Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz liszi70 #25847 üzenetére

    Hidd el, hogy ez a gép hibája.
    Nincs időm rá, hogy fotókat küldjek hasonló vágásról. De nekem ennél azért "derékszögebbet" vág a legjobban széthugyoztatott gépem is. Ha lesz időm, letesztelem én is ezt ugyanígy, és beszámolok róla, mert már egyre jobban csípi a csőröm.

    Persze, osztom a véleményed, hogy a dekopír nem a pontos vágások hőse. De nem is a rém pontatlanoké.

    Abban viszont lehet, hogy igazad van, hogy ettől függetlenül küldözgetheti, és megint kap szabvány hivatkozásokat Winner, amit ismét rákenhet a hajára. Mert a kapetalezmus már csak ilyen - a pénz a Bosch-é, a Bosch a Winneré, oszt' jónapot.

    Ettől függetlenül én őszintén drukkolok neki, hogy ez a problémája "kerüljön megnyugtató megoldásra", és szép hivatalos jogi szöveg helyett ennyit mondjanak inkább neki:
    - Nesze bazmeg, mosmá' jó.

    Egy dolgot nem tudtam hova tenni ominózus jelenségben, amin azóta is töprengek:
    Azt mondi Winner, hogy a talp sré volt, és sré most is. Tehát már eleve nem derékszög a lap benne. De akkor hogyan lehet az, hogy a bekezdő vágás meg derékszög? :F

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz Attis1971 #25848 üzenetére

    A bükk és a gőzölt bükk fizikai tulajdonságai teljesen egyeznek. Igaziból azt mondanám, hogy ha már valamilyen bükk, akkor legyen hasított bükk. Az nem fog vetemedni. De a bükk, mint olyan igen hajlamos a vetemedésre. És a legtöbb keményfa is, úgy, mint pölö tölgy. A diót nem bírod kifizetni. Legkevésbé a hárs vetemedik, de az meg nem keményfa, abban puha fa szú túrkál.
    Ha keményet gondolsz, akkor én leginkább a kőrisre tippelnék, amit még ki bírsz fizetni.
    A vörösfenyő jó lehet, az puha fának kemény, kemény fának puha.

    A legjobb orvosság vetemedés előtt a rétegekből ragasztott felépítés. Három 15 mm vastag fát jól összeforgatva ha jól megragasztod, akkor még van miből 40-re visszagyalulni.

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz Winner_hun #25849 üzenetére

    A kép egyértelműen azt mutatja, hogy ez a gép hibás.

    Ezt a képet küldted be nekik?

    Ha visszaküldöd nekik, akkor írd meg nekik, hogy az MSZ 8880/14 , valamint az EN 60 745 szabványnak ha meg is felel az általuk gyártott méregdrága gép, de egy mezei asztalos nikkelezett szemmértékén elbukik.
    Már eleve úgy küldd vissza, hogy kéred a gép kicserélését olyanra, amiben merőlegesen áll a lap a talphoz mérve, és amennyiben olyat nem tudnak adni, úgy kéred vissza az árát, mert ez a gép így a legalapvetőbb elvárásnak nem felel meg.

    Sajnálom, hogy így jártál, és örülök, hogy megosztottad ezt a tapasztalatodat itt - bizonyára nem lesz, aki hsz-edet elolvasván be meri kockáztatni a pénzét mégis egy ilyen gépre.
    Talán volt olyan pillanatod ennek kapcsán, amikor közelebb kerülhettél ahhoz picikét, hogy megértsd, miért is csúfolom én kihagyhatatlanul a metibót. Ominózos dekopírfűrész árának a sokszorosát fizettem ki hasonló balga módon, és még a fogyasztóvédőket sem hatotta meg mindez. Bezzeg, amikor én lefelejtettem a CE jelölést a címkéről, százezerre büntettek. Szóval nagyon lejt a pálya ebben a rendszerben abba az irányba, és azzal exponenciális arányban, ahol több pénz van.

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    A Bosch szakszerviz Magyarországon az egyetlen, amit többször is hallottam már dicsérni. Ez példás dolog, mert semmilyen szervizt nem elharapózott magyar nyelven magasztalni.

    De jelek szerint csak valami elszigetelt és burokban tartott lelkiismeretesség bújhat a dolog mögött.

    Íme az én esetem a Bosch-al:

    Beadtam a szakszervizükbe egy Bosch POF ACE felsőmaró kinézetű dolgot javításra.
    Mondtam, hogy szénkefés, de nézzék meg a csapágyakat is, ha már széthúzzák a forgórészt úgyis.
    Visszaküldték szétszedve azzal a meghagyással, hogy ezt nem érdemes javítani, mert a forgórész is beteg. És mindezt elég olcsón megállapították, mindössze 1.500 forintomba került.
    De! Felajánlottak egy vadiújat húszezer forintért csak most, csak nekem. Nem kértem. Mondtam, hogy én ezt a gépet már a vásárlás percében sem szerettem, és alig vártam, hogy elromoljon - több ilyet nem kívánok venni.
    Felajánlottam a szervizesnek, aki a szakszervizbe utalta csupán ominózus gépemet, hogy neki adom ajándékba alkatrésznek, mert én nem is tudom hova tenni. Köszönte, de nem kérte.
    Így aztán kénytelen-kelletlen hazavittem úgy kosárban darabokban, ahogy a szakszervizből visszakaptam.

    Barinak ajándékoztam. Elmondtam neki, hogy mérje ki, de szerintem ez csak szénkefés. Bari elfogadta. Kimérte, hibátlan volt a tekercsen a lakk. Kicserélte a szénkefét, és ha már széthúzta, akkor tett rá új csapágyakat is. Mindez kétezer forintjába került. A gép jó lett, övé lett.

    Nna! Bosch szakszerviz!

    Beadtam csapágycserére egy B&D felsőmarót is. Kicserélték a csapágyat. Hatezer forintomba került. És a gép ütött onnan kezdve. Visszavittem, hogy ez üt. Megnézték, visszaadták, hogy nem tudnak vele mit csinálni. Ezt a gépet meg martong csapattársunknak ajándékoztam azzal a meghagyással, hogy üt. Neki jó lesz, nekem nem, mert én rengeteget dolgoznék vele. És megfogadtam, hogy ha másik B&D is csapágyas lesz, nem viszem szervizbe, hanem kilököm a picsába.
    Másik is csapágyas lett. Dehogy vittem szervizbe. Azt is Barinak adtam. Kicserélte a csapágyakat benne. És nem üt, hibátlanul megy.

    Nna! Szerviz!

    Legközelebb, ha elromlik a felsőmaróm, nem szervizbe adom be, hanem Bari fogja megjavítani. Így mindketten teljesen jól jártunk.

    Apropó! Márton Gabi!
    Bari Alsózsolcán lakik. Ha mégy az anyósodhoz Miskolcra, beadod Barinak azt az ütős B&D-t, szerintem elvállalja neked is Bari a csapágycserét. Az anyag ktg cca 2 ropi, meg adsz neki munkadíjat. Jó valószínűséggel jó lesz a te géped is akkor.

    Több fa van, mint asztalos!

  • liszi70

    nagyúr

    válasz thyeby #25851 üzenetére

    "Hidd el, hogy ez a gép hibája."

    Persze, mivel valóban nem derékszög a lap és talp síkja, így a gép valóban nem tökéletes, tehát a "gép hibája". Én csak arra kívánok rávilágítani, hogy kenheti a hajára majd azt is, ha derékszög lesz, mert úgysem fogja tudni azokat a feladatokat pontosan elvégezni vele, amikre számít.

    "De nekem ennél azért "derékszögebbet" vág a legjobban széthugyoztatott gépem is."

    Én is tudok produkálni olyan vágást, ami tökéletesen derékszög lesz, de csak vadi új lappal, és folyamatosan figyelt, kontrollált vágással, de egy göcs se legyen benne, mert az már félreviszi, meg ívet se kelljen vágni vele, mert az is. :)

    "Ettől függetlenül én őszintén drukkolok neki, hogy ez a problémája "kerüljön megnyugtató megoldásra""

    Természetesen én is, de szerintem (fellépése határozottságának függvényében) előbb-utóbb kap egy másik gépet, ami majd a másik irányba fogja ferdén vágni a 4 centis tölgyet. :DDD

    Én a küldözgetés és bosszankodás helyett a vastag anyagok egyenes vágását egy jó körfűrésszel oldanám meg, de nem vagyunk egyformák. :)

    [ Szerkesztve ]

  • thyeby

    őstag

    válasz liszi70 #25855 üzenetére

    "kap egy másik gépet, ami majd a másik irányba fogja ferdén vágni"

    Nem. Az is jobbra, és ugyanennyire fogja félrevágni. Meggyőződésem az eddigiek alapján, hogy egy elb@szott sorozatgyártással állunk szemben, ahol is minden egyedben ugyanaz, és ugyanannyira sz@r.

    Van olyan érzésem, hogy elbeszélünk egymás mellett. Magyarul, hogy alábecsülöd a mai eltalált dekopírfűrészek képességét. Szóban forgó gép a collos anyagot, de még a legvékonyabbat is ferdén vágja.
    Egy jó dekopír tudja tartani a derékszöget különös figyelem nélkül is akár 6-8 cm vastag fában is. És göcstől függetlenül. Bütüvágáskor kivált. A göcsnél legfeljebb még lassabban toljuk, még kisebb mértékű laplengetést engedve meg, vagyis állítva be.
    Az új lap tulajdonságai ebben ebben a tekintetben teljesen egyeznek az elhasznált élű lapéval. Az új lap gyorsabban, és kisebb mértékű felszakadással képes vágni. Ennyi, nem több a különbség. (Nyiván egy görbére gyötört lap kukába való, akár új, akár régi.) Megpróbálom Neked megsaccolni, hogy az én tapasztalatom alapján meddig érezhető, hogy egy lap új.
    25-26 mm vastag bükköt vágva kb 15-20 m vágásig határozottan érzem, hogy új a lap. Aztán vágok még ezzel a lappal vagy ötször ennyit, mikor már rá kell kapcsolnom a legelső fokozatú lengetést. Ezután vághatok még további 150-200 métert. Az előtolás, vagy laplengetés második fokozatát nem szoktam rákapcsolni, mert akkor már nem tetszik a vágáskép, de minden más egyéb rendben lenne. Ekkor teszek be új lapot. Az én elhasznált lapjaimat el szoktam ajándékozni. Tökéletesen használható még, csupán nekem már lassú lenne tovább gyötörni vele a munkámat, hiszen időre dolgozok. Aki megkapja, ha jóféle gépbe teszi, vághat vele még további 100 métert is akár. Ha valami gagyi barkácsgépbe dugja, akkor 15-20 méter vágás után ki is puhítja, és dobhatja el.
    Amit én vágok vele, abban gyakorlatilag nincs is egyenes. Nem mondom, hogy mindig mindenhol tök merőleges a vágásom, de többnyire az. És amikor egy lapot én már leselejtezek, azzal még mindig egy léptékkel merőlegesebb vágást tudnék bemutatni, mint ominózus Bosch 160-as vadiúj lappal.

    Van egy aranyszabál a merőleges vágáshoz. Szemből, az élre merőlegesen kell felvezetni a vágást. Ha szögben indítod a lapot a fa élére, már garantáltan elmegy a vinkli. És minél kisebb szögben, annál markánsabban elmegy.
    Van ennek a szakmának egy olyan becsípődése, hogy pl teli lap közepéből vmit kivágni (pölö munkalap mosdó helye) úgy kell, hogy a négy sarkába furatot készítünk, hogy be tudjuk a lapot szúrni. És bármilyen legyen is ez a négy furat, ez már önmagában garantálja, hogy el fog menni a vinkli. Mert a furatból senki nem telibe akar "kitörni", hanem minél kisebb szögben. Pedig ha telibe hagyná el ezeket a furatokat, majd egészséges ívben fordulna rá az egyenesre, maradna a vinkli. Jó, a mosogatónál ez nem érdekes, mert takarva van, és bőséges a tűrés. De van, ahol számít.
    Másik dolog, hogy kevesen tudják, hogy mindenféle furat nélkül is lazán be lehet szúrni a fűrészt a teli fába. Kicsit macerásabb, mert négyszer is át kell fordítani a gépet, és kell a kurázsi is, meg a gyakorlott kéz is hozzá. Aminek pont ott szakad vége, ahonnan Te indítod a hozzáállást a dekupírfűrészhez.

    Elképzelhető, hogy Winner kolléga többet vár a dekopírfűrésztől, mint ami várható. De szerintem nem ez a valódi felállás. Nagyon sok fa átment már az ő kezén ahhoz nagyon sokféle gépen, hogy ne legyenek ábrándjai ezzel a Bosch-al. Jómagam pontosan érzem a kínját. Sok pénzt adott, és többet várt, mint amit kapott. És jogosan várt sokkal többet. Mint ahogy az is, aki adott a metebó lézerkut csilivilijéért 30-40 ezer forintot, és nem kapott cserébe annyit se, mint amennyit a piacon fellelhető leggagyibb és legoccóbb tecsógazdaságos tucatszar nyújt - a vágás minőségét, pontosságát illetően. Igaz, a tecsógazdaságos nem sokáig fogja bírni. De semennyire nem erény az egy kurvadrága géptől, hogy ez nem fog tönkremenni, ha egyszer már vadi új korában úgy szar, ahogy van. Élethosszig, megállás nélkül csinálhati a zember vele a kiszámolhatatlanul sz@r vágásokat? Nem túl csábító. :U

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

  • Winner_hun

    félisten

    válasz thyeby #25853 üzenetére

    Ezt ma csináltam miután megjött a gép. Benne lesz a csomagban ez is.

    Amúgy volt pár éve monitor miatt garanciális ügyem, ott már megedződtem:) Függőlegesen csíkos volt, elvittem hogy csinálják meg. Pár hét múlva visszajött, robogtam vele haza, egyből mentem is vissza hogy SEMMIT nem csináltak rajta. Ok, megnéztük az üzletben, látta az ott dolgozó is. Vissza lett küldve másodszorra. Néhány hét eltelt, megint visszajött a monitor. Mondtam hogy nézzük meg az üzletben, nem megyek vele így haza míg nem látom hogy jó-e. Amíg hely lett neki találva meg be lett kötve addig odajött néhány dolgozó hogy mégis mi folyik itt. Bejött a kép, az egyik dolgozó azt mondja hogy ez tök csíkos. Harmadjára is vissza lett küldve. Néhány nappal később hívtak az üzletből hogy nem látják a hibát, fizessek független szakértőért ~15 000 Ft-ot aki majd megmondja hogy jó vagy rossz. Mondtam hogy szó sem lehet róla, egy Ft-ot nem fizetek, az üzletben is látták a hibát, csinálják meg. Eltelt ~2 hónap (a 3. visszaküldéstől) és kaptam egy új, nagyobb, jobb monitort. Júliusban vittem el, januárban lett is monitor. Csak ~fél évet kellett rá várni...

    Itt se fogok engedni. Ha nem jó akkor pénzt vissza aztán elmegyek üzletbe, megnézek néhány gépet és majd veszek úgy. Vagy marad a barkács 15-20k-s ha semmi módon nem lehet ezekkel jobban vágni. De amikor egy nyamvadt mosogatótálcának a helyét nem lehet kivágni normálisan mert annyira elgörbül a vágás hogy vagy nem fér be a tálca vagy a karmantyú épp csak az anyag szélét tudja megfogni az azért már gáz... vagy ezt mindenki ilyen harakiri módjára teszi be és imádkozik hogy mindig minden jó legyen? Vagy mindenkinél van egy CNC ami ezredmilliméter pontosan kimarja a helyét?

    ► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

  • thyeby

    őstag

    válasz Winner_hun #25857 üzenetére

    Ebben én szinte biztos voltam, s ez a videó megerősítette a feltevésemet. Hibás sorozat.

    Több fa van, mint asztalos!

  • liszi70

    nagyúr

    válasz thyeby #25856 üzenetére

    "25-26 mm vastag bükköt vágva kb 15-20 m vágásig határozottan érzem, hogy új a lap. Aztán vágok még ezzel a lappal vagy ötször ennyit, mikor már rá kell kapcsolnom a legelső fokozatú lengetést. Ezután vághatok még további 150-200 métert."

    Az összesen kb. 320 méter! :Y A NASA által kifejlesztett fémötvözetből készült lapot használod? :D Ezek ívvágások, azért használsz dekupírt? Vagy helyszíni egyenesek? Ha egyenesek, miért kínlódtatod magad dekupírral, amikor lassabb és pontatlanabb, mint egy jó körfűrész? Ez a hossz nyilván nem bütüvágásokkal jön össze, hanem hosszában, úgyhogy kicsit értetlenül állok. Miért vágsz dekupírral ilyen hosszakat? Teljesen más szerintem a dekupír felhasználási köre.

    Oké, nekem más a tapasztalatom a dekupírokkal, mint neked. Meggyőződésem eddigi tapasztalataim alapján, hogy nem preciziós és pontos, hanem nagyoló, daraboló, meg ívvágásokva való a dekupír, ezért a vázolt probléma sem okozna alvászavarokat, de abszolút elképzelhető, hogy igazad van, talán alábecsülöm "a mai eltalált dekopírfűrészek képességét". Ha majd találkozok olyannal, amivel tudok többszáz méter colos bükköt gond nélkül, gyorsan és pontosan vágni, biztosan revideálom az álláspontomat. (Mondjuk erre vajmi kevés esély van, mert az ilyeneket a gyorsaság és pontosság miatt mindig körfűrésszel végzem.)

    Egyébként respect a kidolgozott, precíz, és kompetenciát sugalló válaszaidnak! :R

    [ Szerkesztve ]

  • epmd

    tag

    válasz thyeby #25859 üzenetére

    Ez a Boschnak olyan baklövés gépe,mint a Festoolnak a Carvex 400-as dekopírja. :(

  • liszi70

    nagyúr

    válasz epmd #25861 üzenetére

    Hááát, ha nem neki való feladatokra akarják használni, akkor lehet, hogy nem tudja azt teljesíteni. Mesélsz egy kicsit a tapasztalataidról, vagy hagysz az utókor számára egy értelmezhetetlen és bizonytalan infót? :)

  • thyeby

    őstag

    válasz liszi70 #25860 üzenetére

    "Az összesen kb. 320 méter! :Y A NASA által kifejlesztett fémötvözetből készült lapot használod?"

    Csak becsült adat. Nehéz lenne pontosan kiszámolni így emlékezetből - és meglehet, hogy nagyságrendeket tévedek, hogy most így jobban belegondoltam, nincs 2m egy tus körbejárva. Mondjuk, hogy bükkből úgy száz db puskatust bír ki egy lap. De collos boroviból van, hogy ennek a dupláját is kivágom, 16-18 mm-es lucból pedig talán a háromszorosát. És mondom, utána még bőven használható a lap, csak nekem már lassú. Jobban jövök ki, ha adok kétszáz forintot, hogy 2-3 órán át ismét gyorsabban vághassak. Ha ezt is figyelembe vesszük, akkor valószínűsítem, hogy megáll a lábán mégis az a becsült 320 méter.
    Egyébként mondjak valamit?
    Épp Winner kollégánkat csodálkoztam körbe úgy, hogy zavarba jött, amikor megvétóztam az állítását, miszerint keményfát könnyebb vágni, mint puhát. Aztán éveknek kellett eltelnie, mire megtapasztaltam, hogy bizony, nagyon sokszor könnyebb. És most is itt az ellentmondás. Miért vágok akkor boroviból dupla, lucból (az jóval vékonyabb szok lenni persze.) meg háromszor annyit egy lappal? Elsősorban talán a gyakran ismétlődő kicsi rádiusz lehet ennek a fő oka, és a tempóm. Nem lacifacázok megtekerni a lapot. Ami nem görbül el, de jól megszorul. És legjobban nyilván a bükkben. Felforrósodik, megpuhul a vas. Amikor lejárt nálam egy lap szereplése, egyik másik a kék sok árnyalatában irizál már - fenyőt vágva szép fekete marad. Másrészt a bükk átlagos vastagsága 25-26mm, a borovié 22-23, a lucé pedig 15-18.

    Legalább egyszer írtam már, hogy amikor megvettem az első DW 331-esemet, meglepve tapasztaltam, hogy abban egy fűrészlap jó tízszer annyit kibír, mint az előtte sokáig használt B&D-ben. Gyakorlatilag kizárólag Bosch T244D jelű lapot használok. És nem veszem meg sem a DeWalt, sem a Makita ennek megfelelőjét, mert megtapasztaltam, hogy a közelében sem jár, noha szemre teljesen ugyanaz.

    "Ha egyenesek, miért kínlódtatod magad dekupírral"

    Írtam én, hogy egyenest gyakorlatilag nem is vágok - bizonyára elkerülte a figyelmedet. Bolond is lennék egyenest nem körfűrésszel vágni.
    Fajáték készítő vagyok. Puskatusok, lófejek, pisztolyok garmadáját kell elkészítenem, és erre legalkalmasabbnak a dekopír bizonyult. Gyorsabb, mint a szalagfűrész. Maga a vágás sebessége úgy hellyel közzel egyezik, de ott sokat nyerek mégis, hogy nem félméteres deszkákat kell forgatnom a gépen, hanem a géppel megyek végig akár 2-4 m hosszú deszkára felrajzolt íves formákon. És olcsóbb a dekopírba a vágóél, mint a szalagfűrészbe - még akkor is, ha Boronkaytól kitűnő minőségű szalagokat kapok nagyon barátságos áron.

    Több fa van, mint asztalos!

  • epmd

    tag

    válasz liszi70 #25862 üzenetére

    Mire vagy kíváncsi? :) A You Tube-os videóban panaszkodó orosz csávónak is feltűnt hogy szar a gép gyárilag,akkor ez nem egyedi eset,és elég szomorú hogy a Bosch még mindig árulja.A Festool ezt meg merte lépni a Carvex 400 dekopírjukkal,hamar kivonták a forgalomból,mert konstrukcióhibás volt.Volt benne két kis fém lapvezető pofa,ami nagyon hamar elkopott.Azután mókoltak rajta egy kicsit,és piacra dobták a 420-as szériát.Mondjuk az azért tényleg bosszantó,ha egy munkalapot sem tudsz vele normálisan kivágni,nem hogy egy 150-es gerendát,egy 60-70 ezres dekopírral,pedig az neki való feladat.

  • liszi70

    nagyúr

    válasz epmd #25865 üzenetére

    "Mire vagy kíváncsi?"

    Pontosan erre. :) Egy magyarázatra, nem pedig egy függőben hagyott, értelmezhetetlen állításra. Köszönöm, így már értem, miről beszélsz.

    "'egy 150-es gerendát,egy 60-70 ezres dekopírral,pedig az neki való feladat."

    Egy 150-es gerendát fűrészelni, az dekupírnak való feladat??? :F Soha nem fogunk ebben egyetérteni, de sebaj! :D

    [ Szerkesztve ]

  • epmd

    tag

    válasz liszi70 #25866 üzenetére

    A mondat elejét is olvasd el,ott a lényeg. :KCsak kíváncsiságból kérdezem,hogy te mire használod a dekopírt hogy ennyire nem számít neked a pontosság,mert nekem bútorasztalosként eléggé. :)

    [ Szerkesztve ]

  • liszi70

    nagyúr

    válasz thyeby #25863 üzenetére

    "Írtam én, hogy egyenest gyakorlatilag nem is vágok - bizonyára elkerülte a figyelmedet."

    Akkor bocsánat, mindjárt visszaolvasok, biztos figyelmetlen voltam.

    "Fajáték készítő vagyok. Puskatusok, lófejek, pisztolyok garmadáját kell elkészítenem, és erre legalkalmasabbnak a dekopír bizonyult. Gyorsabb, mint a szalagfűrész."

    Komolyabb lombfűrészgép? Nem lenne gyorsabb, de a dekupírtól szerintem jobb lehet erre a felhasználásra. Például alig kell csiszolni a vágás után, a felület biztos jobb, bár lapja válogatja.

    [ Szerkesztve ]

  • liszi70

    nagyúr

    válasz epmd #25867 üzenetére

    "Csak kíváncsiságból kérdezem,hogy te mire használod a dekopírt hogy ennyire nem számít neked a pontosság"

    Mivel fontos számomra a pontosság, ezért nem dekupírt használok a pontos vágásokhoz. De szerintem ezt több hozzászólásomban is taglaltam. :) Szerelési helyszínen, kiegészítve esetleg sarokcsiszolós-korrigálással én is használom, de hogy arra bízzak egy bútor egyedi elemeinek méretre szabását, az elképzelhetetlen számomra. De ki így, ki úgy. :)

    [ Szerkesztve ]

  • thyeby

    őstag

    válasz epmd #25865 üzenetére

    Jelek szerint viszont nem minden GST 160 rossz.

    Festool:

    Épp dekopírfűrész vásárlás előtt álltam. Akkor már megtanultam (s erre nem csupán a metebó tanított), hogy komolyabb gépet nem veszünk aranyáron, ha ki se próbáltuk.
    Húzott nagyon a szívem épp a Carvex 400-hoz. Kicsit (Kicsit? dufla ára volt, akkor még 40 ezerért mentek a felsős dekopírok, a Carvex meg 70 volt.) drágább, de a Festool azért legendásan alapos, majdnem meg is vettem. Aztán jött egy isteni szikra: Nézzük csak a használtpiaci árakat! Az prímán megmutatja egy gép használati értékét. És mit láttam? Zsúfolásig tele volt a német ebay szétfingatott Carvex 400-asokkal. Naná, hogy nem vettem meg.

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz liszi70 #25868 üzenetére

    "Komolyabb lombfűrészgép? Nem lenne gyorsabb, de a dekupírtól szerintem jobb lehet erre a felhasználásra. Például alig kell csiszolni a vágás után, a felület biztos jobb, bár lapja válogatja."

    Egy komolyabb lombfűrészgép volt a legelső gép, amit ehhez a vállalkozáshoz beszereztem. Az annyira lassú, hogy gyakorlatilag soha nem használtam. Évek múltán mintAdarab fórumtársunknak adtam át féláron - Ő ráérősebb.

    A már említett Bosch T244D lappal vágva nincs szükségem csiszolásra. (A T144D-vel még annyira se.) Bari meg épp most agyal magunknak egy jóféle oszcillációs csiszoló építésén. És mondom, gyorsabb egy kézreeső gépet félkézzel forgatni vonalrajzon, na és pláne gyorsabb, mint két kézzel bármilyen gépen egy hosszú deszkát. Szalagfűrésznél pl megkötés, hogy íven visszafele nem húzhatod az anyagot, mert ügyes vagy, ha nem ugrasztod le vele a szalagot a kerékről - ami ugye ilyenkor leggyakrabban egyből kuka.
    Verseny van a piacon a fillérekért. Ha nem tudok tempót produkálni, kimaradok a dobásból.

    Több fa van, mint asztalos!

  • epmd

    tag

    válasz thyeby #25870 üzenetére

    Ezt a videót már láttam,jót fogott ki a mókus.A Carvexet szerintem kevered a Trion-al, a Trion régebbi model,az jó kis bevált gép,és ma is árulják még 90ezer körül.A Carvex 400-ast olyan 2010 körül dobták piacra.Azért szabadultak a németek tőle,mert ez volt a hibás széria.

  • thyeby

    őstag

    válasz liszi70 #25869 üzenetére

    Amiből a vita indult, az inkább az, hogy drága pénzen pontos gépet ígértek, és pontatlant adtak.
    A pontosság tűrés megadása nélkül szubjektív fogalom csupán. Bizonyos pontosság elvárható egy félszázezres géptől - méltán. De ez a GST 160 annak a közelében sem járt.

    Mondogatják, hogy az asztalos tűrése a mm, az ácsé a cm. Ez a GST 160 Az ácsot is ingerelné arra, hogy b@ssza fölhöz. Jómagam a dekopírral különösebb figyelés nélkül általában 0,5mm hibán belül maradok. Ennyi pedig kis kunszttal is csiszolható. Nyilvánvaló, hogy egy asztalos sem fog nekilátni bútort méretre szabni dekopírral. (Winner_hun sem azért vette, nyugi.) De bútorkészítés közben is vannak esetek, amikor remekül használható. Most pl épp egy kanapé elkészítéséhez keresek stabil kezű kollégát. És ahhoz jó, ha lesz neki egy jobb dekopírja.

    Több fa van, mint asztalos!

  • epmd

    tag

    válasz liszi70 #25869 üzenetére

    Helyszínen alkatrészt szabni nekem ott van ts 55-ös merülőfűrész.De ha valamit esztétikusan ki kell vágnom mert látszik,vagy ki kell vágni egy alkatrész sarkát,vagy kifüleznem szépen ...stb,akkor már hagy ne keljen rádolgoznom a vágásra,ha már van egy drága dekopírom,ami gyárilag szar,akár"sarokcsiszolós-korrigálással".Szerencsére ilyenekhez nem kell folyamodnom,mert elég pontos a gépem.Ennyit már azért elvárhatok egy ilyen géptől nem? :)

    [ Szerkesztve ]

  • thyeby

    őstag

    válasz epmd #25872 üzenetére

    Úgy körül kacsintgattam én a (szerintem) Carvex-re, vagy 4-5 éve. Azért lehet, hogy igazad van, és keverem már a Trionnal. Csak mint ha a Trion "gömbölyűbb" lévén jobban emlékeznék rá akkor. De mindegy is már, szerencsém volt vele, hogy kimaradtam belőle.

    Több fa van, mint asztalos!

  • liszi70

    nagyúr

    válasz epmd #25874 üzenetére

    Dolgoztam ilyen Festo dekupírfűrésszel, ezen kívül még 5-6 fajtával, Bosch, Makita és orosz lengyelpiacival is, (típusokat, ha agyonüttök sem tudok már mondani) egyelőre nem látom az igazatokat, de nem baj, elfogadom az álláspontotokat is. Én teljesen ráálltam a munkával a dekupír kiváltására, pontosabban vannak eszközök, amik attól sokkal alkalmasabbak bizonyos munkákra. Ezzel együtt nélkülözhetetlen számomra a dekupír, de tudatosodott bennem, hogy nem egyetemleges felhasználásra való. Úgy látom, nem tudjuk meggyőzni egymást, de nem is célom. Sok sikert a kollégának a javíttatásra, remélem sikerül, és minden reményét teljesíti majd a gép!

    Üdv!

    Jó munkát mindenkinek, dekupírral, vagy anélkül is! :D

  • Winner_hun

    félisten

    válasz liszi70 #25869 üzenetére

    Azt azért légy szíves áruld el hogy honnan jött neked az a téveszméd hogy én a dekopírral bútorokat pontos méretre szeretnék vágni?!
    Megnézném hogy pl. sarkokat hogy vágsz ki körfűrésszel...

    ► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

  • Winner_hun

    félisten

    válasz Winner_hun #25877 üzenetére

    ... úgy hogy közben nem megy le a nap a sok állítgatással.

    ► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

  • Winner_hun

    félisten

    válasz epmd #25874 üzenetére

    Milyen dekopírod van?

    ► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

  • liszi70

    nagyúr

    válasz Winner_hun #25877 üzenetére

    Nem a te felhasználásodat jellemeztem abban a hozzászólásomban amire most reagáltál, de valószínűleg thyeby-nek van igaza, lehet hogy te túl sokat, én viszont irreálisan keveset várok el a dekupírtól.
    Az volt a hozzászólásom kiindulása, hogy 5 centis tölgyet vágtál vele, meg arról beszéltél, hogy steller mellett használtad egyenes vágásra, és csodálkoztál, hogy nem volt jó. Aztán többen is mondták, hogy a dekupír valójában nem erre való. Innen van a "téveszmém", hogy kicsit túlgondolod a felhasználási körét ennek a gépnek, de ennek nincs köze ahhoz, hogy a géped tényleg hibás lehet! Remélem sikerül a javíttatás, és ha félreérthető voltam vagy félreértettem valamit, akkor bocsánat!

    [ Szerkesztve ]

  • liszi70

    nagyúr

    válasz thyeby #25871 üzenetére

    "A már említett Bosch T244D lappal vágva nincs szükségem csiszolásra. (A T144D-vel még annyira se.)"

    Akkor te ezt a kétféle lapot használod? Ezekkel éred el azt a vágásmennyiséget, amiről írtál? (Ha igen, akkor ezt én is kipróbálnám.)

    30-40 ezer környékén milyen dekupírt érdemes most vásárolni szerintetek?

  • thyeby

    őstag

    válasz Winner_hun #25879 üzenetére

    Akkor, ha sikerül visszaszerezned az árát, én szívesen odaadok neked kipróbálásra féltucat gépet. Metebót, Hiltit, GST150-et,DW331-et.

    Ajánlok a figyelmedbe egy épp futó aukciót! Ez príma gép. Előnye a konkurenciánál kisebb súly, és a páratlanul hosszú lökethossz. Elnyűhetetlen. A WSJ 850 még ennél is erősebb. A 750-es új ára valahol 110-nél megáll, a 850 viszont talán 150-ből sem telik ki. 30 és 60 között nagyon szép állapotúakat lehet kifogni. (Érdekes, hogy a kofferért micsoda pénzeket kérnek a használt piacon. €50 általános árnak mondható, ugyanakkor nekem a Hilti valami hatezerért küldött vadi újat.)

    Több fa van, mint asztalos!

  • pali923

    tag

    válasz thyeby #25883 üzenetére

    Azért előtte érdemes tisztázni, hajlandó-e ide is szállítani az eladó.
    A kofferek egyébként valóban irreálisan drágák. Egy Bosch akkus csavarozót vettem legutóbb, 35 körül jutottam hozzá, mert csak vászontáskát kértem. Műanyaggal közelített volna az 50-hez. Papírdobozzal meg alig lett volna olcsóbb a vászonnál. A fene se érti ezt.

    A helyzet reménytelen, de nem komoly.

  • thyeby

    őstag

    válasz pali923 #25884 üzenetére

    Van egy Németországban dolgozó földim, aki ilyen kisebb dolgokat behoz a postaköltség árán.

    Több fa van, mint asztalos!

  • mrcruiser

    csendes tag

    Sziasztok,

    Lerágott csont, de én is asztali körfűrész témában kérnék tanácsot. Hobbi szinten asztaloskodom már két éve, készítettem már kerti asztalt akácból, gyerekágyat, polcot, spotlámpa fixtúrát, stb. Szóval használat szempontjából kis- és néha nagyobb bútor készítés lenne a cél, fából (egyengető- és vastagoló gyalum, egyéb szerszámaim is vannak hozzá, folyamatosan és apránként bővítem/fejlesztem az arzenált van).

    Jelenlegi körfűrészem egy Aldis WZ, amin tavaly már lecseréltem az asztallapot, illetve készítettem rá egyet MDF-ből és HDF-ből, martam bele nútokat, szögvason fut a párhuzamvezető. Ja és természetesen lecseréltem a gyári fűrészlapot is egy jóbb minőségű Bosch-ra. Úgy gondolom, hogy ebből a fűrészből kihoztam a maximumot, még használom ameddig bírja, de jövőre szeretném lecserélni.

    Hozzá tartozik még a teljes képhez, hogy családi házban, a kertben dolgozom, van ugyan műhely, de mivel ott fémmegmunkálás folyik elég gyakran, ezért tűzveszélyes lenne bent fával dolgozni. Így marad a kert, tető nincsen.

    Mivel a fűrészt a műhelyben tárolom, de kint dolgozom vele, ezért fontos szempont a mobilitás, így el kellett vetnem fájó szívvel az öntvényasztalos körfűrészeket (pl. Axminster TS 250, Bernardo TK 200R és hasonlók) a súlyuk miatt.

    Fontos szempontnak vélem, hogy az asztal lapja sík felületű legyen (még ha nem is öntvény), ne a bordázott alumínium, továbbá, hogy a párhuzamvezető két ponton, elöl és hátul is rögzüljön az asztalon.

    Ezeket a kritériumokat figyelembe véve - továbbá számos negatív véleményt, amivel találkozni lehet külföldi fórumokon - a Makita MLT 100-at kihúztam a képzeletbeli listámról.
    Ami most rajta van, azok az alábbiak:

    - Dewalt DW745 (angol ebayről)
    - AEG TS 250 K
    - Bernardo TS 250 PD

    Dewalt: a legkönnyebb (22 kg), bizonyítottan jó, nagyon dicsérik. Ez a legdrágább, de 10-20k differencia van maximum a 3 között. A vágásszélessége ennek a legkevesebb (a régebbi modell kb. 42 cm), de talán ki tudom fogni belőle az úja, aminek 20 inch a kapacitása, ami elég. Nincsen integrált állványa vagy kereke, de a kis súlya miatt ez nem gond, állványt az Aldishoz is csináltam magamnak.

    AEG: megfelel a fent leírt kritériumoknak és olcsóbb, mint a Metabo/Bosch (kék)/Makita (a nagy). A három közül ez a legnehezebb (kb. 42 kg), de az integrált állvány és kerék miatt ez könnyen kezelhető.

    Bernardo: ez is megfelel a kritériumoknak (a súlya 32 kg), van integrált állvány és kerék is. Ennél az nem világos teljesen, hogy a motorja névlegesen 2,5 KW-os és a leadott teljesítménye 1,8 KW vagy ez is 1,8 KW-os, mint az AEG és a Dewalt (az csak 1,7-es). Ha ennek ennyivel erősebb a motorja, és azt tényleg tudja, akkor ár/érték arányban akár a lista elejére is ugorhat.

    A végleges választás előtt az AEG-t és a Bernardo-t biztosan körbetapogatom egy kereskedőnél, még ha az olcsóbb ár miatt külföldről is fogom beszerezni. A Dewaltról elhiszem, hogy jó, azt látatlanban is megvenném.

    Előre is köszönöm a tanácsotokat.

  • peppe79

    senior tag

    A dekopírfűrésszel kapcsolatban: pár éve volt nálunk egy verseny itt a barkácsban, ahol többek közt dekopírfűrésszel kellett időre dolgozni. A legtöbb ember - köztük állítólag asztalos végzettségű vásárló is - őrült módon tolták a gépet. Olyan kanyarokat produkáltak, hogy az valami fantasztikus. Rögtön eszembe is jutottak az asztalosinas éveim, amikor 3 hét gyakorlat csak azzal telt, hogy füvet nyírtunk a műhely körül, aztán rámás fűrésszel kellett egyeneseket vágni lucfenyőn.

    Nekem egy halál egyszerű, gagyi Einhell dekopírfűrészem van. "Tanulógépnek", illetve otthoni barkácsolásra viszont bőven megfelel. Viszonylag nehéz a súlya, azonban a súlyelosztása nem a legjobb, szóval hajlamos néha a berezonálásra. Ez ugye már önmagában elég arra, hogy félrehúzzon a gép. A talprésze erős, nem hajlik el, azonban nem túl széles, ami szintén hátrány. Annyi változtatást végeztem rajta, hogy egy vékony tűfilcet ragasztottam az aljára, így talán picit egyszerűbb korrigálni vele (aztán lehet, hogy valójában semmit sem ér :DD ).
    Az előtolás és a sebesség viszont szerencsére állítható rajta. Ez a két tulajdonság nálam nagyban beolyásolja a végeredményt, és arra is rájöttem, hogy ahány féle gép, annyi féle recept. Vastagabb munkalapok (38-) kivágásánál például kizárólag a max előtolás és "9-es" skálán a "7-es" sebesség kiválasztása jött be. Így egy picit jobban "szaggatja" az anyagot, de nem szalad el oldalirányba, és tartja a derékszöget is. Más anyagnál aztán megint más beállítást igényel. A volt kollégám Kress gépe kevésbé érzékeny, de azért ott is lényeges a megfelelő előtolás-sebesség megválasztása.

    Ami a pontosságot illeti, szerintem a dolog egyértelmű: mivel a vékony, hajlékony fűrészlap csak "felülről van vezetve", ezért túlzott elvárás lenne vele a precíz vágás. Bár egy mosogatótálca helyét simán ki tudnám vágni úgy, hogy a tálca pereme takarjon, és alul a karmok is kapaszkodni tudjanak, mégis inkább felsőmaróval tisztázom a végén az anyagot. Azt a pár perc plusz ráfordítást simán megéri, és sokkal esztétikusabb a végeredmény.

    A Boschról: menjetek be egy barkácsüzletbe, és nézzetek meg jól a gépeiket! Hogy lehet az, hogy amíg egy olcsó AL-KO fűnyíróra tiszetsséges acél kést szerelnek, addig egy 40-50 ezres Boschra csak egy "hajlított lemez" kerül? Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a Bosch, mint márka rossz lenne (sőt!), de nagyon sok eset van, hogy ugyanazért az árért a konkurens márkák közt termékei közt jobbat lehet találni.

  • ferkoboy

    aktív tag

    válasz mrcruiser #25886 üzenetére

    Makita 2704 + állvánny?
    Ha érdekel, írj egy privátot!

    Üdv: Ferkó

    Tudd ki vagy, hová tartasz, s ne feledd honnan jöttél!

  • thyeby

    őstag

    válasz liszi70 #25882 üzenetére

    Igen. A 144-es szélesebb, a 244 ugyanaz, csak ultrakeskenyben. Utóbbival úgy egy ötforintosnyit körberajzoltam a hitetlenek kedvéért.

    Megismétlem, hogy a barkácsgépekben nem lesz hosszúéletű semmiféle lap.

    Hogy milyen dekopírt érdemes vásárolnod ennyiért? Azt hiszem, maradnod kell egy kifogott jobb állapotú használtnál. S hogy pontosan melyiket, az attól függ, főleg mire használnád, és mik az elvárásaid tőle.
    A gyártók most egymással versengve próbálják felvinni az árat az eddigi 50-55-ről 70 fölé. A listaárak már ott vannak, de még vannak a piacon 50 ezer forintos egyedek 3 év gyári garanciával.
    Itt van plédájul egy matabó szép állapotban occóért. Ennek a fogantyúja a kezedben fog maradni, se elszalantod magad LOCTITE IS-ért, és többé nem lesz gondod vele. Szépen fut, jól vág, csendes és kiegyensúlyozott. Elalszol, míg elindul, mert a mérnökök a lágyindítást a marketingeseknek csinálták, nem a leendő tulajdonosoknak. Nekem nem jönnek be az alsófogantyús gépek, mint ez. Nehézkes a ki/be kapcsolás, ráadásul ez a fajta csúszókapcsoló szeret hamar elkopni.
    Jómagam leragadni látszok a DW331-nél, mert ezt tapasztaltam a legkönnyebben és legpontosabban vezethető dekopírnak. Vannak gyerekbetegségei, mégis ragaszkodok egyelőre hozzá. Pölö a fordulatszabályozót a bekapcsolóra biggyesztette a mérnök úr. El is állítódik a ki/be kapcsolásoktól, forgatástól az ujjad alatt. És nem is ez a legtartósabb. De pl ezen van a legjobb rálátás a vágandó vonalra.
    Gyakorlatilag különböző féle munkákhoz más-más gépet veszek szívesen a kezembe.
    Viszont ha arra kell, hogy legyen kivonuláskor egy dekopír is a szerszámok közt - hátha kell jelszóval, teljesen mindegy, melyiket veszed meg. Az általam tapasztalt különbségek órákon át tartó folyamatos munkáknál mutatkoznak - egy mosogató kivágásakor észre sem vehető.

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz thyeby #25889 üzenetére

    Bocsi, a linket újfent elfelejtettem beszúrni.

    "Itt van plédájul egy matabó szép állapotban occóért."

    Több fa van, mint asztalos!

  • liszi70

    nagyúr

    válasz thyeby #25889 üzenetére

    Köszönöm!

    Igyekszem ilyen lapot beszerezni, biztos van valamelyik barkácsboltban nálunk is.

    "Itt van plédájul egy matabó szép állapotban occóért."

    Hol? :D (Link akart lenni, csak lemaradt?) Melyik metabora gondolsz?

    Szerk.: Ja, látom pótoltad, köszönöm! :) Basszus, hogy egy típusszámot sem ír oda a hirdető, ezt nem is értem. Vagy csak én nem találom?

    "ha arra kell, hogy legyen kivonuláskor egy dekopír is a szerszámok közt - hátha kell jelszóval, teljesen mindegy, melyiket veszed meg."

    Nagyjából igen, de azért a műhelyben is használom jócskán. A "hátha kell" meg olyan, hogy szinte mindig kell valami kisebb-nagyobb műveletre, helyszíni szereléskor.
    Van két régi orosz dekopírom, de bármikor beadhatják a kulcsot, bár most még remekül működnek. A Festo-t (linkeltem) ismerem, használtam, de marha drága, annyit nem áldozok rá, nálam elég kiegészítő szerepet játszik a dekopír, nem úgy mint nálad. A te felhasználásodra abszolút érthető, hogy miért van több és elég jó dekopírfűrészed.
    Volt egy Bosch-om, de ellopták. Úgyhogy most a 2 orosszal dolgozok, az én felhasználásomra elég, de nem tudom meddig működik. (Volt egy harmadik is ugyanolyan, az behalt és donor lett belőle. Előbb-utóbb a maradék kettőből is az egyik donorrá válik. :D )

    A linkelt posztodban szereplő merítést én is csináltam annó, el is hajlott az egyik dekopírom talpának az eleje! :D

    Megnéztem ezt a Dewalt DW331K-t is, jónak és masszívnak néz ki.

    [ Szerkesztve ]

  • thyeby

    őstag

    válasz liszi70 #25892 üzenetére

    "Basszus, hogy egy típusszámot sem ír oda a hirdető,"

    STE 100-as. Imbuszkulccsal kell benne lapot cserélni.

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz liszi70 #25892 üzenetére

    Ha nem kapzsi az eladó, akkor valószínűleg odaadja 30-ért. Tudom, hogy 40-ért vette vagy 5-6 éve. Kifutott gép, ez ront az értékén (alkatrész nemsokára nuku).

    Több fa van, mint asztalos!

  • epmd

    tag

    válasz liszi70 #25882 üzenetére

    Talán itt van a Bosch GST 90 BE,egyszerűbb gép ,de minden rajta van mint a nagyokon 43-ért.Ami nekem még tetszik,az a Metabo STEB 140 Plus,mondjuk az már 53 ezer.Szerintem a legjobb gép az a Mafell P1 cc,ami toronymagasan ver mindenkit,mégse ez a legdrágább a piacon. :)

  • colker

    tag

    Valaki találkozott már ilyesmi fenőkővel?
    Sajnos fordító alapján nem sokat értek belőle hogy miféle ez.
    "With paraffin for a normal ground finish
    With water for a coarser ground finish"
    Ez azt jelentené hogy a 320as szemcsés oldalát paraffin olajjal kenem mikor élezek a 120asat pedig vízzel?

  • colker

    tag

    válasz thyeby #25897 üzenetére

    Amit linkeltem azt már megvettem(szintén a fétisben 6900ről akciózták most 2900re),arra voltam kíváncsi mivel kenjem mert a leírásban a paraffinolaj megzavart,suliban mi csak vizet használtunk mondjuk ott nem is volt különböző kő csak volt 1 és kész.

    Más: A véső,gyalukés élét hogy tudom egyenesre köszörülni?Hogy szokás ez? Azt elmagyarázták hogyan élezzük meg a kést,de valahogy ez kimaradt hogy hogyan kell egyenesre kihozni az élét.

  • privatposta

    tag

    válasz thyeby #25890 üzenetére

    Szia,

    Szerinted mi lehet a baja, hogy azt írja hogy szénkefés?
    Érdekes, mert kevés használattal, nem kopik el a szénkefe...

  • liszi70

    nagyúr

    válasz thyeby #25894 üzenetére

    "valószínűleg odaadja 30-ért. Tudom, hogy 40-ért vette vagy 5-6 éve. Kifutott gép"

    Újonnan vette 40-ért? :F Ha igen akkor nagyon sokra tartja, a 30 is sok. Megint más kérdés, hogy mit kaphatok jelenleg 30k-ért.

    (#25895) epmd Köszönöm, ránézek ezekre is!

Új hozzászólás Aktív témák