Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Czo
őstag
válasz Frawly #72302 üzenetére
Amiket lattam es hasznaltam FX (triton vagy mi) chipsetes Gigabyte es ASUS lapok, azok mar mind tudtak CD-rol bootolni az azelotti LX-es Pentium 1-es lapokbol hasznaltam ilyet is es olyat is. A kesei 486-osoknal is sokat lattam, ami tudott (amikbe az ismerosok AMD 5K86-ot, meg Cyrix 5x86-ot pakolgattak; ezeken mar jellemzoen PCI volt. Eleg nehezen hiszem el, hogy valaki ezek utan, evekkel kesobb gyartott meg olyat, aminel kihagyta a BIOS-bol ezt az opciot. Plane, ha azt nezem, hogy a regi eredeti, elso kiadasos Win95 CD lemezeimben is van olyan, ami bootolos.
-
arn
félisten
válasz Chris82 #72301 üzenetére
biztos, hogy nem 1m es 2mra bovitheto? bar a memoriak szamabol nem ugy tunik, de a 864esek ugy remlettek hogy 1/2m, a 964 bovitheto tovabb.
[ Szerkesztve ]
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
c64fanhun
tag
Szóval, próbálgattam a win98-at, de oda jutottam, hogy nem tudtam üzemelni rendesen.
Annyi driver hibába futottam bele, hogy nem ment...végül maradtam az xp-nél. Ezen a 160-as samsung winyón gyönyörűen fut, jelenleg is erről a gépről írok, K-Meleon böngészőből, és abszolút használható ez a kis gép
Azt hiszem így is fog maradni. A durvább xp játékokat hanyagolom, beláttam már a san andreas is erős neki, de pl a vice city gyönyörűen fut, stb. Retrozni így is jó lesz, gyerekkori emlékeim elég rendesen kezdi vissza hozni
Köszönöm a sok segítséget! -
envagyok
veterán
válasz DarthSun #72298 üzenetére
Sikerült az SP1 telepítés.
Nforce 3.13 driverrel és a dx 9.0b kellett, 2003-ban ez volt a csúcs.
Érdekes ez az sp1 változat, mert pl a virtual clonedrive felmegy ugyan, de használhatatlan. Szerencsére daemon-tools megoldotta. Viszont az xbox 360 kontroller drivere kerek perec leírta telepítéskor, hogy sp2 kell neki.
A lapcsere segített, most minden okés.
Így állt össze a rendszer:
Dfi nf2 lap, athlon xp 3200+, 2x1GB DDR-500 Geforce FX-5900 256MB Audigy 2ZS Platinum 2x120GB HDD Raid
A képen még 128 megás fx5900 van.[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz envagyok #72310 üzenetére
Ez nem meglepő, az SP2 megjelenése után sok progi csak SP2-őn futott. Így eléggé szívás SP1-et használni, tényleg csak a korabi progik korabeli verziója megy.
#72303 Czo: nekem anno az AMD 5x86-os procim egy PCI-os, ALI chipsetes Gigabyte GA486-AM lapban volt, és nem tudott CD-ről bootolni. De P1-es lapoknál is találkoztam vele. Sőt, laptopból láttam olyat is, ami talán P3-as volt és nem tudta, igaz az már a maga idejében is gyász volt, mert elég alap feature-nek számított, akkoriban már sok gép USB-ről is tudott bootolni.
-
-
arn
félisten
Socket4 vs 1993 tema... kicsit utanaolvastam. Szoval az elso pentiumos rendszerek isa/eisa kartyakkal erkeztek. Novemberben mutattak be a pcit, decemberben irtak a prerelease kartyakrol. Mar 94 januarjaban teszteltek az elso pci pentium pcket.
Erdekes modon nem csak intel chipsettel jottek a pentiumok, volt opti, stb. A p66 ugyan megjelent, de a kaphato gepek p60asak voltak. Pci valszeg csak az intel chipsettel jott, es az elso alaplap (intel batman) szinten csak 60mhzes procikat tudott. A batman revenge mar tamogatta a 66ot is.
Vga teren s3 928, ati mach32, weitek tutira volt pcial, meg volt meg par egzotikus chipset is.
szoval, aki 93as pci alapu pcrol almodik... talan decemberre volt elerheto ilyesmi:
pentium 60
intel batman alaplap
16m ram
s3 928 pci
sb16 ct17xxde ahogy elneztem, ezek szinte kivetel nelkul brand gepek voltak, epitett gepben a dx2-66 lehetett a csucs 93 vegen, foleg ha melletesszuk, hogy a pci vga felhozatal nagyon szukos, es dos alatt eleg gyengen muzsikalhattak. Vlbbol sokkal tobb kartya volt a piacon (s3 805, wd90c33, cirrus 5428, et4000w32i), amik dos alatt is jok voltak.
nincs vkinek folos wd90c33 kartyaja? Regen ilyenem volt.
[ Szerkesztve ]
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
-
-
envagyok
veterán
Tudom. Párszor ezt átbeszéltük.
Félreérthetően fogalmaztam.
A csúcsot az oprendszerre értettem. Sp2 2004 végétől volt.
Ramból az a baj, hogy ezüstöt szerettem volna hogy passzoljon a bordához, abból nincs kisebb.
Ha a gépet nézzük, akkor az 2003. Nyarán számít AMD processzoros csúcsnak. A 400 fsb 3200+ 2003 májusi és az fx5900 is.[ Szerkesztve ]
-
c64fanhun
tag
Próbáltatok már asztali gépbe ide hdd helyett cf kártyát, vagy sd kártyát? Mennyivel lenne gyorsabb az xp?
-
Czo
őstag
Nalam van most itt VIA VT6421 PCI SATA kartya es van ugye az alap, Apollo Pro 133T/VIA686B kombo deli hidjaban levo ATA 100-as vezerlo, a vezerlon pedig ugye egy SATA-PATA adpater. DOS alatt mind1, semmit nem veszek eszre. Ha HDTune-val XP alatt vagy dd-vel Linux alatt megnezem a sebesseget, akkor az integralt ATA 100-as kontroller jobban teljesit (70-80 MByte/sec az ATA 100 kontrolleren es 40-50 a VT6421-en). Viszont (ezt nem veszem eszre DOS alatt egyebkent), azt latom, hogy amig nincsenek betoltve a "driverek", addig a VT6421 gyorsabb. Az SSD egyebkent egy Samsung 850 Pro, 256 GByte valtozat.
Pl. ha Linuxot inditok, akkor VT6421 eseten "azonnal" latszik a GRUB2, majd itt kivalasztva a kernelt, par pillanat es mar el is inditotta, addig az integralt ATA100-at hasznalva latvanyos masodpercek telnek el a GRUB2-ig es a kernelig is.
Windows XP eseten pl amiutan inicializalta az XP A drivereket (a Windows logonal megvillannak pl a ps2 keyboard ledjei, visszarant kozepre az FFB kormany), azutan stopperrel merve kb ugyonannyi ido a betoltes, viszont amig eljutunk eddig, az latvanyosan lasabb az ATA100 kontrollerrel. Pl. az XP bootolasakor latom a feher progressbart, a fekete kepernyon levo Windows logo elott.
-
envagyok
veterán
Utánaolvastam kicsit most, mi volt a helyzet 2003 őszén AMD vonalon.
Fx-51 s930 és Athlon64 3200+ s754 volt csak ősszel
[link]
Kb 5-10% előrelépés volt az AthlonXP-hez képest, de a s940 inkább szerver foglalat volt ecc registered ramokkal, a s754 meg 1 csatornás.
Van arról infód, hogy a s939 lapok mikortól voltak elérhetőek?
2003 vagy csak 2004? -
r0b3r
senior tag
válasz envagyok #72310 üzenetére
Hahó!
A Raid-hez milyen alaplap szükséges általában? Ezt a legtöbb támogatja, vagy csak spec típusok? Honnan tudom általában, hogy menni fog, vagy nem? Biosban állítod be, vagy van rá külön bill kombináció boot közben, mint a scsi vezérlőknél, vagy Ide Raid kártyáknál? -
veterán
válasz Sanchez638 #72329 üzenetére
Hát egy teljes memória-csatorna elhagyása az egy elég durva "olcsósítás" volt már akkoriban... szvsz nagyobb, mint ami - mondjuk - a 386DX/SX idejében volt.
And As It Is Such, So Also As Such Is It Unto You
-
válasz c64fanhun #72319 üzenetére
Win98SE és DOS- al próbáltam az IDE-SD- t, azon nagyon nagyot gyorsul (32- es SD- vel). XP- vel még nem teszteltem, de inkább az annál régebbi gépekhez vettem.
(#72324) MurdR : összeszedem a cuccokat hozzá. Azt az utóbbi időben Gotek- el szoktam bootoltatni, de előkeresem a CD- t és/vagy készítek egyet, aztán feltöltöm felhőbe.
A 3 test probléma nem megoldható.
-
nagyúr
válasz anaqer #72331 üzenetére
Valóban durva volt. De mindennapi használatban egyáltalán nem volt kirívó hátránya. az s754 lehetett anno az AMD office gép alapja.
#72336anaqer: persze hogy nem volt.... a Celeroncs-ot nem lehetett kiszorítani.
Pedig az s754-es lapban már egy erősebb Sempron is fürgébb volt. mellédobtuk a 6600GT-t, és jókat LAN partyiztunk vele.
Előszőr rámhozta a parát, összerakás után egyszer csak azt vettem észre, hogy a CPU cooler egyszer csak leparkolt 0-ra, és jó darabig el sem indult.
Némi utánjárás és a BIOS átnézése után megnyugodtam, hogy ez üzemszerű mükődés, köszönhetően a C&Q-nak, és hogy a Sempron egy P4 Northwood Pentiumhoz képest kb. hidegen dolgozott.[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
-
MurdR
veterán
Azt hittem, hogy már minden laptopkülönlegességet láttam, de nem, nagyon nem. Ez most jött szembe velem a yt-on, ha valaki szereti a notebook vonalat is a retro őrületben, annak kötelező: [link]
Thinkpad 770, MMX 233, speckó dokkolóval amiben VooDoo 2 SLI van.
MacBook Air 2020 - iPhone SE 2020 - iPad 8
-
envagyok
veterán
válasz Sanchez638 #72329 üzenetére
Azt tudom, de a s754 előbb (2003 vége) volt mint a s939, nem?
Eszerint 2004 nyarán jött ki a s939 foglalat:
[link]
2003 végi csúcs géphez akkor vagy fx-51 +s940 szerver lap, vagy p4 3.2 EE +875p, vagy amit én is fogok csinálni: asus pc-dl dual p4 alapú xeon gallatin procival.[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
Proci egy csomó volt bele, jó, nem annyi, mint s939-ből, de azért volt bele választék. Eleve low cost megoldásnak szánták. Ami miatt nem volt népszerű, hogy nem volt rajta dual channel support, meg ergya lapokat építettek az s754-es foglalat köré, amiken nagyrészt elég bugos chipsetek és BIOS-ok voltak, így sokan fujjoltak rá.
-
A régi példányon nincs együtt minden, ami a kezdőkészlethez szükséges, létrehoztam egy összeállítást mely a startkitet tartalmazza, sőt kicsit többet is. Installok, Utilok, Gamek - minden free/abandon/shareware már sztem.
Nem PÜ- ben küldöm, hátha másnak is hasznos lesz.
DOS622Win311BootCD.isoA nagygépemen a TotalCmd- el listázva a tartalom a CD lemezről és az ISO- ból :
SS7 konfigon ellenőrizve, rendben bootol, így a Celeronos laposon is indulni kell neki.
Javasolt lépések :
- iso kép felírása CD- re
- boot a CD- ről
- kiírja melyik betűjel lett a CD, nálam pld az R:
- R: Enter
- mouse Enter (ha kell az egér)
- nc Enter - NortonCommaderből ekkor látszik a CD egész tartalma
- fdisk Enter --> HDD partícionálása tetszés szerint --> reboot
- R: Enter
- mouse Enter (ha kell az egér)
- Format c: /u /s --> C drive formattálása rendszer-felvitellel
- CD- ről a \DOS622, \NC mappa bemásolása a C: - re
- CD- ről az autoexec.bat és a config.sys bemásolása a C: - re
- CD- ről a HXCD_ROM mappa bemásolása a C: - re -->reboot
- C:\HXCD_ROM\INSTALL futtatása (telepíti a CD drivert a HDD- re) -->reboot HDD- ről
- már a C: - vel jelentkezik be, és a CD drive is elérhető innen is
- autoexec.bat és a config.sys további szerkesztése a konfighoz, minták találhatók a CD- n, elérési utak és a szükséges programok módosítása kell...
- további tetszőleges tartalmak bemásolása a CD- ről a C: - re
- WIN3_11 mappában a Win telepítő, a 3.11- et preferálom, hálózatot is tud (Win32+TCP32 setup), egyebekben ugyanaz mint a 3.1
- Win 3.xx gamek a \GAME\TIBI\WGAME\ könyvtárbanA 3 test probléma nem megoldható.
-
MurdR
veterán
válasz DarthSun #72342 üzenetére
Wow, nagyon köszönöm a fáradozásaidat! Helyzetjelentés lesz természetesen.
Remélem ez sem fog majd problémát okozni, legutoljára akkor nyúltam a config.sys-hez amikor egy sort át kellett írni benne, hogy ne win hanem dos induljon a 486-osomon, mert win alól nem indult a Transport Tycoon
[ Szerkesztve ]
MacBook Air 2020 - iPhone SE 2020 - iPad 8
-
Nincsmit. Amúgy nekem is hasznos lesz, mert nem kell több lemezt cserélgetnem, a legszükségesebbek 1helyen vannak így. Persze mindent azért nem lehet 1CD kapacitásra felköszörülni...
Ha bárhol elakadnál (vagy bárki más), jelezd, megoldjuk, vagy legalábbis megpróbálom, távolból kicsit mindíg nehezebb, nyilván akkor egyszerűbb, ha a gép előttem van/lenne.A 3 test probléma nem megoldható.
-
Frawly
veterán
válasz anaqer #72336 üzenetére
Nem homályosak azok az emlékek, teljesen jól emlékszel. Ahogy ma is, az Intel akkor is uralta az OEM és céges gépes piacot, még az oktatást is. Így ordai és iskolai gépeknek Intelt vettek mindenhol, tipikusan Celeronnal, meg egy tipikus otthoni konfighoz képest fele annyi RAM-mal, legalábbis magyar viszonylatban mindenképpen. Annak ellenére tették így, hogy az AMD meg azonos generációban Celeron áráért Pentium teljesítményt adott, amivel jobban jártak volna. A RAM meg azért volt érvágás, mert sok brand gépbe csak a saját gyártói RAM működik, és azzal meg jól lehúzták az utólag bővítőket. De az XP meg akkori nem túl igényes irodai szoftverek (MS Office 2k, 2k3), meg a böngészés (IE6 szintű böngésző) azért tűrhetően elmentek ezen a gépeken is. Szerintem még mai napig lehetnek cégek, akik olcsóságból nyúznak még ilyen jószágokat, míg végleg el nem patkol a vas.
A Celeronnak az igazi rákfenéje mindig is a kevés cache volt. Ennek leváltásra szánta az Intel a kisebb Core 1-2 procikat, meg az i3-at. Annak ellenére, hogy i5-ös procikkal találkozni leginkább irodai gépekben. Természetes az AMD a mai napig nem tud erre a piacra betörni, még a Ryzen-nel sem.
-
válasz envagyok #72347 üzenetére
Szívesen, örülök ha többen is hasznát veszik.
Nemtom hogy CF- re fel lehet-e írni, nincs egy darab CF kártyám sem. Próbáltam imitálni, mivel kártyaolvasó van a gépemben.- a CD- t Nero- val szerkesztettem, de avval nem lehet csak optikára felírni és onnan .iso- ba visszamenteni a kész CD- t
- Rufus úgynézem a szimpla régi FAT16/12- re mutató sima 9660- at (1.44 FDD emuláció betöltő recordos) nem engedi kiírni, csak újabbakat tud
- Talán a PowerISO- val, szimuláció a startig ok, CF kapacitás 0MB az ablakban (mivel nincs kártyám), meg kell próbálni a kép alapján startoltatni, természetesen a felírandó tartalomnál nagyobb kapacitású CF- re :[ Szerkesztve ]
A 3 test probléma nem megoldható.
-
arn
félisten
Oszinten szolva egyik se hasznosabb a masiknal ezt a boston dynamicsot csak egymasnak adogatjak a cegek, de a draga mernoki jatekon at nem jutottak el a felhasznalasig. En is szivesen dolgoznek hasonlon.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest