Új hozzászólás Aktív témák

  • shalafi66

    veterán

    válasz Soká #30000 üzenetére

    Semmi probléma, én már nem is értem, hogy mit írsz. :) Hogy miért, azt meg már régen nem. Nem is szeretném kihámozni a túl hosszú és sehová sem tartó hozzászólásokból. :) Ha van kedved, olvass vissza, biztos, hogy adtam útbaigazítást, hogy hogyan kell elkezdeni. ismerve magam, többször is. Az elején még komolyabban vettem amit írtál. :) Bár a közgazdasági hangsugárzós dolog azért érzékeltette velem, hogy nem feltétlenül lesz sikeres a segítségnyújtás. :) Minden jószándék ellenére.

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • Soká

    senior tag

    válasz #71562240 #29986 üzenetére

    A gimnáziumi osztályomnak Karinthy volt a névadója. És láss csodát, amikor előadtuk a Tanár úr kéremet, akkor én voltam a jótanuló! :)) Úgyhogy...

    Természetesen válaszolok a kérdésekre, csak győzd olvasni!
    De előtte: Általánosságban mondom: azért értetlenkedek kicsit, mert ha valaki betéved az asztalos topikba és mondjuk szeretne magának építeni egy felsőmaróasztalt, akkor - ha nincs is azonnal tisztázva az anyagi keret - mindenki elmondja, hogy szerinte miből, hogyan érdemes megcsinálni, megmutatják az emberek, hogy nekik milyen van. Persze lehetne onnan is indítani, hogy döntse el az illető először, hogy fából akarja azt az asztalt vagy rétegelt lemezből vagy forgácslapból vagy mdf-ből vagy hajlandó szürkeöntvényből öntetni és döntse el előbb, hogy gyári betétet vesz bele, vagy azt is magának csinálja, ahogyan azt is döntse el, hogy 8-as szárú motort tesz bele vagy 12-est. És döntse el, hogy miből legyen a vezetősin, mert csak akkor tudunk segíteni, ha ezeket már tisztázta. Az a helyzet, ha ezekre a kérdésekre mind tudnám a választ, akkor kérdeznem sem kellene valószínűleg mert tudnám, hogy mi jó nekem. Kicsit így vagyok a hangszórókkal is. Természetesen megtehetem, hogy a szóba jöhető gyártók teljes termékpalettáját végignyálazom, megtanulom a paramétereiket, az áraikat, a grafikonjaikat, de ettől semmivel sem kerülök közelebb a hangjukhoz. Nincs a hangszórók mellett egy play gomb, amivel meghallgathatnám őket. Ezért hagyatkoznék azoknak a tudására, akik jó érzékkel szűkítik a kört, amire érdemes figyelni. Emlékeim szerint a metabo csak sarokcsiszolóból forgalmaz kb. 60 félét. Nincs is bolt, ahol mindet árulnák mert gyakorlatilag van kisebb meg nagyobb, lassabb meg gyorsabb fordulatszámú, a többi pedig részletkérdés.
    "1. Kérdés: "
    Nagyon egyszerű a válaszom: mert meg tudom csinálni a dobozt.
    Hosszabban: Szeretem magamnak megcsinálni azt, ami megoldható házilag. (itt most végül töröltem 20 sort)
    Van 2-3 gyári dobozom. Negyediket nem akarok. Illetve nem tudom megfizetni. Azt látom, hogy a benne lévő alkatrészek előállítási ára nincs igazán arányban a bolti árával. Használtakra vadászhatnék, de míg egy szerszámnál, bringánál ezt szemrebbenés nélkül megteszem, egy hangfalnál kevésbé. De még ez esetben is kielégítetlen marad a "csinálási vágy".

    1. Feladat:
    Hidd el, nem lustaságból nem akarok Jantzen kondikkal foglalkozni, hanem azért, mert akkor előbb el kellene olvasnom a Mi az a kondenzátor? c. opuszt. De engem hidegen hagy ez a téma mert a zene érdekel meg az, hogy miként néz ki egy jó hangsugárzó. Ha valaki leírná, hogy ez és ez a kondi lenne neked a legjobb, akkor természetesen keresgélném, megnézném, ismerkednék vele és hajtanám. De nekem a Jan-zen akár egy kínai dinasztia neve is lehetne. Nem fogok hasraesni tőle, legfeljebb az árától. :)
    Most nézegettem egy óráig a SEAS kínálatát és semmivel nem lettem okosabb. Azt láttam, hogy van 4-5 kategória és legfeljebb az árak mondanak valamit ez drágább, az olcsóbb. Kb. mintha kínai nyelvű regényeket nézegetnék, hogy melyik lehet jobb.

    Vagy 10-12 éve próbálkoztam azzal, hogy egy Proac klónt építsek, de csak azért azt, mert mintha népszerű lett volna. Már fogalmam sincs, hogy abba milyen hangszórók kerültek volna, de tudom, hogy elakadtam, mert nem találtam olyan helyet vagy embert, akinél egy ilyet meghallgathattam volna. Hagytam a fenébe.

  • #71562240

    törölt tag

    válasz Soká #30002 üzenetére

    Jó, tehát vegyük úgy, hogy a doboztest létrehozásában lenne részedről hozzáadott érték a DIY-ban, az elektronikai rész kapcsán csak összeforrasztani akarnád, amit megbeszélünk - nyilván forrasztani azért tudsz. És remélsz egy adag pénzmegtakarítást a gyárihoz képest az elérendő minőség függvényében, nem számolva át munkaóraként pénzbe a belefektetett hobbiórákat.
    Én azonban, ha dolgozni fogunk az ügyön, kitartóan hozzá fogom tenni azt a szempontot, hogy olyan hangdoboz készüljön, aminek szereted a hangzási karakterét, azazhogy jobban szereted, mint más hangzási karaktereket. Ugyebár, minden minőségi kategóriában többféle kompromisszum hozható létre a hangzási karakter tekintetében, és mindig csak kompromisszum. Húzd meg, ereszd meg a sokféle, többségében egymás ellen játszó paraméter mentén. Nyilván annak a nálad levő két-három gyári hangdoboznak a karakterbéli kompromisszumaival sem vagy eléggé elégedett, mást tartanál jobbnak az adott árért. Erre majd visszatérünk. Függetlenül attól, hogy nekem éppenséggel vannak már kész javaslataim hangszórótársításokhoz számodra, de annak letisztázása még kicsit odébb van, odáig még el kell jutnunk - ígérem, nem fog nagyon Soká tartani (ééérteeed! nem fog Soká, ééérteeed! röhhöööhöhöhööööhhhö).

    Most többrészes kérdés jön, de lineárisan jönnek a részek, te is ugyanebben a sorban gondold és válaszold meg őket.

    2.a. kérdés:
    Már elhatároztad, hogy akarsz DIY hangdobozt építeni, ha megkapod a szükséges segítséget, vagy még csak gondolkodsz rajta, hogy akarod-e vagy sem?
    2.b. kérdés:
    Ha megvan az elhatározás, mikortól indulna a projekt, ha abból indulunk ki, hogy megkapod a szükséges segítséget?
    2.c. kérdés:
    Kb. mekkora összeget szánnál az egész projektre kifizetni? Miért annyit?
    Azzal nem vagyunk beljebb, ha meghatározzuk, hogy egy hangszóró, egy kondi, egy tekercs... mennyibe kerüljön, azzal vagyunk beljebb, ha meghatározzuk, hogy az egész projekt mennyibe kerüljön anyagköltségileg - lehetőleg X forintból jöjjön ki, de Y-nál semmiképpen se legyen több, Y nagyobb, mint X. Tehát körülbelül mennyibe kerüljön az egész hangdoboz cakkompakk? Mert ezen múlik az értelmesen szóbajöhető kostrukciók köre - nyilván azon belül, hogy "hagyományos" dinamikus hangszórókkal dolgoznánk, nem állnánk neki például elektrosztatikus planárt építeni.
    2.d. kérdés:
    Úgy vesszük, hogy ha van komoly elhatározás részedről, akkor például én teljeskörűen segítek végigmenni az úton az elejétől végéig, elkerülve a kátyúkat. Mások meg nyilván belekibickednek. Min múlik, hogyan döntöd el, hogy megbízol-e bennem olyan kérdésekben, amelyekhez bevallottan nem értesz, én pedig azt állítom magamról, hogy értek hozzá? Mi lenne a kitartó bizalom alapja? - mármint azon kívül, hogy én láthatólag értelmes embernek mutatnám magam a folyamat során, és didaktikailag hatékonyan magyaráznék, mindig felmutatva a lényeges döntési alternatívákat olyan kérdésekben, amelyeknek számos, de mindig csak többé-kevésbé "helyes" megoldása létezik. Miért hinnéd el például nekem, hogy miután kiszedegetem belőled harapófogóval, hogy mi lenne jó neked, olyan megoldásokat javasolnék, amelyek abba az irányba hatnának, hogy a lehető legjobbat közelítse a végeredmény általánosságban is, és különösen a te ízlésedhez képest (lásd kényszerű karakterkompromisszumok)? A projekt munkálatainak zöméhez bevallottan nem értesz, és nem is akarsz érteni, ehhez képest miért bíznál meg például bennem, hogy az általam majd mondottak a szóbajöhető okosabb mondások körébe tartoznak? Stagediving?

  • szazbolha

    addikt

    válasz Soká #30000 üzenetére

    Falakba ütközöl, de egy részét te építed. Konkrét tanácsokra és termék megjelőlésekre vársz. 2 hónap alatt ezt a kört megjártam itt, igaz én nem vagyok olyan szimpi és megfontoltnak látszó mint te.
    Kaptam hasznos infókat de konkrétumot semmit. Erre számíts te is.
    -
    Ha tervező vagy (bármilyen műszaki projekt) akkor azért nem olyan nagy kihívás egy házi hangfal tervezése, előkészítése és megépítése, mégha törekszel is arra hogy általad meghatározott, de műszakilag nehezen definiálható igényeknek megfeleljen.
    Egyébként a munkád során készül prototípus, előtanulmány, stb?
    Vagy a tervezőasztalról a késztermékek gördülnek le?
    hmm....
    .
    Pl. itt azt írják műszeres mérés nélkül nem lehet hangfalat építeni.
    Hát kezd a mérőműszer beszerzésével, vagy kölcsönzési lehetőség felmérésével ha nincs még.

  • xxlongikaxx

    aktív tag

    válasz Soká #30002 üzenetére

    Szerintem jobb ha kivalasztasx Troels oldalarol egy neked anyagilag is szimpatikus tervet, a doboz mereteket tartva tervezel magadnak egy csinos dobozt, minden mast lemasolsz onnan. Van ott valasztek boven.

  • rudi77

    tag

    Reflex csövet 18cm átmérő hol tudnák vásárolni?
    Papir vagy pvc is jó lenne.
    Vagy esetleg kiváltható 2-3 kisebb csővel?

  • Soká

    senior tag

    válasz #71562240 #30003 üzenetére

    Köszönöm a válaszod!
    Szeretnék konstruktívan hozzáállni a dologhoz ugyanakkor annyi sok a bizonytalansági tényező (eleve körülöttem) és annyi a személyes infó, ha a kérdéseidre pontos, értékelhető választ akarok adni, hogy az túlmutat a fórum keretein és inkább privátban tenném meg.
    Tehát pontos válasz majd úgy érkezik.
    Most "csak" annyit, hogy természetesen az egyik fő motiváló erő az, hogy olyan gyári hangdobozra, amit szívesen a magaménak tudnék, arra egyszerűen nincs pénzem. Ami van, azt meg inkább hanghordozókra költöttem az elmúlt 25 évben, mert igyekeztem magam kordában tartani, hogy a zene szerepeljen első helyen és ne a hifi. Noha kétségtelen, hogy nekem a hangzás minősége sokat segített élvezni a zenét. Ami nem feltétlenül van így, sőt, a zenészeknél sokszor nincs így: régebben jártam például Földes Imre zenetörténész prof előadásaira és emlékszem még arra, amikor szalagos magnóval szaladgált szegény (de nem Revoxszal) később meg egy CD-s kis mikrohifivel, de a hangzás (hiánya) cseppet sem gátolta az élvezetekben.
    A másik fő motiváló tényező, hogy fával, fémmel meg ki tudja mivel (is) dolgozom, tehát kézenfekvő, hogy magamnak megcsináljam. A hangdobozkészítésben számomra két főbb alternatíva létezett (de nem zárom ki, hogy tévesen): az egyik, hogy van egy késznek mondható terv (amit ingyen vagy x dollárért le lehet tölteni valahonnan) és akkor a recept alapján megépítem az adott klónt és - jó esetben - örülök neki.
    A másik esetben a dobozhoz hozzányúlok valamelyest, azzal a hiú reménnyel, hogy ha vastagabb anyagból dolgozom mint az előírt forgácslap vagy mdf és kívülről "csicsázok" rajta valamit (tessék jól érteni) azzal csak nem rontom el a hangzást. Ez utóbbi verzió volt az a kis doboz, amit konyhai használatra készítettem.
    A harmadik lehetséges út az lett volna, de ez sosem jött össze, hogy ne csupán a magam szórakoztatására csináljak valamit, hanem úgymond társuljak valakivel, aki esetleg szükségét érzi, hogy az ő belbeccsel kapcsolatos szakértelmét érdemes lenne megtámogatni (általam) a külcsín javításával.

    Ami arra vonatkozik, hogy merek-e a színpadról a közönség közé ugrani :) miért ne? Amilyen akkurátusan közelítesz a témához az biztonságot ad.

  • Soká

    senior tag

    válasz szazbolha #30004 üzenetére

    Lehet, hogy a "tervező" szó félreértésre ad okot, én művészeti egyetemen végeztem nem műszakin. Műszaki szaki nem vagyok a szó mérnöki értelmében, csupán van némi faipari ismeretem, meg fémes.

    Biztosan igazad van, hogy mérés nélkül nem megy a dolog. De előtte akkor tájékozódnom kell, hogy ezt meg tudom-e oldani magamnak vagy ez mindenképpen külsős ügy?

  • shalafi66

    veterán

    válasz rudi77 #30006 üzenetére

    Több kisebbel csak akkor, ha tudod pontosan egyformára vágni. De macerás, és eleve gyengébb egy picit mélytartományban.
    Egyébként van 200-as és 160-as PVC szennyvízcső, azzal meg tudod oldani.

    (#30005) xxlongikaxx
    Az első épkézláb ötlet, a se vége, se hossza hozzászólások között. De már egy hónapja kb. fel lett ajánlva, mint tűrhetően dokumentált hangsugárzók lelőhelye. :)

    (#30009) Soká
    Nem a mérés a lényeg. Már megint fordított sorrendben kezdenétek hozzá. "Majd megveszem, mert az egyszerű". A mérés ugyanúgy nem a klikkelgetésről szól, mint a fotózás. Addig nem tudod értelmezni a kapott adatokat, amíg nem érted a rendszert mögötte. Azt sem tudod eldönteni, jó-e amit mértél.

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • Soká

    senior tag

    válasz xxlongikaxx #30005 üzenetére

    "jobb ha kivalasztasx Troels oldalarol egy neked anyagilag is szimpatikus tervet"

    Hát, ez, az, hogy én legfeljebb "anyagilag szimpatikus" alapon tudom kiválasztani. De arra gondoltam, hogy aki ebben benne van, az könnyebben tud szűkíteni mint én. Ahhoz tudnám hasonlítani a dolgot mintha valakinek a lemezboltban árcédula és borítókép alapján kellene eldöntenie, hogy melyik Vivaldi Négy évszakot vegye meg. Meghallgatási lehetőség meg nincs.
    "Van ott valasztek boven."
    Hát, ez a,z a választék nem segít csak nehezíti a dolgomat. :)
    De ezzel együtt, tessék ezt "kiválasztottam": egyszerű dobozforma, kétutas, klasszikusnak nevezhető megjelenés. Az árát még nem néztem.

    Ha ezt kiválasztanám, akkor rögtön tudnék kérdezni azzal kapcsolatban, hogy adott dobozon mi miért van úgy ahogy. Hol lehet, hol érdemes hozzányúlni, stb.

    [ Szerkesztve ]

  • shalafi66

    veterán

    válasz Soká #30011 üzenetére

    Ez pont olyan, amelyiknél ellenőrizni kell, hogy a párhuzamos RLC körök jól működnek-e. És igazából már Troelsz is betette a megszűnt kategóriába (mert egy időben nem volt kapható a magas). Amolyan kényszermegoldás volt, mert rájött a nyilvánvalóra ő is, hogy ekkora méretű szalagos magassal nem fog működni a fémmembrános mélyközép, és lecserélte egy dómra. Itt még ő is elég kezdő volt. :) Mélytartomány alapján, legalább 20m^2, vagy attól nagyobb helyiség kellene hozzá. Ha kisebb, akkor a faltól jobban elhúzva.
    Ami nem kedvező, hogy a magas és mélyközép problémás tartománya is csak -15dB hangnyomáson szól.

    Egyébként a mérésen nagyon furcsa a magashangszóró hangnyomás-frekvencia válasza, amit az előlap sem indokol.

    Változtatni annyit tudsz, hogy esetleg lekerekíted az előlap széleit. A dobozrajzon a csillapítóanyagok elhelyezése nem jó. Azon lehet javítani.

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • Soká

    senior tag

    válasz shalafi66 #30012 üzenetére

    Köszi az észrevételeket.
    Látod, ezért gondolom azt, hogy linkelgethetném találomra a Troels különféle dobozait, de az lenne az egyszerűbb ha valaki azt mondaná, hogy ez és ez és ez és ez... azok a dobozok, amikhez a belevaló is kapható, Troels sem volt már kezdő, és leginkább ajánlhatók. stb.
    Jó eséllyel a következő kiszemeltemre is mondhatnád a nem jó tulajdonságait. :) De ismerve a kényes és kritikus ízlésedet, ezen olyan nagyon nem is csodálkozom. :)

  • #71562240

    törölt tag

    válasz Soká #30011 üzenetére

    Ugyan még közel sem értünk az előkérdések végére, és azt se tudom, hogy mi lesz majd abban a privát levélben, de ha el akarod indítani a projektet most, akkor erre csapj le, feltéve, hogy valóban hibátlan állapotú-működésű:

    ScanSpeak 2905/9500

    42ezerért párja kb. éppen félár (nem pimaszság alkudni belőle), és bár lesz még néhány orientáló kérdésem, amelyektől alapvetően függne, hogy milyen hangszórótípusok közül lehetséges számodra választani, de az előre kinézett társításaimnak ez volt az alapja atéren, hogy újonnan beleférjen 80ezerbe párja. Tehát újonnan nézve a szóbajöhető piaci választékból ez lenne a legfőbb jelöltem, most meg árulják használtan, féláron, ergo, vedd meg, ha kedves az életed.

  • szazbolha

    addikt

    válasz Soká #30009 üzenetére

    Ja... akkor félreértettelek, azt hittem mérnökként tervezel.
    .
    Azt gondolom fontos mérni, kalibrálni, tesztelni egy DIY hangfalat is.
    De azt is gondolom, hogy a nem megfelelő körülmények között végzett mérés lehet félre vezető is. Ez utóbbit általánosságban írom, nem hangfalakra specializálva és tapasztalatból.
    És azt is, hogy mérés nélkül is lehet DIY hangfalat készíteni, nem a saját szemét gyártásomra gondolok, hanem olyan "eset tanulmányokra" ahol lelkes emberek utánépítettek főleg 1 utas TL hangfalakat. És elégedettek vele. (én nem vagyok az a sajátommal)

  • Soká

    senior tag

    válasz #71562240 #30014 üzenetére

    Hát, itt válaszolok inkább.
    Az már kiderülhetett a privátból, meg korábban is említettem, hogy per pillanat a cuccaimat dobozolom és nem hangszórókat, de ettől függetlenül, két észrevételem van az ajánlott hangszórókkal:
    1. ezeket 5 napja hirdeti valaki, ha nagyon jó vétel, akkor már elvitték.( Szerszámokban járatosabb vagyok, egy jó vétel nem öt napig de 5 óráig sem él.)
    2. csekély bizalmam van egy olyan tárgy irányában, ami ugyan kedvező árú, mégis kézről-kézre jár és az, aki árulja, legalább harmadik tulajdonosa. És ki tudja, hogy a 2016-os tulaj is honnan jutott hozzá és mikor... Lehet, hogy rendben van, lehet, hogy csak a véletlen műve, hogy mindenki szabadul tőle, de látod, ebbe én nem mernék beleugrani.
    Főleg úgy nem, hogy nincs tapasztalatom, nincs eszközöm amivel esetleg ellenőrizhetném az állapotát.
    Ha egy bolt árulná az elfekvő készletét, no, azt hamarabb meg merném venni. Ugyanakkor egy ilyen vétellel máris felrúgnám azt a koncepciót, hogy először kijelölünk néhány járható utat, én barátkozom, ismerkedem a lehetőségekkel, rákeresek a tapasztalatokra, elképzelem, hogy miféle dobozt tudnék hozzá készíteni. ha most magában megveszem ezt a két csipogót mert éppen jó vétel, akkor máris a gomb és a kabát esete forog fenn, vettem valamit anélkül, hogy tudnám mivel és hogyan párosítom.

    De köszönöm!!! - ez már egy konkrét ajánlat volt! :)

  • Soká

    senior tag

    válasz Soká #30016 üzenetére

    Ez kellően off, de ha már szóba jött ez a vétel, az illető, aki árulja ezeket a hangszórókat, tavaly feltett egy kütyüt ezzel a szöveggel:
    "Eladó egy bontatlan csomagolású AK70 Mk2 lejátszó.
    Ár: 150eFt
    Megrendeltem, de mire ideért vettem egy másikat így erre nincs szükségem."

    Hát, az ilyen szeleburdi emberekkel kapcsolatban vannak fenntartásaim... Jó esetben csak egy elkényeztett kölyök, aki megteheti, hogy feleslegesen rendel magának egy százezres holmit.
    Aztán ugyanennek a kütyünek a következő hirdetésében már kiderül, hogy:

    "Hibátlan műszaki állapotban, eredeti dobozában, usb kábelével, gyári bőrtokkal.
    A hátoldalán van egy repedés, ami a használatot nem befolyásolja, de azért ott van."

    Aztán a következő hirdetésben:
    "kipróbáltam a 2.5mm kimenetet és úgy tűnik kontaktos, forgatni kell benne a fejhallgató csatlakozót, hogy mindkét oldalon szóljon a hang. Az árat 95.000 Ft-ra csökkentem emiatt, ha lesz időm foglakozni vele, lehet megjavíttatom, ez esetben az ára is visszaáll."

    Őszinte leszek, ilyen embertől nem vásárolnék, legfeljebb készpénzt.

  • #71562240

    törölt tag

    válasz Soká #30016 üzenetére

    1. Kicsi a magyar audiofil piac, veszett jó vételek is vannak fenn hónapokig az AVX-en, Hi-Fi Piac Aprón, Hardveraprón... Fórumtárssal éppen novemberben vetettem modifikációs projekt végett egy pár éppen ugyanilyen típust, szintén az AVX-ről, ennél háromezerrel többért, az a hirdetés éppenséggel egy éven át volt fenn, a hangszórópár azóta a fórumtárs hangdobozában muzsikál, közmegelégedésre, mint zseniális vétel. Ez a típus a 260 euró, azaz, mai árfolyamon bő 80ezer forint per pár listaárán a kategóriájában az egész világon a legnépszerűbb hangszórók közé tartozik, tisztán, kedvesen muzsikál, príma paraméterei vannak és kiugróan könnyű keresztváltani. Nyilván büdzsé árpolitikájú márkáknál olcsóbban is lehet hasonlót találni, ha szerencséje van az embernek, a ScanSpeak nem a világ legolcsóbban árusító márkája, de a vásárlók jókedvvel megfizetik ennek a típusnak (is) az árát, mert mindenki szereti.

    2. Ez jogos szempont, használtan vásárolni nagyobb kockázat, mint újonnan. Bizalmatlanság ellen segíthet az AVX értékelési és visszajelzési rendszere, régi kipróbált fórumtársak szinte bizonyosan nem hirdetnek ott szélhámosságot, mert az következményekkel jár. Lehet benne kockázat, persze.
    Szerk.: Közben látom a nyomozásod eredményét...

    3. "egy ilyen vétellel máris felrúgnám azt a koncepciót, hogy először kijelölünk néhány járható utat, én barátkozom, ismerkedem a lehetőségekkel," (...) "ha most magában megveszem ezt a két csipogót mert éppen jó vétel, akkor máris a gomb és a kabát esete forog fenn, vettem valamit anélkül, hogy tudnám mivel és hogyan párosítom."
    Ezt már szándékosan előre megválaszoltam a hirdetést ajánló hozzászólásomban. Az általad olyannyira várt (két nap óta készen levő!) leendő konkrét ajánlásomban a szóbanforgó árkategóriában a létesítendő kétutas kabáthoz (mert a megcélzott pénzkeretben nem csinálunk háromutasat) a hozzáillő középmélysugárzóval együtt ez a típus a kabát fix magasgombja, az axióma, az origó. Függetlenül attól, hogy éppen hirdetnek belőle. Ezért ajánlottam ezt a hirdetést előreszaladólag annak ellenére, hogy még nem értünk ahhoz a szakaszhoz, hogy bemutassam a kabátot és rá a gombokat amin elmélkedhetsz, szöszölhetsz. A megcélzott pénzkeretben a kabát egyértelműen kétutas, és ez rá a magasgomb. Függetlenül attól, hogy éppen hirdetik. Akkor is ez a magasgomb (egy-egy lehetséges alternatívával az alternatíva kedvéért), ha új árán kell megvenned, használtárán pedig csak úgy lehetne alternatívát állítani, ha hirdetnének olyat, ami alternatíva lehetne - a magyar piacon évente egyszer-kétszer hirdetnek olyat, az persze megeshet a messzi ködbe vésző projektkezdési időpontig.

    Ha nem mersz belevágni, persze nem erőszak, de ez a hangszóró a listaárán is kiugróan népszerű, féláron pedig kihagyhatatlan, még ha használt is. A kabát adott abból a szempontból, hogy ha létezik rávarrandó vitathatatlan magasgomb, akkor ez a típus AZ.

    [ Szerkesztve ]

  • #71562240

    törölt tag

    válasz Soká #30016 üzenetére

    Egyébként éppen hirdetnek egy pár PointSource-os mélyközepet, hihi.

  • shalafi66

    veterán

    válasz Soká #30013 üzenetére

    Vagy lehet úgy, ahogy mi kezdtük régen (-15 év). Nem akartuk a tökéleteset megépíteni elsőre. Alapvetően a régi hozzáállás úgy működött, hogy kinéztünk olyan hangszórókat, amik jónak tűntek, és T-S arány alapján olyan doboz építhető hozzájuk, ami elfér a szobánkban, és feltehetőleg elég jó mélytartományban. Aztán megvettük, és elkezdtük. Lehettek olcsó hangszórók is (pl. [link] [link]). És közben folyamatosan tanultunk. Lépésről lépésre. Az eszközöket mi készítettünk a mérésekhez, előerősítőtől a mikrofonig. Ez az, amit DiY-nek lehet nevezni, és ez amúgy rajtad, meg azokon múlik, akik a kezdés előtt állnak. Nem a többi fórumozón.

    Sok rosszat nem írtam róla, csak néhány megjegyzés volt, az is jobbító szándékkal. A műszaki tények amúgy sem "rosszak". :D Csak vannak és kész. Ezt értik félre szerintem néhányan.

    Troelsz más iskolát képvisel, mint én, nem hiszem, hogy lenne olyan terve, amit változtatás nélkül elfogadnék. :) Én ennyire sem szeretek hanyag lenni (bár van amikor igénytelenebb vagyok, de legalább oda is írom, hogy ilyet nem szabd csinálni. :DDD [link]). Annak ellenére, hogy ő a jobbak közé tartozik. :) Szponzorálják is az északi gyártók mindenféle hangszóróval. :) Vannak "saját" hangszórótervei is, méregdrágán, pl. a 200mm-es Audio Note mélyközép átvariálása, :) stb. De azért belenézhetek az állódobozaiba, hogy mit találok. :)
    Hja, és amúgy állványra is tehető a doboz, ha nem álló, nincs miért ragaszkodni hozzá szerintem. :)

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • shalafi66

    veterán

    válasz Soká #30016 üzenetére

    Féláron árulják. :) Az úgy kb. rendben van.
    Az extrémnek számító terhelhetősége miatt, szinte bármilyen mélyközéppel működik, de a felső oktávban kicsit korlátozott. Nem mindig ez a legjobb választás. Problémás középtartományú, vagy nagy méretű mélyközepekhez jó, nagy elvárt terhelhetőség mellett, majdnem legolcsóbban (az olcsó(bb)ság miatt gyengébb 10kHz fölött, mint a 970000-es classic magas). A 930000-nek kicsit jobb a kamra csillapítása, annak ellenére, hogy a gyártó fordítva szerette volna. :) De gyártási időponttól függően ez is változik.
    Egy-egy impedanciamérés megmutatja, hogy jók-e.

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • szazbolha

    addikt

    Erről a moddolt hangfal-ról mi a véleményetek? [link]
    Járható út az, hogy Koda/Noname hangfalba vásárolok minőségibb hangszórókat?
    Elgondolkodtam rajta, mert nekem a külcsin a legnagyobb probléma jelenleg, hacsaknem asztalossal csináltatom a dobozt.
    Meg épp van 1-2 kibelezhető gyári hangfalam.
    .
    Ha jól értelmeztem egy szimpla 2 utas hangfal amiben 2 db mélyközép van egy jó magassal.

  • #71562240

    törölt tag

    válasz Soká #30017 üzenetére

    3.a. kérdés:
    Mi az, amit egy ilyen "hagyományos" hangdobozkészítésen belül magad magadnak meg tudsz oldani, tehát nem kell megvásárolnod tárgyként, szolgáltatásként?
    3.b. kérdés:
    Vannak-e vagy lesznek-e a projekt idején mérőeszközeid (elektromos, akusztikus) vagy hozzáférsz-e ilyesmihez?

  • #71562240

    törölt tag

    válasz szazbolha #30022 üzenetére

    Hangdobozoknak nem szokott jobb lenni a doboztestminőségük, mint az elektronikus részeiké. Sőt.

  • Soká

    senior tag

    válasz shalafi66 #30020 üzenetére

    "Vagy lehet úgy, ahogy mi kezdtük régen (-15 év). Nem akartuk a tökéleteset megépíteni elsőre."

    (az a "régen" nekem nem is annyira régen :) , a korábban linkelt dobozkámat akkor készítettem. )
    Teljesen logikus a felvetésed, amennyiben engem a bütykölgetés, a hangolgatás maga érdekelne. Ha az lenne a célom, hogy beletanuljak ebbe a világba. De az már kiderült, hogy nekem nem ez a célom. És nem azért mert lusta vagyok, hanem mert kellően tiszteletben tartom, hogy ez egy szakma és én csupán az asztalos lennék ebben a "játékban" feltéve ha azt látom, hogy létezik olyan "nyílt forráskódú" projekt, amely leutánozható. És remélem, nem érted félre, nem ingyenélőségről van szó, az internet korában nagyon megváltozott a közösségi információáramlás módja. Ma ha valaki szeretné kicsempézni a fürdőszobáját, akkor azt megtanulhatja yotube videók alapján. Nem lesz belőle all-round burkolómester, de a célját elérheti.

    Most beszéltem egy öreg barátommal, hátha tud arról nyilatkozni, hogy mit is jelent az általad említett impedanciamérés, aztán amikor meghallotta, hogy mit akarok, megint lelkesen lebeszélt. (volna) És persze a maga módján igaza van, vegyek inkább százezer alatt egy HECO Victa Prime 702 álló dobozt és azzal lehet zenét hallgatni. Ahelyett, hogy a dupláját elkölteném alkatrészekre és ki tudja... (tessék ezt a szegény HECO-t nem agyagba döngölni, ár/érték arányban valószínűleg nem olyan rossz)

    Egyébként nagyon köszönöm a konstruktív gondolataidat!

  • Soká

    senior tag

    válasz #71562240 #30024 üzenetére

    3/a:
    Ha fából készíteném, akkor nem én vágnám ki a fát, nem én szárítanám, nem én gatterolnám. :) Magyarul megveszem a pallót, onnantól kezdve nagyjából a magam ura vagyok. De ha MDF vagy rétegelt lemez, akkor is meg kell vennem a táblát. Nem szívesen furnéroznék nagyobb méretben, jobb tömörfával dolgozni, de ez már részletkérdés. Van kompresszorom, tudok lakkozni, bár lehet, hogy olajoznék, viaszolnék. Én - ha arról van szó - elszánt ürge vagyok, a kis Mission dobozaimhoz készítettem állványt, ami természetesen nélkülözött mindenféle akusztikai megalapozottságú népmesét, de megküzdöttem vele, belenyomtam 48db rozsdamentes csavart és onnan kezdve nagyon jól "szólt". :)
    De a maróasztalomat is megcsináltam magamnak, persze nem én öntöttem mert nem tudnék 100kg vasat megolvasztani, de azért volt vele munka még azután is, hogy készre forgácsolták.

    3/b ha tudnám, hogy milyen mérőeszközökre van szükség, akkor tudnék válaszolni. :) Magyarul nincsenek. Van két öreg akai kondenzátormikrofonom, meg van egy Zoom H2 nevű felvevő kütyüm, de sejtem, hogy nem ilyen mikrofon szükségeltetne. Bár olykor egészen elfogadható minőséget tudtam produkálni vele. De mindezt csak azért, hogy néhány CD borítót gyárthassak az alkalmi felvételeimhez. :)
    Ma már nem csillogtatom tovább mérhetetlen sokoldalúságomat. :)

  • shalafi66

    veterán

    válasz szazbolha #30022 üzenetére

    Erről semmilyen vélemény nincs, mert semmilyen infó nincs róla. Honnan tudod, hogy jó a magas? Egyébként az ilyen szokatlan kosarú hangszórók helyére sosem kapsz másikat. Ilyenkor magát a hangszórót kellene átépíteni. De az DiY-ben nem megy. Ahhoz már én kellek.

    (#30026) Soká
    Aha. Kár.

    A Heco-ra általában igent szoktam mondani. Inkább. Ha kérdeznek róla.

    Készítek most egy álló hangsugárzót, Vifa PL18 és asszem a SS 930000-es magas. Ha akarod, valahogy megpróbálhatok segíteni neked is. Ha a doboz megfelel, egy másik hangszórókészletet is össze tudok váltani benne például.

    Az impedanciamérés, legegyszerűbben, ma ez: [link] Már egyszer volt linkelve.

    Instant bedugós mikrofon esetleg. [link] Ettől még nem fogsz tudni mérni, de valamit látsz majd a programokban. A hozzá adott mérések általában nem valósak, vagy nem pontosan megmért mikrofonhoz kalibrálták (néha pl. cal. fájl nélkül, önmagában, még jobb), de DiY dolgokhoz jó ez a pontosság is, szerintem.

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • #71562240

    törölt tag

    válasz Soká #30027 üzenetére

    4. kérdés:
    A készülékeket megnevezve írj le néhány hangrendszert, hangdobozt, amelyektől pro vagy kontra emlékezetes hangkaraktereket kaptál. Miért tetszett, miért nem tetszett. Erre részben már válaszoltál privátban, de nem baj, ismétlés a tudás anyja, gyakorlat teszi a mestert...

  • troll81

    addikt

    sziasztok :) Heco Precision 100 Bose 301 heco p3302 2x80 w sony erősítő mellé melyik passzolna otthoni barkácsolós szobába? 6 m2 alapterület kb köszönöm a segítséget

  • xxlongikaxx

    aktív tag

    válasz Soká #30011 üzenetére

    Szoval akkor szukitsuk. 2 utban gondolkozol, lehetoleg allo, mennyi a keret a hangszorokra?

    Lehet hogy mar irtad csak a hosszu hozzaszolasaidat oszinten nincs idom vegig olvasni.

    [ Szerkesztve ]

  • shalafi66

    veterán

    válasz xxlongikaxx #30032 üzenetére

    Ahogy én tudom, nem írta. Azt írta, hogy egyelőre nem fog hozzákezdeni, mert mással van elfoglalva. Szerintem jobb, kicsit hagyni kibontakozni a dolgokat, hangszórókban úgysincs nagy választási lehetőség, az a három-négy, mélyközép-magas kombináció megvárja később is. :)

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • python1

    veterán

    Üdv Mindenkinek!
    Azzal a kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy mozihoz építenék hangsugárzókat kb vagy 10 db-ot, mélyközép már megvan a surroundokhoz 4db [link] , de kétutas kialakítást képzeltem el neki, milyen magasnyomót ajánlanátok hozzá? Nyugodtan lehet Magyar forgalmazó is. A frontok center még várat magára.
    Köszi előre is a válaszokat!

  • shalafi66

    veterán

    válasz python1 #30034 üzenetére

    Mélyközépnek elég problémás darabot sikerült kiválasztani. Két útban nem annyira jó, meg úgy általánosságban sem.
    Magasnak legalább egy DX25TG kellene, azzal talán össze lehet hozni valami nem túl fájdalmas eredményt.
    Mozinál ajánlott, legalább az azonos hangszórókészlet, a mély hangsugárzón kívül minden csatornára, de jobb esetben az összes szélessávú hangsugárzó teljesen egyforma, a dobozok is azonosak.

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • python1

    veterán

    válasz shalafi66 #30035 üzenetére

    Köszi!
    Ez nagyon jónak tűnik,és árban is megfelelő lenne.
    Tulajdonképpen azért vannak ezek a hangszórók,mert olcsón jutottam hozzájuk, de még tudom változtatni a hangszórók típusait.Most akkor lehet átgondolom az egész koncepciót.

    Még annyi, hogy ha hozzátok besétálok egy ilyen igénnyel, tudtok nekem ajánlani az egész koncepcióra hangszóró készletet,hangváltót, valami jó minőségben?Tulajdonképpen minden sugárzó rejtve lesz.

    [ Szerkesztve ]

  • shalafi66

    veterán

    válasz python1 #30036 üzenetére

    Ugyanazt tudom ajánlani besétálás nélkül is. :)

    Pontos hangváltót csak akkor lehet készíteni, ha kéznél van a végleges doboz is.

    Azért ne dobd ki a hangszórókat. Több munkával, több méréssel, de valami elfogadható váltást össze lehet hozni ezzel is. Csak kérdés, hogy tudsz-e még szerezni belőle. Vagy el tudod-e adni értelmes áron. Miért kell a háttérhez 4 db?

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • python1

    veterán

    válasz shalafi66 #30037 üzenetére

    Nagyszerű, besétálást csak képletesen írtam, nincs messze tőlem a fehérvári műhely.
    A 4db a 7.1-es kiépítés miatt lenne, de még képlékeny a dolog, lehet csak 5.1 lesz belőle.

  • szazbolha

    addikt

    Ma hajnalban 3 óra fele elkészült 8. förmedvény prototípus dobozom, amely TRASH-K2M1 fedőnevet kapta. Ügyeltem a nem túlpolitizált zöld érzékenységre is, ezért egy korábbi MLTL dobozból faragtam ki, még az előlapot is korábbi kísérlet maradékából kapta, csak +1 lyukat kellett belevágni.
    Egy bontott magnat magassúgárzót és 2 db 13 cm-s mélyközepet tartalmaz.
    A hangváltót magam terveztem, és szereltem.
    .
    És amikor megszólalt.... egyből remek hangja volt, tiszta részletező közép, a magas talán lehetne szebb csillogóbb, de eddig ez a legjobb barkács szemetem.
    Van mellette 2 referencia gyári hangszóróm, mindkettőt lezenéli, bár 50 Hz alá nem nagyon megy, De a hangkép egyben van, hallgatható tiszta... klassz. Végre
    .
    A kűlcsin kicsit rendhagyó. Azt hittem hangolni kell a hangváltót sokáig, így a hangszórókat kivezettem 3 kábellel és a hangváltót fekete szigszalaggal ráaplikáltam a dobozra. Előre. A kábelek a reflex nyíláson jönnek ki. Egyedi... na.

    Mikor a fiam meglátta kiröhögött, a feleségem szerint olyan mintha egy bombát szereltem volna rá... de ő legalább órákig velem hallgatta. Egyik CD a másik után. A Tidal is remekelt... Nagyjából azt hallom amit szeretnék. 10-es skálán 8.
    Mély az nem nagyon van, de lehet elrontanám, ha beleerőltetnék valami komolyabb sugárzót.

  • troll81

    addikt

    sziasztok Bose 301 Series II hangfallal kapcsolatban valakinek tapasztalat? Holnap megyek a város felé meg nézném.. ha érdemes vele foglalkozni :R :R

  • python1

    veterán

    válasz troll81 #30040 üzenetére

    Az attól függ, hogy mit vársz tőle.Szerintem nagyon lapos a hangja, se értékelhető magas sem pedig mélytartomány, de hallgasd meg személyesen.Egy időben rá voltam gerjedve,teljes mozit akartam belőlük, de valahogy feledhető terv lett.

  • troll81

    addikt

    válasz python1 #30041 üzenetére

    Szia Heco Precision 100 Bose 301 heco p3302 ez a három esik utba ebből kell választani most. Ebbol melyik a legjobb opció :F

  • python1

    veterán

    válasz troll81 #30042 üzenetére

    Én egyiket sem választanám magamnak, nem tudom, hogy neked milyen hang tetszik és , hogy mire, hová szeretnéd.

  • shalafi66

    veterán

    válasz python1 #30038 üzenetére

    Ott ebben nem tudnak segíteni, csak a saját hangszóróikat árulják. :)

    Értem értem. :) 5.1 könnyebben lehetne, ha már 4 megvan. Vagy esetleg a center más lesz kicsit.

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • Soká

    senior tag

    válasz #71562240 #30030 üzenetére

    " írj le néhány hangrendszert, hangdobozt..."

    Legfeljebb dobozokat tudok, mert az erősítőket meg sem jegyzem.
    Miután 90%-ban klasszikus zenét hallgatok (mondjuk az utóbbi ezer év zenéjét Hildegard von Bingentől Bartókig és Ligetiig) a valós térérzet a legfontosabb. Legyen tere a muzsikának. Miután persze már süketülök, ennek eleve lőttek kicsit, de azért a finomságok fontosabbak mint az, hogy a keresztülmenjen rajtam az úthenger. Jó a mély, de lehetőleg nem az amelyik egyfajta brummogás ha kell, ha nem kell.
    Ha konkrét dobozokat kell mondanom, akkor abban az értelemben bajban vagyok, hogy ami emlékezetes, azok mind milliós vagy sokmilliós tételek inkább.
    De már említettem a neked is tetsző PointSource dobozt, ami talán célbavehető.
    Említettem egy régi Tannoy D500-at, ami szerintem nem is 500 volt, hanem 700? Az 15-20 éve volt 1millió körüli. Az azért tetszett, mert öröm volt rajta Verdit is hallgatni, szóló barokkot is, és ezen hallottam talán először Dead Can Dance-t :)
    Általában szerettem az Etalon dobozait, de velük eleve elfogult vagyok, mert Sallay úrnak van érzéke zenéhez és a dizájnhoz is.
    Valamiért a csöves cuccok nekem nem jöttek be, de ennek inkább praktikus okai vannak és a nagyon sercegő LP-ket sem kedvelem. A Csontos István-féle vonalat - már csak sznobizmusból is :) - szerettem volna megérteni, de nem nagyon sikerült. Engem szinte sosem nyűgöztek le az Audio Note dobozok. (persze nem tudok eltekinteni attól, hogy már ránézésre sem tetszettek...)
    Szintén nem jöttek be valamiért a tölcséresek. Sosem éreztem másutt annyira, hogy ha kimozdulok a tengelyből, akkor szétesik a sztereokép, noha én akkurátusan pozicionálom a zenehallgató fotelemet.
    Itt jegyzem meg, hogy életem egyik legnagyobb élménye egy B&W800-as(vagy ha olyan nincs akkor 801, vagyis a legnagyobb) volt, nem kaptam helyet csak a szoba szélén, mégis olyan volt a színpadkép, hogy nem akartam hinni a fülemnek.
    Hallgattam egyszer a Nautilust is az Atrium Hyatt egyik különtermében, hát az csoda volt. De ott akkor több tízmillós értékű "vas" volt felhalmozva. Nem szólt semmi demó lemez csak értékes, jó hangfelvételek, egy bizonyos Koltai Tamástól.
    Ami nagy élmény volt, a sztatikusok. Azt hiszem egy Martin Logan volt az első és azt is tudom mit hallgattunk mert utána elmentem és megvettem a CD-t :) Éteri volt. Otthon persze nem úgy szólt, de egye fene. :)

    (#30032) xxlongikaxx
    Mondjuk 200e körül. De már jeleztem, hogy nekem most egy költözés közepette ez csak ábránd, fél évig nem hiszem, hogy lesz energiám dobozépítéssel foglalkozni, szóval nem érdemes bekészíteni a pattogatott kukoricát. :)

    (#30029) shalafi66
    Köszönöm, elmentem a linkeket. Valamelyest megnyugtató, hogy a linkelt mikrofon nem egy nagymembrános stúdiómikrofon. :) No, egyébiránt egy ilyesmit hamarabb lenne merszem használtan megvenni. Ez meg biztosan nem elég jó ;)
    Köszönöm a felajánlásodat, de neked is csak azt tudom mondani, hogy februárban költözés, utána felújítások, előbb a műhelykémet szeretném lakhatóvá tenni, utána bútorokat készíteni és ha ez mind megvan, akkor jöhet a szórakozás. Luca hangdoboza lesz ez.

    [ Szerkesztve ]

  • shalafi66

    veterán

    válasz Soká #30045 üzenetére

    Ugyanaz az elektret kapszula van mindegyik hasonló mikrofonban (jó nagy gyártási eltérésekkel), csak amit linkeltél, ahhoz kell egy jó hangkártya is. Az USB-snél ezt megúszod valamennyire. Illetve az ECM8000-nél tényleg nem árt egy pontosabb összehasonlító mérés. Annyira összevissza szórnak.

    Akkor szerintem, most többet nem lehet tenni az ügy érdekében, az alapján hangsugárzót, vagy hangszórókészletet választani, hogy milyen zenét hallgatsz, meg mik tetszettek korábban, nem egy jó ötlet. A Tannoy dualCC középtartománya kifejezetten rossz pl, többszöri mérésre is. Maga az elv hibás. Az Etalon, hangsugárzóban, szemfényvesztés 90%-ban. A 801 viszonylag korrekt, bár a váltás mély és közép között szokásosan nem szép, és 8 ohmosnak mondani 2,5-es minimumponttal... :) Kellemetlen.

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • szazbolha

    addikt

    2 utas hangfalnál, mennyire ajánlatos a magassugárzó síkban eltolása a fázishelyesség (vagy más) miatt? Ha ajánlott akkor milyen elv mentén, kb mennyire?
    A hangváltó első vagy másodrendű.
    .
    És miért van az, hogy sok DIY hangfalnál látom az eltolást, míg a gyári dobozoknál szinte sosem.

  • szazbolha

    addikt

    válasz szazbolha #30047 üzenetére

    Még egy kérdés 3 utasra vonatkozóan: gondot okozhat a párhuzamosan kötött hangszórók eredő impedanciája az erősítőnek? azaz túl alacsonyra megy le, ha van 1 magas, 2 közép és 1 mély és elsőrendű a váltó..
    Mennyire szokás sorosan kötni a hangszórókat? Tételezzük fel mind közel azonos impedanciájú pl. 4 Ohmos? A 3 utas hangváltóra van helyettesítő kapcsolás sorosra.
    Vagy ne foglalkozzak ezzel mehet párhozamosan a 3 szekció, mert a váltó megoldja a problémát, egyenáramot meg úgysem kapnak?

  • szazbolha

    addikt

    Még mindig van kérdés:
    Magassugárzóra a L-pad kényelmesnek tűnik, gyári váltókban is van +-3 db kapcsolhatóság, de... ha alacsonyra teszem a váltási frekvenciát 2 utas hangfalban, pl 1500 Hz, akkor gyak a magassugárzó viszi a közép felső tartományt is,. Ha el kezdem a hangnyomást balanszírozni L-PAD-al a hangszórók között, akkor a sok magas leszabályozása elviszi a közép egy részét is.
    .
    A probléma gyökere: egymáshoz válogattam gyári adatok alapján hangszórókat, de úgy tűnik valami nem stimmel, hiába mindkettő 90 db-es a magas sok a fülnek.
    Persze mérni és válogatni kell, de mikor neten megrendelem nem tudom mérni.

  • szazbolha

    addikt

    2 utas kérdés. TRASH-K2M1 még mindig szépen és tisztán szól. A mélyközepek fs=60Hz és a doboz hangolása is 50-60 Hz között lehet, szóval az alsó mélyek hiányoznak, de így is hallgatható, kedvelhető a produktuma.
    Szeretnék egy kis mélyet... de akárhogy számolgatom nem megy be a dobozba fizikailag 20-as, 16-osból meg nem találok elég mélyet. De attól még jobban félek, hogy az utólagos barkács elrontja a 2 közép hsz-re tervezett dobozt, és elmegy a hangja.
    Mi lehetne a jó megoldás?
    -
    Már azon gondolkozom, hogy épitek alá egy kb. 30 literes zárt dobozt, amibe egy mélynyomót rakok. 20 vagy 25cm-set. De nem tudom mi legyen az.
    A korábban shalafi66 által adott linken lévő HA20 1544-484 [link]
    Autós mélynyomó 20cm? Hertz ES 200.5?
    Autós mélynyomó 25cm? Macron M2SW.1044?
    Olcsó megoldás 20cm-re? SAL SBV 2020? Fenton KV-8 Kevlar?
    Vagy mélyközepet SB-től? SB23NRXS45-8 8”? SB17NRXC35-4 6”?

Új hozzászólás Aktív témák