Új hozzászólás Aktív témák

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz #48613632 #114020 üzenetére

    "mindegy, hogy mi itt hogyan definiáljuk Thanos karakterét, mivel amit a film mond róla, az a lényeg."

    SPOILER (minden eddigi Marvel film)

    Szerintem kifejezetten becsülendő érte a filmsorozat, hogy igazából nem nyilvánít véleményt. Egyedül a szuperhősök és a tevékenységében valamiképp érintettek (gyászolók, kiirtásra várók, vagy épp támogatók) nyilvánítanak (többnyire meredek negatív) morális véleményt a karakterről és/vagy munkásságáról, de maga a film nem. Az csak a főszereplő hősök nézőpontját és morálját vetíti rád erősebben (többször és hosszabb időre), mint a másik oldalét (de attól még az az ő véleményük, vagy a tiéd, nem a filmé).
    Becsületesen szentelnek rá időt, hogy ne automatikusan a fekete és fehér végleten keressük Thanos helyét. Tömören és felületesen, de kifejtheti a motivációja gyökereit (amiről látjuk, hogy alapvetően nem gonoszság vagy őrület, a maga módján segíteni próbál a világon, és a mi ismerteinkkel nehéz megítélni pontosan mennyire is állhatja meg a helyét a logikája és a matekja). Megmutatják, hogy képes őszinte szeretetre (mikor feláldozza Gmora-t, akkor a kavics viszonylag objektíven hitelesíti az érzelmeit --- ha nem lettek volna valódiak, akkor nem tudott volna azokkal fizetni a kő birtoklásáért), és láthatjuk azt is, hogy valószínűleg többre becsüli az intelligenciát és tudást, mint az erőt és hatalmat (pl. mikor Tony Stark-al beszélget, miután leszúrja sőt megkíméli az életét). Még annak is elhintik a csíráját, hogy most is van még benne némi vívódás, hogy tényleg helyesen cselekszik-e, ami arra utal, hogy nem egy teljesen elvakul fanatikus (szilárdan eltökélt, de nem fél néha feltenni magában a kérdést, hogy esetleg hibázik-e --- tehát nem őrült, hanem logikus, legfeljebb tökéletlen a logikája).

    Gondolj vissza az előző Avengers filmre, ahol Tony (jó szándékból) rászabadítja a világra Ultron-t (aki sokat örököl Tony jelleméből, mint korai kiindulópont), aki kintről nézve hasonló elveket formál és így hasonló küldetésbe kezd, mint Thanos.
    A legnagyobb különbség szerintem az ábrázolásban, hogy Ultron sokkal kaotikusabbnak tűnik, avagy őrültnek nevezhető. Még ha ő tényleg azt is hinné magáról, hogy jót akar a világnak, akkor is nyilvánvalóvá teszik számunkra a filmben, hogy túl nagy káosz van a fejében ahhoz, hogy meg lehessen ítélni, vajon fanatikus őrült (és gonosz) vagy megállhatná a helyét a matekja (de sok utalást kapunk rá a film felől, hogy nem).
    Itt is lehetett volna játszani azzal, hogy Ultron is lehetne antihős, akit csak azért látunk kaotikus őrültnek, mert túl nagy a különbség a szintetikus és organikus lények közt, hogy felfogják egymás logikáját és megértsék egymás motivációit. De nem igazán megy el a film ebbe az irányba. Nincs rá esély, hogy Ultron-t ne gonosznak és őrültnek lássuk (pedig a káosz sem feltétlenül lenne őrület, csak annyit tudunk róla, hogy számunkra felfoghatatlan az ő gondolkodásmódja). Minden utalás, amit kapunk, abba az irányba mutat, hogy rossz amit csinál és muszáj megállítani.

    "Thanosnak, a reality stone megszerzésével (collector - knowhere) hatalmában állt volna"

    Ezzel az a baj, hogy gyakorlatilag végtelen sok lehetőség nyílik meg. Szóval érvelhetünk úgy, hogy a végtelenül komplex káosszá eszkalálás helyett inkább egyszerűen csak kitart annál az egy, egyszerű, tömör döntésnél, amit már régóta vizsgált és úgy gondolta, hogy helyes. Bármiképp beavatkozhatna, végtelen mértékben is, de megáll annál a szintnél, amit már eddig is gyakorolt (csak kevésbé hatékony eszközökkel). Ettől még később finomíthat a módszerén, ahogy felnő az új mindenható szerepéhez. Semmissé teheti még ezt az első "isteni beavatkozását" is, mert legalább nem tett semmi annyira meggondolatlan és kaotikus dolgot, ami visszafordíthatatlan lehet (pl. ha véget próbált volna vetni az univerzum létezésének, véletlenül paradoxonokat hozott volna létre, amik széthasítják a világot, stb, stb...).

    "mert az addig vezető út, vérrel volt borítva."

    A film sem fél felhívni a figyelmet arra, hogy a szuperhősök is hagynak a hátuk mögött teljesen ártatlan hullákat (akik szimplán rosszkor voltak rossz helyen, és az igyekezet ellenére nem sikerült elkerülni a járulékos károkozást). Az egész Civil War alapja (bár inkább a belső konfliktust járja körbe, de ebből pattan ki, emiatt lesz megosztható az Avengers klubb a politika kezei közt, hogy ez gyötri néhányukat).

    "az Univerzum ellen elkövetett bűnei"

    -> lásd fentebb: járulékos károk (és univerzum != organikus élet)
    Igen, elismeri, hogy valószínűleg túl nagy volt az ár, és nyilván nem mentesíti.
    De ez különbözteti meg pl. Ultron-tól. A matematika nem szentesíti az erkölcsöt. Nem fog hideg matematikával karmát számolni. Elfogadja, hogy egy szörny, de ettől még nem lesz gonosz.

    ---

    Az a baj ezekkel a vitákkal, hogy emberként eredendően gyökerezik bennünk az objektív szemmel valójában abszolút értelmetlen jó és rossz fogalma, amit hajlamosak vagyunk a pillanatnyi egyéni preferenciánkhoz torzítani, ráadásképp az ilyen történetek hatalmas megerősítést adnak arra nézve, hogy ne csak másra alkalmazzuk a jó és rossz ideológiát, de még magunkra is (-> azt sugallja jó az, ha megkülönböztetünk jót és rosszat, ami egyfajta rekurzív önigazolás), arról már nem is beszélve, hogy általában erős preferenciát ad a passzív narrátor (ami itt úgy jön elő, hogy a szuperhősök erkölcseivel könnyebben azonosulunk).

    Az alaptéma, a szuperhősködés (de épp így a szintetikus vs. organikus lények, vagy emberek vs. idegenek, stb, amik sokszor belekerülnek ezekbe a mesékbe) nehézzé teszi a morális ambivalencia feszegetését. Ehhez mérten viszont szerintem sikerült egész jó munkát végezni (aki akarja, az ki tud szabadulni a szuperhős cukormázból, nincs túlerőltetve).

    Nem tudjuk teljesen kizárni ezt a bennünk gyökerező ösztönt. Se a mesevilágainkban, se mikor azokat vitatjuk. A legtöbb, amit tehetünk, hogy nem tagadjuk le magát a vitathatóságot.

    [ Szerkesztve ]

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Új hozzászólás Aktív témák