Új hozzászólás Aktív témák

  • GeriCool

    aktív tag

    válasz Márton111 #25545 üzenetére

    Köszönöm! Egyenlőre még várnék egy picit, mert kollégám is ígérte ha haza megy vidékre, akkor körül nézz nekem, mert hátha van neki is elfekvőbe (a családnak van valami vállalkozása és csomó ipari gépük van). Azt még megvárnám. De észben tartom és ha igény lesz rá, akkor írok azonnal. Előre is köszi!

  • Satyricon

    addikt

    válasz darkipista #25539 üzenetére

    A füstje egyenes lesz

    Ez jó! :C

    (#25540) thyeby
    Mit fogsz akkor az arcodba dobni, amikor valami nagyobb horderejű trauma ér, ha most ilyen pószpász sz@rok miatt xanax kell?

    Ért már 100X nagyobb trauma is,és átvészeltem xanax nélkül is! Az volt a baj, hogy látszott a srácon, hogy nincs képben, mert mikor a méreteket megadtam miliméterbe, rosszul váltotta át. Aztán felírta, hogy 50x50-es pallóból vágja, és mondtam, hogy a 35mm-es, kész méretet nem írja oda? Azt mondta erre, hogy oda fogja írni. Aztán mikor szóltak, hogy menjek az anyagért mert elkészült, látom, hogy 43x43-masra van legyalulva az anyag. Na itt kissé kiakadtam, és mondtam, hogy gurítság át még1x a vastagolón. Legurította, és 37mm-es lett. Már azon gondolkoztam, hogy beállítom én a vastagolót 35mm-esre. Aztán nagy nehezen beállította a srác, és a 2. lécet úgy tette be a vastagolóba, hogy a forgács az asztalon volt, le se seperte, az elszívót is a másik srác mondta neki, hogy lehet nem ártana bekapcsolni. Na mindegy. Ja, és hagy ne mondjam milyen nemzetiségű volt... Szóval nem volt elég ez az egész dolog(persze mindenki tévedhet, de ha felírja, hogy 35milis vastagságú kell, akkor nincs ilyen gond), még a léc görbesége is kiakasztott, ráadásul faterom isb*sztatott, hogy minek vettél ilyet? stb stb és csak mondta... :(((

    Még az induló hozzászólásodban jelezted, hogy a franciaággyal gondolod szorítani a ragasztás idejéig. Márton111 kolléga, aki tudja, mit beszél, ha a szakmájáról van szó, szólt neked, hogy lepkefing oda egy pószpász franciaágy. Visszajeleztél, hogy márpedig az lesz. Teljesen biztos, hogy úgy lesz ez elkészítve, ahogyan Te akarod, de én úgy látom, hogy az eredmény már nem annyira biztosan fog egyezni az akaratoddal. - Igazából én azt a lepkefing-os dolgot azt hittem, hogy viccnek szánja, emiatt nem nagyon vettem komolyan! Tudom, hogy minél nagyobb a leszorító erő, annál tökéletesebb a ragasztás, de én úgy gondoltam, hogy a franciaágy + az ágyneműtartóba pakolt, kb 100-120kg súly elég lesz. Bár mostmár kezdek benne kételkedni... Am van itt a padlás szobába két nagy szekrény, amiből egyet még két ember is nagyon nehezen tud felemelni. És mivel nincs más lehetőség, ezt gondoltam rátenni a ragasztott felületre, majd rá a franciaágyat! Az egész lesz közel 300kg. Tudom nem a topicba illő mutatvány, de más híjján kénytelen vagyok így megoldani. :F

    És most jön a lényeg, igazából egy kérdés: Kicsit durván rajzolva, így néznek ki a lecek:

    Ha a képen látható módon bevagdalon fűrésszel a leceket 1-1,5cm-re azt az oldalát, ami donború, az mennyire lenne jó megoldás? Elképzelésem szerint akkor gyengülne annyira az anyag, hogy könnyebben egyenesbe lehessen hozni, viszont ha a papírrács a helyén lesz és a farostlemezeket is felragasztottam, akkor az kellő merevséget fog adni.Szerinted/szerintetek? :F

    Ja, a ragasztó hígítását volt munkahelyemen csináltuk. Fogalmam sincs miért. Vagy mert v.melyik munkatársam nyúlt le belőle, vagy mert a ragasztó volt olyan, nem tudom. Csak láttam, hogy időnként kis vizet öntenek hozzá, emiatt gondoltam hígítani a ragasztót! De akkor ezt tuti nem teszem!

    (#25543) local1::Nem akartam belepofázni az elején és elvenni a kedved, de szerintem már az alapvető elgondolás is rossz. Asztalosként én magam sem lennék biztos abban hogy egy ekkora felületű préselt keretet teljesen síkra meg tudok csinálni, - Basszus ne csináljátok már! :( Direkt írtam, hogy kíváncsi lennék a hozzáértők véleményére, és ne tartsák magukban azt! Ezért van a topic, hogy a másikat felhomályosítsuk, ha valami nem tiszta neki. Nem? :N Mivel a szakmám asztalos, de túl sokat nem dolgoztam benne, így tapasztalatom sincs túl sok! Azért mertem ebbe belevágni, mert jópár beltéri farostlemez ajtót csináltunk volt melóhelyemen, aminek a szerkezete ugyanaz volt, mint amit most én csinálok. Igaz az enyém 3x akkora lesz, viszont lesz benne merevítés, aminek köszönhetően úgy gondoltam lesz annyira fix és sík felületű, mint egy beltéri farostlemezes ajtó. Sajna pénzem ennyire volt egyelőre, úgyhogy kénytelen leszek a saját káromon tanulni! :K Ja, igen: A padlás szobámba lesz összerakva az egész, mert nem tudom majd felhozni a lépcsőn. Jól írtad.

    (#25546) thyeby Vélelmezem, hogy a franciaágy nem a födém megépítése előtt került a helyére. Úgy azon az útvonalon ominózus tábla is oda kerülhet. - A franciaágy darabokban volt, felhoztam az egészet és itt szereltem össze a szobámban. Levinni ezt így esélytelen lenne, pont annyira, mint felhozni a kész vetítő felületet.

    (#25547) Soká: Bocs, hogy beleszólok, nem olvastam a teljes történetet, csak a méreteket látom, meg azt, hogy görbe lett... Ne csodálkozz rajta. nem mondom, hogy nem találni olyan osztályon felüli anyagot, amiből ne lehetne megcsinálni, amit kérsz, de a fa általában már csak olyan, hogy hajlamos vetemedni.
    Nem lenne érdemesebb ezt a valamit alu profilokból megvalósítani? Jól kell méretezni és kitalálni az illesztéseket (csavarkötésekkel) az nem fog vetemedni. Ha acélt hegesztenél, az már megint csak vetemedne.
    - Ne kérjetek már bocsánatot! :N Nem tudom más hogy van vele, de én, legyen az úgymond romboló, vagy építő jellegű hozzászólás, szívesen meghallgatom, mert úgy gondolom a segítségemre lehet! Am gondoltam én is hasonlóra, de sajna alu profilom nincs itthon. Van mondjuk 35x35-ös szögvas itthon jó pár darab, arra gondoltam, hogy a keret belső részére rácsavarozom, és akkor a görbülés/vetemedés letudva! Ha már megvannak az anyagok, és jövőhéten jön a papírrács, így már nem akarok visszalépni! Főleg a pénzhiány miatt nem tehetem, ha már ebbe belekezdtem! :( Ha meg lesz pénzem 120-140.000-res vászonra, akkor majd veszek olyat, de ez a megoldás most elengedhetetlen lenne!

    (#25548) thyeby: A fiú később ki akarja váltani ezt valami profibb dologra, ha lesz elég pénz. Most nincs, a vetítőalkalmatosság pedig sürgős. - Igen, pontosan így van! :K

    Remélem válaszoltam mindenkinek.

    A görbe lécek bevágására írhatnátok valamit, pl hogy mennyire tartjátok jó megoldásnak, És ne tartsátok magatokba a választ, még ha negatív is az! :K Előre is köszönöm! :R

    (lOo \ (llll) (llll) / oOl)

  • epmd

    tag

    válasz Satyricon #25552 üzenetére

    Szia!
    Ez a lécbevagdosós módszert jónak találom.Van egy cég,aki így készít beltéri ajtókat,a vakkeretet ilyen bevagdosott lécekből csinálják a lemezborítás alá,hogy kevésbé vetemedjen,igaz ők présben ragasztanak mindent,de az itt most nem lehet kivitelezni.A ragasztást én úgy készíteném,hogy leraknék egy fóliát a talajra(hogy ne ragaszd rá véletlenül se a parkettára :)).Utána rá az egyik lemezt,megkenném ragasztóval.és ráraknám a keretet.Utána rá a másik lemezt,megint ragasztó,utána ráfordítani a keretre,és megakasztod 1-2 szöggel,hogy ne tudjon elcsúszni,és kész,.Utána fólia megint,és tennék rá valami nyomólapot(pl:natúr 10mm-es pozdorját)hogy ne a farostodat törd össze,vagy karcold össze,amikor súlyozod az ággyal,szekrénnyel,és a súlyt is jobban eloszlatja.Ragasztóból meg vennék valami lassabban kötő pu ragasztót(technobond),aminek utána 3 óra préselés kell.Azt is hengerrel kellene kenni,amit azután el lehet dobni,mert drágább lenne higítóval kimosni,mint a henger árra.A kenést is jobb ha két ember csinálja,hogy minél gyorsabb legyen,mert elég hamar el kezd húzni a ragasztó.A pu ragasztó azért jobb a fehér faragasztónál,mert térkitöltő hatású.Ha a véletlenül lenne a keret ,és a lemez között egy kis rés,azt kitölti,és ott is meg fog ragadni.A ragasztás csak akkor kezd meg,ha elő van készítve hozzá minden(a fólia méretre vágva,nyomólap,ágy,stb),ne akkor keljen vele vacakolni amikor már meg van kenve az anyag. :)

  • thyeby

    őstag

    válasz Satyricon #25552 üzenetére

    "A görbe lécek bevágására írhatnátok valamit, pl hogy mennyire tartjátok jó megoldásnak"

    Az elgondolásod teljesen jó.
    Tudom, csak vázlat, amit rajzoltál ezekről a bevágásokról, de szerintem sűrű is, és sok benne a felesleges.

    Először is tedd le a földre valami vélhetően egyenes felületre úgy, hogy felpúposodjon. Most nézd meg az ujjaddal, hogy mekkora erő kell ahhoz, hogy lenyomd. Vélelmezem, hogy nagyon kicsi erő iselég lesz, szerintem egy ujjal erölködés nélkül sikerülni fog. Saccolom, hogy max 3-4 kg nyomás hatására már ki tudod egyenesíteni. Ha így van, akkor az azt jelenti, hogy az a két farostlemez, amit a két oldalára ragasztol, meg még a papírrács minden bevágás nélkül is a helyén fogja tartani a leceket egyenesben. Ha nagy erőre van szükség ahhoz, hogy kiegyenesítsd a fát, akkor príma elgondolás a bevagdosás. De nem olyan sűrűn! Belenézel a lécbe, mint Rambó Dzsekicsán szemébe, és kifigyeled a görbületet.Valószínűsítem, hogy egy 60-80 cm-es darabon találod meg a görbe részt, a többi egyenes lesz. Ha egyenes szakaszon vagdosod be, az nem jó! Megjelölöd a görbület kezdetét és végét, majd a közepét. És először csak ezen a három ponton vágod be kétharmadnál nem mélyebben, de először talán csak félig. És most újból megbabrálod, hogy mekkora erő kell a kiegyenesítéshez. Elképzelhetőnek tartom azt is, hogy egyetlen göcsöt körül ölelő rostok lesznek a ludasak. Akkor elég lehet akár csupán egyetlen helyen bevágni. Ha vasér van benne, akkor talán szerencsés lenne inkább azt a darabot újra vágatni-gyalultatni, mert a vasér kiszámíthatatlanul tönkretesz minden fát. Csak az a baj, hogy már ugyanazzal a késbeállítással nemigen fog menni. Akkor visszaviszed a többit is, hogy átmehessen a vastagolón az összes léc ugyanazzal a késbeállítással. Elég néhány tizedet visszavenni a méretből, nem szükséges millimétereket.

    Szorítóerő:
    Általában a mai faragasztóknak 0,2-0,8 N/mm2 erővel kell az első szűk félórában préselés alatt lenniük. Itt főnököm, számolgatni kezdesz, hogy akkor mekkora felületen mekkora súly is fog neked kellő erőt biztosítani.

    Vízzel hígítás:
    A ragasztók egészséges nyitott ideje tapasztalataim szerint 3-5 perc. Ha ennél tovább nyitva van, bőrözni kezd. Ha bőrözni kezd, nem ragaszt. Pontosabban nem jól. A vízzel hígítással ezt a nyitott időt növeled első körben, másodikban pedig a konzisztenciát hengerrel felvihetővé alakítod.
    A vízzel hígítás önmagában nem baj. Akkor baj, ha túlságosan nyakon öntöd, ha nem kevered rendesen el, és főleg, ha a megfelelő szorítóerőnél nem nagyobbal gyilkolod a fádat, hanem kisebbel csiklandozod.
    A ragasztásod lényege véleményem szerint a gyorsaságodon, és a pontosságodon múlik. Ha olyan izgalomba jössz a művelet előtt, mint egy százon sprintelő olimpikon a rajtvonalnál, akkor you can do it.

    Mi meg szurkolunk.

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz Satyricon #25552 üzenetére

    Pontosítok a szorítóerőről:

    Neked nem a farostlemez felületét kell számolnod, hanem a papírrács ragasztóval érintkező éleinek halmazát, valamint a lecek ragasztott felületeinek az összegét. Tehát a szorítóerőhöz levő súly léptékkel kisebb így, mint ha két ekkora bazinagy sík táblát telibe akarnál ragasztani egymással.

    Több fa van, mint asztalos!

  • mdk01

    addikt

    válasz thyeby #25555 üzenetére

    Nem, a farostlemez egész felületét kell neki számolni ugyanis a papírrácson is felfekszik a lemez így oda is jut nyomás, azaz eloszlik.
    Azt már nem is mondom hogy az exkollégának egy ekkora felületre nagyjából 20-30tonnát kellene rápakolni a rendes ragasztás eléréséhez. Azért csak ennyi mert, papírrácsos.

    [ Szerkesztve ]

  • thyeby

    őstag

    válasz mdk01 #25556 üzenetére

    Nem léptem most rendesen utána Főnököm, de nem 2-3 az a 20-30? (Szerintem egy kaminyon súlya alatt az a papírrács menten vetítőfóliává vékonyulna.)

    "a farostlemez egész felületét kell neki számolni"

    Hol tunnánk ennek okával utána járni Balázs? Szerintem a rácsközök levegőjét felesleges nyomni, oda nemigen oszlik el semmiféle nyomás. Épp ez a nyomás lényege, hogy minél kisebb felületre esik adott súly, a nyomás annál nagyobb. Nem? :F

    Több fa van, mint asztalos!

  • #22145024

    törölt tag

    válasz thyeby #25557 üzenetére

    Szerintem ennek konkrétan nem kell utánajárni, mert elméletben úgy van, ahogy írod. Ettől függetlenül, a papirrács rugalmassága okán, elképzelhető, hogy a durván 50N/cm2 nyomóerőtől többet kell alkamazni, hogy ténylegesen is elérd a kapcsolódási felületeken a fenti értéket.

  • Satyricon

    addikt

    válasz epmd #25553 üzenetére

    A ragasztást én úgy készíteném,hogy leraknék egy fóliát a talajra(hogy ne ragaszd rá véletlenül se a parkettára :)).Utána rá az egyik lemezt,megkenném ragasztóval.és ráraknám a keretet.Utána rá a másik lemezt,megint ragasztó,utána ráfordítani a keretre,és megakasztod 1-2 szöggel,hogy ne tudjon elcsúszni,és kész,.Utána fólia megint,és tennék rá valami nyomólapot(pl:natúr 10mm-es pozdorját)hogy ne a farostodat törd össze,vagy karcold össze,amikor súlyozod az ággyal,szekrénnyel,és a súlyt is jobban eloszlatja - Igen, én is hasonlóképpen gondoltam a ragasztást! :K Am közben rájöttem, hogy szüleim elülső szobájuknál fel lehetne hozni a vetítő felületet, ha esetleg lenn ragasztanánk odakinn. És közben rájöttem arra is, mivel tudnék itthon elérni brutális nyomóerőt az egész felületre :B ;) Igaz az ötletet még tökéletesíteni kell, na meg a hozzávaló kellékeket kellene hozzá beszerezni. A keret ragasztását ezzel a megoldással fogom ragasztani, vagyis leszorítani, tutibiztos megoldás lesz, az 1000%! :K A ragasztó ötletet pedig köszi! ;)

    (#25554) thyebyElőször is tedd le a földre valami vélhetően egyenes felületre úgy, hogy felpúposodjon. Most nézd meg az ujjaddal, hogy mekkora erő kell ahhoz, hogy lenyomd. Vélelmezem, hogy nagyon kicsi erő iselég lesz, szerintem egy ujjal erölködés nélkül sikerülni fog. Saccolom, hogy max 3-4 kg nyomás hatására már ki tudod egyenesíteni. - Azt lehet nem mondtam, de mikor hazahoztam a leceket, összeforgattam mindegyiket úgy párossával, hogy középen felpúposodva legyen, majd gumipókkal erősen egymáshoz kötöttem! Most egyenes a léc, és lenn fekszenek a földön. Kíváncsi leszek, mennyire rúgja ki majd magát, de szerintem semennyire. Minden esetre a bevagdalást megejtem ahogy írtad, aztán meglátjuk. De szerintem nem lesz itt gond, sík egyenes lesz a keret! :K Am attól se tartok, hogy a ragasztásnál használt nyomó erő nem lesz elég, mert nem kell ennek atombiztosnak lennie! A lényeg az lenne, hogy megbírja saját súlyát, és közben ne görbüljön! Én nagyon bízok benne, hogy az itt leírtak alapján, és amit kigondoltam, az alapján meg tudom csinálni közel tökéletesre! Lesz/lesznek segítségeim, ami jól fog jönni majd, főleg a ragasztásnál. Meló előtt tartok egy sajtótájékoztatót, átlökök mindenkit majd egy gyorstalpalói tanfolyamon, aztán egy sikeres ragasztókenő vizsga után nekiállunk a felületek megkenéséhez! :DD Sík felület van, nyomóerő lesz, már csak egy-két kelléket kell majd beszereznem(minimum 6 db 1400, vagy 1500x150x150mm-es keményfa palló, na meg 4db 2500x150x150mm-es, szintén keményfa pallót) Olyat találtam ki, hogy besza-behu! :DD

    (B)(#25554) thyeby(/B)Pontosítok a szorítóerőről:

    Neked nem a farostlemez felületét kell számolnod, hanem a papírrács ragasztóval érintkező éleinek halmazát, valamint a lecek ragasztott felületeinek az összegét. Tehát a szorítóerőhöz levő súly léptékkel kisebb így, mint ha két ekkora bazinagy sík táblát telibe akarnál ragasztani egymással. - Ja igen, ezt gondoltam, köszi! :K Am van itthon ekkora forgácslemez lap, mint amit ragasztani akarok, sőt. van 3db is. Ha egy forgácslemezt legalulra teszek, majd rá a ragasztandó felületet, majd erre egy másik nagy forgács lemezt, és most jön a lényeg: Ha így szorítom le(ha kidolgoztam tökéletesen a tervet elmondom hogy mivel, sőt le is rajzolom :K ), hol érdemes a szorítást végezni? Kizárólag a fenyő keret közvetlen közelében, vagy a papírrácsnál is szoríthatok? Hozzáteszem elég bika szorításról van szó. kb 6 ponton lesz szorítva, ami eloszlik egy-egy keményfa pallón(tehát egy pallóra 3 db speckó szorító jut) A keményfa palló alatt pedig a forgácslemez lesz. És attól tartok, ha a szorító a papírrács alatt lesz, berogyhat a felület. Nem tudom mennyire érthető... De ha igen, mi erről a véleményed? :F Am értem én, hogy a papírrács környékén kisebb nyomóerőt kell alkalmazni, na de én alul-felülre 20mm-es forgácslemezt fogok tenni :F

    [ Szerkesztve ]

    (lOo \ (llll) (llll) / oOl)

  • thyeby

    őstag

    válasz Satyricon #25559 üzenetére

    "na de én alul-felülre 20mm-es forgácslemezt fogok tenni"

    Nem írtad ezt el, Főnök Úr?
    Ha 20-as forgácslemezt teszel, akkor mi a x@rnak a papírrács? :F És ki fogja bírni azt megtartnani, amíg Te odacsavarozod a plafonho'?

    Több fa van, mint asztalos!

  • Satyricon

    addikt

    válasz thyeby #25560 üzenetére

    Úgy értem leszorításhoz használnám! hogy teljes felületet nyomás érje! Nem ragasztanám oda :N

    (lOo \ (llll) (llll) / oOl)

  • thyeby

    őstag

    válasz Satyricon #25561 üzenetére

    Ja, leesett a tantusz.
    Bocsi, nem akartam akadékoskodni.

    Teljesen jó az elgondolásod.
    Nyugi, nem fog benyomódni a papírrács ilyen elrendezésben, nyugodtan tolhatod neki az erőt. A papír sokkal erősebb, mint azt a legtöbb ember gondolná. Csak az a lényeg, hogy a rács ép, egészséges legyen, ne legyen sehol törve, gyűrve, mert ott viszont úgy omlik össze, mint a kártyavár.
    Szerintem nem kell széltébe, hosszába szerezned gerendákat. (150x150 az nem palló, hanem igen komoly gerenda. Pallónak az 50 és 100 közötti "vastag" deszkát nevezzük.) Elég, ha egy irányban, egymással párhuzamosan rakod rá ezeket a fákat, lehetőség szerint minél sűrűbben - annál egyenletesebben fog eloszlani a 20-as lemezed alatt a nyomóerő.

    Ma egész nap fúrtam a fát. Közben elég sokat gondolkodtam a terveden. Azon, hogy én miként csinálnám.

    Első lépésben összeállítanám a keretet. Nem is csapolnám, szerintem teljesen elég átlapolni. Aztán ezt felragasztanám a farostlemezre. Mezei asztalos szorítók seregével, úgy, hogy egy deszka legyen alul, azon a farostlemez, keretet ragasztóval beken, rá a farostlemezre. Erre rá még egy deszka (persze ragasztó nélkül), és mehetnek a szorítók.
    Igen ám, de ehhez kell egy alkalmasan nagy asztal, ami sík annyira, amennyire síkra a tábládat szeretnéd. Mert ez adja meg az alaphangot. Ha ez nem kajla, akkor a többi már gyerekjáték.
    Amikor meghúzott a ragasztó, mehet bele a papírrács, rá a szendvics teteje is, és ismét szorítás, akár az általad vázolt gondolatmenet alapján. A ragacsot ne sajnáld, ami sok, az kijön. Vízzel simán lemoshatod, hacsak nem valami vízre beinduló PU ragasztót használsz. Ami a papírrács és a farostlemez közül serken ki, az száradás után még tovább erősíti a kötést.

    És azon is gondolkodtam, hogy ennek a másfél centis kajlaságnak (ami miatt elsőre kiakadtál) sík ragasztás, és a ragasztó kötése után teljesen el kell tűnnie. A mai ragasztók baromi erősek. Ahogy jelezted is, nem túl nagy erő kell ide. Miért is? Ragassz az asztalod lapjára egy tízcentis celluxot. Próbáld kétféleképpen visszatépni. Ha a cellux csíkot felfele húzod, nagyon könnyen visszatépheted. De ha oldalra húzod, képtelen leszel egy sz@r kis tízcentis celluxot leszedni az asztalról. És éppen ilyen irányban akarja a ragasztót majd feltépni a fában levő feszültség. Ha összesz@rja magát, akkor se fog sikerülni neki. Ebben van a te síkod titka.

    És azt minden alkalommal elfelejtettem mondani, amit valószínűleg magad is tudsz, de azért essünk túl rajta: Fontos, hogy a papírrács vastagsága és a kereted vastagsága pontosan egyezzen. Mert ha csak fél mm különbség is van köztük, akkor borul a bili, szaladhatsz xanaxért.

    Több fa van, mint asztalos!

  • epmd

    tag

    válasz Satyricon #25559 üzenetére

    Szia!
    Mint írod,hogy fel tudod vinni egyben a vetítőfelületet,eszembe jutott még egy megoldás.Van egy cég Ecseren akik vákumos technológiával préselnek,tetszőleges méretben.Hátha ami pénzt ráköltenél ragasztóra,hengerekre pallókra,annyiért meg is tudják csinálni neked korrektül.Nem akarok reklámozni,ezért pü-ben megírom a cég nevét,egy telefont szerintem megérne egy árajánlatért. :)

  • thyeby

    őstag

    válasz epmd #25564 üzenetére

    Valami halványat konyítok egy ilyen elkészítéséhez, pallóm is akadna elég, de én elvinném mégis valódi prés alá bérbe, mint itthon bajoljak vele. Ha ott nem csinálják meg jól, akkor seholse. (Már ha értik is a dolgukat.)

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

  • Satyricon

    addikt

    válasz thyeby #25562 üzenetére

    Ja, leesett a tantusz.
    Bocsi, nem akartam akadékoskodni.
    - Semmi gond, a lényeg, hogy a szándék megvolt! :DD :R (csak vicceltem)

    Szerintem nem kell széltébe, hosszába szerezned gerendákat. (150x150 az nem palló, hanem igen komoly gerenda. - Ja igen, az ilyen palló, gerenda- kifejezésekkel hadilábon állok.

    És azt minden alkalommal elfelejtettem mondani, amit valószínűleg magad is tudsz, de azért essünk túl rajta: Fontos, hogy a papírrács vastagsága és a kereted vastagsága pontosan egyezzen. Mert ha csak fél mm különbség is van köztük, akkor borul a bili, szaladhatsz xanaxért.

    - Igen, emiatt is ragaszkodtam a hajszál pontosan 35mm-hez, mikor a srác 36mm-esre gyalulta először! Tökéletesen passzoolni fog a papírrácshoz a keret!

    Na én ezzel a megoldással gondoltam a leszorítást:

    Ezt a megoldást levédetem! A neve: Satyricon szorítás lesz XD A lényeg, hogy hosszába az anyagnak ráteszek két pallót, egymástól kb 1méterre, majd mindkettőre rá 3-3db emelőt. Egyesével rájuk a gerendát, és ezt felszorítjuk a plafonra. Leszünk rá vagy 4-en, úgyhogy gyorsan fognak zajlani az események! Am most esett le, hogy a farostlemezt mindig hosszabbra hagytuk, hogy nehogy a fenyő keret szélénél ne feküdjön fel rendesen a farostlemez, úgyhogy minden oldalánál vagy 2-2cm-rel tovább fogom engedni a farostlemezt. Vagyis nagyobbat kell vágatnom. Aztán kézi körfűrésszel lecsapom méretre a legvégén.

    A ragasztás menetét nem írom le, mert megtetted helyettem! :U JA, a ragacsot nem fogom sajnálni az anyagról, az tuti! Mindent telibe kenek, vastagom a papírrácsokat is hengerrel! Ja, és no vízzel hígítás, mint ahogy mondtátok is!

    (#25564) epmd: Szia!
    Mint írod,hogy fel tudod vinni egyben a vetítőfelületet,eszembe jutott még egy megoldás.Van egy cég Ecseren akik vákumos technológiával préselnek,tetszőleges méretben.Hátha ami pénzt ráköltenél ragasztóra,hengerekre pallókra,annyiért meg is tudják csinálni neked korrektül.Nem akarok reklámozni,ezért pü-ben megírom a cég nevét,egy telefont szerintem megérne egy árajánlatért. :)
    - Hello. Tudod az a baj, hogy tőlünk Ecser csak 120km-re van, de légvonalba. Elvinni, meg visszahozni minimum egy 10-es. Utánfutó egy napra kb 3-4.000, az ottani munkadíjat vegyünk mondjuk csak 8.000 ft-nak. És nem aznap lenne kész, mikor felvinnénk. Szóval dupla benzin költség, dupla utánfutó kölcsönzési díj, kb ott lenne, az egész költsége, mint az egész vetítő felületnek. Gondolom azért ajánlottad őket, mert úgy gondoltad, Pest környékén lakom, de sajnos nem. :K Köszi azért! :R

    (#25565) thyeby: Valami halványat konyítok egy ilyen elkészítéséhez, pallóm is akadna elég, de én elvinném mégis valódi prés alá bérbe, mint itthon bajoljak vele. Ha ott nem csinálják meg jól, akkor seholse. (Már ha értik is a dolgukat.) - Na ez meg a másik! Vagy megcsinálnák precízen,vagy ha már rohadtul unják a dolgukat a melósok, akkor összedobják, azt lesz, amilyen lesz! Na meg én szeretek ilyenekkel bíbelődni! Nekem ez nem meló, hanem kikapcsolódás! :K Már a keretet is alig várom, hogy összerakhassam :DDD De még nem akarom összerakni, ne vetemedjen-csavarodjon az egész.

    Szerk.:
    Jaaa, ami a léc bevagdalását illeti: Érdemes-e előre gondolkozni? Úgy értem jó ötlet-e bevagdalni minden oldalát a leceknek, hogy ne görbüljön a továbbiakban se, semmilyen irányban. Ugyanis ragasztás előtt minimálisan belesz nedvesítve mind a fenyő keret, mind a farostlemez, plusz rá a ragasztó, így a fenyő jobban meggörbülhet, vagy mondjuk a bevágatlan oldala felé is hajolhat majd... Erről mi a véleményetek? Természetesen a bevagdalást nem minden oldalán ugyanazon a ponton vágnám, hanem a szomszédos oldalaknál egymástól kb 10-15cm-re.

    [ Szerkesztve ]

    (lOo \ (llll) (llll) / oOl)

  • thyeby

    őstag

    Ha ezt megnézi valaki, hosszan elgondolkodhat az asztalos szakma múltján, jelenén és jövőjén, szépségén és keservén.

    Több fa van, mint asztalos!

  • Satyricon

    addikt

    válasz #05304832 #25567 üzenetére

    A franciaágy sok mindenre jó, pl: aludni, d..ni, de préselésre még véletlenül se, sikerült felhomályosítanotok ezzel kapcs.ban. Mert ha az egész felületet telepakolnám teli 2literes flakonokkal, akkor kb ugyanott lennék, mintha ráb.sznám a szekrénysort, plusz rá a tetejére a franciaágyat! Ha valakit érdekel, kiszámíthatom, hjogy mennyi 2literes flakon kéne hozzá, és mekkora lenen a nyomóerő. Na de lényegtelen, szóval lemondtam az általam elképzeltfranciaágyas préselésről.

    ...hanem hogy hogy fogod ezt használni. Sokkal kényelmetlenebb lesz ezt hajtogatni mint egy vásznat lehúzni. Sőt mintha azt írtad volna hogy könnyűnek kell lennie. Ez könnyebb mint egy mozivászon? Valaki linkelt egy vásznat 40ezerért. Az miért nem jó? Ez a préselt lap mennyibe lesz? Jobb lesz mint a 40ezres vászon? Hány méterről fogjátok nézni? :) - Amit belinkeltek, az 40.000 ft körül volt. Nekem az azért nem jó, mert 1. Nem 4:3-mas képarányba vetít a projektor, hanem 16:9-esbe. 2. 40.000 ft feléből kijön ez az általam elképzelt megoldás, és a méretarány is pont megfelelő lesz hozzá. 3. Ha lesz pénzem 140.000 ft-os vászonra, mindenképp venni fogok, a pénzt nem fogom rá sajnálni! Úgy vagyopk vele, ha már veszek, akkor minőségit veszek! Addig meg gyüjtöm a pénzt. egyébként 4m-ről fogom nézni. A távolság pont jó lesz. Nem csak szerintem, hanem egy hozzáértő ember szerint is, aki egyben az AVX modija és gyerekkori ismerős/barátom is.

    (lOo \ (llll) (llll) / oOl)

  • thyeby

    őstag

    válasz Satyricon #25566 üzenetére

    Huhh!

    Grandiózus terv.
    Egyébként sejtettem, hogy ilyen megoldásra gondoltál.
    Nem vagyok statikus, ezért lehet, hogy ezt akadékoskodásnak fogod venni. (Lehet, hogy egy statikus azt mondaná, hogy csináld nyugodtan.) A beton födémgerendák vasalása úgy van megoldva, hogy az felülről extra terhelést bírjon. Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy a vasalás a gerenda alsó palástjához van közel, a felsőtől pedig távol. (Attól is függ persze, hogy ki készítette a gerendákat, de azt tudom, hogy az építészek a helyben készített vasbeton szerkezetét így tanulják.) Magyarul ha megfordítjuk a terhelés irányát, ki tudja, mi történik?
    Azonban ha nem a plafonhoz történik a feszítés, hanem alkalmasan összekapcsolható gerendák között, akkor ez a vasbeton dilemma megszűnik. Mi több, nem kell a fejetek fölött egyensúlyozni a nehéz fákkal, hanem akkorára építed ezt a kalodát, ami közé az olajemelők kényelmesen, minden toldás nélkül épp beférnek.

    "Jaaa, ami a léc bevagdalását illeti:"

    Igen, ezen is merengtem egy sort. Arra jutottam, hogy azzal bajt nem csinálsz, ha bevagdosod. Amikor írtam, hogy ott ne vágd be, ahol egyenes, mert az nem jó, akkor azért tettem, mert ha feszültség van a fában, és mégis egyenes, akkor bevagdosás után görbül meg. Aztán rájöttem, hogy ez hülyeség. A nagyipar bevagdossa pl a lambériák, hajópadlók fonákát válogatás nélkül, éppen a vetemedés mértékének a csökkentése okán. És az ilyen anyagok a gyakorlatban nem is nagyon szoktak csavarodni.
    Szóval, ha bevagdosod, azzal elütöd az erejét esetleges belső feszültségeknek. A ragasztás úgyis fixen tart majd mindent, és nem gyengül a léc olyan értelemben, hogy megjelenhessen a lobogósodás veszélye.
    Egy szó, mint száz, vagdosd be nyugodtan.

    Még egy dolog:
    Ha a pince padlója nem volt kiöntve aljzatkiegyenlítővel, akkor valószínűleg nem olyan sík, mint amilyennek reméled. De még a padlopon is tud kajla lenni ám, ha a sokat emlegetett gyaluló mestered tesvírje öntötte ki épp. Ellenőrizd le. Kiöntesz a tett színhelyére egy kancsó vizet, és sasolsz. Ha szép kerek, egyenletesen vékony víztócsád lesz, akkor oké minden. De ha ökörpisilés lesz belőle tócsákkal tarkítva, akkor valami van.

    Több fa van, mint asztalos!

  • Satyricon

    addikt

    válasz #05304832 #25571 üzenetére

    A premier vetítés után ne felejts el beszámolót írni. :) - Nem csak után, hanem még előtte is jövök a kész legyártott vetítő felület bemutatásával! Úgyhogy nem megyek én a topicból sehova! :N

    (#25572) thyeby:Még egy dolog:
    Ha a pince padlója nem volt kiöntve aljzatkiegyenlítővel, akkor valószínűleg nem olyan sík, mint amilyennek reméled. De még a padlopon is tud kajla lenni ám, ha a sokat emlegetett gyaluló mestered tesvírje öntötte ki épp. Ellenőrizd le. Kiöntesz a tett színhelyére egy kancsó vizet, és sasolsz. Ha szép kerek, egyenletesen vékony víztócsád lesz, akkor oké minden. De ha ökörpisilés lesz belőle tócsákkal tarkítva, akkor valami van.
    - Ezt tök felesleges elvégezni, mert még a vak is érzékelné, hogy elég sz*r állapotban van a pincében a beton aljzat! :W Anno szenet tároltunk lenn, mert ott volt a kazán, ráadásul a fát is ott vágtuk, így elég göröngyös a beton. Viszont vannak egyenes részek... De a kérdés csak az, ha forgácslemezt leteszem a földre, elég sík felületet fog-e adni, hogy a ragasztandó felület egyenes legyen. :F

    Szerk.:
    Szóval ha a beton göröngyök belenyomódnak a forgácslemezbe, szerencsém lesz. De ha nem nyomódnak be, akkor tuti nem lesz teljesen sík a felületem... :( Na de a tökéletes megoldáson még agyalnom kell...

    [ Szerkesztve ]

    (lOo \ (llll) (llll) / oOl)

  • thyeby

    őstag

    válasz Satyricon #25573 üzenetére

    "Szóval ha a beton göröngyök belenyomódnak a forgácslemezbe, szerencsém lesz. De ha nem nyomódnak be, akkor tuti nem lesz teljesen sík a felületem... :( Na de a tökéletes megoldáson még agyalnom kell..."

    A göröngyök be fognak nyomódni. De nem azzal van a baj, hanem a síkkal. Ha nem sík, akkor tuti, hogy a kajlát átveszi a forgácslap is.
    Megoldás: Kiöntöd aljzatkiegyenlítővel legalább azt a részt, ahol a munkaterület lesz. Lécketeret teszel a földre, és beleöntesz úgy két zsák padlopont. Ezen végig gurigázol egy ilyen tüskés hengert gyorsan. Másnap járható. Ez vagy hatezer forintba kerül, és húsz perc alatt kész is vagy vele. De várnod kell egy jó hetet, mire végleg kikeményedik annyira, hogy préselheted kedvedre.

    Több fa van, mint asztalos!

  • mdk01

    addikt

    válasz thyeby #25557 üzenetére

    Egy teli lapot ha furnérozásról van szó 1kg/cm2-rel szokás megnyomni.
    Ennek a vetítő alkalmatosságnak a mérete a lécek mérete alapján nagyjából kikalkulálva 4,4m2 szóval 44000cm2 amit ha teli lapról lenne szó 44tonnával kellene megnyomni. Viszont mivel papírrácsos nem szokás 1kg/cm2-rel számolni, de ha azt akarjuk hogy a keretre is jusson elég nyomás igenis számolni kell a papírrács elleneállásával, így legyen mondjuk 0,5kg/cm2, szóval kb. 22tonna. Ez egyáltalán nem sok ha préselésről van szó, csak soknak tűnik de ugyanakkor a préselendő felület sem kicsi.
    Itt van egy teljesen átlagos prés példának.

    Egy kicsit hogy hozzászóljak a témához, bár inkább kimaradnék belőle, mert sztem az egész elképzelés nem az igazi, én személy szerint ha vmin olcsósítani akarok akkor nem kezdem el feltalálni a spanyolviaszt arra ott vannak a nagy gyártók és a rengeteg K+F-re költött pénzük, hanem érdemes a gyári megoldásokat lekoppintani olcsóbb anyagokkal, saját kézzel összerakva megcsinálni. Jelen esetben egy jobb minőségű fehér vászon és egy colos/félcolos vastagfalú vascső kombinációja lehet egyszerűbb lett volna, ahol a vascsőre fellehet tekerni a vásznat és leengedve pedig feszesen tartja azt...vagy vmi hasonló alapnak a többit meg tovább lehet gondolni.
    Nekem ez a megoldás kb. olyan szakmán belüli betegségnek tűnik, mikor a lakatos vasvázra akarja építeni a konyhabútort(ami lehet jó, ha jól van megcsinálva, de alapjában túl van lihegve), az informatikus meg számítógéppel akarja vezérelni még a viráglocsolást is

  • Vikusz77

    tag

    válasz Satyricon #25566 üzenetére

    "Ezt a megoldást levédetem! A neve: Satyricon szorítás lesz XD A lényeg, hogy hosszába az anyagnak ráteszek két pallót, egymástól kb 1méterre, majd mindkettőre rá 3-3db emelőt. Egyesével rájuk a gerendát, és ezt felszorítjuk a plafonra. Leszünk rá vagy 4-en, úgyhogy gyorsan fognak zajlani az események! "

    Biztos olyan jó ötlet a födémet alulról kb tíz tonna erővel megemelni, a tervezett terheléssel ellentétes irányba (ahogy Thyeby már írta) ? Egy kamerát szerintem izzítsatok be, mert esélyes lesz egy Darwin díj, ahogy elnézem a folyamatot...
    Nem értek hozzá, de én nem kockáztatnám meg.
    Linkeltek neked egy új vásznat 40 ezerért. Ha jól értem magasabb, mint ami kell neked és akkor mi van? Nincs rá most annyid? Vársz egy-két hónapot. Azt mondod ez a tervezett barkácsmegoldás húszezerbe lesz. Azt használtan el tudnád majd adni a feléért, ez később megy a kukába. Ha nem borítod magadra az egész házat...
    Tudom beleöltél már vagy tízezret. De lehet ezt még hatványozni.

    [ Szerkesztve ]

  • qwertz1000

    újonc

    Sziasztok!

    Segítséget kérnék, mégpedig, hogy hol tudok mikro-furnért venni? Kb. 4 négyzetméter világos bükk kellene..
    Ötlet?

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Satyricon #25573 üzenetére

    Szerintem mdk 01 [link]& Vikusz 77-[link]nek is tökéletese igaza van,
    fel van vajon készítve a lakás céljára gyártott födémed , hogy beparkoljon 2db teli betonmixer monstrum ,ráadásul fejjel lefele terhelve a födémet ?Tehát nem szabványosan ,(mint Drakula a mennyezetre csimpaszkodva).Ez esetben antigravitációs módon.Szerintem egy roppantás lesz ,de a Darvin kamera ezt nem olyan látványosan veszi (porfelhő kamera felborul,kézcsók más nem látszik már) mint te akire rászakad a ház....Pontosabban csak pár tonna beton a födémből.De az is lehet hogy csak födémcsere kell a megrepedt helyett.Hívd a statikust.

    [ Szerkesztve ]

  • Satyricon

    addikt

    válasz Márton111 #25582 üzenetére

    Jaa, de srácok! Én nem bikából gondoltam megküldeni azokat az emelőket! :N :DDD Tudom hogy durva vége lenen a dolognak, de említettem is, hogy akkora szorító erő nem kell ennek! Tartsa a súlyát és kész, az a lényeg! Eszem ágába nem volt meghúzni őket erősen! :N Ha 1 kicsit is meghúzom, a 6 szorító bőven elég nyomást fog gyakorolni az általan ragasztani kívánt felületre!

    Szerk.:
    Szóval a Darvin díj elmarad, és a Darvin kamera se kerül még a környékemre sem! :DDD

    Egyébként fateromék építették a kérót nagybátyámmal(mindketten ezermesterek), és a kőműves mester haverjukkal nem tré anyagból, és nem tréminőségben. Igaz még ezt az ötletet be kell adagolnom faternak, remélem nem fog elküldeni a jó büdös francba! :))

    [ Szerkesztve ]

    (lOo \ (llll) (llll) / oOl)

  • pali923

    tag

    válasz mdk01 #25575 üzenetére

    Nem akartam beleszólni, mert egyetértek veled maximálisan: ha maga a konstrukció nem is eleve elhibázott talán, de ezzel a feltekerős megoldással sokkal jobbat, és fele annyira bonyolultat lehetett volna kihozni belőle ennyi pénzért.
    Én sötétítő táblákat gyártok magamnak boltíves ablakokra. Redőnymotort használok, akár távirányítású is lehet, de van sima kapcsolós is olcsóbban. Ehhez mindent lehet kapni, csövet, csapágyas rögzítéseket, amik a keretbe sokszorosan beleférnek. Akár motor nélkül is megoldható egyszerű, készen kapható szerkezetekkel a mozgatás. Nem próbáltam, de szerintem egy jobbfajta fehér lepedő tud olyan képminőséget visszaadni, mint egy fehér farostlemez. Aztán később csak a vásznat kéne lecserélni mindenféle feltekerő szerkezet nélkül.

    A helyzet reménytelen, de nem komoly.

  • Bari

    Modder

    válasz thyeby #25550 üzenetére

    Hát igen, van benne valami amit mondasz, illetve írsz, mindig az első darabok készülnek a legtöbb ideig. A szellem alakú tálnál sajnos csak egy videóból kilopott képem volt ami alapján megrajzoltam az alakját, amit a rendelkezésre álló fa anyag méretéhez igazítottam, ezzel ment el a legtöbb idő, ha készülne még egy ugyan ilyen tál, akkor sokkal rövidebb idő alatt elkészülne ebben biztos vagyok, de nem fog másik ugyan ilyen készülni, mert ez egyedi darab, melyet ajándékba készítettem :D .
    Való igaz, hogy az oszcillációs csiszolóval a külső csiszolás is töredéke idő alatt elkészült volna, sajnos jelenleg csak kézzel tudok ilyen felületeket csiszolni, de a csiszoló építése tervben van, már csak megfelelő mennyiségű szabad idő kellene az elkészítéséhez, ez amivel eléggé hadi lábon állok sajnos :O
    A tisztító maró beszerzését megfontolom, köszönöm a tippet :R

    A héten végre eljutottam odáig hogy nagyobbik gyerkőcnek kirakókat készítsek. Egyelőre még csak az elefánt van készen, de a farkas is alakulóban van, a lényegi munkákkal már megvagyok, még át kell csiszolnom és ráégetni a rajzolatot, és lehet olajozni.

    Üdv: Bari

  • Pydew

    csendes tag

    Nekem van projektorom, és én egyik haveromtól vettem egy vásznat 180x120cm-eset 5 ezer ft-ért. Majd egy roletta csövére popszegeccsel felerősítettem, az aljára egy fa lécet szereltem súly miatt h lefele húzza. Majd a roletta szerkezettel húzom le, és fel.

  • Bari

    Modder

    válasz Márton111 #25587 üzenetére

    Örülök hogy tetszik :R
    Nagylányom is örült neki.
    Ma végre elkészült a farkas is.

    Üdv: Bari

  • Satyricon

    addikt

    válasz Bari #25588 üzenetére

    Ez rohadt jó! :C

    Mennyiért csinálsz ilyet? :B

    (lOo \ (llll) (llll) / oOl)

  • Satyricon

    addikt

    Sziasztok

    Na, ma délelőtt bementem Egerbe a volt mesteremhez a tanműhelybe, Nagyot nézett, sikerült meglepnem! :DD Megkérdeztem tőle, hogy milyen ragasztót ajánl, és nekem ezt mondta:

    GreenteQ D3 Leim

    Azt is mondta, hogy kb 24 óra kell, hogy megkössön ez a ragasztó, viszont hőpréssel szokták használni. Amit ugye én hőprés híján nem tudok megvalósítani.

    Voltam egy barkácsboltban is, ott viszont az ezen a linken található Dr Schenk 403(2. ragasztó a linken) tipusú ragasztót ajánlották. Viszont gyors kötésűnek írják, nyitott időnek 8-10 percet írnak. Sajnos másik ragasztót nem ajánlottak, mert nincs is nekik, így az itt ajánlot ragacsot be sem tudtam szerezni. :( (Asszem technobond-ot ajánlottatok)

    Szerk.:
    Am nem tudja véletlenül valaki, hogy Miskolcon létezik-e olyan barkács bolt, ahol ilyen faragasztókat árulnak? :F Remélem van köztetek miskolci, aki tud nekem erre választ adni :K

    [ Szerkesztve ]

    (lOo \ (llll) (llll) / oOl)

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Satyricon #25591 üzenetére

    Mi lenne, ha az ablakot tartalmazó ,oldalfalad lenne , a vetítőfelület egy 16-os fehér laminàlt lap,280x207 fenyő stafni merevítéssel vagy gipszkatonfal, és ezen belül nyitnál egy kivetőpàntos nyitható részt az ablakodhoz hogy hozzàférj. Ha becsukod kész a vetítőterem elsötétítése ha nyitva van a(kàr 180 fokos  szögű pàntokkal, vagy inkàbb közézàródó pàntokkal) akkor szoba fehér fallal.A lap lehet több darabból is összeszerelve a gipszkartonról nem is szólva.A festék amivel lekennéd lehet fényvisszaverő is , mint a vetítővàsznak.

    [ Szerkesztve ]

  • mdk01

    addikt

    válasz Satyricon #25591 üzenetére

    Észre vettem, hogy olyan kérdéseket teszel fel ismét amiket már fentebb megbeszéltünk, és pl. csak az enyémre tudnék három példát mondani. Ezt a ragasztó témát is már megbeszéltük, olvass vissza.

  • Satyricon

    addikt

    válasz mdk01 #25593 üzenetére

    Ezek szerint nem lehet teljes mértékben leszűrni a hsz-emből azt, hogy amit ajánlottatok ragasztót, nem tudtam beszerezni a mai nap! Azért nem tudtam beszerezni, mert nem volt abban a boltban, ahol venni akartam a ragasztót! Helyette azt ajánlottak, amiket leírtam, emiatt kérdeztem rá, hogy mi a véleményetek róla! Nem értetlen vagyok, hanem az a szitu, hogy felénk elég sz*r a választék, ráadásul pénzhiány miatt se nem tudok rendelni Pestről vagy környékéről(nem is rendelnék, mert rohadt sokért hoznák ki(írtam pár hsz-emben is, hogy nem vagyok eleresztve anyagilag jelen pillanatban), meg nem is rendelnék ragasztót online azért sem, mert a papírráccsal is átcsesztek! Úgyhogy most kénytelen vagyok járni a környéket olyan fajta ragasztóért, mint amit ajánlottatok. De ha nem találok olyat, akkor kénytelen leszek másik fajta ragaszttót vásárolni ha ló nincs, megteszi a szamár is alapon. Emiatt kérdeztem rá azokra a tipusú ragasztókra, hogy mi a véleményetek róla.

    :R

    [ Szerkesztve ]

    (lOo \ (llll) (llll) / oOl)

  • mdk01

    addikt

    válasz Satyricon #25594 üzenetére

    Ez meg ez közül melyiket nem lehet beszerezni?
    Teljesen mindegy milyet veszel csak ne gyorskötésű legyen.

  • Satyricon

    addikt

    válasz mdk01 #25595 üzenetére

    Igen, figyelmetlen voltam! Annyi választ kaptam, nem győztem mindenkinek válaszolni! :DD Úgyhogy mostmár tudok mindent, köszönöm a türelmet IS! :R

    (lOo \ (llll) (llll) / oOl)

  • GeriCool

    aktív tag

    Jónap!

    Érdeklődnék, hogy ez milyen kategóriát képvisel a craftsman kínálatából? Megüti egy Makita MLT100 színvonalát vagy ez is ilyen Güde, Einhell kategória?

  • Satyricon

    addikt

    válasz #05304832 #25598 üzenetére

    Köszi, benézek Hozzájuk!

    Am igen én is a VB-t akarom nézni rajta, na de csak 26-27-én jön meg a proji... Úgyhogy van időm összerakni a vetítő felületet :K A döntőt remélhetőleg már projin nézem! :K

    Üdv.

    (lOo \ (llll) (llll) / oOl)

Új hozzászólás Aktív témák