Hirdetés

PlayStation Network bemutató

Hirdetés

Kezdeti nehézségek, PlayStation Plus

Valószínűleg minden konzolos felhasználó tudja, hogy mi is az a PlayStation Network; a Sony által létrehozott online rendszer, ami nem csak a többszemélyes játékot teszi lehetővé, hanem hozzáférést biztosít a digitális tartalmakhoz is. Jelenleg PlayStation 4, PlayStation Vita és PlayStation 3 rendszerekkel használható, története ez utóbbi konzol kapcsán kezdődött. A japán vállalat a 2006-os Tokyo Game Show rendezvényen jelentette be, amikor már ismert volt a harmadik generációs asztali konzoljuk végleges megjelenési dátuma is.

A PlayStation 3 idejében még annak ellenére is sok gyermekbetegsége volt a platformnak, hogy az Xbox Live-hoz képest 4 éves lemaradással indult, de ezek többsége már szerencsére a feledés homályába veszett. Egy nagyon fontos különbség viszont már annak idején is volt a konkurens platformhoz képest, az online többszemélyes játék a PlayStation 3-nál ugyanis még ingyenes szolgáltatás volt, ellentétben az Xbox 360 platformmal, ahol már fizetni kellett ezért. Az új konzoloknál viszont ebben már nincs különbség, a PlayStation 4 esetén ugyanúgy a zsebünkbe kell nyúlnunk a többszemélyes mókáért, mint az Xbox One-nál, az egy másik kérdés, hogy a Microsoft jelenlegi konzoljának bejelentése akkora vihart kavart, hogy a Sony-t szinte alig érte kritika a korábban mindenki számára elérhető szolgáltatás fizetőssé tételéért; tulajdonképpen még tapsoltak is hozzá. Fontos tudni, hogy nem minden esetben kell fizetni a multiplayerért, egyes MMO-k például kivételt jelentenek, hiszen azoknál amúgy is szükséges a havidíj befizetése a játékhoz.

PlayStation Network
A Destiny érdekes hibrid: bár néhány online, multiplayer funkciója működik ingyen is, a versus multi, illetve a szervezett Raidek és Strike-ok már megkövetelik az előfizetést. [+]

A PlayStation 3 és a PlayStation 4 mögötti rendszer egyébként eltérő hálózati architektúrát használ, aminek köszönhetően az egész rendszer érezhetően gyorsabb és stabilabb az új gépen. A japán vállalatnak egyébként nem csak a korábbi rendszer gyengeségei, hanem a 2011. áprilisában történt támadás miatt is igyekeznie kell, hogy a PlayStation 4 tulajdonosok elégedettek lehessenek a szolgáltatással. Akkor ugyanis egy támadás következtében 24 napig nem üzemelt a PlayStation Network, miközben 77 millió felhasználó adatai kerültek illetéktelen kezekbe, aminek következtében az eset sajnálatos módon az egyik legnagyobb adatvesztési botrányként van nyilvántartva.

PlayStation Network
A PlayStation Plus tagság legkézzelfoghatóbb előnye a havonta kiosztott játékkupac. Ne feledd, ezeket meg kell venned (ingyen), hogy bekerüljenek a játéklistádra, és később is tudj velük játszani! [+]

A PlayStation Networkot sokan összekeverik a PlayStation Plus-szal, pedig ez utóbbi a Networkon belül elérhető, fizetős szolgáltatáscsomagot takarja. PlayStation 4-nél ennek megléte szükséges az online játékhoz, de az előfizetők mást is kapnak, például egy ingyenes játékokból álló kezdő játékcsomagot, amelyeken belül a címek folyamatosan változnak és az Xbox 360-nal ellentétben a letöltés nem jelent vásárlást, tehát egy játék nem marad örökre elérhető azért, mert éppen aktív PlayStation Plus előfizetők voltunk, amikor ingyenesen játszhatóvá vált. Örömteli viszont, hogy havonta körülbelül 2-3 minőségi játék is érkezik, amelyekkel mindaddig játszhatunk, amíg előfizetünk a szolgáltatásra. A Plus tagság a fentieken kívül 3 GB online tárhelyet jelent az előfizetők számára, illetve folyamatos és sokszor nagyon látványos akciókat tartogat a digitális vásárlásokra; mivel egyes szoftverek akár 75 százalék kedvezménnyel is elérhetővé válnak, az évi durván 15 ezer forintos előfizetési díj annyira nem is tűnik magasnak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

  • Íme a PlayStation Plus novemberi tartalma

    Szokás szerint összesen hat új játékkal bővül a Sony három aktív platformjain az előfizetőiknek szánt programok száma.

  • PlayStation Plus

    A PSN - csúnyaszóval - „értéknövelt” szolgáltatási csomagja a PlayStation Plus, amire PS3 és / vagy PS Vita tulajdonosok fizethetnek elő.