Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alogonomus
őstag
válasz paprobert #63396 üzenetére
A 7800 XT egyáltalán nem népkártya, de már a 4070 sem az.
A 6600 a 1080 Ti és 2070 társaságában képviseli nagyjából a népkártya kategória alját, míg a 7600 és 4060 jelenti a népkártyák felső határát.
A 1060 teljesítménye is messze elmaradt az akkori aktuális (PS4 Pro) konzol teljesítményétől. Valóban ez is egy jó meghatározási mód lehet a népkártya kategória behatárolásához.
Eleve el kellene fogadni, hogy egy népkártya nem a legújabb technológiák igényeihez készült, vagyis jelenleg a ray tracing és path tracing bekapcsolása nem reális opció egy népkártya esetén. Technikailag képesek lehetnek rá, de élvezhető sebességgel nem tudják futtatni, ahogy a 1060 is képes volt anno QHD és UHD felbontásra is, csak úgy már a kialakuló eredmény nem volt elfogadható.
Amennyiben a népkártyák a 6700 XT és 7800 XT közötti teljesítményt jelentenék, akkor már egy 2080 Super, vagy a 7600 és 4060 is a "futottak még" kategóriát képviselnék a 3060 társaságában. Nyilván mindenki minél olcsón minél jobbat szeretne, és ebben nagyon elkényeztet minket a CPU-k piaca, amit sokan a videokártyák kapcsán is örömmel látnának.
-
PuMbA
titán
válasz paprobert #63400 üzenetére
Főként idővel. A most vagy 2024-ben megjelenő címekben érkeznek oda a programozók, hogy teljesen kihasználják a konzolok lehetőségeit Ez minden konzol generációnál így van.
A Ratchet & Clank-nél is néztünk, hogy ez hogy lehetséges, aztán PC-re ugyanúgy megoldották jó gépigénnyel. Elvileg tavasszal jön a Spider-Man 2 PC-re, ott megint lehet csekkolni a helyzetet. A GTA VI-ot is szinte biztos vagyok benne, hogy konzol beállításokkal játszhatod PC-n 3 év múlva egy akkor már ősréginek számító 6700XT-vel, ami kicsit gyorsabb, mint a sima a 6700.
[ Szerkesztve ]
-
Petykemano
veterán
"nem látom a " hibás" részét, amiről mindenki beszél."
Az RDNA3 megjelenése előtt 3+Ghz-ről szóltak a pletykák. Ezt támasztja alá az a slide, amin szerepel egy "Architected to exceed 3Ghz" mondat [link]
Ezt láttuk is megvalósulni emlékeim szerint extrém fogyasztás nélkül, de csak valamilyen nem grafikai feladat végrehajtása során. Grafikai feladat esetén ez nem tud - legalábbis értelmes fogyasztás mellett - érvényesülni.Az N5 node-ban benne van a potenciál a magasabb frekvenciára. Ezt onnan tudjuk, hogy a Zen4 az extrém frekvencia tartományban ért el szignifikánsan magasabb órajelet, mint az N7-en készülő Zen3. Ez persze nyilvánvalóan nem kizárólag a gyártástechnológia érdeme.
Az, hogy hasonló hatást nem látunk érvényesülni az RDNA3 esetén - szerintem - tervezési kérdés. (azaz nem gyártástechnológia)Amit szerintem sikerült megállapítani, hogy az architektúra grafikai feladatokban is képes lehet akár 3Ghz-et elérni, de azzal túl magasra nőne a fogyasztása.
Lehet azt mondani, hogy hát akkor bizonyára pont így tervezték - pl hogy a sűrűségre mentek rá az RDNA2-nél látott frekvencia elérése mellett. De hogy sűrűség vonatkozásában érdemi előnyre tettek volna szert, az szerintem megkérdőjelezhető és abban az esetben a dia tartalma is téves,félrevezető, nem is beszélve arról, hogy bizonyos végrehajtási feladatok esetén meg igaz.
Szerintem ez az, ami megalapozza azt a gondolatot, hogy talán valami nem a tervezett módon sikerült, talán valami "balul sült el".
[ Szerkesztve ]
Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
paprobert
senior tag
válasz Alogonomus #63401 üzenetére
"vagy a 7600 és 4060 is a "futottak még" kategóriát képviselnék a 3060 társaságában."
Márpedig pontosan ez a helyzet, ha az elvárás az, hogy "tartsunk lépést a konzolokkal".
Nem képesek rá.#63402
Igen, lehet, hogy emiatt egyfajta Finewine lesz a vége.[ Szerkesztve ]
640 KB mindenre elég. - Steve Jobs
-
hokuszpk
nagyúr
válasz Petykemano #63389 üzenetére
az a nagybudos helyzet, hogy az AMD már megint előreszaladt, várják a programozható bejárást ; ami majd valamikor eljön ; ezért berakták ezt a dual issue akarmit, amit perpill semmi nem hasznal ki.
Inkabb toltak volna abbol a tranyokeretbol +50% radeon coret mindjart versenykepesebb lenne a motyó ; a programozhato bejarast oda is ki lehet osztani ha szorit a cipő. Oke, akkor majd esni fog a relativ teljesitmeny ; de igy meg ottvan egy csomo kihasznalatlan resz a chipen, "mert majd valamikor kelleni fog".
Pl. a 7600 specben 2x annyi flopsot tol, mint a 6700XT viszont gyakorlatban meg a hashcat ( en ezzel merem ) alatt 66% jön ki belőle.
megint elobb akartak atmenni a hidon, mint ahogy a hid felepult volna.Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
S_x96x_S
addikt
válasz hokuszpk #63405 üzenetére
> megint elobb akartak atmenni a hidon,
> mint ahogy a hid felepult volna.azért a hardware first .. pont erről szól ..
a hidat az AMD-nek kell felépítenie ...
és bármi újdonsággal előre kell szaladnia ..mert csak megfogható hw-re - lehet optimalizálni bármit is.
a szoftveresek, meg eldöntik,
hogy használják a lehetőséget vagy sem ..
Mottó: "A verseny jó!"
-
hokuszpk
nagyúr
válasz S_x96x_S #63406 üzenetére
" hidat az AMD-nek kell felépítenie ..."
epitse fel az NV ; ok kezdtek ezt a sugarasdit. en boven elvagyok nelkule.
** van egy olyan agymenesem is, hogy a jatek olyan nagyon ne hasonlijjon mar a valosagra, mert akkor nincs benne semmi fantazia.
[ Szerkesztve ]
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
Petykemano
veterán
válasz hokuszpk #63405 üzenetére
Ehhez nem értek. Tudom, hogy abu is a programozható megoldások mellett szokott kardoskodni, de és végül 5-6 év dedikált hardveres megoldást követően biztos úgy is lesz.
Szerinted mennyire lehet még a programozható bejárás?Amúgy a dual issue dologgal kapcsolatban nekem az elejétől fogva olyan érzésem van, hogy CDNA3 feature, amit "Végülis miért ne?" Alapon implementáltak az RDNA3-ba is. Esetleg azt nem tudod, hogy AI workloadban hasznosul?
-
hokuszpk
nagyúr
válasz Petykemano #63408 üzenetére
"Szerinted mennyire lehet még a programozható bejárás?"
sajna nemtudom, de ha az MicroSofton múlik, akkor biztosvagyokbenne, hogy legalább még 1 generáció vga megjelenik mire kiadják ; meg egy másik mire elkezdi valaki használni is.
"Esetleg azt nem tudod, hogy AI workloadban hasznosul?"
kipróbáltam a Topaz Video ai -t ; pont a multkor valamelyik driver megjelensenel irta meg ABU, hogy az jobban fog futni . És tényleg gyorsult ; csak eppen a 6700 XT -n is gyorsult ; szóval nem a dual issue miatt...
[ Szerkesztve ]
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz Petykemano #63403 üzenetére
Amit el is ér, hiszen két órajeldomain van, és a front-end az jellemzően 3 GHz fölött működik.
A Zen 4 egy CPU-mag, nem pedig multiprocesszor. Sosem fog olyan órajelen üzemelni egy TOC típusú dizájn, mint egy LOC.
#63408 Petykemano : Programozható bejárás már ma létezik a konzolokban. Az Ubisoft pedig univerzálisan megoldotta a Snowdrop 2-ben. És látható, hogy mennyire gyors az Avatarban a sugárkövetés, konkrétan annyira működik, hogy ki sem kell kapcsolni, mert lowon nem eszi a tempót.
[ Szerkesztve ]
Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.
-
Busterftw
veterán
válasz Petykemano #63408 üzenetére
"hogy CDNA3 feature, amit "Végülis miért ne?" Alapon implementáltak az RDNA3-ba is."
Ami eléggé wtf, mert pont azért lett elvileg szétvasztva a kettő, hogy az RDNA gamingre fókuszáljon és ne legyen" bloatware" mint az elődök.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz Hellwhatever #63412 üzenetére
Pedig ez igazolhatóan így van. Az AMD az RDNA 3-hoz két órajeldomaint vezetett be. A shaderek és a front-end eltérő órajeleken fut. A shadereket adják meg, de a front-end az nagyjából 3-3,5 GHz között üzemel tipikusan. Ezért írták oda a diára, mert ez valós adat, 3 GHz fölé tervezve. Az más kérdés, hogy ezt sokan nem képesek értelmezni, és inkább meséket gyártanak mellé.
[ Szerkesztve ]
Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.
-
Hellwhatever
aktív tag
Azt a részét értem hogy szétbontották a front-end-et és a shadereket, ezen nincs is mit cáfolni. Abban a kontextusban marketing BS hogy ez nem volt jelezve azokon a diákon ahol a 3 Ghz-es állítást tették: RDNA 3 Official Slide Deck's Multiple 3 GHz Claims...What Went Wrong?? : r/Amd (reddit.com)
Vagy ezeken kívül volt más hivatalos dia is ahol szerepelt valami olyasmi (legalább csillagozva lábjegyzetben) hogy az RDNA 3 felépítéséből adódóan ez az "Architected to exceed 3 GHz" csak a front-end-re igaz és a shaderekre nem?
7800X3D | ASRock X670E Steel Legend | Corsair 32GB DDR5 6000MHz CL30 | Gigabyte RTX 4070S WINDFORCE OC
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz Hellwhatever #63414 üzenetére
Egészen egyértelműen elmondták, hogy a front-end órajeldomain képes 3 GHz-re. Ezt kimondták az előadáson.
Értem én, hogy akik nem hallgatták meg az előadást élőben, azok ezt nem tudják, de amit csinálnak az mesegyártás. És ebben nem mentség az, hogy csak a diát látták, mivel korlátozott adatokból gyártanak mesét.
[ Szerkesztve ]
-
Hellwhatever
aktív tag
Az előadáson annyi valóban elhangzott hogy szétválasztották a front-end-et és a shadereket, a 3 GHz-re vonatkozó állítást viszont nem találtam: AMD Presents: together we advance_gaming
Hiányos adatból nem csoda a hibás konklúzió, szvsz ez inkább kommunikációs probléma. Az már megint más kérdés hogy ennek a gyökere szándékos vagy sem. Viszont azt tartom hogy ilyen esetben a kommunikáló fél (AMD) sara az hogy a közönség elé kerülő tartalom a lehető legkevésbé legyen félreérthető és félreértelmezhető.
[ Szerkesztve ]
7800X3D | ASRock X670E Steel Legend | Corsair 32GB DDR5 6000MHz CL30 | Gigabyte RTX 4070S WINDFORCE OC
-
Petykemano
veterán
"Amit el is ér, hiszen két órajeldomain van, és a front-end az jellemzően 3 GHz fölött működik."
Ahogy a kolléga is jelezte, ez kicsit olyan "szép mentés" szagú.
Lehet hibáztatni a pletykafészkeket, de összességében a márkának árt, ha egy ilyen dián szereplő félreérthető (féligazságra épülő szenzációhajhász) állítás miatt épült fel a nagy várakozás."A Zen 4 egy CPU-mag, nem pedig multiprocesszor. Sosem fog olyan órajelen üzemelni egy TOC típusú dizájn, mint egy LOC."
Ilyet senki se állított.Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz Hellwhatever #63416 üzenetére
Ennél sokkal több elhangzott, mert az AMD tartott zárt előadást is.
Nem hiányos az adat, elmondták egyértelműen.
#63417 Petykemano : Az AMD legalább tíz percet beszélt a sajtónak az órajeldomainekről. Érdekes, hogy senkinek nem volt kérdése az ügyben, csak azoknak, akiket nem hívtak meg az előadásra, és mesét költöttek.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
"tartott zárt előadást is"
és miért is kell egy ilyen fontos és féreértésekre okot adó információt zárt előadásokon megosztani a kiválasztott pár sajtóssal, mikor elég egyszerűen akár egy charton megosztható lett volna megosztani a publikummal?
Hiába véded őket de igen, ez egy oltári nagy félreértéseket szülő hiba volt és ez nem azoknak a hibája akik a számukra rendelkezésre álló információkból erre a következtetésekre jutottak.Fordítva gondolkodsz megint.[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
Petykemano
veterán
Számomra az is a "valami balul sült el" narratívát erősíti, hogy az előzetesen dián ígért perf/w előrelépést is kicsit izzadtságszagú válogatással kellett összegereblyézni. Noha az AMD is tudja, hogy az underpromise-overdeliver a nyerő marketing stratégia, nem volt meg kényelmesen az ígéret.
Erre azt mondani, hogy egyébként minden príma és terv szerint alakult - szerintem kínos.Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
félisten
válasz Petykemano #63420 üzenetére
Az a "válogatás" azóta sem lett nyílvános, az is egy álítólagos zárt sajtótájékoztatón lett bemutatva a kiválasztott pár sajtósnak. Computerbase és Tom's valahogy nem tudott róla..
Egyértelműen józan paraszti ésszel mi másra gondolhatna az ember mint erre a két és fél forgatókönyvre?:
1, AMD füllentett.
2,nem fülentett, csak nem hozta az RDNA3 az előrejelzett paramétereket.
3, Abu valósága , ami szerint nem fülentett és hozta az ígért paramétereket , csak mindenki Bicikli.[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Azért, hogy a sajtó leírhassa, hogy két órajeldomain van a dizájnban, és ezt a többség le is írta az elkészült cikkekben, például mi is. Nem véletlen, hogy a Twittermesék nem kaptak sajtónyilvánosságot, mert az AMD első kézből cáfolta őket. Bárki, aki csak egyszer végigolvasott egy RDNA3 elemzést, az tudhatja, hogy a dizájn tud 3 GHz-et, hiszen a front-end 3-3,5 GHz közötti órajelen üzemel. Az pedig a Twittermesélők hibája, hogy tájékozódás helyett meséket gyártanak, de erről szól a Twitter. Alapvetően a mai világban mindenki ostoba, aki egy névtelenségbe burkolózó twitterest komolyan vesz. Ha valaki tényleg infót akar szivárogtatni, vállalja a saját nevét, mutassa meg, hogy kicsoda.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Nem kell ahhoz Twitteresnek lenni hogy tele legyen egy ilyen fórum valaki marhaságaival.
Lehetek az én is meg te is.Van példa mindkettőre meg máséra is.
Az hogy egész közöségeket ítélsz el általánosítva az butaság.
Valószínűleg itt a fenti dolognál a reménykedés is közrejátszik. Ez azon a dolgon nem változtat hogy a kommunikációja szar volt az AMD nek a következtetések pedig logikusak voltak a beharangozott perf/watt mutatók alapján.[ Szerkesztve ]
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Bármikor beperelhet bárki, hiszen ott a saját nevem. Ez a különbség a Twittermesélők és köztem. Én nem bújok az internet homálya mögé. Ez egy alapkövetelménye a hitelességnek.
Egyébként olvassák a fórumot (az NV-től tudok két embert, az AMD-től is egyet, és az Inteltől is)... szóval írhattok nekik ide, ha akartok, a PH fórum a gyártók térképén van.
Pro tipp... nagyon szívesen veszik a gyártók, ha véleményezitek, hogy merre vigyék a szoftveres fejlesztéseket. Mi hiányzik a meghajtóból nektek, stb. Ezt tőlem rendre megkérdezik, szerintem itt is érdeklődve olvasnák a véleményeitek.
[ Szerkesztve ]
-
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Olyanról tudok, hogy egyszer javasoltam az AMD-nek a The Outer Worlds című játékot promócióba, még a megjelenése előtt. Azt mondta nekem, aki itt volt, hogy átadja az üzenetet az érintettnek, aki ezzel foglalkozik, aztán hozta a diát a bejelentésről, hogy sikerült.
Nem állítom, hogy mindig sikerülni fog, azt sem tudom biztosra mondani, hogy az én javaslatom miatt figyeltek fel rá, vagy amúgy is opció volt, de tény, hogy mondtam, és utólag kaptam is üzenetet róla, hogy megoldották.
[ Szerkesztve ]
-
-
S_x96x_S
addikt
> Pro tipp... nagyon szívesen veszik a gyártók,
> ha véleményezitek, hogy merre vigyék a szoftveres fejlesztéseket.(az én kívánságom)
Sajnos még mindig nincs Linux-ra Ryzen AI támogatás,
remélem holnap bejelntenek valami pozitiv hírt.
Pedig ez pár hónapja nagyot futott a közösségi médiában:
AMD Wants To Know If You'd Like Ryzen AI Support On Linux
https://www.phoronix.com/news/Ryzen-AI-For-Linux-Requests
https://github.com/amd/RyzenAI-SW/issues/2
Azért én csodálkozom, hogy tényleg kíváncsiak arra, hogy kelle- Linux támogatás ... vagy csak időnyerő taktika.
Azért remélem hamarosan tudo tesztelgetni ..Mottó: "A verseny jó!"
-
PuMbA
titán
AMD Radeon RX 7600 XT 16GB launches January 24 at $329, same core count as non-XT model
190W fogyasztás... AMD-nél nagyon szeretik túlzásba vinni az órajel emelést, mert teljesen hiányzik a portfóliójukból a keveset fogyasztó VGA. 160W alatt nem létezik semmi. Az RDNA2 fordítottját húzták az RDNA3-mal.
[ Szerkesztve ]
-
Petykemano
veterán
Pontosan ez volt várható az AMD-tól, nem ért meglepetés.
De ha jól látom, a 15%-kal magasabb TDP-vel jött 3-5%-kal magasabb órajel is.
Kiváncsi vagyok, hogy ki fog-e jönni valamelyik játékban 20%-kal magasabb teljesítmény, mint amennyivel többe kerül a 8GB-os változathoz képest.
Persze értem, hogy "jövőállóság", de a lapka teljesítménye szerintem semennyivel sem időtállóbb, mint a 8GB VRAM.(De kolléga már említette, hogy lehet, hogy nem a gamerek a célpiac, hanem az otthoni AI modellfuttató kísérletezgetők.)
-
arabus
addikt
válasz Petykemano #63440 üzenetére
FH5?
Xeon Platinum 8480+,8490H,8468H,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
paprobert
senior tag
válasz arabus #63441 üzenetére
For games of today and tomorrow.
Végülis őszinték... becsülendő hogy közvetlenül a marketing anyagba írják, hogy meddig lesz elég a kártya. Holnapig.
Érdekes, hogy a gyártók imádnak az elégtelen shader core count mellé elég VRAM-ot rakni, vagy elég gyors GPU mellé túl keveset. (4060Ti 16GB, RTX 3070)
[ Szerkesztve ]
640 KB mindenre elég. - Steve Jobs
-
PuMbA
titán
válasz Yutani #63449 üzenetére
Nekem csak az a bajom az AMD-vel, hogy láthatóan kapálóznak. Miért nem fogadják el, hogy oké, 265W helyett fogyasszon 200W-ot az RX7800XT és akkor legyen 5%-kal lassabb. Az összes kártyájuk annyiból áll, hogy kinyomják a szemüket, hogy aztán nézzük, hogy milyen sokat fogyaszt. 7700XT? 18W-tal kevesebbet fogyaszt, mint a 7800XT és 20%-kal lassabb. Jóvanezígy.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest