák hasonlóak azzal amikor hangfalat építünk, csak annyival nehezebb a helyzet, hogy a hangszóró készlet adott.

    Vannak cégek, lelkes emberek akik hangfalak feljavítására "szakosodtak" és nem lehet tőlük elvitatni, hogy az eredmény általában jobban tetszik a megrendelőnek, mint amit előtte 2-3 héttel hallott eredeti állapotban.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák