Időutazás az id Software egykori irodájába

Egy nem mindennapi felvételt tekinthettek meg most, melyet John Romero, az id Software egyik alapítója osztott meg öt évvel ezelőtt a Vimeo portálon. A videót 1993. novemberén rögzítette Dan Linton, a Software Creations cég tulajdonosa, mikor látogatást tett Texasban és eljutott az id Software irodájába. A képsorokon a stúdió több alkalmazottját láthatjuk, feltűnik Jay Wilbur, Shawn Green, John Romero, Dave Taylor, Sandy Petersen és Adrian Carmack is.

A videó nagyját az a 21 perces rész teszi ki, ahol John Romero megmutatja az akkor még fejlesztés alatt álló DOOM-ot a vendégeknek (Egy hónappal az itt látható események után, 1993. december 10-én jelent meg a játék). Bobby Prince épp akkor dolgozott a zene véglegesítésén és a hangeffektek elkészítésén, ezért a játékban még a Wolfenstein SNES változatában szereplő hangok hallhatóak. A videó elején látjuk is Bobbyt az irodájában, amint a zenét és a hangokat keveri. A végén Romero Shawn Greennel vív egy korai deathmatch-csatát.

Itt lehet igazán látni, hogy mekkora újítást és grafikai különbséget jelentett az akkori játékok után a DOOM. Mielőtt ugyanis John Romero leülne bemutatni a készülő programot, pár másik, frissen megjelent játékot láthatunk futni az akkori masinákon. Épp akkor adták ki az Aladdint Genesisre, majd láthatjuk, ahogy John Romero a szintén 1993-ban megjelent Bram Stoker's Drakula című játékot nyúzza pár percig. Ezeket összehasonlítva a DOOM-mal, ég és föld a kettő. Ebből talán már a fiatalabbak is némi képet alkothatnak, hogy miért lett óriási siker az id Software alkotása.

Azóta történt

Előzmények