PlayStation Plus

Tartós bérlet játékokra

Az 1995-ös moziban A Hálózat csapdájának, Sandra Numlock Bullock megformálta főszereplője azzal szembesül, hogy létezésének minden elektronikus nyomát törölték, bankszámláit lenullázták. A PlayStation Plus ezzel szemben arra hivatott, hogy megkönnyítse a játékosok életét, biztonságba helyezi legfontosabb adataikat, kedvezményei és ingyenes játékkínálata pedig pozitív hatással van a bankszámla egyenlegükre. Azért egy kis csapda leselkedik az előfizetőkre. A PS Plus annyi játéklehetőséget kínál, hogy kellő önmérséklet hiányában a szabadidő minden pillanata áldozatául eshet. No de milyen gamer az olyan, aki nem épp ilyen csapdára vágyik?

A PlayStation Plus szolgáltatás előfizetési díj ellenében vehető igénybe. A PlayStation Store áruházában egy hónapos, 90 napos és egy éves előfizetés vásárolható, a cikk írásának idején 2 098 Ft, 4 500 Ft és 15 000 Ft áron. Az online előfizetésnek előnye, hogy beállítható automatikus megújításra a lejáratakor, pontosabban ez az alapértelmezett beállítás. Az persze nem árt, ha megadott bankkártya számláján rendelkezésre áll az összeg, mikor ennek ideje elérkezik.

Hirdetés

Azoknak sem kell lemondani a PlayStation Plus kínálta előnyökről, akik bankkártyát nem, vagy internetes fizetésre nem alkalmas típust használnak. A konzoljátékokat forgalmazó üzletek többségében beszerezhető 90 napos és egy éves előfizetést aktiváló, feltöltő-kártya. Független attól, hogy díját melyik módon egyenlíti ki a játékos a PlayStation Plus előfizetés legfontosabb jellemzője, hogy nem készülékhez, hanem PlayStation Network felhasználói fiókhoz kapcsolódik. Ez azt jelenti, hogy a PS Plus szolgáltatásai a játékos minden konzolján elérhetők, legyen az PS3 vagy PS Vita.

Azt a kérdést, hogy megéri-e a pénzét a PlayStation Plus előfizetés, természetesen mindenki a saját, egyéni szempontjai alapján dönti el. Megválaszolását azonban nagyban megkönnyíti, hogy a nélküle nem elérhető kényelmi és biztonsági szolgáltatások mellett az előfizetéssel együtt járnak forintban is pontosan kifejezett kedvezmények és az Instant Game Collection hónapról hónapra változó, ingyenesen letölthető játékválasztéka.

A magyarul Kezdő Játékgyűjteménynek nevezett (bár az online felület egyelőre még csak angol nyelven érhető el) kollekcióban nem kétes élvezetet kínáló alibi-játékok, hanem a PlayStation Store-ban beszerezhető 10-12 PS3 és 5-6 PS Vita cím közül választhatja ki az előfizető a kedvére valókat. Vagy akár mindet.

A játékok választéka folyamatosan, hónapról hónapra cserélődik, egyszerre 1-2 cím kerül le és fel a listára így gyakorlatilag folyamatosan új játékokkal bővülhet az előfizetők gyűjtemény. Az egyes játékok listából kikerülése nem jelenti, hogy azoknak is meg kell válnia tőle, akik letöltötték az adott címet. Az Instant Game Collection-ból beszerzett játékok mindaddig játszhatók, míg a PlayStation Plus előfizetés érvényes. Még akkor is, ha helyhiány vagy bármely más okból le is kerülnek a konzol merevlemezéről vagy memóriakártyájáról, mivel a játékok „megvásárlását” épp úgy regisztrálja a rendszer, mint a valóban megvásárolt címek esetében, s továbbra is letölthető státuszban tartja.

Mi több, a kollekcióból beszerzett játékokról az előfizetés lejártával sem kell végleg lemondani. A Sony szabályai szerint ugyanis, a fiókhoz egykor PlayStation Plus játékkollekcióból kiválasztott címek ismét játszhatóvá, letölthetővé válnak akkor is, ha az előfizetés nem folyamatosan kerül megújításra.

Cikkünk írásának idején az Instant Game Collection a következő játékokat kínálja a PlayStation Plus előfizetőknek:

PS3

 • Far Cry® 3

 • Giana Sisters: Twisted Dreams

 • Dragon's Dogma: Dark Arisen

 • Uncharted 3: Drake's Deception™ Single Player

 • LittleBigPlanet™ Karting

 • XCOM®: Enemy Unknown

 • MAFIA II

 • Spec Ops: The Line

 • Stealth Inc: A Clone in the Dark

 • The Jak and Daxter Trilogy

PS Vita

 • Touch My Katamari

 • STREET FIGHTER X TEKKEN

 • Uncharted: Golden Abyss™

 • Gravity Rush™

 • Stealth Inc: A Clone in the Dark

 • The Jak and Daxter Trilogy

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt