Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Czo
őstag
752? Abbol az orszagba is jutott jopar darab, az en kezemen is atment 1-2. Regen meg driver is volt letoltheto az Inteltol, egy ido utan ezt kicsereltek egy mezei feliratra, hogy a 810-hez valo grafikus driver megy i752-vel. Az inf file alapjan pedig tenyleg. Nem hiszem, hogy maradt belole mukodo peldany.
-
gban
Közösségépítő
-
Frawly
veterán
válasz KROK640 #72208 üzenetére
Szerintem jól tetted, hogy Intelt vettél. Ha most nekem kéne hirtelen venni, én is azt vennék, az legalább van mindenhol készleten, és nincs pofátlanul magasan tartva az ára. Abszolút AMD párti vagyok, de most fölösleges arra várni, hogy majd lesz készleten reális áron Ryzen. Nem lesz, a helyzet egyre romlik, ha annyira kell a gép, akkor az Intellel sem szabad várni, minél gyorsabban meg kell venni.
Videó Karcsik viszont mind drágák, még a használtan is, az a kártya, amit közel 2 éve 70 fontért vettem használtam (RX570 4GB), az most 150-ért megy, újonnan pedig 300-ért akarják vele lehúzni egyes helyeken az embereket, annyit természetesen vastagon nem ér, mert 450 fölött már használt GTX1080-at kapni, ami jóval erősebb.
#72206 Bile Demon: na, ez is jókor jön. Eleve majdnem mindenből hiány van, meg nőttek az árak, erre most majd a bányászsemmirekellők is verik fel tovább az árakat. Az nagyon fasza lesz, mert aki csak simán új gépet akar, meg gamelni, már annak sincs, vagy csak lehúzóan drágán.
-
Bile Demon
őstag
válasz Frawly #72254 üzenetére
Én még épp 100e alatt vettem a 1080-at októberben. Mert kellett valami az SSAM 4-hez.
(Szép garicimkés, dobozos, extra OC-s, amin a TI RAM-ja van (gyárilag 11GBps, de 12.5GBps a vége) kései darab, épp csak lejárt róla a gari), 90ért volt sima 1080 is.
Tegnap este utánanéztem, mit is bányásznak a kártyák, hát abban én nem nagyon kívánok részt venni. Kár minden elektronért...
[link]Ennél még a világűr háttérzajának Fourier Transzformálása is hasznosabb.
[ Szerkesztve ]
Bruhe
-
FF23
senior tag
Világos, de nem is gyári hűtésre gondoltam, ezen az Asrockon a kombinált amd-s478-as keret van.
Más:
Szét is kaptam a notit és semmi paszta vagy trutyi. A chipseten valami korabeli szürke termál pad van, az tiszta, viszont a procin egy alu lapka a magra rányomódva, csak a fénytörés miatt van más színe a magnál.
Nem tudom, hogy visszarakható-e így(?).RT-AX58U v1
-
zotyesz66
őstag
válasz Bile Demon #72255 üzenetére
Én kb. 1 éve vettem Ryzen 5 1600AF-et 30-ért és egy használt (bányász) referencia Vega 56-ot 65-ért. Előtte 2400G-m volt. A procit most kb. másfélszereséért, a kártyát duplájáért lehetne eladni. K@pjákbe! Én boldog vagyok velük.
-
alvaro
senior tag
Sose is. Szívesen próbálnék még más chipseteket is, de S4 annyira ritka, hogy csodaszámba megy egy darab is, pláne használható állapotú.
S5/7 alatt is érdekes, hogy milyen chipset dolgozik, van pl. itt egy PCChips Opti Viper, na az például rettenet gyér De annyira, hogy esélyes, hogy egy 100-ra húzott POD (próbáltam vagy 5-6 darabot, egyik se igazán stabil, egy Quake timedemo erjéig még jobbára elmennek) egy jóféle 486-os lapban veri a Viperbe tett P100-at. De ez benne a szép -
arn
félisten
válasz alvaro #72259 üzenetére
Havernak volt meg akkoriban viper, tudom, mit nem tud, mert a dx4em elkalapalta a vlbs kartyaval a p100at 3dmarkban kar volt bele a proci.
a socket4 engem is erdekelne, de egy 93as build. A 94ben mar volt socket5. Akkoriban nagyon perverz volt a pentium, pci kartyanak nem is tudom mi kerulhetne bele az elsok kozott, talan a 805p, ami beugrik. Ennek utana kellene olvasni. Ott mar meglenne a 30fps doomban, de sokkal lassabb lenne, mint egy tritonos kesobbi penya.
Szvsz azert nem talalni, mert itthon akkoriban vmi millios osszegbe kerult - partizezres fizeteseknel. Sokat nem vehettek belole. Ami tobbnyire elofordul, azokat mar 95 kornyeken adhattak el, amikor mar szabadulni probaltak tole.
[ Szerkesztve ]
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
-
envagyok
veterán
Na kicsit belevetettem magam az AthlonXP dolgokba, pont került a dolgok végére.
A lap gyengélkedik.
Próbáltam másik táppal.
Rossz maradt.
Másik procival (3000+) el se indult.
Aztán teszteltem az összes cuccot egy Abit nf2-s lappal, ott minden okés volt.
Majd a vég cél, a DFI NF2 lap lett feltöltve a többi cuccal.
Az is okés.
Holnap meg is ejtem az összerakást.
Viszont ha már van sata raid, úgy lenne jó összerakni, de sajnos nincs 2003-as hdd párom, csak 2004,2005,2006 -
gban
Közösségépítő
válasz envagyok #72262 üzenetére
Jó hír hogy végre megvan a bűnös.
NF chipsetet nem véletlen utálom, sok halt meg belőle.
Bár itt még nem tiszta hogy kondi vagy chipset vagy más.
Lehet azért nem annyira futottam bele ilyen lap-hibába s462-nél mert alig volt nálam a fentiek okán NF-es.
De megint csak a régi cserélgetős módszer vezetett eredményre, enélkül tényleg csak tippelni lehet, de biztosat csak ez mond.Postázást nem vállalok.
-
c64fanhun
tag
Sziasztok!
Lenn egy öreg P4-es gépem (család első gépe, szentimentális értéke van nálam), befogom retro gamingre, viszont a benne lévő willamete 1,5Ghz-es P4 elég karcsú minden téren.
Lehetne szerintetek cserélni valami erősebbre? Találtam biost a géphez újabbat, de őszintén szólva fogalmam nincs hogyan kéne frissíteni.
Az xp-n felraktam az exe-t, ment is meg minden, de úgy ennyi...
Mondom valami 2,5-2,8Ghz-es P4 már sokat dobhatna a teljesítményen...
Van mellette egy 9600xt + 640mb ram.
Gép pontos típusa: Compaq evo d500 d5d desktop (fekvő házas)...sulinetesMit gondoltok?
Kicsit erős még nekem ez a retro téma.[ Szerkesztve ]
-
c64fanhun
tag
válasz quailstorm #72265 üzenetére
Szóval teljesen felesleges lenne?
Ezt biztos nem cserélem, születésem óta megvan és emiatt (is) lettem informatikus :)
Kár pedig kifulloztam volna hogy jó kis retro játszós gép legyen... :( -
gban
Közösségépítő
válasz c64fanhun #72266 üzenetére
Jó az retro játszósnak, csak a megfelelő játékokat kell tolni rajta.
A kolléga nem azt mondta hogy cseréld hanem mellé szerezz egy picit erősebbet, bár az gyanítom nem opció több okból is (nem anyagilag, filléres tétel lenne).
A VGA erős benne, az mondjuk megérdemelne egy erősebb gépet.
De millió feelinges retro játék van ami elfut ezen is, pláne az erős vga-val.Postázást nem vállalok.
-
Frawly
veterán
-
c64fanhun
tag
És a win 2000? Eredetileg azzal jött a gép. Pl san andreashoz az kell, azt még vitte szépen:)
De 98at sosam próbáltam (nagy kedvencem vice city megy rajt hálisten!). Na abból sima 98, vagy 98se? :) -
quailstorm
nagyúr
-
c64fanhun
tag
válasz quailstorm #72270 üzenetére
160as a winyó benne. Az elég?
A win2000 felejtős? -
-
-
-
válasz c64fanhun #72274 üzenetére
Filerendszer nem egyezik, FAT32/NTFS, én külön vinyóra tenném. De gondolom valami partíció-managerrel megoldható, azonban pont ilyen setupot még nem pakoltam egy HDD- re. Többieknek gondolom lesz rá javaslatuk hogy mivel praktikus megoldani.
A 3 test probléma nem megoldható.
-
quailstorm
nagyúr
Egy vinyón utoljára 2005 környékén használtam, ott rábíztam a megfelelő sorrendre. nem megfelelő sorrenddel is biztos meg lehet csinálni, sokat csináltam már, meg vannak custom loaderek is, de hülyeséget most nem akarok mondani, XP W98SE-t mostanában nem csináltam.
Egy külön 20-40GB-os HDD a legbiztosabb.Amúgy a 160 elég, fel lehet particionálni. Én nem csinálnék külön adatot, 20-30GB W98, maradék egyben XP.
-
Frawly
veterán
válasz c64fanhun #72269 üzenetére
Win2000-et is biztosan lehet használni rajta, de annak eléggé ergya a kompatibilitása játékokkal és driverekkel. Ahelyett már jobb az XP is, de az meg csak az erőforrásokat őrli, bár korai XP-s játékokhoz elmegy.
Én mindenképp 98SE-t tennék rá, mert az XP-s játékok azért elmennek modern rendszeren, nagyobb a haszna egy 98SE-s gépnek, és a procihoz is jobban illik.
98-nak másik előnye, hogy akár még DOS-t is dualbootolhatsz vele, és betolhatsz neki DOS-os Quake-et, Tomb Raidert, Duke Nukem 3D-t, meg olyan régi játékokat, amik nem futnak túl gyorsan. DOS-hoz inkább a buktató a hangkártya.
[ Szerkesztve ]
-
zotyesz66
őstag
Ha egy winyón dual boot-ot akarsz, először mindenképp a W98-at kell telepíteni. Nekem is van egy említett NEC gépem, én felbővítettem egy kicsit 1 GB RAM-mal és egy 2 GHz-es Northwooddal, az nem melegszik jobban, mint az 1.5-ös Willamette. De csak 400-as FSB-s proci megy ezekbe.
[ Szerkesztve ]
-
Bile Demon
őstag
válasz c64fanhun #72264 üzenetére
Szerintem, ezt a gépet 2001 előtti Windowsos gémekkel érdemes használni / eltenni emlékbe pont azért, mert megismételhetetlen.
Azokat a progikat, amiket használtál rajta, azt meg egy sokkal újabb / gyorsabb gépen újra elővenni. (kimaxolva, nagy felbontásban)
A 3GHz P4 igaz, hogy jóval gyorsabb lenne, de annak is megvannak a korlátai, sokmindenhez az is kevés.
Egy 2006-2008 közti Core2 Duo procis gép XP-vel és megfelelő (olcsó PCIe graf kártyával) szerintem pont jó lenne GTA SA / Far CRY / Half Life 2 sorozathoz stb.Bruhe
-
-
FF23
senior tag
válasz envagyok #72279 üzenetére
Oxidáció nem lehet? Végül is 17-18 éves dolgokról van szó. Kis izopropanolt szoktam a foglalatra csurgatni, hogy folyjon le és a cpu lábait is átkenem ecsettel.
Nekem egy hyperx-szel nem akart indulni két lap sem, utoljára még próba szerencse, megtisztítottam az érintkezőit és megoldódott. Pedig semmi sem látszott és a hyperx-nek elvileg aranyozott.RT-AX58U v1
-
Én is azt tudom javasolni, hogy csinálj több particiót. Nekem a 2001-2004 környéki időben volt, hogy 98SE mondjuk 10 gigán, XP olyan 30on, a többire meg ment a DivX, mp3, játszott játékok iso-i.
Míg idegenkedtem az NTFStől, az XP-t én is FAT32-vel használtam, mert ha beütött a ménkű, akkor 98 alól még látom (sokáig nem volt Hirensboot cd-m)... persze most már van ntfs 98-hoz, meg már nem "élet-halál" kérdése..https://logout.hu/cikk/retro_kk/teljes.html
-
Nem is emékszem , asszem megy FAT32- vel is. Lehet többféle partíció is, csak a kezdő pályaszámra kell figyelni. MBR és LiLo csak az 1024. cylindernél alacsonyabban levő rendszerfilenak tudja továbbadni a vezérlést. Újabb rendszerek Win7, Linux Grubbal, már bootolnak felette is, az XP/Win98- hoz pedig kell valamilyen bootmanager. Viszont ha az XP megy FAT32- vel, akkor csak simán először telepíteni kell a Win98- at, utána az XP- t ráengedni, és az utóbbi felveszi a saját bootmanagerébe.
(#72280) Bile Demon : +1
(#72283) hege8888 : az nagyon kevés hozzá, Copper/1000 legalább. Működni fog vele természetesen, én is használok SS7- hez még overkillebb videokártyát, de az nem azt jelenti hogy ki is hajtja.
-
-
Czo
őstag
Semmi magic nem kell a dual boothoz szerintem. A sorrend is teljesen mindegy. Van nehany "dolog", amire figyelni kell:
- A linuxnak teljesen mind1, hogy hany elsodleges particio van, nem fogja zavarni semmi sem.
- Windows es DOS eseten fontos, hogy amikor telepited illetve bootolod, a "sajat" tipusabol csak 1 elsodlegest lasson, a tobbi legyen mindig rejtett.
- az MBR formatumu lemezen osszesen 4 elsodleges particio lehet. Extendedbol lehet korlatlan peldany (najo, nem korlatlan, de a limit magasabb az esszeruseg hataranal), viszont az Extended "gyujtoparticio" is elvesz egy helyet a tobbi particio elol.Tortenelmileg ugy alakult, hogy az OS/2 Boot manager keszitoi kitalaltak a "rejtett" particiot, amit ugy alkottak meg, hogy a particio eredeti tipusjelzo bytejahoz hozaadtak 0x10-et. Igy lett a 0x0C (Fat32)-bol 0x1C (rejtett FAT32) es a 0x07-bol 0x17 (NTFS es rejtett NTFS).
Ha letrehozod a particiokat (eleg csak letrehozni, nem kell megformazni sem), majd telepitessz egy megfelelo Boot Managert (en huszonsok eve az XFDisk-et hasznalom), akkor a bootmanager meg fogja neked oldani a particiok rejteset. Tehat megparticionalod a lemezt valahogyan (ez lehet akar partition magic, vagy egy linux live vagy barmi mas), majd telepited a boot managert. Ezutan ha ujrainditod a geped es megprobalsz rabootolni a kiszemelt rendszer particiojara, akkor a bootmanager el fog rejteni minden mast, ami zavaro lehet. Ekkor kell a BIOS-ban kivalasztani a telepitonek megfelelo boot eszkozt es maris bootolhatod a rendszer telepitojet es telepitheted a kiszemelt partiociora. A telepitok eltuntetik a bootmanagert telepites utan, igy azt vissza kell rakni kesobb. Az XFDisk telepitese DOS alol zajlik, tehat siman feldobhatod a rendszerindito lemezre, hogy kesobb barmikor telepitheto legyen.
Ha pl. fenn van mar a gepen egy DOS alapu rendszer (pl 98SE) es ezutan felraktal egy XP-t vagy egy Linux-ot, akkor a felrakott Linuxbol illetve egy Linux Live CD-rol is vissza tudsz jutn a masik telepitett rendszerbe, ha a linuxos fdiskben kb ezeket hajtod vegre:
- mindegyik olyan elsodleges particiot, amit tud a 98 olvasni elrejtessz, kiveve a sajatjat (ehhez csak a tipust kell modositanod, 0x10 hozzaadasaval vagy kivonasaval, illetve a linxuos fdisk tartalmaz egy listat az ervenyes jelzobyteokrol, tehat onnan is kinezheted)
- a megfelelo particionak beallitod a boot flaget (itt figyelni kell arra, hogy csak 1 particional legyen aktiv a boot flag)Nalam ennek megfeleloen igy nez ki a particios tabla egy 250 GB SSD: [kep]. Van fenn egy Linux, aminek a "/boot" foldert tartalmazo boot particioja a "lemez" elejen van, ez 200 MByte. Ezutan jon kozvetlenul a Win98 6 GByte particioja, majd a Windows XP 15 GByte meretu rendszerparticioja. Ezutan letre lett hozva a lemezen egy 202.4 GByte meretu extended particio. Ezzel meg is van a 4 elsodleges particiom. Ezutan van definialva egy 170.9 GByte meretu FAT32, ami a kozos terulet minden rendszer szamara. A Linux "/" particioja 30 GByte teruletet kapott es vegul kovetkezik az 1.5 GByte meretu SWAP. Az SSD-n uresen hagytam 15 GByte teruletet, hogy a beepitett wear leveling dolgozni tudjon (elotte vegigirtam az egesz lemezt 0x00-val).
A fentebb is emlegetett XFDisk itt erheto el: [link], itt egy kep arrol, hogy hogyan nez ki a bootmanager indulas kozben: [kep]. A 20 eve letoltheto 0.9.3-as verzio hibas nem jegyzi meg az utoljara inditott rendszert, ezert celszeru a 0.9.2-es verziot hasznalni. Azt feltoltottem ide: [link]
Sorry, ez egy kicsit hosszu lett. Para ez igy?
-
MurdR
veterán
Sziasztok!
Adott egy IBM 390X notebook (Cel400, 196mb, 1usb, cd, floppy).
Szeretnék rá varázsolni DOS-t és Win 3.1-et.
Sajnos floppy lemezeim évek óta nincsenek. Valahogyan szerintetek megoldható lenne csak CD és USB segítségével? Létezhet rá valami trükk, hogy floppy nélkül kivitelezzem ezt? Ezer éve nem nyúltam DOS-hoz és Win 3.1-hez, szinte azt se tudom merre induljak...MacBook Air 2020 - iPhone SE 2020 - iPad 8
-
envagyok
veterán
Windows xo sp1 hun vagy eng változat hol tölthető le?
A winworld-on csak me-ig vannak. -
Ahogy mondják a kollégák is, a Win98SE CD már bootolható. Boot után érdemes a \Win98 mappát HDD- re másolni és onnan indítani a telepítést. CD- ről is felmegy, de akkor a komponens setupoknál bekéregeti ismét a CD- t. A laposod már úgy nézem képes is a CD bootra. Az adatlapján a fő supportált is a Win98.
Lehet azonban készíteni DOS6.22 bootos CD- t is (floppy image+boot CD készítő progi), melyre előzetesen rá vannak másolva a telepítőkészletek, ha DOS+Win3.xx kell mindenképpen.A 3 test probléma nem megoldható.
-
válasz envagyok #72296 üzenetére
Nem támogatott az XP már régóta, de gondolom még hivatalosan nem free, legálisan nem kerülhet fel. SP1- es első telepítés anno nekem csontra fagyott, SP2 már ok volt (de az sem az igazi, SP3- at szoktam javasolni). Korhűség miatt akarod azt feltenni ?
[ Szerkesztve ]
-
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest