Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Peterhappy

    őstag

    Persze az ivási igények életkor és testsúly függvényében eltérhetnek, de nagy általánosságban azért elmondható, hogy napi 2-2,5 liter jó minőségű folyadékot kellene bevinni. Ennek egy részét természetesen étellel visszük be, de azért nagyon minimum 1,5-2 lötyit illik inni.

    És ez úgy a napi szükséglet, hogy jóformán a házból sem tettük ki a lábunkat.
    Aktív életmód esetén, pl. ha futni járunk (és a topic elnevezéséből kiindulva tételezzük fel, hogy ez így van :) ) ez a szám még magasabb, ahogy még tovább nő, minél magasabbra kúszik a hőmérő higanyszála. S még tovább nő, vízhajtó italok fogyasztása esetén: kávé, alkohol stb.

    A Runtastic szerint tegnap 12km alatt 1180 ml-t veszítettem, a múltkori 18 km-es futás alatt 1854 ml-t. Ez így nálam átlag 100ml/km, ami gyorsabb tempó és nagyobb szintkülönbség mellett lehet, hogy még tovább emelkedhet (márpedig én a Kollégák nagy részéhez mérten lassabban futok, kisebb szintemelkedések mellett és pláne nem terepen; arról nem is beszélve, hogy egyik alkalommal sem 30+ fokban futottam)

    Ha ezek a számok nagyjából helytállóak, egy 19 km-es futás esetén bő két liter extra (napi szükségesen felüli) folyadékbevitel abszolút indokolt volna.

    A tény az, hogy az emberi test kb. 60%-a víz. Ha huzamosabb ideig kevesebb folyadék kerül a szervezetbe, ez az arány csökken, ami szépen kihat az emésztésre, a veseműködésre, a vérkeringésre, és valószínűleg még további egy-másfél millió dologra.

    Abban sem vagyok biztos, hogy egészséges az, ha valaki egész nap nem vagy alig iszik, majd egy ültő helyében két liter vizet beverve sokkolja a veséjét, de orvos sem vagyok és jogom sincs ahhoz, hogy erről véleményt formáljak :)
    Azt tudom, hogy én sokkal egészségesebb vagyok, sokkal kevesebbet vagyok beteg, mióta tudatosan odafigyelek a napi vízfogyasztásomra. Mint írtam is, millió baja van a pocakomnak, mindentől bajom van, de így is jelentősen javult az utóbbi években az emésztésem, lényegesen jobb a helyzet, mint volt.

    Valamilyen androidos alkalmazással kezdődött az egész - szólt, ha innom kellett, ittam. Ma már app nélkül is ez a természetes. Reggel amint kiborultam az ágyamból (és kikúsztam a szobából, miközben a sírás kerülget :) ) az első dolgom a fürdőszobába vezet és megiszok három kisebb pohár vizet (3-4 dl) és akkor még jóformán a szemem sem nyitottam ki addig. Felébresztem a testem, beindítom a működését, de legalábbis hatékonyabbá teszem.

    Állítólag, ha szomjúságot érzünk, az már régen rossz, olyankor a test már-már segélykiáltásokat küld, hogy azonnal folyadékra van szüksége.

    Nagy hirtelen ennyi, elnézést kérek az észosztásért, no offence, abszolút csak a segítő szándék vezérelt.

    @Alg: :D

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák