Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Aryes

    nagyúr

    válasz tvamos #5271 üzenetére

    St188 optokapu. Azért ez, mert egy ezresért egy marékkal adtak belőle. :) Tudom, hogy létezik belőle Schmitt-triggeres, potméterrel állítható, digitális kimenetes változat, de végülis empirikus úton rájöttem, hogy pont úgy működik a cucc, ahogy vártam. :DDD Kb. 4cm-ről kapcsol, világos tárgynál, matt feketénél meg kb 0cm... De erre az esetre készültem touch szenzorral (vmi szintén filléres végálláskapcsoló).
    Az érzékenységet még lehetne javítani, mert most kb. 16mA áramot kapnak az infra ledek, ezt lehetne még növelni, csak nem tudom mennyit bírnak? 20mA? Vagy mehetek feljebb is? Most három infraled sorba van kötve egy ~100ohmos ellenállással (5V-ra).
    Ha sikerülne növelni a hatósugarat, felmerült bennem, hogy az ütközés vizsgálatnál egy analogread-del megnézném, hogy milyen távolságban is van az akadály. Mi történik akkor, ha egy olyan lábon olvasok analóg értéket, amin van egy aktív pinChange interrupt? Ezek összeveszhetnek egymással? Vagy tiltsam le az interruptot az olvasás idejére aztán állítsam be újra?

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák