Hirdetés
- Mortal Kombat 1: Khaos Reigns - Így harcol Ghostface
- PlayStation 5 Pro teszt
- Diablo IV
- Call of Duty: Black Ops 6
- Bestbuy játékok
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- EAFC 25
- PlayStation 5
- Star Wars: The Old Republic - MMORPG
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
Új hozzászólás Aktív témák
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz #65675776 #27150 üzenetére
Alapvetően a klasszikus (jelenleg vívó-)tőr szerintem nem késtípus.
Terminológiát írtam, nem hétköznapokat.
Azonban egy YT videón kérsz számon szakszerűséget. Azért linkeltem azt a videót, mert szerintem az alapkérdésben szóba jött "kovácsolással foglalkozás" itt már ki van maxolva. Igazából ma tudtommal nincs sok ember Európában aki kizárólag a régi hagyomány alapján képes lenne fegyvert kovácsolni. Szerintem még Japánban sem igazán. -
törölt tag
válasz philoxenia #27153 üzenetére
A sportvívásnak kb már semmi köze sincs a valódi víváshoz (pisztolymarkolatokkal és egyéb idiótaságokkal az élen). Elég csak megnézni mit neveznek saber-nek a sportvívásban. Hasonlítsd össze egy valódi szablyával. Köze semmi hozzá. Szóval klasszikusnak semmilyen formában sem tartanám.
Az meg, hogy a magyar terminológiának nem megfelelő nevet adtak neki, éppen nem a terminológia hibája.Úgy általánosságban a sportvívást el kell felejteni, mint referenciát kardokkal és vívással kapcsolatban. Egy teljesen elvont sport, nulla kötődéssel a valódi kardokhoz és víváshoz. Ha érdemi vívósportot akarsz látni, akkor a HEMA témakörében nézz szét.
A tőr egy olyan késtípus, amelynek a pengéje a pengetőtől a hegyig folyamatosan csökkenő szélességű. (Semmilyen hosszon sem lehet a két él egymással párhuzamos.) A rapier és a smallsword egyébként megfelel ennek a kitételnek, csak azok nem kések.
"Azonban egy YT videón kérsz számon szakszerűséget."
Bármin, ami szakmai kérdéseket feszeget számonkérhető a szakszerűség.
Kérdés mi a régi hagyomány. Gépesített kovácsolás már az ókori Rómában is létezett, és a 11-12. században újra széleskörben használták. Annyi, hogy akkoriban még vizikerekekkel hajtották. Egyébként vannak közösségek, akik még teljesen hagyományos bloomery kohókban olvasztanak vasércet, aztán válogatják ki a bloom-ból az acélt. De japánban is rendszeresen készítenek tamahagane-t hagyományos tatara-ban. Aztán be lehet jelentkezni rá, hogy kapj belőle. Persze az már nem ugyanaz a vas lesz, mint amit akár 1-200 éve olvasztottak ilyen kohókban. Sokkal jobb minőségű, tisztább. Már majdnem olyan jó, mint a 12. századi európai kohóvasak.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz #65675776 #27154 üzenetére
Nem erről beszéltem. A klasszikus tőr és tőrvívás az elődje a sport tőrvívásnak.
Ilyen fegyverre gondoltam:[link]
Ez nem kés. Amire gondoltál az tulajdonképpen a bajonettszerű tőr, de én nem azt értettem tőrön.
Amúgy a tőr a magyarban sokértelmű szó, nem csak a konkrét fegyvert értették alatta. Tőrt vetettek például valakinek... stb.
A hagyományos technikán azt értettem, hogy a vasat az ércből úgy nyerik ki, mint anno, egymástól tanulják, mint mester és inas a technikát stb. Ma ez gyakorlatilag nem megvalósítható, a leírások alapján dolgoznak. Az őstulok sem az, mint volt, csak próbálkoznak....[link][ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz philoxenia #27155 üzenetére
De ez nem tőr. Ez a smallsword leszármazottja. A smallsword pedig, ahogy a neve is mutatja kard. De, hogy a sportvívás mennyire elrugaszkodott a valóságtól: a sportban ez a legnehezebb, a valóságban meg pont ez volt a legkönnyebb. Tipikusan 0,5 kg körüli tömeggel bírt. A kard kellene a legnehezebb legyen.
Nem amire gondoltam, az a magyar terminológiának megfelelő tőr. Amit írtam, az a definíciója a tőrnek. A tőr egy késfajta, nem kard. Fegyverek között csak az tőr, ami megfelel a fenti definíciónak, tehát csak a kések közül kerülhet ki. Szóval max a messerek között lehetne olyan, amelyikre megfelel a tőr definíciója. Messer viszont nem készült soha ilyen pengealakkal, sőt, a tőr alapvetően kétélű, a messer meg szigorúan egyélű (aka backsword).
[ Szerkesztve ]
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz #65675776 #27156 üzenetére
Nem fejlődhetett ki a smallswordból keress rá, az enyém sokkal régebbi.
A tőr szerintem nem késfajta, annyi erővel a kard is késfajta, de szerintem hagyjuk abba, mert ez nem egy fegyvertopik.
Alapvetően a tőr szúrófegyver, a kard meg vágó szvsz. de tényleg álljunk le. Ha fontos Neked a további vita, írj priviben. -
törölt tag
válasz philoxenia #27157 üzenetére
"Alapvetően a tőr szúrófegyver, a kard meg vágó szvsz."
Nem, ez egyáltalán nem igaz. A smallsword pl színtisztán szúrófegyver. Háromszög keresztmetszetű a pengéje, egyáltalán nincs élezve. Ahogy egyre jobban elterjedt a lemezpáncélzat, úgy lettek a kardok egyre inkább szúrásra optimalizálva. De az európai kardok mindig is hibridek voltak ebből a szempontból (leszámítva a falchiont és a messert). A hosszúkardok (longsword) kategóriáiból egyértelműen kiválaszthatóak az elsődlegesen szúrásra optimalizált tipológiák. De a rapier is inkább szúrásra volt kialakítva, bár éle is volt.
"The modern épée (English: /ˈɛpeɪ/ or /ˈeɪpeɪ/, French pronunciation: [epe]) derives from the 19th-century Épée de Combat[1] (itself a derivative of the French small sword)"
Az épée a 19. század terméke, a smallsword a 17-é (kései renszánsz). A smallsword lágy pengéjű, tompa hegyű gyakorló változata a foil.
-
C. s.
addikt
válasz Hosssszu #27135 üzenetére
Hosssszu, philoxenia, kovacsen222:
Köszönöm szépen Mindannyiótoknak a kedves segítséget!
Miután aludt rá egyet, meggondolta magát, és egy 180°-os fordulat után most egyáltalán nem érdekli. Elmondtam Neki, amit a neten találtam, és amit Ti mondtatok, olyan mértékben elzárkózik előle, hogy már ingyen sem kéri. Hála Istennek...!Alapból az akupunktúrát és az akupresszúrát nem tartom hülyeségnek, de ez a kivitelezés már más téma.
"Ne engedd hogy lokált olvasson (ha jó a tippem, akkor abban olvashatta)!"
Talált!
-
veterán
Sziasztok
Lesz holnaptól a LIDL-ben Svéd húsgolyó akcióban. Aki esetleg kóstolta tudna véleményt mondani hogy az IKEA-s húsgolyóval összehasonlítva mennyiben tér el az íze? Mert az IKEA-s az egyik legfinomabb.
https://www.lidl.hu/hu/Ajanlataink.htm?articleId=29571iPhone 13 Pro Max
-
Pocee
senior tag
ha már múltkor annyira belemerültetek a kés témába.
láttam valamelyik nap a fb-n egy videót ahol (sztem török) pasas egy 15-20 mm átmérőjű vasrudat kettévág úgy hogy a rudra teszi a kést és a kést felülről kalapáccsal ütve kettévágja majd a művelet után a késsel még szépen hasít egy szépet egy papírlapból.
Szóval létezik ilyen éltartás?
Mr.Brightside
-
LilProphet90
senior tag
Sziasztok! A héten barátnőmet kétszer is megcsípte valami alvás közben, de akárhogy keresem, nem találok semmit. Lett egy kis lyuk a csípés helyén (még valami váladék is jött ki belőle a nap folyamán), valamint kb 2 cm sugarú pirosodás lett körülötte.
Van rá tipp mi lehet ez? Hátha valamilyen irtószerrel tudnám megközelíteni a kérdést. Szerintem nem én voltam.
Zenei alapok, remixek: http://www.reverbnation.com/lilprophetmusic
-
Cs1csó
félisten
válasz LilProphet90 #27166 üzenetére
Keress rá a neten a különböző csípések képeire pl. ágyi poloska, bolha
Az ágyi poloska pl. ilyen:
Ez a kettő a legvalószínűbb.
-
törölt tag
-
krizmo_
addikt
Szerintem, inkább linkeljétek az ilyen képeket a továbbiakban, bár lehet ő is rá tud keresni ezekre...
-
LilProphet90
senior tag
Igen, már nézelődtem, de nem találtam hasonlót. Továbbá 1-1 csípésről van szó, nem többről, engem pedig (még) nem talált meg.
Ágyi poloska csak nem, azért az durvább lenne, meg teljesen új az ágy, ágyrács és a matrac is. De lehetséges, hogy allergiás reakció miatt lett ennyire piros.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Lehet még pókcsípés is...
-
-
veterán
-
Cs1csó
félisten
válasz LilProphet90 #27181 üzenetére
Ilyesztő de nem veszélyes mivel túl nagy neki az ember tehát nem fog velünk foglalkozni.
-
Cs1csó
félisten
válasz philoxenia #27183 üzenetére
Jah nyelvtanilag van még mit csiszolni: ijesztő!
-
AlyrArkhon
senior tag
Ha nem szúnyog: zöld flakonos Bio-kill.
Pók nem igazán valószínű, nem nagyon van a környékünkön olyan pók, aminek a rágója a bőrt átviszi. Sokkal valószínűbb bolha (akár kutya-macska simogatásból) vagy az említett ágyi poloska.[ Szerkesztve ]
Redmi Note8,11/Band4,8/watch3a/Xiaomi S10
-
Golden9
addikt
-
LilProphet90
senior tag
válasz AlyrArkhon #27186 üzenetére
A poloskaszezon óta én is Biokill-re esküszöm.
A pókkal kapcsolatban szkeptikus vagyok magam is, ugyanis csak egy szúrásnyom látható (bár pár hónapja volt egy ilyen pókom). Ágyi poloska kizárható. A bolha esélyesebb, mert kutyái és macskája is van otthon. Ilyenkor mit érdemes tenni?
[ Szerkesztve ]
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz LilProphet90 #27188 üzenetére
Aludni nyugodtan...
-
C. s.
addikt
válasz LilProphet90 #27188 üzenetére
Szia!
Amikor még voltak háziállataink, a Frontline Combo Spot On nevű ampullás csöppet ajánlotta az állatorvos, és jól bevált. Külön van cicáknak és kutyáknak, sőt a kutyák esetében még az is számított, mekkorák. Frontline-ból többféle is van, ez kullancs ellen is véd. Nagyon fontos, hogy bármit is vesztek, a leírását alaposan olvassátok el, és pontosan tartsátok be! Egyszer vettünk valami olcsóbbat, aztán kiderült, hogy azt többször kell használni. Végül drágábbra jött ki az egész.
Azóta nagyobb a választék, talán érdemes volna megkérdeznetek az állatorvost is.
[ Szerkesztve ]
-
mad1
veterán
Hali,mivel tudok gifet csinalni a vidim 1 reszebol??
Ne szemetelj ! = Steam
-
Cs1csó
félisten
Üdv, beírtam a google-be: "make own gif" és kiadott pár találatot az elsők:
- GIPHY gif maker
- Animated GIF MakerVan még de értelemszerűen érdemes megbízni a google sorrendjében a releváns találatok elől vannak.
-
Sati1984
tag
Ide fel tudsz tölteni egy videórészletet, amiből aztán automatán gifet csinál a rendszer, én ezt szoktam használni.
[ Szerkesztve ]
Intel Core i5-9600K | 56 GB RAM | RTX 4070 12GB | Oculus Quest 2 | Beat Saber magyar csúcs pár pályán :-)
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen légkondit a lakásba?
- Autós topik
- Revolut
- Motorolaj, hajtóműolaj, adalékok és szűrők topikja
- Politika
- Mesterséges intelligencia topik
- Mortal Kombat 1: Khaos Reigns - Így harcol Ghostface
- PlayStation 5 Pro teszt
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- S24 Ultra 512GB (Sárga)
- Intel Core i9 14900K OEM / 36 hónap jótállás /27%-os ÁFÁ-s számlával/HATALMAS AKCIÓ KÉSZLET ELEJÉIG
- Lenovo / Dell / HP laptop, notebook töltő, adapter OUTLET
- 4K Core I5 12400F GamerRPC 6X4.0GHz 32Gb DDR4 3200MHZ 512 SSD RTX 3060 12GB DDR6 2 Év Gari
- 27GR95QE-B OLED Törött Monitor eladó Minden gyári tartozékával gyári dobozában
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest