Új hozzászólás Aktív témák

  • Miklós315

    aktív tag

    válasz MageRG #25795 üzenetére

    Akkor Platónizmus! :D

    Amúgy hozott anyagból dolgozok, és mivel rendre azt írod, hogy "bizonytalan", "nincs igazság", stb., ezért levontam a következtetést... Az már a te bajod, hogy következetlenül alkalmazod az elveidet.

    Az "ember felől közelítés"-témára: "Isten létezése (definíciótól függően) nem zárható ki, de nem is bizonyítható. Itt jön a képbe a nullhipotézis: akkor foglalkozunk a létezésével, ha van jó okunk rá. Addig nem létezik."

    Vagy rosszul, pontatlanul fogalmazol, vagy következetlenül alkalmazod az állításaid érvényességét.
    Istent helyettesítsük be akár a gravitációval, akár a derékszöggel. Te - önkényesen - kizársz egy rakás olyan tudományágat a megismerés eszköztárából, melyek máig bevett, elfogadott eszközökként akadémiai szinten tárgyalják az Istent (az "Isten" itt általánosan értve, tehát teológia, mely lehet keresztény, hindu, stb.).
    Ezen belül a keresztény teológia - számos más tudományág eszköztárával felvértezve, együttműködve, stb. - jó okokkal tud szolgálni Krisztusra vonatkozóan (élt, nagy valószínűséggel az volt, akinek mondta magát, a leírt tapasztalatok (beszámolók) hitelessége, stb., stb.)
    Az "ember felől közelítés" a hit/vallás esetében számodra a "kitalálják és propagálják, hiszen igazolhatatlan" tételt jelenti (ezt írod újra meg újra), de a derékszög pl. akkor is 90°, ha van ember, aki megméri szögmérővel, és akkor is, ha nincs ember (de ugyanígy a fénysebesség, a gravitáció, stb. is van nélkülünk is, de általunk felismerhető, és akár hasznosítható).
    Továbbá: "a bizonyosság nem mozdíthatatlan" állítás általánosító, hiszen a derékszög sosem volt nem-90°, ahogy az atomosz (tovább nem osztható legkisebb) sem volt más, mint ami a lényege, pusztán az egyetlen változó mozzanat a történetben az, hogy megjelent az ember, aki képes felismerni, és hajlandó megnevezni (elnevezni/nevén nevezni) ezeket az állandókat.
    Miközben ott a háttérben a kérdés: mi volt a Nagy Bumm előtt...? Ezt én is ott lebegtetem, ergo az állandó nem feltétlenül öröktől valót, hanem a létesüléstől (Nagy Bumm) való állandót jelent (ki tudja, meddig?).
    A hangsúlyeltolódást ott vélem, felfedezni, hogy te máshogy állsz ezekhez és máshogy alkalmazod a hozzáállásodat. Mint azt már írtam.

    "Szerintem."

Új hozzászólás Aktív témák