Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz ponix #4361 üzenetére

    a szeretet-törvény szempontjából vajon mekkora jelentősége van annak, hogy Jézus, vagy Jesuah, és hogy Márk valóban Márk volt-e? Azt is tudjuk, hogy Mózes 5 könyvét sem Mózes írta, és lehetne sorolni. Azt gondolom, ezen lovagolni fingfűrészelés a javából.

    Ennek azonban semmi köze a hazugsághoz, mert senki nem a valóságot akarja elrejteni előlünk, ha Jesuah (vagy akárhogy is írták és ejtették ki annak idején) helyett Jézust olvasunk, hallunk és mondunk. A személy ugyanaz. A számítógépet az angolok computernek mondják, ez azonban mégsem hazugság, mint ahogy az sem, hogy a németek a Balatont Plattensee-nek.

    A bűntudatos pápás bekezdésed rendkívül téves. A bűnre ott a bűnbánat, ami egy folyamat, és a hívő számára egy bizonyosságot ad, hogy Isten megbocsát. Tehát nem kell bűntudatban élni, mert letehetjük a terheinket, a bűneinket, bárhányszor. A katolikus egyházban sincs ez másképp, csak ott a gyónás intézménye is segít, ami ennek a bűnbánatnak, és a teher letevésének még egy nyomatékot ad. És a misén sem véletlenül van rögtön az elején a bűnbánat. Így minden héten letehetjük a bűneinket, megszabadulhatunk a bűntudattól.
    Ellentétben az általad írottakkal én úgy látom, az egyház inkább hozzá segít az újrakezdéshez, ad egy formát -többet is- a megtisztuláshoz, mindig.

    Egy egészséges keresztény ember tudja, hogy nem érheti el a bűntelenséget, ennek ellenére a célja mégis ez, miközben azt is tudja, hogy minden bukás természetes, és meg van bocsátva. Nem elégedetlen, nincs benne őrült nagy hiányérzet, mert Krisztus ott van benne.

    És tudod mit mondok? Ahány ember, annyi kereszténység, sőt, még tovább megyek: egy ember élete folyamán is a viszonya a kereszténységgel folyamatosan változik, a hit dinamikus dolog, képes, és akar fejlődni, így egy ember is élete folyamán számtalan módon lesz keresztény. És ezzel semmi baj nincs. Bibliafordításból is sok van, magyar nyelven sem csak a Károli-féle. És ha már rendesen belemennél, inkább azt emelnéd ki, hogy a református biblia néhány könyvet kihagyott a katolikushoz képest. Ettől még nem gondolom, hogy bármivel is rosszabb volna.

    Tehát egyszeri hívő nincs. Ahány ember, annyi hívő. Még az apostolok is különböztek. És emberek voltak, mégis minden hibájukkal együtt Jézus szerette őket. Mint minket is.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

Új hozzászólás Aktív témák