Új hozzászólás Aktív témák

  • Abu85

    HÁZIGAZDA

    válasz Petykemano #54999 üzenetére

    Az áramfelvétel a fogyasztástól függ. Mint írtam a minták eléggé széles órajelre mentek. A 3,1 GHz-es minta 170 watt körül eszik, de elveri a Valhallában az 5700 XT-t is. Nem is kevéssel.
    Ugyanakkor jó eséllyel nem fog ekkora órajelet kapni, mert az alacsonyabb fogyasztás többet ér, így minimum bepréselik 150 watt alá. Ilyenkor az órajel inkább 2,7-2,8 GHz között lehet. A rendszer sweet spotja egyébként 2,5 GHz környékén lehet, ott már 60 watt sem kell neki.

    A GDDR6 olcsó. Főleg a 2 GB-os lapka, amit az AMD nagy mennyiségben rendel. A memóriáknál sosem az számít, hogy mennyiért lehet legyártani, hanem az, hogy mennyit rendel a piac belőle. Jelenleg a sláger a 2 GB-os GDDR6, és maga a jelentős igény teszi olcsóvá. Az 1 GB-os verzió például alig olcsóbb, pár százalékkal, nem véletlen, hogy 2 GB-osat rendel az AMD.
    A GDDR6X a drága, de nem azért, mert drága gyártani, hanem azért, mert csak a Micron gyártja, tehát nincs verseny, és az igény sem akkora rá, mint a GDDR6-ra. Ez érinti hátrányosan az árazást.

    #55000 Z10N : Az eredmények játékfüggőek. A Valhalla igazából egy olyan véglet, amilyen a 3Dmark, csak a másik oldalról. Amíg a 3Dmark alig terheli a procit, így az RDNA2 fő fegyvere nem működik, addig egy Valhalla azért nagyon sok rajzolási paranccsal dolgozik, így jól jön benne, hogy az RDNA2-nek már kétmagos a grafikus parancsprocesszora, ellentétben az RDNA1-gyel. Minél komplexebb egy játék, ez annál nagyobb előny, de a 3Dmarkokban sosem fog kijönni, mert azok direkt úgy vannak megírva, hogy minimálisan terheljék a processzort. Ha nem ez lenne, akkor nem adnának közel azonos pontszámot a hardverek eltérő processzorokkal. Az AMD nem is nagyon mér manapság 3Dmarkkal, mert egy csomó tranyót elköltöttek arra, hogy az RDNA2 ne legyen limites az input assembler szintjén a modern játékokban. A kétmagos parancsprocesszor egyébként most egyértelmű overkill, de később jól jöhet, és már most is látszik, hogy van haszna, csak egyelőre pár százalék.

    Annyiért fogják adni, amennyiért megveszik. Írtam korábban, hogy az olcsó PC-s hardverek kora lejárt. Az olcsó hardver a konzol. Ez sajnos így marad, csalódni fog bárki, aki valami csodára vár. A PC-t innentől meg lehet szokni, vagy meg lehet szökni. Én az utóbbit javaslom az árakat látva, de a döntés egyéni szinten történik.

    128 bites memóriabusszal nem lesz a bányászok kedvence. Alapvetően a memóriabusz határozza meg a bányászteljesítményt, az architektúra ehhez keveset tud hozzátenni.

    [ Szerkesztve ]

    Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

Új hozzászólás Aktív témák