Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
gyapo11
őstag
A kapcsolási rajzon úgy látom be van forrasztva, nincs jumper vagy kapcsoló, tehát marad a páka. Én inkább a fóliát fogom átvágni, ha alacsony fogyasztású projectbe kell.
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
DrojDtroll
veterán
Valaki hajtott már nagyobb AC szervót arduinoval?
-
Janos250
őstag
Nem tudom, megoldódott-e a probléma. Ha nem:
A szervo motor kipróbálására egy elég brutál (magyarul bunkó), de hatékony módszer:
Ráadod a tápot. A vezérlő madzagot egy (pincurka!) pillanatra hozzáérinted hol az egyik, hol a másik tápvezetékhez. Ha a motor kicsapódik egyik/másik oldalra, akkor jó. Ha nem, akkor vagy rossz a motor, vagy gyenge a táp (feszültség, áramerősség).Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
robohw
aktív tag
Úgy-úgy!!
Egyébként valóban a páka a legcélravezetőbb módszer, már csak azért is, mert ezeken a boardokon előszeretettel alkalmazzák a nagy fényerejű példányokat. Nálam az egyik egy multivitaminos dobozba (pezsgőtablettás csőbe) van behúzva, de még így is eléggé "üt" a fénye. A szobában van, ahol alszunk, de így irányfénynek pont jó, ha megébred a barátnőm, vagy én.
My own programming language: http://www.robomax.online
-
Janos250
őstag
Nem biztos, nekem eddig bejött, bár nem sokat dolgoztam szervóval.
Amit én mondok elektronikáról, az annyira biztos, mint amit a villamosmérnökök mondanak kémiából
Ez csak egy régi tapasztalat volt:
Még Microchip PICes korszakomban nem tudtunk megmozdítani PICcel egy szervót. Na, akkor vegyészként gondoltam, kipróbálom. Mert ugyebár a szervo eredeti működési elve, hogy az egyenáramú motor egyik sarkát egy híd olyan szintre rakja, ami a szervo belső saját jele, a másik sarkát meg egy másik híd olyanra, ami a bejövő jel szintje. Így, ha a két jel időbeli hosszúsága megegyezik, akkor semmi nem történik, ha van időbeli különbség, akkor egy ideig a motor két sarka nem ugyanazon a potenciálon van, tehát elmozdul. Ebből vegyész ésszel azt következtettem, hogy a pillanatnyi érintéses módszernek működni kéne. Működött is, így derült ki, hogy a motor jó, csak ez egy olyan elátkozott típus, ami a vezérlő madzagon is nagyobb áramerősséget igényel, mint amit a PIC leadott.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
szabieable
aktív tag
A PS2 modulként árult joysticknak állítható a mozgása? Mármint én csak le-fel,jobbra-balra irányokat szeretnék szimulálni vele, nincs szükségem a klasszik 360 fokos forgatásra. Banggoodon nem találtam ilyen joyt, a másik csomagot pedig már feladták, abba elfelejtettem beleszuszakolni
-
tvamos
nagyúr
-
Imy
veterán
Egg sort hogyan lehet törölni?
Azt tudom, hogy az lcd.clear()-al az egész kijelzőt törlöm.
Egy sorban módosulnak az adatok, és zavaró, ha a visszaszámlálónál ott maradnak az adatok. -
veterán
Igen, állan is itthon hegyekbe a javitásra váró dolgok miatta
robohw igen, észre vettem. Mellette a raspberry ledei szinte nem is látszanak, de ennek olyan fénye van.
Egyébként az dormális dolog hogy kb 1 percenként az arduino ujra indul? Sötétben figyeltem fel a ledek fényének elalvására, aztán megnéztem közelebről is. Világít a piros ugye a power, a zöld 5mp-enként villan egyet ahogy a szenzort olvassa, es kb 1 percenként 1mp-re teljes sötétségbe borul, és folytatja a munkát tovább. -
Janos250
őstag
Persze, hogy nem normális. Az újraindulás oka nagyon gyakran a WDT. Ha valami várakozás miatt nem éri el elég gyorsan a loop ciklus végét, hogy törölje a WDT-t, akkor resetel.
Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
tvamos
nagyúr
Oke, de a programod is okozhatja a ciklikussagot a tapfesz megszuneseben.
Nekem Leonardon volt ilyen gondom, mert amikor a program a rakotott osszes LED-et kigyujtotta, (WS2812 LED karika,) bar nem volt tul nagy az aramfelvetel az USB-nek, megis kikapcsolt a panelen a polyfuse, vagy mi. De ez csak egy pelda.
Siman lehet az ora kutya is, csak nekem meg sosem volt ilyen gondom..."Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
Janos250
őstag
Na, elbizonytalanodtam . Én úgy emlékeztem, hogy alapból be van kapcsolva és nagyjából 1 mp-ként ha nem ér a loop végére, akkor resetel. Viszont tényleg több helyen azt írják, hogy nincs bekapcsolva. Viszont úgy emlékszem, hogy régebben mintha nekem is lett volna ilyen gondom, és átszervezéssel megoldódott. Akkor én ezt a WDT rovására írtam, de lehet, hogy teljesen vétlen volt az ügyben.
Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
tvamos
nagyúr
válasz Janos250 #4476 üzenetére
En nem tapasztaltam ilyesmit. (Marmint, hog ybe lenne alapbol kapcsolva a WDT.) Mondjuk nem is figyeltem eddig...
Szerintem, csak annak kell WDT, aki nem biztos a dolgaban. Aki jo kodot ir, annak nem kell![ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
veterán
ja, így már hallottam róla, de csak ennyi az össz ismeretem róla
tvamos: Egy darab analóg szenzor lóg rajta, amit egy elég egyszerű kód olvas ki:
const int AOUTpin=0;
int value;
void setup() {
Serial.begin(9600);
}
void loop()
{
value= analogRead(AOUTpin);
Serial.print("CO value: ");
Serial.println(value);
delay(5000);
}Janos250: hát 1mp alatt nálam tuti nem ér a loop végére, mert van benne egy 5mp-es delay
-
ath
senior tag
sziasztok
elvi segítséget szeretnék kérni van egy nano-m, amire szeretnék rákötni két 4 számjegyes, 7 szegmenses, common cathode led kijelzőket [link]
i2c-vel kevesebb lábat kéne használni, ami jól jönne, de nem tudom hogy milyen multiplexert keressek valami ilyesmiről lenne szó.
milyen irányba induljak?köszi!
-
fpeter84
senior tag
-
fpeter84
senior tag
És tényleg, ez a legegyszerűbb megoldás, kész modulként is kapható akár kijelzővel együtt... Valamiért nem találtam rá pár gyors kereséssel, ezért írtam a másik alternatívákat... Csak ahogy nézem elég átabotán forrasztják rá a kijelzőket, azzal lehet lesz még egy kis utómunka, dehát ezért óccó, nem dlága
[ Szerkesztve ]
-
ath
senior tag
ez a max7219 jónak tűnik, köszönöm. a következő kerülne megépítésre:
van 2 db mlx90614 IR szenzor, ehhez megjelenítőnek a már említett 2 db 4 számjegy (+ 4 decimális pont), 7 szegmenses kijelző, amit egy arduino nano vezérelne. minden polcon van már, csak amikor elkezdtem utánaszámolni a lábaknak jöttem rá, hogy ez így nem a legjobb. az érzékelők bekötéséről nagyon jó leírások vannak, annak az értelmezése nem is okoz gondot, viszont ha ezt a 4 eszközt kellene egybekötni smbus-on.. az már kicsit izgalmasabb egyelőre nem látom át hány ilyen chip kéne, de első átgondolásra 2 tuti. jól gondolom? -
fpeter84
senior tag
Egy MAX7219 összesen 8 szegmenst (7+1 pont) és 8 karaktert képes megvezérelni, tehát 1 IC elég lenne a céljaidnak... A DIG 0..7 lábak mennek a kijelző karakterek common-cathode lábaira, a SEG 0..7 pedig a szegmenseket hajtja párhuzamosan kötve...
Viszont ennyit vezetékezni nettó önszivatás, ha alig tobb mint 1$-ért megkapod készen is amit már csak be kell kötni és programozni... [link]
-
ath
senior tag
köszönöm szépen mindkettőtöknek a segítséget!
-
DrojDtroll
veterán
Sziasztok.
Kameramozgató eszköz vezérlésébe ki milyen joystickot tenne?
A sima analóg jeleket leadó nem jó megoldás. -
JóGéza
aktív tag
válasz DrojDtroll #4495 üzenetére
Szia!
Wii Nunchuck-ot. -
JóGéza
aktív tag
válasz DrojDtroll #4497 üzenetére
Nézz utána.
-
JóGéza