[UPDATE] 7 év, 80 millió PS3

Update: alul megtaláljátok a Sony hivatalos közleményét is a témában.

Bár a hírek manapság már a PS4-től hangosak, a hamarosan 7. életévét betöltő PS3-ről is érdemes megemlékezni, hisz a Sony a napokban jelentette be hogy a gépből eddig 80 millió darabot szállított le (ez persze nem teljesen egyenlő az eladott mennyiséggel).

Ezzel a 80 millióval a Wikipedia adatai alapján a PS3 és az Xbox 360 fej-fej mellett haladva fejezik be hosszú pályafutásukat. Bár kétségen kívül ez szép mennyiség, azonban a Sony nem tudta megismételni korábbi gépeinek sikerét, a PS1-ből 102 millió, a PS2-ből pedig 155 millió fogyott.

A Sony hivatalos közleménye:

A Sony Computer Entertainment Inc. (SCE) bejelentette, hogy a PlayStation®3 számítógépes szórakoztató rendszer 2013. november 2-án elérte a 80 millió*1 eladott példányszámot. A PS3® már hetedik éve van jelen a piacon, azóta pedig a folyamatosan fejlődik és növekszik.

A PlayStation®3 rendszer elindulása óta egyre magasabbra emeli a felhasználói élményt a szoftverfrissítésekkel és az új funkciókkal, köztük a PlayStation® és PlayStation®2 játékok felskálázásával, a DVD, DLNA kliens és a 3D-s térbeli játékok támogatásával. 2013-ban a hardver azúrkék és gránátvörös színekben is megjelent a piacon, 2013 augusztusában pedig csökkent a 12 GB flash memóriával rendelkező hardver ára Európában és Észak-Amerikában is. A Sony folyamatosan hangsúlyt fektet arra, hogy a különböző fogyasztói igényeknek megfelelve az elérhető termékek széles választékát kínálja.

A PS3 rendszerre független fejlesztőkkel és kiadókkal is együttműködve világszerte eddig összesen 4332 szoftver*2 készült el. A legnépszerűbb játékok között olyan címek szerepelnek, mint a 2013 júniusában*3 megjelent, világszerte 3,4 millió példányban eladott The Last of Us vagy a kritikusok által is elismeréssel illetett Journey, ami a 13. Game Develepoers Choice Awardson hat díjat zsebelt be. A Grammy-díj történetében ez volt az első játék, amely a legjobb zene kategóriában a jelöltek listájára kerülhetett. Az idei karácsonyi szezonban több mint 300*4 külső fejlesztésű és kiadású vagy SCE WWS szoftver lesz elérhető világszerte, köztük a Gran Turismo®6 (GT6™), amelynek korábbi szériái összesen 70 millió példányban keltek el*5. Olyan izgalmas címek is szerepelnek a felhozatalban, mint a BEYOND: Two Souls™ (Sony Computer Entertainment), a Grand Theft Auto V (Rockstar Games, Inc) és a Batman: Arkham Origins (Warner Bros. Interactive Entertainment).

A PS3 2006 novemberi indulásával egy időben a SCE elindította a PSN℠ online multiplayer játékot és digitális szórakozást kínáló szolgáltatást, amely 59 országban több mint 150 millió regisztrált fiókkal rendelkezik*6. A PSN-hez kapcsolódóan a PlayStation®Store (PS Store) áruházban számos változatos letölthető digitális tartalom elérhető, a PS3 tulajdonosok 222 000 digitális tartalom, köztük 72 000 játék*7 közül választhatnak.

2010 júniusában elindult a PlayStation®Plus (PS Plus) is, amely számos exkluzív tartalmat, ingyenes PS játékokat, demókat és frissítéseket kínál a tagoknak. 2012 júniusában Észak-Amerikában és Európában a PS Plus szolgáltatásai közé került az Instant Game Collection is, amely lehetővé teszi az előfizetőknek, hogy SCE WWS és más fejlesztők vagy kiadók népszerű játékait extra költségek nélkül élvezhessék. A SCE a PS Plus szolgáltatások bővítését más régiókban is folytatta, köztük Japánban is, ahol a PS Plus tagok több mint 150 játékot érhetnek el. *8

A 2010 szeptemberében bevezetett PlayStation®Move kontroller az interaktív játék élményét hozta el a felhasználóknak. A mozgásérzékelő erejére építve az innovatív Wonderbook™ 2012. novemberben a kiterjesztett valóság fogalmát vezette be a konzoljátékok történetébe a PlayStation®Eye mellett. A Wonderbook: Book of Spells és a Wonderbook: Diggs Nightcrawler*8 mellé 2013-ban új címek érkeznek. A Wonderbook: Book of Potions és a Wonderbook: Walking With Dinosaurs az idei karácsonyi szezonban*9 kerül forgalomba, ezzel együtt a SCE Japánban is bevezeti a varázskönyvet.

A Sony legújabb konzolja, a várva várt PlayStation®4 forgalmazása Észak-Amerikában 2013. november 15-én kezdődik meg, a latin-amerikai és európai országok egy részének polcaira pedig először november 29-én kerül ki. A legújabb platform bevezetésével a SCE tovább folytatja a PlayStation rendszerek folyamatos fejlesztését és a PS3 platformra készülő tartalmak támogatását.

*1 eladási szám
*2 2013. szeptember 30.
*3 2013. július 3-ig, beleértve mindkét Blu-ray Disc™ eladást és interneten letöltve megvásárolt játékot
*4 Blu-ray Disc™ és letölthető szoftverek összes száma, amelyek november 1-jétől december 31-ig a különböző régiókban elérhetők lesznek.
*5 2013. március végéig
*6 2013. szeptember 19.
*7 2013. október 31.
*8 2013. november 6.
*9 A japán és ázsiai indulás dátuma még nincs meghatározva.

Előzmények

  • PlayStation Plus

    A PSN - csúnyaszóval - „értéknövelt” szolgáltatási csomagja a PlayStation Plus, amire PS3 és / vagy PS Vita tulajdonosok fizethetnek elő.

  • Beyond: Two Souls - teszt

    A Quantic Dream döbbenetes látványvilágot kínáló kalandjátéka két táborra osztja a játékosokat. A csalódottak több szempontból visszalépésnek érzik, a lelkesek táborába tartozók pedig a műfaj új etalonját látják benne.

  • Beyond: Two Souls - előzetes

    Október 11-én érkezik a Quantic Dream új játéka, lássuk mire számíthatnak a PS3 tulajok.

  • Megjelent a legújabb PS3 firmware

    A Sony kiadta a 4.46-os verziószámmal rendelkező PS3 firmware-t, melyben kijavították a 4.45-ös verzió hibáját.