Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
paye
tag
Segítséget szeretnék kérni, BP. Palotanegyedben lévő műemlékvédelem alatt álló házban egy lakás ablakainak zárszerkezeteit kellene rendbehozni, felújítani vagy lecserélni. Valailyen ötlet hogy merre kezdjek keresgélni pótalkatrész ügyben vagy milyenre lehetne leváltani...?
[ Szerkesztve ]
-
shaft72
tag
válasz Winner_hun #25193 üzenetére
A korpuszt falhoz kell rögzíteni, esetleg a mellette lévő bútorokhoz csavarozni, mert különben billen, mint a szél. Főleg, amikor tele van cuccal.
-
Sanyabá
senior tag
Nem egyszerű a dolog, mivel gyakorlatilag már semmi féle zárszerkezetet nem gyártanak ezekhez az ablakokhoz.
Gondolom kapcsolt gerébtokos ablakokról van szó? A pántokkal általában nem szokott baj lenni , ha nem magával a zárszerkezettel, kilincsekkel. Ha konkrétan meg írod hogy milyen ablakokról van szó,esetleg képet készítenél, egyszerűbb lenne!
A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.
-
gabi9107
csendes tag
Hali
Ti lakkozás előtt le szoktátok alapozni a lakkozandó felületet????
-
And01
aktív tag
válasz Márton111 #25231 üzenetére
Szia
Nagyon jó az a dönthető maród, de javasolnám hogy a négyzetben
kivágott részre próbálj betéteket készíteni amire akkora lukat fúrhatsz
ami az aktuális marókéshez elég,
Bár nagyobb munkadarabnál ez teljesen jó, de kisebbnél elég veszélyes mutatvány
így profilozni, jobb ha a késnek szánt luk alig nagyobb mint a kés! -
Márton111
aktív tag
Örülök hogy tetszik, én is azért készítettem el Mathias Wandel osztrák kollega gépét, mert jó ötletnek találtam.Aki nem olvasott vissza ,annak kevéért dönthető maróról van szó.ebbe a hsz-be betett linkek alapján készítettem el.
Itt látszik az asztalbetét, (más késhez marva,ezért csak oldalt látszik .
Ezt a profilt hulladékfából készítettem,hosszabb volt de a hibás részt levágtam róla.Így már bátran elkészítettem ,persze ezt ne csinálja senki ,így betét nélkül,mert baleset lehet belőle egykettőre,én se teszem többet.(itt amúgy mindent leírtam mit akarok ehhez még készíteni)
[ Szerkesztve ]
-
Márton111
aktív tag
válasz shaft72 #25253 üzenetére
Főleg ha könyvespolc, tehát keskeny & magas és ha ráesik egy emberre,mert hirtelen belekapaszkodott mert megszédült alétrán ,vagy gyerekre mert felmászott rá ,akkor jobb nem belegondolni,(megpaakolva 2-300kg)főleg jobb erre esélyt se hagyni.2L fül 4 kiscsavar,2 falicsavar 2 tipli....10perc munka Az IKEA rendszeresen mutatja az összerakási útmutatóiban hogy kirögzítve gondolja el a bútorait (amelyiket kell).
[ Szerkesztve ]
-
troland26
őstag
üdv
Fel kéne újítanom 2 db zsalugáter . Eléggé kiszívta a nap , picit ki van száradva a fa , a rajta lévő festéket/lazúrt meg szinte kézzel le tudom morzsolni . A mart részeket mivel tudom finoman megcsiszolni , hogy ne tegyek kárt a marásban ? Vettem egy Düfa Kiefer nevű kocsonyás lazúrt ehhez vajon kell előtte valamilyen alapozót használnom ? Az esetleges nagyobb repedések kitöltésére jó az enyv/fűrészpor keveréke ?
Tervezem Dremel multigép vásárlását , mennyire használható faipari munkákhoz a készülék ?
[ Szerkesztve ]
-
mdk01
addikt
válasz troland26 #25263 üzenetére
Ragasztó+fűrészporral az a gond hogy összeesik, bár ha nem túl nagyok a repedések jó lehet. A másik hogy nem rugalmas bár ragasztóó esetéen viszonylag hosszú távú lesz ha nem akarsz spec. ilyen tömítőre költeni.Ha kiszáradt a fa érdemes beereszteni vmivel mondjuk a saját alapozójával addig kenni míg betudja szívni.
A mart részeket meg kézzel és csizolópapírral lehet kitakarítani szépre esetleg egy éles véső is segíthet. -
troland26
őstag
válasz Winner_hun #25267 üzenetére
-
Márton111
aktív tag
válasz #22145024 #25266 üzenetére
Tényleg .De [azt írja] családja Németországból ment ki Kanadába .Ezt keverhettem össze Ausztriával (Németországot).
[ Szerkesztve ]
-
Soká
senior tag
válasz pali923 #25250 üzenetére
"A mai művem, a nagyfiamnak csináltam ajándékba..."
Kicsi a világ. Hasonló elven működő csecsebecsét csináltam én is, igaz nem tudtam Ramsey mester munkájáról. (meg szerencsére ő sem az enyémről)
És nem "mai művem", hanem inkább "havi művem"[ Szerkesztve ]
-
mdk01
addikt
válasz troland26 #25268 üzenetére
Ez is a jó öreg xiladekoros cuccal van lekenve.
Csiszold meg jól hogy minél több lejöjjön majd jól ereszd meg az alapozóval, akár 3x is míg beszívja. A kis réseket valóban nem érdemes kikenni, ott annyit tehetsz hogy az alapozót és majd a fedő réteget is belenyomkodod az ecsettel ahogy bírod. A száradási időket tartsd be hogy rendesen kiszáradjon minden réteg.[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
válasz troland26 #25274 üzenetére
Azért lenne két figyelmeztető szavam:
Vigyázz, méreg!
A xiladekor - kivált a régiek, kőkemény méreggel vannak elegyítve a farontó tücskök, bogarak távoltartása okán. Szóval csiszolás szigorúan jóféle maszkban, kesztyűben!
Aztán a jövőben ötévenként ha szimplán átkened, nem kell soha többé csiszolnod. És ez az öt év jól meghosszabbítható, ha alapozás után két rétegben lekened, vársz egy évet, majd rákensz egy harmadik réteget.
Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
válasz troland26 #25276 üzenetére
Ha ló nincs, jó a szamár is. Igazából, ha magamnak csinálnám, szinte mindegy. Ez nem egy magasfényű lakkozott felület lesz. Ha a végén kézzel meghúzod szálára, kijavul. A xiladekor nem hozza ki annyira a fahibákat, mint mondjuk a Sadolin. Jó, ha tudod, hogy minél sötétebb xiladekort használsz, annál jobban ellenáll az UV-nek. A csokitól felfele már egész jó.
Egyébként lehet, hogy a kölcsönzőben találsz egy keskenyebb Makita szalagcsiszolót, azzal azért haladósabbak a nagyobb sík felületek, mint a rezgővel. Szóval időben megtérül a kölcsönzési díj, hacsak nem valami elcseszett gépet nyomnak a kezedbe. (Nekem egyszer adtak egy olyan hitachit a kölcsönzősök, amivel semmit nem lehetett kezdeni. A gép már alapban sem állt a helyzet magaslatán, de még jól le is volt harcolva.)Több fa van, mint asztalos!
-
Satyricon
addikt
Üdvözlet uraim!
Két kérdésem lenne hozzátok:
Az egyik, hogy létezik-e fehér színű bútorlapból, meg úgy egyáltalán bútorlapból 18mm-esnél vékonyabb? Olyan 8-10mm-es kellene nekem, mennyezetről lenyitható vetítő felületet szeretnék összehozni. Padlás térbe lesz, és mivel 20mm-es forgács lemez a mennyezet, így a 2500x1500x18mm-es fehér bútorlappal nem akarom azt terhelni.
A másik kérdésem ami miatt most lehet elküldtök a francba...
Szóval ha létezik 8, vagy 10mm-es bútorlap vastagság, tudnátok mondani súlyt, hogy hány kg-ra számítsak az 1m2-es darabnál?
Nagyon köszi a segítséget előre is!
(lOo \ (llll) (llll) / oOl)
-
Winner_hun
titán
válasz Satyricon #25279 üzenetére
Vastagságok (mm): 8, 10, 12, 16, 18, 22, 25, 28, 38mm, leggyakoribb (90%): 18mm vastag.
1 tábla 18-as bútorlap ~65-68 kg. Hátfallemezt nem ajánlom (~3 mm vastag) mert behullámosodik és nem lesz jó.► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ
-
Satyricon
addikt
válasz Winner_hun #25280 üzenetére
Pontosan fehér színű farost lemezzel szerettem volna megodlani úgy, hogy keretet csinálok neki, és akkor az jóval könnyebb, mint a bútorlap...
Am a 8mm-es bútorlap mennyire hajlik? Pl egy 2500x1500mm-es darab már biztos hajlik... Nem?
Jaa, azt írtad, hogy 1 tábla 65-68kg... Az a tábla milyen méretű?
-
Satyricon
addikt
válasz Winner_hun #25282 üzenetére
Ok, köszi!
Egy tábla farostnak a keret annyit ér mint halottnak a csók.
Jaa, a lényeget nem mutattam:
Jobb oldalon feltüntettem, hogy milyen méretekből csinálnám a keretet. Az üres részeket pedig kitölteném karton papír hálóval(nem tudom mi a eve, de a farostlemez ajtókba anno azt tettünk, mikor asztalos voltam), amit a fa keret belsejéhez tűzőgépeznék, majd megkenném ragasztós hengerrel a rácsot és a keretet, majd két oldalra a farost kemezt rászegelném, a széleitől kb 2cm-re.
Aztán letakarnám újságpapírral, és rátenném a 2mx2m-es franciaágyam, aminek teljesen sima lap az alja! Ha már nincs itthon se présgép, se 10-20 szorító se semmi ilyesmi cucc, ez is megteszi, sőt!
A végeredmény szerintem nagyon fix lenne, semmi hullámosodás, se semmi! Legalábbis szerintem...
Aztán az egészet 4db ajtó pánttal felfogatnám a mennyezetre, hogy fel-le lehessen nyitni/csukni
Szerk.:
Véleményt/ötletet/tanácsot szívesen fogadok! Jól jönne[ Szerkesztve ]
-
Winner_hun
titán
-
Satyricon
addikt
válasz Winner_hun #25284 üzenetére
Nem a 28. körben írtam le, hanem a 2.ba
Am keret alatt alapból nem sima téglalap alakút gondoltam, hanem amilyen a képen is látszódik, szóval merevítettet, csak álmos voltamm ár, és próbáltam lerövidíteni a mondandómat. De legközelebb igyekszem a lehető legbővebben leírni!
Am ezeket a karton papír rácsokat honnan lehet beszerezni? És milyen vastagságban létezik?
Szerk.: Na meg mi a rendes neve? Mert rákerestem google-be, de nem adta ki azt a találatot, amire én gondolok...
[ Szerkesztve ]
-
Satyricon
addikt
válasz Winner_hun #25286 üzenetére
Majd sztem elmegyek a volt melóhelyemre, és megkérdezem, van e nekik eladó. Vagy hogy honan nlehet szerezni. De Pestre nem megyek fel érte az tuti! Köszi az eddigi segítséget!
Este megtervezek mindent, itt bemutatom, aztán ha szerintetek valami nem okés, akkor jó lenne, ha leírnátok. Meg még lesz 1-2 kérdésem a felfogatással kapcs.ban is.
(#25287) local1, (#25288) epmd , kösz Nektek is! Bár a Kálmán Kft... Már a nevéből is kiindulva hogy is mondjam... Ááá semmi, biztos értitek
-
Márton111
aktív tag
válasz Satyricon #25283 üzenetére
Négyzetcentinként 1 kg = 1 franciaágy ,és rajta parkol ,egy teli betonmixer teherautó.5400 cm2. 5,5tonna.Lhet persze a méhsejtmintás papírrácsot nem kell annyira megtaposni, csak a léckeretet számolni, és még egy kicsit, a papírrácshoz.
Azért csak próbálkozz, abból tanulsz.Én megszegezném, csak közben megszárad a ragasztód.(tehát mégse.)Lehet így is beszárdsz, mire végeznél.
No ezt tudja a felesleges présgép ,félperc alatt ,felpumpál pár tonnát neked a paneledre. Nem kell manőverezned a mixerkocsival[ Szerkesztve ]
-
Márton111
aktív tag
válasz Satyricon #25285 üzenetére
Nem karton ,csak papír.Úgy emlékszem 40mm magas a rácsot alkotó papírköteg amit majd széjjel kell húzni a papírrácsos ajtók miatt azok 40mm vastag (magas) lécekből készülnek.De kontaktcsiszolón le lehet kókányolni alacsonyabbra vagy körfűrészen esetleg (?) csak a lap élét tönkreteszi ha vídiás , ha nem.Esetleg a paírrácsot is.A kontakt biztos ,azon már csiszoltam le alacsonyabbra papírrácsot.
Vagy lehet egymásba abceszolt (felemgasságig befűrészelt és egymásba eresztett )farostlemez csíkokból 6x 6 v.- 8x8-as kockás rácsot készíteni megfelelő magasságúra szabván eleve .[ Szerkesztve ]
-
Márton111
aktív tag
válasz Márton111 #25291 üzenetére
Próbálkozhatsz úgy ,hogy egyoldalt ragasztasz meg egyszerre, és ha megkötött akkor ragasztod be a másik felét ,ettől esetleg elgörbülhet , de kisebb az esélyed hogy az egész rádszárad. (A fenyő könnyen berántja a ragasztót ,de a farostlemez szitás fele pláne.Ennél eggyel jobban jársz 3mm-es HDF-el.Pl sokkal kevesebb ragasztót használsz majd fel.
[ Szerkesztve ]
-
mdk01
addikt
válasz Satyricon #25289 üzenetére
Mi a baj a 12mm-es fehér lamival?
Azt szerintem mindenhol szabják úgy mint a 16-ost mert közel annyira népszerű mint a 18mm-es..fehérből
Súlyban nem sokkal több mint a kereted amit csinálnál(vagy még talán könnyebb) csak nem dolgoznál rá egy csomó órát és még tán olcsóbb is volna...meg vékonyabb.
A pántnál fel kell duplungolni vmivel amibe a pántot teszed mondjuk vmilyen tömörfa. -
pali923
aktív tag
válasz Satyricon #25279 üzenetére
Lesz arra a fehér bútorlapra még valami bevonat? Ha nem, akkor előtte én tennék egy próbát a vetítővel, mert nem kívánatos fényjelenségek léphetnek fel (tükröződés stb.). Ha viszont kell rá valami vászonféleség, akár profi, akár diy, akkor már nem biztos, hogy a merev váz a legjobb megoldás.
A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
Márton111
aktív tag
válasz pali923 #25294 üzenetére
2440x1830 vetítővászon matt(40.000Ft)rolós.Őrült nagy vászon csak akkor praktikus ,ha a vetítő ki is tudja elégíteni fényerővel ,valamint ha sokan vagytok, és ezért nem tudtok közelebb ülni.(a pupillád csak 2mm2) ha közelebb mész nagyobbnak látod a dolgokat.A lami lap lehet hogy tényleg nagyon fényleni fog ahol erősebb fényt ,kap és nem fogja széjjel szórni a fényt.
[ Szerkesztve ]
-
Satyricon
addikt
Srácok.
Tegnap nem voltam fenn egész nap, most meg nem érek rá! Este jönnek képek a tervről, meg válaszolok mindenkinek!
Egyébként Optoma HD72i-m lesz 2-3 hét múlva.
-
Satyricon
addikt
Srácok, akkor most válaszolnék minenkinek:
(#25290) Márton111: Négyzetcentinként 1 kg = 1 franciaágy ,és rajta parkol ,egy teli betonmixer teherautó.5400 cm2 - De ha a pincébe vinném le és ott ragasztanám, akkor meg rajta lenne az egész ház! Am nem kell ennek olyan nagy szorítás. Először az egyik oldalát bekenem ragaccsal, vagyis teddy hengerrel, aztán rászögelem kaptárszeggel a farostlemezt! Fater is ott lesz, ketten seperc alatt megcsináljuk! A ragasztó se fog megszáradni. Megszögelem a szélein, azt kalap kabát! Másik oldalt ugyanígy! Am mi úgy csináltuk anno melóhelyen, hogy benedvesítettük kicsit a farostlemezt, és a fenyőt is. Most kapcsolok... Lehet úgy kéne csinálnunk. Ja, és aztán rárakom a franciaágyat, és 1 napig úgy lesz!
(#25293) mdk01 Mi a baj a 12mm-es fehér lamival? - Gondolom bútorlapra gondoltál. Vagy nem? Bútorlappal az a baj, hogy a mennyezet itt a padlás szobában 2centis forgácslemez, ami a gerendára van felszögelve, de elég instabil. Szóval ha felmegyek a padlásra, akkor kicsit mozog az egész, vagyis elmozdul kicsit az összetételnél. Szóval ezt a részt nem akarom a dög nehéz bútorlappal terhelni. Mert amit csinálok keret, ennek a súlynak a töredéke. Am arról nem is beszélve, hogy a bútorlapba lehet nem is maradna meg az ajtópánt.
(#25294) pali923: Lesz arra a fehér bútorlapra még valami bevonat? Ha nem, akkor előtte én tennék egy próbát a vetítővel, mert nem kívánatos fényjelenségek léphetnek fel - Igen, le lesz kenve még a fehér farost lemez is hófehér matt festékkel, vagy 4-5 sorral, a tökéletes eredmény érdekében!
(#25295) Márton111 : 2440x1830 vetítővászon matt(40.000Ft)rolós.Őrült nagy vászon - Ez két okból se jó nekem, 1. Nem 4:3-masat akarok, hanem 16:9-eset. A másik meg az, hogy sajna pénzhiány miatt kénytelen vagyok home made megoldásokhoz folyamodni! ebbe az is a jó, hogy imádok barkácsolni, és kiélhetem magam ebbe!
(#25296) Pydew :Milyen projektorod van? Mert múlik a fényerőn, hogy mekkora felületet tud szépen kihozni. Persze a sötétítéstől is. - Ezt már megválaszoltam, de most be is linkelném: Optoma HD72i-m lesz. Megbízható, rendkívül korrekt sráctól veszem, akit kisgyerekkorom óta ismerek, ráadásul az AVX fórum modija. Szóval használt a cucc, de túl sokat nem ment. Bár színkereket most cserélnek benne, hogy szinte új cuccot kapjak majd. Már alig várom, hogy az enyém legyen! Am nekem túl sokat nem mondanak ezek az adatok... Ha nNeked igen, megírnád, hogy mennyire jó a fényereje?
---------------------------------------------------------
Szerk.:
Remélem mindenkinek válaszoltam! Ha nem, akkor sorry! Am a képeket a tervről mindjárt lövöm![ Szerkesztve ]
-
Satyricon
addikt
Itt vannak a képek:
Ez pedig a kész mű lenne, a helyén:
Még annyit hozzáteszek, hogy a pántok "kanjai" ugye egy irányba fognak állni, mert máshogy nem tudom felrakni. Viszont hogy ne jöjjön le fel, ill lenyiáskor, arra gondoltam, hogy a pánt "koca" részénél, ami a keretbe lesz csavarva, elé fogok 1-1 csavart csavarni(a mennyezetbe, ami ugye forgács lap), hogy ne jöjjön le. Am azért akarom a vetítendő felületi részt lekenni falszínre, hogy lentebb essen a vetítendő felület, mert magasan lenne. Így sztem jobban néz majd ki, pofásabb lesz!
Szerintetek? Megvalósítható? Kicsit am tartok tőle, hogy a 2db merevítő léc kevés lesz, és vízszintesen is kéne tenni... ?
Szerk.: A 3. képen felcsukott állapotban lehet látni középen 1 fehér téglalakot állítva... Na az az ablakom. Nem túl nagy(1300x900-as), de mivel más ablak nicns a szobámban csak ez az egy, így 1 mozdulattal be is tudok sötétíteni, és a vetítendő felületet is előrántani!
És köszönöm az eddigi ötleteket, segítségeket! De továbbra se fogjátok vissza magatokat!
[ Szerkesztve ]
-
macera2
aktív tag
Üdv mindenkinek!
Excentercsiszoló ügyben érdeklődök. Az ehavi témába vágókat átolvastam. Úgy láttam, hogy a Metabó FSX 200 kapott elismeréseket. Az, hogy a fordulatszáma nem változtatható, jelent valamilyen komolyabb hátrányt. Mert ha igen, akkor inkább megtoldanám pár ezressel a vételárat. Az már nem vágna földhöz. De érdemes?A fontoskodás és az inteligencia faktor szorzata mindig 1 .
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest