Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    válasz Alogonomus #46990 üzenetére

    Lehet, hogy nem ment át, amit mondani akartam, vagy nem jól fogalmaztam meg.

    Tehát van két kb azonos méretű lapka.
    1) Azt sejtjük, hogy az új design sokkal jobb, mint a régi. Ebből az következik, hogy az új designból az azonos méretű lapkának sokkal jobbnak kellene lennie. Ha ez így van, akkor ez alapján nem érthető,. hogy miért gyártana az AMD a régi lapkát is.
    2) De tegyük fel, hogy a raytracing képesség egy új húzó fícsör. Ha ehhez nem kell külön lapkaterületet áldozni, akkor az 1) pont érvényes. Ha azonban az azonos lapkaméretből áldozni kell a raytracingre, akkor az azt jelenti, hogy nem RT felhasználásban nem lesz annyival jobb, mint amennyit az iménti "sokkal jobb"-tól várnánk. (mert mondjuk nem 40CU, hanem csak 32)
    Még így is lehet, hogy gyorsabb, mint a régi lapka nem RT felhasználás mellett és természetesen mivel az RT felhasználás nem lesz annyira költséges, ezért az is érvényes.
    Viszont ez sem magyarázza, hogy miért érné meg akkor a két lapkát párhuzamosan gyártani. Hiszen az új van legalább annyira jó, mint a régi és azonos méretűek.

    3) Akkor lenne értelme, ha a RT lényeges méretű lapkaterületet emészt föl és emiatt az azonos méretű lapkák esetén nem RT felhasználásra számottevően lassabb, mint a régi lapka. CSerébe persze nem is lassul RT használat esetén.
    (viszont ebben az esetben akkor annak is búcsút kell mondani, hogy az 500mm2-es big navit úgy számoljuk, hogy minimum 2x5700XT)

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák