Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tombar
senior tag
Sziasztok,
arról szeretnék érdeklődni, hogy a linken található rev3-as mega másolat-e. Nekem nagyon úgy tűnik, hogy igen.
Előre is köszönöm.
Everybody knows, you dance like you fuck. So let me see you dance!
-
stopperos
senior tag
Az, hasonlítsd össze a hivatalossal vagy az olasszal
Szerk: Ezen valami kínai serial chip van, nem a szokásos FTDI vagy Atmega16U2 (8U2)
[ Szerkesztve ]
"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
Janos250
őstag
Másolat persze! Azon az oldalon az összes többi is másolat.
De az miért is baj?
Töredékébe kerülnek mint az eredetiek, és ugyanúgy működnek, többnyire ugyanazok a chipek vannak rajtuk. A CH340G-vel sincsen semmi baj, ha jó drivert rakunk fel.
Egyes másolatok jobbak mint az eredetiek, mert dupla érintkező sor van rajtuk.[ Szerkesztve ]
Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
skul0
aktív tag
-
skul0
aktív tag
válasz vargalex #5359 üzenetére
Szia!
Én tervezem két DHT szenzor ( külső/ belső hőmérséklet kijelzését) egy külön 7 szegmenses kijelzőn. Plusz pár LED felvillantását az óra/ perc közt, meg a hőmérsékletek megkülönböztetésére.
Bár szó mi szó, mióta áttértem arra, hogy MAX7219-el hajtsam őket egy több kimenetes ESP is elég lehet.
-
Janos250
őstag
válasz vargalex #5361 üzenetére
Milyen panelon használod őket? A "végén" lévő kivezetéseket is tudod használni? Én a "fehér" panelkára forrasztom fel őket, de az a végén lévőkhöz nem csatlakozik.
Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
vargalex
félisten
válasz Janos250 #5362 üzenetére
Én is a fehér panelra forrasztom. Igaz, így néhány IO pint-t bukunk, de eddig nekem még elég volt. Nem tudom van-e olyan panel, ahol minden láb ki van vezetve.
A NodeMCU-n egyébként ezek ki vannak vezetve, de az drága. A Wemos d1 mini-n viszont nincsenek.[ Szerkesztve ]
Alex
-
vargalex
félisten
-
Janos250
őstag
Ez:
http://www.ebay.com/itm/10pcs-ESP8266-WiFi-Module-Breakout-Board-Adapter-Plate-for-ESP-07-ESP-08-ESP-12-/142300489672?hash=item2121c527c8:i:142300489672
mert 60 Ft/db, és a legszükségesebb ellenállások már rajta vannak, de az ESP 12-t rá kell forrasztani, így:
http://www.ebay.com/itm/131899435813?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT
Elvileg egy fesz. szab. IC-t is lehet rá tenni, de annak annyira kicsi az árama, hogy én inkább a 3.3 voltot adom rá közvetlenül. Ha a fesz szab IC-t akarod ráforrasztani, egy rövidzár "ellenállást" (0 ohm) ki kell venni.[ Szerkesztve ]
-
quint
aktív tag
Csak akkor kötheted össze közvetlenül, ha az arduino is 3.3 voltról megy (már amelyik az adott órajelen elketyeg az alacsony tápról)... Egyébként szintillesztőre lesz szükséged.
-
quint
aktív tag
Ha már szóba került az ESP12E/F, a "fehér kártya" , a NodeMCU vagy éppen a Wemos D1...
A "fehér kártyán" nem található kivezetések a pirossal bekarikázottak (bocs' a képekért":
Ezek a NodeMCU kártyán itt szerepelnek:
Az addig rendben van, hogy a bekarikázott MOSI, CS, MISO, SCLK lábakat a beépített flash-sel való kommunikációhoz használja az ESP, ezért gubanc lehet a használatukból. A nagyobb problémám az, hogy a GPIO10 és GPIO9 lábakat sem tudom használni (3 db NodeMCU-n próbáltam. Sikerült valakinek?Egy SPI-s tapis TFT LCD-vel szórakozom (sikerült találni hozzá egy brutális sebességű könyvtárat, ehhez viszont faragni kell a tapi illesztőjét), nem maradt túl sok szabad portom...
[ Szerkesztve ]
-
Bazs87
tag
elvi kérdésem lenne:
smarthome rendszerben gondolkodom már jó ideje és szeretném kikérni a tanácsotokat:
alapvetően egy mysql szerverben gondolkodom, amibe pár okoskütyü miatt lekerülhetetlenné vált python kód nyúkál, a logikát pedig vbs-sel tervezem megvalósítani egy barebone pc-n
Az egyes helységekbe kihelyezett "szenzorboxok" pedig arduino/nodemcu/esp-vel menne.
némely szenzorhoz szükségem lenne az 5 V-ra, emiatt maradna az arduino szigorúan kihagyva a W5100-at a rossz tapasztalatok miatt.
A kérdés, hogy bármilyen tákolással tudok e mysql kliensként funkcionálni wifin keresztül (legrosszabb esetben webserver és vbs-sel html vágással szedem ki az adatokat)Speckóbb alkalmazásokhoz, ahol biztosabb rendszer kell maradna a siemens plc, netán codesyssel felokositott raspi/ moduláris wago fegyegység + codesys.
Vizunak első körben egy Lazarus+Raspi+Touchsreen-ben gondolkodom, bár a win közelebb állna hozzám.
A gond, h asztali alkalmazást mondjuk telefonról irányyítani elég problémás. Lehet, h inkább webserverben kellene gondolkodnom, de abban meg nem vok annyira benne, ahogy az androidra történő programozásban sem.Azért nem szeretnék PC-n 1 programból mindent irányítani, mert egyrészt nem tudok (néhány lib csak pythonra van, azt meg annyira nem szeretem, h azzal oldjak meg mindent), másrészt sok kis vbs modul talán stabilabb a libek miatt, így nem akadhatnak össze.
Tudom, ez így elég kusza, de ugye én is abból főzök, amiben tapasztalatom van.
Főleg az ardu/node/esp vág ide, próbálkoztatok már ilyesmivel?
Netán vizus/távvezérlős témában tudok valamit ajánlani, amivel érdemes foglalkozni?
Van ilyen irányű tapasztalata valakinek?Szívesen fogadok minden tanácsot, tapasztalatot, ötletet.
Köszi!
Bazs87 -
Janos250
őstag
Én KICSIT hasonlókkal foglalkoztam párszor.
Az én megoldásomat leírom, ha esetleg találsz benne valamit, ami Neked is jó.
Az ESP egyszerre (tehát ugyanaz a csip egyidőben) lehet szerver is, és kliens is.
Adatokat én mindig kliensként küldök, mert az akkor megy, amikor én akarom, a szervert meg kérdezni kell. Persze van, ahol automatikus frissítést állítottam be a HTML kódban, ahol folyamatosan kell kijelezni valamit, pl. hőmérsékletet a mobiltelefonon böngészőben.
Viszont a szenzorok kliensként küldik az adatokat a szervernek. Kényelmesen kezelhető a GET és a POST egyaránt.
Pl. ami most következik, ha lesz rá időm és energiám:
Pillanatnyi GPS adatokat tároló ESP szerver. Az adatokat egy másik ESP küldi interneten, kliensként "lekérdezéssel", amire a szerver nem válaszol, hanem tárolja a "lekérdezési" adatokat. Az időben utolsó koordinátát egy harmadik ESP szintén interneten az általa kívánt időben kérdezgeti és feldolgozza. Egyszerűsítve azt mondhatnám, pl. autó követő.
Én kizárólag WiFin csatlakozok az internetre. A routeren a portot valami ritkán használtra állítom, és úgy kommunikálok, ha nem akarom, hogy esetleg mások bezavarjanak. A csak valódi lekérdezésnél meg általában marad az alap beállítás, mert nem egy nagy tragédia, ha valaki véletlenül leolvassa a készülék hőmérséklet.
Ja, még annyit, hogy az adatokat egy másik ESP-nek text formában küldöm, nem HTML-ben, mert azt könnyebb lekezelni.[ Szerkesztve ]
-
Bazs87
tag
válasz Janos250 #5379 üzenetére
autó követő:
a témán én is gondolkodtam. A gondom az ardus gps modullal volt. Amint fedett helyen vagyok, vagy csak a kesztyűtartóban vége a dalnak.
Én telefonnal indultam el, androidon:
http://appinventor.mit.edu/explore/ai2/android-wheres-my-car.htmltávlati cél: gps tracker - azaz a saját pozícióm feldobni ThingSpeakre, majd az otthoni szerver percenként összehasonlítja az én akt. pozícióm a fix otthoni pozzal. Ekkor kapok egy értéket, h otthon/otthon közelében vagyok. Ha nem is használható ez a bool ajtónyitásra, de plusz 1 feltételnek tökéletes.
Az app inventor blokkos programozása egy rossz vicc, de meglepően sokat tud és nem kell hozzá ismerni az android mélységeit, ezért tetszett meg. (mert még abba is komolyabban belekezdeni nincs kapacitásom, meg annyira nem is érdekel)
van 1 ilyen kész "kódom", ha érdekel megosztom veled (max screenshoton, ha más módot nem találok)
nekem esp-vel nem sikerult W5100-zal egy webserver + tcp klienst összehozni. Minden összeakadt mindennel a vége az lett, h kiszerveztem külön-külön nanokra és soroson kommunikáltam. (meg összeakadt még az sd olvasó, eeprom....., azóta próbálom a libeket minimalizálni, bugyuta logikák, talán úgy stabilabb, a pc meg mindent "meglogikáz")
[ Szerkesztve ]
-
Janos250
őstag
"nem kell hozzá ismerni az android mélységeit"
Az ESP-re az android egy "szabványos" C++ fordítóval fordított C++ program. Attól lesz android, hogy van(nak) hozzá kész könyvtár(ak),
amikben az olyan arduinos dolgok, amik nicsenek a szabványos C++-ban (pl. pinmode) definiálva vannak osztály, objektum, függyvény, konstans formájában.
Persze ugyanez a helyzet az STM procik esetében is, ahhoz is a gyártó által adott C++ fordítót használják.
GPS:
olyan kínai, vagy egyéb "GPS" modult kell használni, ami nem csak a tényleg GPS (amerikai), hanem az orosz (GLONASS), és a kínai (BEIDOU) műholdakat is látja.[ Szerkesztve ]
-
Bazs87
tag
válasz Janos250 #5381 üzenetére
öööö jól értem?
mármint nem webserverként html-ben küldöd, hanem socket kommal és általad felépített komm-protokollal.
Ha igen, akkor én is próbálkoztam vele, ott szereztem a negatív tapasztalatokat a W5100-zal. Wifivel még annyira nem próbálkoztam, csak a nodemcu-val kevéskét. A gond, h nekem arudino kellene wifivel, az meg sehogy sem "olcsó" játék. (kívánt szenzorok: mozgásérzékelő, MQ 135, DTH11, fényerősség érzékelő, nyomás, CO érzékelő).
Vész esetén pedig van 1 B opció amit találtam:
Raspiból lehet csinálni codesys plc-t játékpénzért és rá lehet akasztani slave-ként modbuson arduinokat. Ekkor játszik a plc minden előnye/hátránya (buszkomm stabilitása, konfig blackboxban-ami nem baj ha mukodik, ha nem akkor mar baj ) A stabilitása viszont kérdéses, mert az is ethernet libet használ vizunál, továbbá W5100-at. Ekkor csak a "plc"-t kell összekapcsolnom a mysql szerverrel, továbbá még webes vizut is tudok jelentősebb ráfordítás nélkül.http://www.fleaplc.it/en/tutorials/33-arduino-as-raspberry-pi-s-remote-io-codesys
-
gyapo11
őstag
Pythonhoz nem tudok hozzászólni, szerintem a pc akár remote accessel, akár webserver módban php+mysql-lel jól kezelhető telefonról. Be kell állítani az ablak- és betűméretet, és jól fog megjelenni, könnyen rá lehet tappolni a gombokra, ott a javascript a teló böngészőjében, és a pc-n a megfelelő helyre letett file-okat a php-val föl lehet dolgozni oda-vissza, tehár akármilyen programmal lehet adatot cserélni.
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
Janos250
őstag
Nem, nem jól érted.
ESP8266WebServer server(80);
Nem így küldöm:server.send(200, "text/html", s);
hanem így : server.send(200, "text/plain", s);
Ebben az esetben textként küldi a szerver. Az érkezett üzenet első 6 sora ignorálandó, a következők a tényleges üzenet text formában. Nagyon kényelmes.Ha valakit érdekel, itt egy minta, kiírásokkal:
Pl:
Így küldi a szerver:
void handle_text (){String s = tempr;
s+= "\r\n";
s+= tempr2 ;
s+= "\r\n";
server.send(200, "text/plain", s);
} ;
Ez meg a fogadás:
Serial.println("Ez jott a serverrol:");uint8_t linenum = 0;
while(client.available()){
String line = client.readStringUntil('\r');
Serial.print(line);
s[linenum]=line ;
linenum++;
}
;
Serial.println();Serial.println("Eddig jott a serverrol");
Serial.println();
Serial.print("Ez a hasznos, ami jott a serverrol:");
Serial.println(s[6]);
Serial.println(s[7]);
client.stop();
tempr = s[6] ;
tempr2 = s[7] ;
A formátum kicsit megkeveredett a copy során, de ha javítani akarom, még rosszabb lesz.
Állítólag lehet valahogy programkódot is beilleszteni, de nem tudom, hogyan.
[ Szerkesztve ]
-
Janos250
őstag
"GPS modulként mit tudsz ajánlani?"
Ajánlani nem, mert nem próbáltam.
Elvileg:
https://www.u-blox.com/sites/default/files/NEO-M8_DataSheet_(UBX-13003366).pdf
Vagy:
http://www.reyax.com/Module/GPS/RY835AI/RY835AI.pdf
NEM HASZNÁLTAM EGYIKET SE!!!
Nálam mások a szempontok, mást használok.
Az utóbbiban van még:
Bosch BMP180
InvenSense MPU 6050
Honeywell HMC5983[ Szerkesztve ]
-
gyapo11
őstag
-
Bazs87
tag
válasz Janos250 #5387 üzenetére
a textküldős verzió valóban elég szimpatikus, vajon megjeleníti így is böngésző textként?
Azért gondolkodtam html-ben mert azt ismerem, továbbá regexp-pel nem kell még ciklus se, hogy felvágjam az egészet.
Ennél már csak tényleg egy webserver lenne elegánsabb, ami tud http.get-etgps: ránézésre se a 7 eurós kategória egyik se nekem ez amolyan nagyon erős hobbi, tényleges használat nélkül nem ruházom "komolyabba", de köszönöm a tippet
@Gyapo11:
ez lenne a B verzió, amit írtál. Hálózati oldalon ott tartok, hogy tudok VPN-t, illetve mac reserve-s dhcpt, tényleg csak a webserver hiányzik, ha mást nem csinálok, akkor valami nagyon gagyi hibrid html kódot, hogy távolról is lássam, vagy thingspeak. A touchra pedig megy a raspbian.
Mivel saját használatra lesz kb tök mind1 nekem, hogy nincs sallang meg csillivilli.@Tankblock:
ezzel a pár kulcsszóval mutattál nekem utat egy teljesen eltérő irányba. Az utóbbi 2-ről még sosem hallottam. Az MQTT nagyon szimpatikus, utána fogok menni mindenképp.Köszönöm a tippeket, javaslatokat!
[ Szerkesztve ]
-
Tankblock
aktív tag
Ami már kész van azt használjuk fel okosan. Írhatsz saját protokollt, websocketet, vagy akármi mást is. A kérdés az hogy mennyi időt szeretnél tervezéssel, implementálással, teszteléssel, újragondolással...
Nekem egy raspi3 on fut a broker és a nodered is. Hobby nak így jó, éles rendszernek nem így használnám...
Release the Beast....
-
Bazs87
tag
válasz Tankblock #5395 üzenetére
Igaz, viszont smarthome rendszernek ott van a FHEM és társai. Biztosan egyszerűbb lenne előkészített alkalmazásokat bedrótozni, de még ha az elején bugos is lesz, szeretném magamnak megcsinálni. Így korlátlanul tudom fejleszteni és úgy ahogy nekem tetszik. Az én néha túlkomplikált logikámmal, néha fura megoldásokkal, de az én gondolatmenetem szerint megy.
A googlenak van profi megoldása, kommunikál az okos háztartási gépekkel stb, ilyen szintre valszeg sosem fogok eljutni, de kifizetni se nagyon "szeretném"
[ Szerkesztve ]
-
Tankblock
aktív tag
MQTT már készen van, fizetni nem kell érte.
NodeRed szintén, IBM nek hála....Értelek, csak ajánlottam, mert viszonylag gyors, és hamar lehet hozzá új dolgokat drótozni. Közösség van mögötte akik segítenek ha valami nem megy.
Kíváncsian várom hova jutsz el.
Release the Beast....
-
Pubszon
veterán
Üdv.
Van egy arduino webszerverem, ami több mint egy éve megy gond nélkül.
PIR mozgás szenzor, egy mikrokapcsoló egy ajtón és egy DHT11 volt hő és páratartalom mérésre.
A DHT11-et kicseréltem DHT22-re. A kódot átírtam, működik is és pontosabb, viszont sem negatív sem pedig nem egész számot nem tudom megjeleníteni a weboldalon. Próbáltam már float, double és int-ként is, de akkor hülyeségeket ír.
Jelenleg integerként van tárolva, de ugye ez csak egész számot tárol, ami végül is nem nagy gond, de ha hideg lesz akkor negatívot nem fog tudni mutatni.
Ötlet vagy tapasztalat?ASRock X79 Extreme6, i7 4930K, 32GB DDR3, GTX 1080 G1, Corsair RM750x...
-
Pubszon
veterán
válasz vargalex #5399 üzenetére
Ez maga a weblap programkódja:
static word homePage() {
bfill = ether.tcpOffset();
bfill.emit_p(PSTR(
"HTTP/1.0 200 OK\r\n"
"Content-Type: text/html\r\n"
"Pragma: no-cache\r\n"
"\r\n"
"<meta http-equiv='refresh' content='$D'/>"
"<body bgcolor=tan> </body>"
"<title>Ardu</title>"
"<FONT COLOR=maroon><h3>M: $D:$D$D:$D$D</h3>"
"<h3>H: $DC</h3><h5>$D - $D</h5>"
"<h3>P: $D%</h3><h5>$D - $D</h5>"
"<h3>A: $D</h3>"
"<h4><em>$D:$D$D:$D$D</FONT></em></h4>"),
refreshtime,
mozgasokh,
mozgasokm / 10, mozgasokm % 10,
mozgasoks / 10, mozgasoks % 10,
homerseklet,
minhomerseklet,
maxhomerseklet,
paratartalom,
minparatartalom,
maxparatartalom,
door,
h,
m / 10, m % 10,
s / 10, s % 10);
return bfill.position();
}Jelenleg integerben tárolom őket.
homerseklet = DHT.temperature;
Ötlet?
[ Szerkesztve ]
ASRock X79 Extreme6, i7 4930K, 32GB DDR3, GTX 1080 G1, Corsair RM750x...
Új hozzászólás Aktív témák
- Diablo IV
- Telekom mobilszolgáltatások
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Microsoft Excel topic
- Windows 11
- Windows 7
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Önfenntartásra rendezkedik be a kínai chipszektor
- További aktív témák...