Új hozzászólás Aktív témák

  • Giot

    addikt

    válasz Donki Hóte #35899 üzenetére

    Igen ez megvolt!
    Mindkét hangszóró a polaritásnak megfelelően mozdul! :)

    #35900GTVili:
    Tök jó! Valahol láttad vagy saját ötlet?

    #35901denesdr:
    Ahha erre is tippeltem. Az árukhóz képest pocsék az összeszerelés minősége ezeknek a hangszóróknak. És amelyik ezt a befele elmozdulást produkálja annak kicsit mélyebbre van ragasztva a membrán. A központosító gyűrűn is látszik ha oldalról megnézi a delikvens hogy bentebb van a kosár síkjától.
    Egy picit ennek a doboznak kevesebb is a mélye. Erre akkor jöttem rá mikor megcseréltem a hangfalakat és változott a mélyszekcióm.
    Mindegy :))
    Ez van. Szerintem sosem fog tönkre menni mert ahhoz meg túlságosan jó minőségű alkatrészekből vannak ezek a hangszóró.

  • GTVili

    tag

    válasz Giot #35902 üzenetére

    Alapból saját.... de részleteiben biztosan találni hasonló dobozokat-megoldásokat.
    Nagy kedvencem a Wilson Benesch Discovery..... onnan sok ötletet merítettem....

  • malagutif122

    tag

    Sziasztok!
    Van 2db 16cm 4ohm autós hangszóróm ezeknek akarok MDF-ből dobozt csinálni, kint használnám mühelyben autórádióra kötöm rá.
    A 2db hangszórót egy dobozba akarom rakni kb mekkora méretü kell neki?
    És milyen vastag 0.8mm; 16mm; 18mm; 40mm ilyen méretbe van MDF lap.
    Sub nyílást mennyit rakjak? Hangváltó kell bele?
    Nem tudom hány watt , nincs rá irva.

  • denesdr

    addikt

    válasz malagutif122 #35905 üzenetére

    Szia!
    Autós hangszórók a paramétereik alapján kevés esetben valók dobozba. Ha precíz akarsz lenni, akkor meg kell mérni a hangszórók T/S paramétereit és ez alapján tervezni dobozt hozzájuk. De mivel valószínűleg úgysem dobozba való paramétereket fogsz kapni, simán választhatod azt, hogy csinálsz hozzájuk egy tetszőleges dobozt. Ha magassugárzót nem raksz melléjük, akkor váltó sem feltétlen szükséges, pontosabban szűrő, mert 1 út esetében váltásról nem beszélhetünk.
    Ha reflexre építed, azért egy alap csőhangolási számítást érdemes lefuttatni.

  • fatpingvin

    őstag

    válasz malagutif122 #35905 üzenetére

    TS paraméterek ismerete nélkül felesleges nagyon tervezgetni.

    nem tudom hogy néz ki a műhely, de ez a háromszöges felfogatás adott egy ötletet: a sarkok a plafonnál ha szabadok, én azt csinálnám hogy kivágnék szabályos háromszöget mondjuk MDF lapból, középre a hangszórónak megfelelő méretű nyílás, bele a hangszóró, a háromszög oldalait beburkolni habszivaccsal aztán meg fel a sarokba hogy kvázi a szoba sarka a "doboz" többi oldala. a másikat ugyanígy.

    talán ez áll a legközelebb ahhoz a designhoz amihez ezeket tervezték.

    MDF lapnak szerintem első körben, egy akkora hangszóróhoz elé lehet a 18-as, a 40es felesleges.

    amúgy ha valami korrket megoldást keresel lehet érdemesebb inkább feldobni cserére hogy keresel egy 4 ohmos hangsugárzó párt műhelybe és ezeket ajánlanád fel cseredarabnak.

    [ Szerkesztve ]

    A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

  • killbull

    aktív tag

    Sziasztok!

    A szakiktól kérdezném hogy lenne egy Videoton Saphir I hangfal HA 20 as mélyközéppel. Szép gumi pereme van, a pille és a tekercsrészen hibátlan a ragasztás tehát vizuálisan nem rohad. A pilléhez hozzáérek akkor nem ropog hogy elporladt volna.

    Az lenne a kérdésem hogy ez a 44 éves hangfal ha rendeltetésszerűen van használva akkor a tekercse lejöhet magától vagy lerohadhat, ledobhatja magáról a rézszálat?

    Illetve még azt hogy a magas hangszórót lecseréltem egy 4 Ohmos Videoton dómera. Jantzen minőségi kondenzátort tettem bele a gyári 5 Mikró helyett 4,7 mikrós, így kizárható hogy jobb a kondenzátor mint a Remix féle és nem az miatt hogy az is vagy 30+ éves elrohadt lenne. Ez a dóme ilyen rossz lenne hogy egy sima Panasonic szatelit aminek a hangváltója egy elkó nem is fólia kondenzátor, sima 6 db/ oktávos mint a Videotoné és szebben és magasabbra megy úgy hogy az egy sima papír membrános. Mert ez a Videoton dome nem akar 14 kHz felett kiadni hangot csak csattog!

    Beletettem ezt a Videoton domeot amit ajánlottak de sanszos hogy a gyári nem csattog így mert régen kiskoromban tetszett a hangja!

    [ Szerkesztve ]

  • killbull

    aktív tag

    válasz killbull #35908 üzenetére

    Megkérdeztem a chatGPT t mert gondolom nehéz amit kérdeztem. Aki kíváncsi rá ez lett a válasz!

    Az átlagos hangszóró élettartama általában 5 és 10 év között mozog, de ez a szám nagymértékben függ a használattól, a minőségtől, a gyártási folyamatoktól, a terheléstől és más tényezőktől is. Egyes magas minőségű hangszórók akár 20-30 évig is működhetnek, ha megfelelően karbantartják és gondozzák őket.
    Az élettartamot befolyásoló tényezők közé tartoznak a hangerő, a gyakoriság, a használat módja, a tárolás körülményei, az időjárási viszonyok, a szennyezés és a karbantartás hiánya. A túl magas hangerő és a túlzott terhelés, például gyakori hangos zenék vagy hangosított események, hosszabb időn belül ronthatják a hangszóró minőségét és teljesítményét. Az érzékenyebb hangszórók károsodhatnak, ha nedvességnek vagy porral szennyezett levegőnek vannak kitéve.
    Azonban, ha a hangszórót jól karbantartják, például időnként tisztítják és védik a külső hatásoktól, az hosszabb élettartammal rendelkezhet. Végül is, a hangszóró élettartama nagyon változó lehet, és több tényezőtől függ, így általánosan nehéz pontos élettartamot meghatározni.

    Az élettartama a hangszóró tekercsnek nagymértékben függ a minőségétől, az használat módjától és a karbantartásától. Általában a minőségi hangszóró tekercsek, ha megfelelően használják és karbantartják, akár több évtizedig is működhetnek. Azonban a gyenge minőségű hangszóró tekercsek általában kevesebb ideig tartanak, és a használati körülményektől és a felhasználói szokásoktól függően a várható élettartamuk változhat.
    A hangszóró tekercs élettartamát az is befolyásolhatja, hogy milyen hangerőn és frekvencián használják. Ha a hangszórót magas hangerőn használják, akkor az túlzott terhelést jelenthet a hangszóró tekercs számára, és ennek következtében korábban tönkremehet.

    A Videoton dome meg az én hibám mert nem néztem meg milyen hullámzó a frekvenciamenete. Ráírják hogy 89 db az érzékenysége és van benne majdnem két helyen is 94 db körüli kiemelés! Magyar termék... 12 kHz en 94 db és 3 és 4,5 kHz között megint 94 db es púp, 16 és 20 kHz között meg kb 88 db.

    Ez van 3500 ft ért...

    [ Szerkesztve ]

  • Donki Hóte

    veterán

    válasz killbull #35908 üzenetére

    Fura, hogy a doboz ilyen átépítése után a magashangokat hiányolod.

    A Saphir I dobozokban lévő HA 20/12K mélyközép hangszóró nemnagyon tud 4-5 kHz feletti hangokat megszólaltani, pont ezért párosítják membrános magassugárzóval, ami képes 4-5 kHz-tól felfelé szólni.

    Ha ezt a papírmembrános magashangszórót lecseréled egy dómsugárzóra (ami csak 8-10 kHz felett fog rendesen szólni), akkor lesz egy lyuk a középmagas tartományban 5 és 8 kHz között.

    Arról nem is beszélve, hogy ha a gyári 5 mikrós kondit egy 4,7 mikrós kondira cseréled, akkor a váltófrekvencia magasabbra tolódik, tehát méginkább hiányozni fognak a középmagas hangok.

    A konkrét kérdéseidre a válasz:

    Az lenne a kérdésem hogy ez a 44 éves hangfal ha rendeltetésszerűen van használva akkor a tekercse lejöhet magától vagy lerohadhat, ledobhatja magáról a rézszálat?

    Elvileg nem, mert a ragasztó nem enged el. A tekercs akkor szokot leválni, ha a hangszórót túlhajtják és tekercsben keletkező hő pedig leolvasztja a ragasztót.

    A tekercs leválását úgy tudod ellenőrizni, hogy a hangszóró közepét finoman nyomogatod befelé, ha súrlódó hangot hallasz, akkor a tekercs megsérült. Szintén a tekercs sérülésére utal, ha a hangszóró torzít.

    Ez a dóme ilyen rossz lenne hogy egy sima Panasonic szatelit aminek a hangváltója egy elkó nem is fólia kondenzátor, sima 6 db/ oktávos mint a Videotoné és szebben és magasabbra megy úgy hogy az egy sima papír membrános.

    Egy Videoton dómsugárzó nem az ipar csúcsa, de ha gyári állapotban van, akkor szólnia kell 17-18 kHz-ig. Ha egy dómsugárzó 14 kHz felett csak csattog, akkor az hibás.

    Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

  • perempe

    addikt

    válasz killbull #35909 üzenetére

    Én pl. ritmusképleteket és motívumokat szoktam tőle kérni adott szimfóniából, néha működik.

    Rákérdeztem, hogy Bécsben milyen szép hely van a Duna mentén, erre elkezdett egy útról hablatyolni, ami a belvárostól a Dunáig vezet. Gyakran nagy kaki ez az OpenAI.

    * Brahms: 4. szimfónia *

  • killbull

    aktív tag

    válasz Donki Hóte #35910 üzenetére

    Nagyon köszönöm a választ, megnyugtattál.

    Az a baj ezzel a hangfallal hogy amit régen is leírtak a Videoton domeról az ma is igaz!

    Akkor kellett volna ezt megnéznem mikor elindultam megvásárolni a domeot, akkor nem veszem meg, de talán a hangfalat se mert ami belevaló magast akar adni a Videoton abban is ez az 5 év után kirohadó szivacs perem van amiből él a Videoton évtizedek óta!

    Ez a baj a magassal hogy hullámzik mint egy PA hangszóró! Számításaim szerint 8900 hz en vág a Jantzen kondi 6db/ oktávval. Előtte Remix kondit használtam 5 mikrósat mert mindenki ezt ajánlja. Bocsánat ha degradálom a magyar termékeket de amióta betettem a Jantzent szebb a hangja de ezt a hullámzást nem lehet sehogy megoldani.

    Elolvastam a Hi Fi magazin tesztjét azokról a Videoton hangfalakról amikben ilyen dome van és mind így volt jellemezve "csattog a magas, torzít, mono, fáraszt" mint most.
    Bár én nem értem 30 év alatt miért nem tudnak normális hangszórót gyártani. A mindenkit lehúzó habszivacs trükkjük amivel 5 évente lerohad a hangszóról a perem az egy más téma. Már 1996 ban gyerekként néztük osztálytárssal hogy miért foszlik a HA 25 pereme. Ha jól tudom 1992 körüli volt a 2550 és málott a mélysugárzó pereme.

    Ez a Videoton, nagyon rossz passzban voltam mert a mélysugárzó miatt vettem meg mert nem habszivacs a pereme hanem gumi ami kb örök élet. Már ellenállást is raktam bele amivel lecsúszött 6 kHz re a frekvencia váltás de a magas csattogás kevesebb lettt így hogy nem tolakodik a magas. Egy soros ellenállást számoltam ki a magas elé 1.6 Ohmost, az is Jantzen 5W Superes 1% os minőségi. 3 db el csökkentettem az érzékenységét miután equalizerrel levágtam zenehalgátas közben azokat a frekvenciákat amiket a dome kapott és 3 db volt az optimális. Gyakorlatban is bejött a trükköm nem visít már és nem csattog a magas, csak a 15 kHz feletti hangokat nagyon nem akarja kiadni. Így esett a leggyengébb láncszemre a domera hogy elvérzett. Ennyit ér egy 3500 ft os dome sugárzó! Jól éltetik a Videotont, az idősebb korosztály meg megöregedett és nem hallja a magasabb frekvenciákat így nem zavarja őket. én még 16 kHz ig hallok ezért zavart!

    Igazából itt a fórumon volt egy ugyan ilyen Saphir amibe domeot tettek és annak dőltem be, gondolom aki csinálta már nem jött vissza reklamálni. Több pénzt már nem költök rá, jó lesz dísznek anyámék szobájába! :D

    Köszönöm szépen a segítséget!

    [ Szerkesztve ]

  • shalafi66

    veterán

    válasz killbull #35912 üzenetére

    Videoton hangszóró nincs kb. 30 éve. :) A mérés, amit beillesztettél, 2008-ban készült, egy darab hangszóróról. Vszeg kicsit sem hasonlít a tiédre, amit most vettél.

    Kondicserétől nem javul meg semmi.

    Amitől, megjavul, pontos mérések, ezekből tervezett hangváltó, normális doboz és előlap. A HG2,5-lel is lehet jót csinálni, de tény, hogy nem az egyszerű feladatok közé tartozik. :)

    A hab membránszélekkel semmi gond nincs. Legfeljebb 10-20 évente le kell cserélni.

    #35910Donki Hóte

    Ez nem igaz.

    A régi HA20/12K szólt még 8kHz-en is. A papírmembrános magashangszóró nem ezért került a dobozba. Illetve nincs nagy különbség a HD10 és a HG 2,5 felhasználható tartománya között, mindkettő kb. 3kHz fölött működőképes.

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • killbull

    aktív tag

    válasz shalafi66 #35913 üzenetére

    Nem akarok veled vitázni de mindig téma hogy ha Videoton hangszóról van szó, akkor peremcsere garantált. Míg mondjuk a leggagyibb SAL is gumit használ, vagy nézzünk gagyibb Panasonic - Sony - Pioneer - Technics belépőkategóriás hangfalakat amikről 10 - 20 év után se rohadnak le a peremek.

    Pont itt fórumon írták hogy 5 év után lerohadt valakinek. Vagy menjünk fel youtubera és megannyi videó szól arról hogy cserélgetik a Videoton peremeket. Na vajon miért csak a Videotonokat cserélgetik? Vagy mikor mondtam egy viszonteladónak hogy érdemes e javítani akkor az volt a válasz hogy vegyél újat mert jobb. Amint megvetted jön a habszivacs rohadás. Tudom senki nem szeret céges titkokat kiadni de akinek egy minimális logikája van az rájön és szépen csorog a bevétel egy ilyen trükk segítségével.

    Sorry én csak szívtam vele! Majd mások is rájönnek! Béke! :)

  • shalafi66

    veterán

    válasz killbull #35914 üzenetére

    :) A hangszóró használhatóságát nézve nem lényeges, hogy gumi, vagy hab a membránszél. :) A SAL vszeg gumiszélű hangszórókat árul, amik biztosan tovább lesznek működőképesek, vagyis sokkal hosszabb ideig lesznek ugyanúgy használhatatlanok. :) Rengeteg jó, és jól használható habszélű hangszóró van, akár friss gyártások között is. :) Ez alapján nem érdemes dönteni.

    Nettó 2 880 Ft-ért tényleg nem lehet egyszerűen használható jó magashangszórót venni. Ezek a hangszórók főleg Videoton pótlásra készülnek, nagyjából erre alkalmasak. :) Elég hasonlóak az eredetihez. :) Hozzáértéssel a HG2,5-ből is lehet valamit csinálni, de ahhoz nem elég, ha csak beépíted és random soros kondenzátorral használod. :) Mondjuk ez semmilyen hangszórónál sem vezet normális eredményre. :D Ilyen szempontból teljesen mindegy, mit veszel.

    A BC25TG15-04 jelenleg a legolcsóbb, jól használható dóm magashangszóró. De a Zafír dobozban pl. ez sem működne jól. :)

    Nincs mire rájönni igazából, de megtanulni sokmindent lehetne, pl. elektroakusztikával kapcsolatban. Mindenkinek is. :D Az, hogy te úgy érzed, szívtál, nem a hangszóró, vagy a rég nem létező Videoton hibája. :)

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • killbull

    aktív tag

    Ugyan úgy ahogy a többi terméknél pl a Remix kondenzátor sokaknak volt esze és még most is pénzt termel úgy hogy ezrek voltak beoltva hogy a Videoton az jóóó. Ahogy a Videoton is kb a rendszerváltás utáni rajtuk maradt cuccokból húzza a hasznot még most is mert hát miért ne.

    Itt Kecskeméten 40+ éve foglalkozó hangtechnikus (keress rá a Kecskeméti Prodyn hangtechnikára) magyarázta el hogy rendszerváltás után pl a Remix kondikat hogy vásárolták fel bagóért zsákszámra és árulják még manapság is haszonnal 30+ éve. Mennyi ember be van oltva ezekkel legendákkal. Közben csak egy kis ész kéne hozzá hogy van már azóta jobb újabb technológia és ha 200 ft helyett 2500 ért veszel kondenzátort az sok évig jó lesz és ezeket a cuccokat jellemzően csak a laikusokra lehet rátukmálni, és hogy a rendszervltás előtt sokak agya mosva volt hogy ami itt van az világszínvonal. Aztán elég volt megnézni azt a fejlődést ami a rendszerváltás után jött.

    Ez a generáció boldog ha a Videotonra gondol de vitatkozni se tudsz velük mert valahogy a Videotonnak életben kell maradnia ahelyett hogy befejezné a szemét gyártását. Sokak agya jól kivolt mosva milyen jó, közben még se. Van youtbe on olyan ember aki minden Videotonos videó alá beírja a Videoton propagandát hogy az világszínvonal! Tisztelettel jegyzem meg te is ezt a propagandát fújod!

    [Kinyírta a karaoke a hangfalat - hangszóró csere]
    Gondolok itt erre amivel engem is oltott egy bolt eladója hogy ha elromlik ne csináltasd hanem vegyél új hangszórót, mint ahogy leírtam a habszivacs trükköt is, mind termeli a Videotonnak a bevételt!

    [már hiányzott egy kis Videoton]
    Számtalan példa van hogy mennyi ember él a Videoton silányságából ahogy látod a videókon is.

    Nálam tapasztalat van és ha lehet felhívom rá a figyelmet mert sok fiatal cseszi el a pénzét Videotonra ahelyett hogy keresne egy kicsivel drágábban pl Vifa vagy akár még a SAL is meg az MNC is komolyabb ami ilyen olcsó és jobb arra hogy a fiatalok tapasztalatot szerezzenek és megtanulják hogy házilag nem fognak tudni olyan minőséget előállítani kis pénzből ami megéri mert ha megtanulnak egy két dolgot a hangtechnikáról akkor fogják látni mennyire silány az amit a Videoton gyárt! Nem poénból a Reflex is inkább Beymát használ mert a Reflex hangszóró is legendásan silány volt!

    Ezt még leakartam írni, bocs mindenkitől! :N

  • killbull

    aktív tag

    válasz shalafi66 #35915 üzenetére

    Ezzel kapcsolatban annyit tudok mondani hogy 10 évesen imádtam a Saphir hangját és akkor az akkori technológiák voltak jelen. Elkövettem azt a hibát hogy megvettem mert régen az volt az első viszonyítási alapom, azóta rengeteg jobb hangfalat hallottam. Itt van pl a Panasonic SB AFC 10 szaltelitem, abban egy 1,5 mikrós elko van még csak nem is bipoláris fólia és még is fényéveket ver a Videoton domera úgy hogy gagyi papír a magasa. Nem fárad el a fülem tőle és nem hallom a csattogást amit már a 90 es években leírtak a Videoton domeokról.

    Igen tudom hogy érdemes 12 db/oktáv minimum hangváltót tervezni de sok esetben láttam rengeteg hangfalban sima 6 db/ oktávost és bőven élvezhető mind. Volt Reflex Megám is gyári 1,42 es tekercs a mélyen, 22 mikros kondi a középen, és 2,2 mikrós a ring magason és nem bántotta a fülem hogy egy gagyibb példát is mondjak.

    Akinek nincs otthon mérőműszere az nem fog otthon komolyabb dolgokkal foglalkozni, egy kondenzátor meg egy ellenállás beforrasztása nem nagy tudomány a Saphirba. Magára a hangfalra 12 000 et költöttem használtan és sajnálom rá a pénzt mert már 25 000 ráment, ennyi a történet. Az ellenállás megoldotta nagyjából a gondot már nem fárasztja a fülem csak mikor van mihez viszonyítani akkor jár az ember agya hogy miért is ilyen és hogy lehetne még jobb.

    Pont azt a Vifát néztem a H2000 esen amit linkeltél de mint mondtam nem költök rá többet, jó lesz dísznek a szobába, kiskoromban úgy is reflex nyílást raktam a Saphirra aztán mikor tönkre lett téve a Saphir így ment a kukába, most legalább helyrehoztam. :D

    Nem akartam semmi rosszat csak leírtam a tapasztalatom, meg sajnos csalódtam dehát ez van, így jártam.

    Ezért is hagytam abba a hangfalépítést már vagy 10 éve és most is benyaltam a propagandát. A hangfalépítés nem egyszerű tudomány! :)

    Béke! :)

  • malagutif122

    tag

    Van 2db autós hangszóróm ezeket akarom peremezni
    mivel lehet eltávolitani a régi peremet?
    Nitro higitóval próbáltam de nem hozza le.

  • killbull

    aktív tag

    válasz killbull #35917 üzenetére

    Még annyi kimaradt hogy ezzel a Videoton Saphirral megvoltam lőve mert vagy a Dome ot veszem bele vagy a papír membránost. Hiába szemetgyönyörkodtető a Vifa frekvenciamenete és impedanciamenete ami kedvezne a Jantzen kondinak, nekikéne állnom fűrésszel hogy ha belelóg a mélyközépbe az alja a Vifa domenak hogy belerakjam és netalántán a csavarnak se ott van a lyuka akkor tömögessem be az előzőt meg javítgassam. Szóval zsákutca mindenképp! :DDD

    Videoton go gulag! :DDD

  • Donki Hóte

    veterán

    válasz shalafi66 #35913 üzenetére

    Lehet, hogy szól a HA20/12K 8 Khz-n is, de a gyárban csak 20-7000 Hz-s matricát mertek rárakni. Az pedig, hogy meddig szól szépen, az megint más kérdés. Azért szóltak vállalhatatlanul ezek a régi Videoton Saphir sípládák, mert a mélyközép sugárzót minden hangváltó nélkül közvetlenül rákötötték a bemeneti portra, aztán a mélyközép sugárzók addig szóltak a frekvencia tartomány felsőbb régióiban is, ameddig bírtak, összeveszve a magassugárzó hangjával. Ha egy kicsit dolgoztak volna a Videoton mérnökei egy korrekt hangváltón és levágják a HA20/12K hangját 4-5 kHz-nál akkor (egy korrakt hangváltón keresztül meghajtott) HD10 magassugárzóval szépen kiegészítették volna egymást.

    A D201 Ritmus hangfalban nagyon szépen szóltak a HC 20/10 hangszórók, de azok ugye szélessávú hangszórók voltak, a hangszóró közepére ragasztott magassugárzó tölcsérrel.

    A HA 20/12K a Videoton jelölési rendszere szerint nem szélessávú, hanem mély sugárzó volt, 7-8 kHz-s hangok lesugárzását nagyon kár volt rájuk bízni :(

    A HG 2,5 dómsugárzóval is az a helyzet, hogy nem szól rosszul, de csak azt szabad rábízni, amivel megbírkózik. Szerintem a zölddel jelölt tartományban elfogadható a hangja, a pirossal jelölt tartományban viszont nem érdemes erőltetni :K

    [ Szerkesztve ]

    Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

  • shalafi66

    veterán

    válasz killbull #35917 üzenetére

    Ezt füllel, hallással nem lehet megállapítani biztosan. Csak méréssel. Ebből annyi derül ki, hogy neked mi tetszik jobban. :)

    A 90-es években a HFM-ben sok hülyeséget írtak le. :) Nyilván, ha nem jól használnak egy hangszórót, akkor nem fog jól működni. Én tudom úgy használni a VT dómot is, hogy jó legyen. :) De az is tény, hogy A VT-nél sosem tudtak hangváltót tervezni, egy kivétellel, (Preludium B32).

    :D Propaganda is van? Azzal még nem találkoztam.

    #35916killbull
    Videoton hangszórót nem gyártanak jelenleg. :) Ez teljesen biztos. Hasznot senki nem húz semmiből, egy kisvállalkozás működik szabályosan, Székesfehérváron, ahol 1995 óta gyártanak az eredetihez hasonló hangszórókat. De ezek nem Videotonok, nem lehetnek azok, a VT hangszórógyártása megszűnt.
    A dolog piaci alapon működik, egy létező igényt elégítenek ki, aki szeretné, és szüksége van rá, megveszi a terméket. Egyszerűen, mint bármi mást, amiket árulnak.

    A kondenzátorokkal kapcsolatban nincs igazad. Semmi különbség nincs egy 15 Ft-os Remix (marha nagy haszon lehet rajta) és egy 15000,-Ft-os Mundorf élettartama között. :D

    Én elég biztos tényeket közlök, semmilyen propagandát nem fújok. :) Fölösleges személyeskedned.

    A Videotonnak semmilyen habszivacs nem termel bevételt. :D Mert nincs hangszórógyártása.

    xD YT videókkal nem nagyon hiszem, hogy érdemes foglalkozni, nem gondolom referenciának egyiket sem.

    A Videoton nem volt silány, tök egyszerű közszükségleti HiFi-t gyártott, hatalmas, milliós darabszámokban, igény volt rá, megvették, használták. Ennyi.

    A műanyaghab membránszélek bomlanak környezeti körülményektől függően (UV és O3). Jó hogy ezt sikerül megérteni. De ez nem jelent semmit, ettől biztosan nem lesz silány egy hangszóró sem (azt a paraméterei döntik el inkább). Annyit jelent, hogy bizonyos időközönként meg kell javítani.
    Hogy vannak vállalkozások akik javítanak hangszórót, és választ adnak egy létező igényre? :D Üdv a piacgazdaságban. :D Európa, Amerika, és Ázsia nagy részén, minden ember jelenleg abból él, hogy más emberek szükségleteit próbálja kielégíteni valamilyen formában, valamilyen munkavégzéssel. :D

    :DDD A SAL és MNC hangszórók nem jók, leginkább semmire, többségében rosszabbak, mint bármelyik Videoton, ami valaha készült. :)
    xD Ezeket egy lapon említeni a VIfa hangszórókkal furcsa dolog. :DDD
    Nem helytállóak a tapasztalataid. A fiatalok meg tanulják meg az elméletet, vagy ne csodálkozzanak, hogy ha hülyeségeket csinálnak, akkor vszeg nem fog jól szólni az adott hangsugárzó. :D
    A Reflex és a VT között nincs összefüggés.. :D

    #35919killbull
    A VT hangsugárzók eredetileg is, és most is arra vannak, hogy valami szóljon. :) Ettől többet várni szerintem nem korrekt hozzáállás. Szerinted mitől lenne jobb egy Zafír, mint 50 évvel ezelőtt, amikor kikerült a gyárból? xD Egy rosszul kivitelezett hangszórócserétől? Vagy egy új soros kondenzátortól? Ezektől tényleg nem javul meg, és senki sem ígért ilyesmit. :) Vagy ha igen, akkor butaságot mondott.

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • Donki Hóte

    veterán

    válasz shalafi66 #35921 üzenetére

    De az is tény, hogy A VT-nél sosem tudtak hangváltót tervezni, egy kivétellel, (Preludium B32).

    Nem akarlak megbántani, de a Preludium pont arra példa, hogy a Videotonnál nem tudtak hangváltót tervezni, nem tudtak hangszórót tervezni és dobozt is csak nagyon közepeseket tudtak gyártani :(

    Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

  • shalafi66

    veterán

    válasz Donki Hóte #35920 üzenetére

    xD minden hangszóró szól, minden frekvencián :D Persze nem mindegy, hogy milyen hangnyomással.

    4-5k-nál már nem használható a 20 centis mélyközép. Igazából a HA20/12K-t 600Hz fölött nem lenne értelme használni, egy korrekt hangsugárzóban.
    A Zafírnál nyilvánvalóan nem ez volt a cél, hanem az, hogy valami szóljon. :) És gyártható legyen. Rengeteg ilyen típus van ma is, meg akkor is sok hasonló volt.

    :) Szerintem, én meg szoktam mérni a hangszórókat, és abból kiderül, hogy mire alkalmasak. Egy 15 évvel ezelőtti frekvenciaválasz mérésből pont semmi nem derül ki. A jelenlegi HG2,5 dómok annyira változékonyak, hogy nincs értelme egy másik példány tulajdonságaiból következtetést levonni.

    Az általad jelölt tartományban nincs semmi baja a hangszórónak, egy korrekten gyártott példány nyugodtan használható 3kHz fölött, persze nem akárhogyan. :) Dóm magas, csak előlapba süllyesztve, keretek és visszaverő felületek nélkül működhet normálisan, valamekkora középvonalból eltolással. A zafírnál ennek nyoma sincs, szóval kb. mindegy, mi kerül bele. :) A HD10 olyan szempontból jobb, hogy valamivel irányítottabb, kevésbé érzékeny az előlap hatásaira, de egyébként ugyanazt a tartományt fedi le, mint a HG2,5, a 1,5kHz-es alaprezonanciája miatt, még kevesebbet is.

    #35922Donki Hóte
    A B32 hangváltója a létező legjobb megoldás volt műszaki szempontból azokra a hangszórókra (M21 és D25). Szóval ez az egy sikerült. :) A dobozával semmi gond, árkategórián belül oké, olyan, mint a többi piacon lévő..

    Ezek nem személyes dolgok, nem tudsz vele megbántani. :) Mérhető és igazolható. Aztán kész.

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • killbull

    aktív tag

    válasz shalafi66 #35921 üzenetére

    De van különbség a kondik közt. Kiraktam pár hónapja Remixből is a 4,7 mikrót és van mellette Jantzen kétszínű amitől érdekesmód több lett a középtartomány full ugyan azzal az értékkel. És ez nem hülyeség, egy 30+ éves 200 ft os Remixnek nehogy már jobb hangja legyen mint egy külön hangváltókba tervezett kondinak. (itt is érződik hogy logikátlan amit írsz)
    Tömegek használnak 10+ ezer ft os kondikat high end szinten ilyen kondikat. Sőt jellemzés is van írva róluk melyiknek milyen hangja van.

    [Reviews-Z-Cap-Series] Olvass bele az értékelésekbe, én a Standard Z capet vettem meg!
    Nem is lehet még csak a nevét se ilyen kategóriák mellett leírni azt hogy Remix kondenzátor.

    Hidd el az a sok ember a propagandától szenvedett régen hogy a Videoton meg az Orion az élvonal volt. Vitatkoztál te eleget szakemberekkel láttam más fórumokon mikor bújtam ezeket az információkat és akkor is leírták a frankót. Meg most nem hozok politikát de láthatjuk mennyi propagandát fújnak az idősebb korosztálynak... elérik a céljukat vele!

    Szerintem meg gyártanak mert lehet hogy nem Videoton a nevel de lefogadom még most is használnak olyan technológiákat amit régen, ahelyett hogy jobbat gyártanának és nem hemzsegne a net a habszivacs cserékről hogy az milyen jó, tudjuk mert mész a Videotonhoz vásárolni. Ott volt a Videoton HA 20 as videó amikor javította a szaki a hangszórót és elmagyarázta hogy ősrégi módon ragasztanak.Egy normális hangszóró nem esik szét. A bolti eladó se azt nézi hogy hogy lenne jó neked hanem azt hogy te vásárolj mert pénz pénz pénz. Itt azt értem hogy vannak termékek amik így biztosítják a forgalmat hogy nem tartósak.

    Akik gyakorolnának hangfalépítést vagy belevágnának azoknak jó a SAL meg az MNC, akik egy kis szeletet szeretnének hogy ők megépítettek valamit és alkottak valamit, nekik jó, akik gyerekek, fiatalok. Akiknek megjön az esze az tudja milyen szint.

    Írtam, nekem a Saphir a gyerekkoromat hozta vissza amikor a világomat nem tudtam de bátyám már mutatta mi a zene, mi az a hangfal. 10 éves kis világtalan voltam és a Saphir látta kárát hogy jobbat akartam és vágtam rá egy 10 cm es reflex lyukat hogy majd jó lesz.
    Ezért vettem meg most újra a Saphirt, neked is vannak gyerekkori dolgok amikre szívesen gondolsz.

    Többi témában láthatóan tagadsz! Van véleményed ok, nem győzködlek!

    Köszönöm hogy elviselted a stílusom és reagáltál. Van ilyen is, ez csak egy vélemény, érdekes téma, beszéltünk róla aztán szevasz!

    Sok sikert és szép jövőt neked itt a fórumon! :R

  • killbull

    aktív tag

    válasz Donki Hóte #35920 üzenetére

    A Reflex annyival volt igényesebb ezekben az időkben hogy a Reflex Megákba a mélysugárzó elé rakott egy tekercset. Ezeknek a Saphiroknak is megváltás lett volna a mély közép elé egy tekercs.

    Google képkeresővel tudsz keresni Reflex hangváltókat. Hogy ne csak szidjak minden magyar gyártót egy Garry hangváltó igen szép és tisztességes a Reflexhez képest, őket pl dicsérem.

  • shalafi66

    veterán

    válasz killbull #35924 üzenetére

    :DDD Azt írtam élettartamban nincs különbség. Ha nem olvasod el, biztos logikátlannak tűnik.

    :DD Nézd, egy kondenzátor cserétől semmilyen hangsugárzó nem fog megjavulni. Korrekten tervezett szűrőktől és hangváltóktól igen. A drága HiFi alktrészek piaca full scam.

    :D A többire nem tudom mit kellene reagálnom. Amikor szakemberekkel vitatkoztam, akkor végül mindig egyetértettünk. Amikor nem hozzáértőkkel, akkor léteztek véleménykülönbségek. :)

    Ebben a témában nagyon vigyázok, hogy kerüljem a véleményes dolgok leírását. Amire karaktert pazarolok, azok általában műszakilag bizonyítható infók-ismeretek, a többi őszintén engem nem is nagyon érdekel. :)

    #35925killbull
    Képek alapján véleményezni hangváltót. :) Az is egy finom elfoglaltság lehet. :D

    A Zafírnak mindegy lett volna, pont olyan hibái vannak a mélyközép hangszórónak, amin semmit nem segít egy soros induktivitás.


    Első képek Garry hangváltókról Remix C223 kondikkal (azok eddig nem tetszettek) és (reméljük, hogy) NP elkókkal. :D Meg egymás mellé pakolt tekercsekkel, hadd legyen belőlük légmagos trafó. :DDD

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • killbull

    aktív tag

    válasz shalafi66 #35926 üzenetére

    Na találtál Garryt, aztán keress Reflexet, én már annyit foglalkoztam vele hogy fejből mondom egykét típust.

    Ez pl egy 2 utas R150, Hasonlítgasd össze a tiéddel amit találtál, te is látsz annyit hogy ez a Reflex 6db/oktávos 2 útra.


    C400 ha ismered, 400/800 watt 4 ohm jack dugóval.

    Keress rá a Garryre nézd meg a csatlakozótálcát, még régen is speak on volt az alap, a Reflex még mikrofon csatlakozót használt, ha jól írom XLR nek hívják amit más mondjuk egy előfokhoz használ hogy átjátsszon egy előfok jelét a végfokba nem hangfalba...

    Ilyenekre gondoltam.

    A kondenzátoroknál meg olvass utána hogy a felhasznált anyagok típusa beleszól a hangba, vagy talán kérdezzek rá? Úgy is tudod a választ, hogy hangfalkábelbe miért van ezüstözött? Vagy aranyozott hangfaldugó? Esetleg a tápkábel vastagsága és anyaga mibe szól bele? Szóval az anyagoknak van köze a hanghoz!

    Na most már hagyj nem akarok vitatkozni! Már unom! Csak egy Saphir hangfal problémám volt! :DDD

  • shalafi66

    veterán

    válasz killbull #35927 üzenetére

    Sajnos nem jól érted ezeket a dolgokat. :) Olvasnivalót én ajánlhatok inkább, a hangváltótervezés elméleti alapjait biztosan. Ránézésre nem tudod megállapítani, hogy az adott hangváltó hogyan működik, és ennyiből nem lehet értékelni azt sem, hogy jó-e vagy nem. Egy korrekt értékeléshez meg kell mérni a hangszórók és a hangváltó működését.

    Egy csatlakozó típusa nem elméleti hiba, legfeljebb az átvezetés ellenállását határozza meg. Vszeg a Speakon sem sokkal jobb ebben, de valószínűleg sokkal biztonságosabb, illetve kvázi iparági szabvány. :) Jelenleg nem is használnak mást.
    Az viszont elméleti hiba, ha a tekercsek elhelyezése nem jó. :)

    Illetve nem érted a célokat. Feltehetőleg a Reflexnél csak a működőképesség biztosítása volt a cél, a hibákat meg majd ki EQ-zzák alapon jó volt az úgy. :)

    A kondenzátorokban felhasznált "anyagok típusa" (hogy lehet egy anyagnak típusa?) nem "szól bele a "hangba"". Olyan nincs, hogy "a hang". A kondenzátorok mérhető paraméterei meghatározzák az adott alkatrész működését. :)

    A kábelbiznisz a következő hülyeség, amiben hisznek. :) Ha találsz olyan olvasmányt, ami bizonyítja a mérhető paramétereken túl bármi egyéb hatás létezését, akkor az az irodalom feltehetőleg nem igaz. :) (Vagy csak nem túl objektív.)
    Egy kábelnek inkább van átmérője/keresztmetszete, mint vastagsága. :)
    Aranyozott csatlakozók a fémoxidok (nem túl jó vezetése) miatt léteznek. :D :D

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • Donki Hóte

    veterán

    válasz killbull #35927 üzenetére

    te is látsz annyit hogy ez a Reflex 6db/oktávos 2 útra.
    ....
    mikrofon csatlakozót használt, ha jól írom XLR nek hívják

    Na most már hagyj nem akarok vitatkozni! Már unom! Csak egy Saphir hangfal problémám volt! :DDD

    Azért az elég kemény, hogy ekkora tudás birtokában te oktatod Shalafit a témában :C

    Erre szokták mondani, hogy apádat tanítod gyereket csinálni :D

    [ Szerkesztve ]

    Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

  • killbull

    aktív tag

    válasz Donki Hóte #35929 üzenetére

    Senki nem oktat ki senkit, van véleményem, és ne magyarázza meg senki hogy high end kategóriákban használt Jantzen kondenzátorok nem jobbak a rendszerváltás után zsákszámra vásárolt 30+ éve rohadó Remix kondenzátoroktól. Vannak emberek akik nem engednek, és láttam már Shalafit elégszer beégni más fórumokon, itt is csak úgy lehet vele szóbaállni ha bólogatsz mindenre amit mond. Senkinek ne legyen semmilyen önálló gondolata mert egy fórumon ő a tekintély. Kb minden Magyar termék Magyarországon belül volt népszerű amikben Remix kondi volt és nagyobb koncerteken nem Reflexet meg Garryt látsz már vagy 20 éve amikben zsákszámra Remix van, a Jantzen meg világmárka. Laikusok Remixet vesznek akik meg igényesebbek meg Bennicet meg Jantzent és más jobb márkákat.

    Van itt nálunk egy műszaki bolt, egy idősebb fószer ebből él hogy ezeket a rendszerváltás utáni alkatrészeket árulja. Bemész hozzá kérsz 2 db Remix mondjuk 4.7 mikros kondenzátort, akkor külön kérni kell hogy méregesse már mert 4.7 mikros szeretnék nem 5 öst vagy 4.2 mikrost mert úgy szór az értéke. Egy 4.7 mikrós sokszor 4.1 volt vagy volt vagy 4.3 mikro. 5% szórás az 0.235 mikro egy 4.7 mikros kondinál. A jantzent megveszem ennyi eltérés lesz nem kell felutazni Budapastre hogy kukázzak két hasonlót.

    Voltam ennél az öregnél vagy háromszor mert az istenért se akart normálisan szólni a Saphir és 5 mikros az eredeti, mentem feljebb is 4.2 mikrora is. Jó játék egy hangfalat ötször forrasztgatni meg már karmos csavart raksz a mély közép alá hogy ne kopjon ki a csavar alatt a menet. Beleraktam a Jantzent megjött a közepe ami előtte ugyan azzal az értékkel fárasztó csörömpölés volt, csak hangos volt, szép fémes, aztán rá egy ellenállás és jó lett abból is Jantzen 1% os mert ha visszamentem volna ezekből a csodálatos legendás ellenállásokból amit a magyarok használtak abból is csak 5% lett volna aztán vagy találsz vagy nem, meg ha van is méregessed, nincs 1.6 ohmos, 1.8 lett jó lesz? 3 helyett majd 4 db t csillapít utána nincs magas majd megszokod. A Jantzent megveszed nem 0,5 meg 0,7 Ohmot tér el hanem 0.016 ohmot, az meg semmi. Az öreg meg is sértődött mikor az ellenállást szereztem be mert forrasztócint vettem nála nem ellenállást amiért felhívtam hogy van e. Nem sértettem meg hogy vettem már vagy 10 kondenzátort, nem kell több szemét. Egy laikus megveszi még örül is neki, mert végig kell járni ezt hogy rájöjjön milyen trash, és a vásárlón húznak hasznot ezekkel a termékekkel.

    De nem járatom a szám mert nem etetem a trollt, itt fórumon úgy is csak a laikusoknak tud tanácsot adni akiknek fogalma sincs egy két dologról, aztán meg ha nem jó akinek tanácsot ad az így járt majd eladja vagy kukázza vagy elajándékozza. Több példa is van, pl akinek 5 év után lerohadt a habszivacs a Videoton hangszóról, vagy akinek ugyan azt a domeot rakatta a Saphirba. Nézd meg én milyen részletesen leírtam mi történik ha hallgatsz Shalafira és Domeot raksz bele. Az aki belerakta szó nélkül ha nem ért hozzá majd max fejen áll ha nem ért hozzá, mikor szó szerit kínozza a fülét a magas. Amit ajánlott 12db/ oktávos hangváltóval is hangos lesz! Egy normális tanács ott kezdődik hogy nézünk egy frekvenciamenetet ahogy te tetted, laza 94 db es púpok egy átlag 88 - 90 db es mély középre. Én se értek magas szinten hozzá de hallgathatóvá bírtam tenni.

    Minden jót, és bocs ha valaki nem a szocializmusba szocializálódott hogy az idősebbet tiszteld meg mindig igaza van!

    [ Szerkesztve ]

  • malagutif122

    tag

    Sziasztok!
    Van egy 2utas hangváltóm, piros, sárga, zöld, fekete kábel van rajta melyiket kell a magasra, és a mélyre kötni? 4ohm mélyközép lesz a dobozban, még azt kérdezném magasnak is 4ohm-nak kell lenni vagy 8ohm is mehet bele?

  • denesdr

    addikt

    válasz malagutif122 #35931 üzenetére

    Szia!
    Az teljességgel a váltó kialakításán múlik, hogy melyik színű kábel melyik hangszóróhoz tartozik, illetve, hogy hány Ohm-os hangszórókhoz lett tervezve a váltó. De még ha megfelelő Ohm-ikus értékű drivereket kötünk is rá, az még önmagában nem garantálja a jó működést, mert igazán jó hangváltó konkrét hangszórómodellekhez, kombinációkhoz szokott készülni.
    Van a váltónak (illetve a hangszóróknak) pontos tipusa, megnevezése, azon kívül, hogy 2 utas?

    [ Szerkesztve ]

  • malagutif122

    tag

    válasz denesdr #35932 üzenetére

    Technics 2utas gyári hangváltó. Sb-f44 volt a tipusa 8ohm 60W.
    4ohm Autós mélyközép amit irtam múltkorában amihez kellene akkor inkább veszek hangváltót ezt nem rakom bele.

  • shalafi66

    veterán

    válasz killbull #35930 üzenetére

    :DDD Azt a mérést én készítettem, amit te bemásoltál ide a fórumra :D Jézusom. :D És írtam, hogy vszeg hiába nézed, mert ma nem olyan a HG2,5 dóm (miért dome-nak írod? olyan fura olvasni).

    A véleményed többnyire nem helytálló, és az összefüggéseket sem látod át. :) Egyetlen alkatrészmárkától sem fog megjavulni egy hangsugárzó. Se Remixtől, se WIMA-tól, se Vishay-tól :D Sem Bennictől. :D Amúgy a Bennic tök olcsó távol keleti kondi, Bennic felirattal legyártva. :) Ha valami lehúzás anyagi szempontból, akkor ez pont az.

    Az alkatrészeket a gyárban válogatják, tűrés szerint. :) Van/volt 2%-os Remix is. G tűrésű. A többi meg azt teljesíti, amit ráírtak. Ezért vannak az egyezményes jelölések. Azt veszed meg, amire szükséged van. :) Ha nem ismered az alkatrészjelöléseket, az nem a gyártó vagy az eladó hibája. :)
    Amúgy ilyesmi eltéréseket nem nagyon láttam még, amiket írsz, a friss gyártású, olcsó Yageo/Royalohm stb. kerámiaházas cementtel kitöltött ellenállások, általában nagyobb eltéréseket produkáltak, és a megengedhető max. teljesítményük is alacsonyabb volt, mint a Remixeknek. :)
    Illetve a decibelekkel is hadilábon állsz kicsit. :) 0,2uF vagy 0,5 ohm eltérést még füllel/hallással érzékelni sem tudsz igazán, nemhogy ellenőrizni. Ezeket a hatásokat csak méréssel lehetne biztosan igazolni.

    Attól, mert kicserélsz egy 5,0uF-os kondenzátort 4,2uF értékű, más gyártmányú példányra, csak attól nem fog "megjönni a közepe". Mivel csökken C értéke, inkább csökken a középtartomány hangnyomása. :)

    Ezek a példák, amiket említesz nem relevánsak. A hab membránszélek legalább tíz évig tartanak átlagosan (UV és O3 kitettségtől függően), ha valaki vesz egy hangszórót, ami 5 évig egy raktárban állt, akkor valóban már csak átlag 5 éve maradt hátra, ha kiteszi a napra, annyi sem. :) De nézze meg a gyártási dátumot, és nem kötelező megvenni.

    Persze a gumi membránszélek is tönkre tudnak menni. Mostanra az összes 90-es években gyártott gumiszélű Vifa/ScanSpeak hangszóró ugyanazzal a kémiai öregedéssel küzd, az eredeti, rosszul vulkanizált gumi kezd tönkremenni, keményedni. Ez is jellemző abból az évtizedből a Vifa/ScanSpeak hangszórókra, hibázni mindenhol tudnak. :)

    A Zafír dobozban használható a HG2,5 dóm, másféle szűréssel. :) Már évekkel ezelőtt is ezt írtam. [másodrendű szűrés, soros ellenállással] Egy fokkal talán jobb lehet, mint a HB10-586 középhangszóró.
    A te megoldásod biztosan nem jobb, elsőrendű szűréssel inkább még fokozod a dóm magas problémáit és egyenetlenségeit középtartományban. :) Nyilván ellenőrzés, mérés nélkül ezt nem látod, a hallásunk nagyon könnyen becsapható. :)

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • shalafi66

    veterán

    válasz malagutif122 #35933 üzenetére

    Ne vegyél hangváltót, azzal semmivel nem lesz jobb ettől. Pont ugyanannyira lutri egy univerzális hangváltó. Amiről azt mondják, hogy minden hangszóróval jól működik, az valójában egyikkel sem működik jól.
    Mindig az adott hangszórókészlethez, dobozhoz, meghajtáshoz, helyiséghez, és felhasználói igényekhez tervezünk hangváltót. Ha meg nem, csak azt akarod, hogy szóljon, nézd meg az alkatrészek értékeit és rajzold vissza a kapcsolást. Abból kiderül, hogy melyik hangszórót hová lehet kapcsolni (esetleg mit kell módosítani rajta).

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • killbull

    aktív tag

    válasz shalafi66 #35934 üzenetére

    Végül is kínodba nem tudsz már mibe belekötni hogy egyszer rosszul írtam a dome, de hogy a kedvedben járjak dómnak hívom hogy járjon a pilótakeksz hogy tudj mit rágcsálni!

    A habszivacshoz ennyit, mivel már lebuktattad magad hogy sanszos hogy itt jön a meló a H2000 nek nagy az esélye hogy nekik dolgozol, így talán érthető miért is ilyen fontos hogy számtalan más megoldás van mint a H2000 ezért érthető, pénzből élünk. Csak gusztustalan ez a trükk amivel 5 - 8 évente visszakell mennie mindenkinek min 6000 ft ot kiadni mert a legsilányabb megoldással húzzátok az emberek pénzét!

    A habszivacs alapú hangszóróperemek nem túl tartósak, és a túlzott használat, vagy a nedvesség hatására könnyen elkopnak, megsérülnek, és csökken a teljesítményük.
    A habszivacs az idővel a magas hőmérsékleten és a nedvességen kívül a UV-sugárzás hatására is elkezdhet pusztulni, ami tovább csökkenti az anyag élettartamát és a hangminőséget.

    Ő is egy boldog vásárlótok itt a fórumon, nem volt kedvem többet keresni de tanulságos!
    [https://prohardver.hu/tema/hazi_hangfal_epites/hsz_21307-21307.html]

    Kondenzátorokról meg ennyit, ahogy szokás szerint mint a H2000 HA 20 nál mutattam a videót milyen silány a ragasztás azt se akartad meglátni mikor valakinek igaza van!

    Ezért jött meg a 200 ft os Remix 4.7 mikros kondi után Jantzen ugyan olyan értékű Jantzen Z CAP kondenzátorral a középtartomány. De ha igazam van azt rendszerint ignorálva van ahogy írtam mert sérül az egód!

    A Jantzen Z Cap kondenzátorok kiváló minőségűek és a hifi audio világban nagyon jó hírnévnek örvendenek. A Jantzen Audio márkanév hosszú évekre nyúlik vissza az audio-komponensek területén, és a Z Cap termékvonaluk különösen népszerű a kiváló minőségű hangot kereső zenehallgatók és audiófilok között.
    Az egyik fontos előnyük a nagy kapacitási értékek mellett, hogy magasabb feszültségen is képesek kezelni a magas frekvenciájú jeleket, amelyek általában nagyobb torzítást okoznak a kondenzátorokban. Ezen túlmenően a Jantzen Z Cap kondenzátorok nagyon jó frekvenciaválasz görbével rendelkeznek, és a legtöbb esetben szinte teljesen lineárisak, ami segít a hangtér szélesítésében és a zenei részletek jobb felismerésében.
    Összességében a Jantzen Z Cap kondenzátorok nagyon jó minőségű komponensek, amelyek segíthetnek abban, hogy a zenehallgatók és audiófilok magas minőségű hangot kapjanak.

    Erre is reagálsz de nem olvasom többet a fórumot, megyek és élvezem a dómsugárzós Saphiromat! :DDD

    Pá!

    [ Szerkesztve ]

  • killbull

    aktív tag

    Ez még kimaradt a kondikról!

    A bipoláris kondenzátorok nem csak a frekvenciaválaszukban és a kapacitásukban különbözhetnek, hanem a hangzásukban is.A különböző márkájú bipoláris kondenzátorok általában eltérő anyagokat, tervezési és gyártási folyamatokat használnak, amelyek hatással lehetnek a hangzásra. Például a kondenzátoroknak eltérő dielektromos anyagokat, rétegezési és tekercselési módokat, illetve kábelkialakításokat is lehet alkalmazni, amelyek mind befolyásolják a hangzást.

  • shalafi66

    veterán

    válasz killbull #35936 üzenetére

    Csacsiságokat írsz. :) Nekem a H2000 dolgaihoz nincs sok közöm.

    A műanyaghab membránszélek alapvetően jók, alacsony tömeg, jó maradó forma, megfelelő anyag és geometriaválasztás esetén ideális terjedési sebességek és belső szerkezeti-rugalmassági tulajdonságok érhető el, nagy engedékenység mellett. Az élettartamuk korlátozott. :)
    De ez alapján fölösleges megítélni egy hangszórót. Ugyanúgy vannak nagyon jó habszélű, és nagyon rossz gumiszélű hangszórók is, ez nem paraméter. Nem ez alapján döntünk többnyire. És nyilván, aki megveszi, tudja, hogy 10-20 év után lehet, hogy cserélni kell a membránszélt. Te döntöd el mit szeretnél venni, ebben semmi lehúzás nincs, csak egy normálisan működő, piaci versenyben létező magyar kisvállalkozás. :)

    Jelenleg is árulnak ScanSpeak és Jantzen márkanév alatt is hab membránszéllel hangszórókat, és én is gyártottam a sajátjaim között sokáig, nagyon jó tulajdonságú típusokat. Ahogy az AN is mai napig hab membránszélekkel kéri a SEAS CA21-eit és Vifa C17-eit. :) Ahol szükség van rá, lehet alkalmazni ma is, magával az anyaggal nincsen semmi gond, olyan tulajdonságai vannak, amiket más megoldással nem tudsz biztosítani. :)

    Nem néztem meg a videót, nem relevánsak ezek a dolgok. :) Minden gyártásban vannak hibák, ezeket annak kell megoldani, akit a jótállás erre kötelez. Nekem ezzel nincs dolgom. Én jó hangszórókkal dolgozom.

    Csak azért mert más márkájúra cseréled a kondenzátort nem fog "megjönni" a középtartromány. Ez teljesen biztos. Ilyet soha senki nem állíthatott, aki műszaki szempontból vizsgált volna hasonló esetet. :) Ezen nincs mit "meglátni" valószínűleg rosszul értékelted az adott helyzetet. De szívesen megmutatom és megmérem neked, a kondenzátorok a paramétereik szerint fognak működni és ami biztos, hogy a kisebb C érték mellett nem megjön, hanem csökken a középtartomány hangnyomása. :) (Amúgy mi az hogy "megjön"? Ezeket a kifejezéseket marha nehéz korrekten értelmezni.)

    #35936killbull
    A kondenzátorok és egyéb passzív alkatrészek/kábelek működését meghatározzák a mérhető paramétereik. :) A hangzást ezek befolyásolják, nem a gyártói marketingszövegek. :) Pl. amit bemásoltál az előző hsz végére. (Nyilvánvaló, hogy feszültség és kapacitás tekintetében már 30 éve sem nagyon voltak korlátok, és egy kondenzátor amplitudó-fr válasza sem lehet lineáris, hiszen az a dolga, hogy frekvenciafüggően viselkedjen. :) Ne higgy el ilyesmiket kontroll nélkül szerintem. :) )

    ..De kik lehetnek azok az "audiófilok"?

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • szazbolha

    addikt

    válasz shalafi66 #35938 üzenetére

    shalafi66 : örülök, hogy ismét írsz ebbe a topikba. Jó egészséget kívánok, és remélem a hosszú kihagyásnak nem egészségügyi okai voltak.

    ------------------

    #35905 malagutif122 :
    Már többször írtam, hogy szerintem autós hangszórókból is lehet zene hallgatásra alkalmas "szobai" hangsugárzót, hangfalat építeni.
    Az általad mutatott autós hangszóró talán egy 2 utas rendszer része volt, de ha szélessávú, akkor is érdemes lehet egy magas hangszóróval kiegészíteni és annak ismert tulajdonságai alapján hangváltóval ellátni (pl. 3-4 Khz keresztezési frekvenciával)

    A probléma mindig a mélyekkel lesz -legalábbis engem zavar a mély tartomány hiánya vagy szegényessége. . Az autós mély-közepek általában magas QTS-el és elég magas Fs-el rendelkeznek. Használom a MP.165.3-at amit egy HECO 302-es dobozba faragram bele. Ez egy a tiedhez hasonló kategória lehet, de szerintem jellemzőbb a 70-80 Hz feletti Fs és a 0,6...0,7 feletti QTS. Egy műhelyben, vagy nappaliban soha nem adnak dübörgő mélyeket (zárt kocsiszekrényben inkább), de ettől még szólhatnak kellemesen.

    16cm-s mélyközép autós hangszóróval mérés nélkül lehet próbálkozni zárt dobozzal akár 8-10 litertől és az F3 várhatóan 90 Hz alatt lesz, de nagyobb dobozzal sem lesz sokkal jobb a mély tartomány.
    Reflex dobozzal is lehet kísérletezni, de az már inkább szerencse kérdése. Ez esetben kb. 20 literesre tervezném a dobozt, hangolását 70 Hz-re állítanám (ez hangszóró független).
    8cm-s szabályozható hosszúságú csövet tennék bele, legalább fülre be lehessen lőni.
    Ha nem akarsz csővel bajlódni akkor lehetne téglalap alakú a "cső". Pl 2,5x20 cm nyílás, aminek belső mérete 8-15cm.

    Én 16 vagy 18mm-es mdf-et használnék. Csavar + ragasztás. A hátulját levehetőre tervezném. Az oldal arányoknál figyelembe vennék tervezési szempontokat, legalább az előlap és oldallap (belső) mérete ne legyen azonos.
    A hangszóró mérete behatárolja a minimum előlapi méretet.
    Példa belső méretekre 18 x 23 x 50 (kb. 20l)

    Tudom, hogy megkérdőjelezhető a műszaki tartalma, de a felső és hátsó falra 3-4mm-es öntapadó filcet tennék és a dobozt feltölteném akusztikai csillapító anyaggal.

    Heti 1 hsz-t írhatok PH-ra, ha van kérdés jöhet magánban is,

  • shalafi66

    veterán

    válasz robi-k #35942 üzenetére

    Mit szeretnél vele csinálni? Ránézésre magnetosztatikus, nem ribbon, Dayton néven megtalálod ugyanezeket többnyire. Sok értelme nincs szerintem.

    #35939szazbolha
    xD Kihagyás: nincs időm észszerűtlenül pazarolni.

    A magas jósági tényező inkább kiemel mélyben.

    A filc a dobozfalakon tényleg olyan, mintha ott sem lenne.

    Autóhsz: általában rossz a középtartományuk a T-S meg freeair. Utóbbi nem gond, előbbi inkább. Amúgy meg meg kell mérni.

    A 70Hz-es hangolási frekvencia biztosan túl magas a b-reflex dobozhoz. Csúnya lesz a mélytartomány, egy frekvencián fog hangosan szólni, és elnyom minden mást.

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • robi-k

    őstag

    válasz shalafi66 #35943 üzenetére

    Felvetődött bennem, hogy mi lenne, ha kiegészíteném a hangfalakat egy olyan magassugárzóval, ami 30 (vagy még magasabb) kHz-es frekvenciáig majdnem lineáris karakterisztikával rendelkezik.
    Kíváncsi vagyok, van-e értelme?

  • GTVili

    tag

    Szárad már a ragsztó a talpon... még a magassugárzó előlapját kell véglegesíteni, és persze készül egy rendes keresztváltó is...

    [ Szerkesztve ]

  • shalafi66

    veterán

    válasz robi-k #35944 üzenetére

    Ha azt akarod, hogy ott is szóljon, akkor biztosan, egyébként nem változtat a lényegen. Magasnak nem jó két/háromutasban, az biztos. Játszani meg drága. :D

    #35945GTVili
    Hát a hangváltó nem lesz egyszerű. :) Ez valamelyik SEAS A26 lenne? Annak elég gyászos a középtartománya.

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • GTVili

    tag

    válasz shalafi66 #35946 üzenetére

    Az..... nekem már így is tetszik, pedig csak egy hevenyészett váltó van benne....
    Majd méregetünk és finomítunk....

  • shalafi66

    veterán

    válasz GTVili #35947 üzenetére

    Az a lényeg, hogy tetszik. :) A dolgot hangváltóval nem lehet megoldani, az A26 közepe szétesik magas THD mellett 4-500Hz körül, fölötte meg rezonál sok frekvencián + kitérésfüggően erősödő lin és nemlin torzítások jönnek be a képbe.. Nem jó hangszóró, legfeljebb három útban lehetne valamit kezdeni vele, de arra meg van jobb.

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • 97bandy

    tag

    Sziasztok!

    Esetleg ATL 706 pro (4ohm), vagy ennek a hangváltója, kapcsolási rajza nem rejtőzik valakinél? Kíváncsi lennék, hogy egy tudhatóan eredeti váltóban milyen értékek szerepelnek.
    Vettem nemrég egy pár ilyen hangsugárzót, és kicsit gyanúsak az értékek a hangváltóban, mintha inkább 8 ohmos hangszórókhoz lenne méretezve. Annak kapcsán kezdtem el nézegetni, hogy 2-3000Hz között van egy hallható, -10dB körüli árok az átviteli görbében, nehezen hiszem hogy ennek ilyennek kell lennie.
    A váltó panelján ugyan szerepel az ATL felirat, a benne levő alkatrészek is eredetinek tűnnek, de akitől vettem, hangfalakat "javít", nem lepődnék meg, ha esetleg a komplett váltó lett elkeverve valami máséval. Az biztos, hogy már jártak benne, mert a kábelezés nem eredeti.

    Köszi előre is, ha valaki tud segíteni.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák