Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Ubiquiti hálózati eszközök - téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
devast
addikt
válasz #70234880 #2952 üzenetére
Te is megnézheted a legutolsó beta-nak a release note-jában:
Known issues:
[Performance] - Throughput degradation by 5-10% when comparing with v1.10.9 firmware with older kernel
[VPN] - IPsec and VLAN offloading on ER-X/ER-X-SFP and EP-R6 does not work yet
[VPN] - L2TP remote access VPN does not work with Android6/7 L2TP clients (but works with Android9 client)
[LoadBalancing] - On ER-X LoadBalancing sometimes fails to recover after switching to failover interface
[WebGUI] - Sometimes statistics in WebGUI is "freezing" and page refresh is needed in order to weke it up
[DPI] - Sometimes DPI is reporting wrong rx/tx countersUgye ezek az ismert hibák.
-
devast
addikt
válasz Cirbolya_sen #2954 üzenetére
Nem hinném... 2.0.3-ban két nagy hibát is javítottak, 1-2 verzió és szinte teljesen jó lesz. Van új termékük is ezzel a soc-al, szóval 100% hogy nem fogják dobni a termékvonalat.
-
törölt tag
Senki nem mondta hogy most, vagy 1-2 hónapom belül. De hogy 2-3 éven belül az biztos.
Nem véletlen kezdték el kiadni az izmosabb HW felszerelt eszközöket. Ezek intő jelek arra, hogy várhatóan ki fogják vezetni. Ezért se meri ajánlani hosszú távra már ERX, ERX-SFP, eszközöket. Persze tűzoltásra még csak csak, de hosszú távra biztos nem. Ha megnézed az ER10 ára, kb annyi lesz mint 1-2 éve az ERX-SFP.
Illetve jelen pillanatban is kb 10$ a különbség. Csak éppen izmosabb HW-el.
Na mindegy, mindenki azt vesz amit akar, és maga dönti el. De ha valaki hosszú távra tervez, akkor nem feltétlen jó dolog az ERX, ERX-SFP, ajánlani. Már a tavalyi évben is .... De mindegy.
Ettől még jelen pillanatban nagyon jó kis eszközök, és ahhoz képest szépen teszik a dolgukat. -
Cirbolya_sen
aktív tag
a vonalat biztosan nem fogják dobni, de lassan kikoptatják majd szerintem az ER-Lite->ER-4 az ER-X pedig az X10 lesz
oops, most nézem a gyártói listában az X még benne van, a Lite3 viszont sehol sincs
https://store.ui.com/search?type=product&q=ER*
akkor javítva, SFP az X10
[ Szerkesztve ]
Cirbolya_sentinel
-
devast
addikt
válasz #70234880 #2956 üzenetére
Pont ez az, izmosabb erősebb, nagyságrendekkel drágább ER-ek jöttek mostanában (ER-4, ER-6, ER-12 stb). Ezek nem fogják kiváltani a $59 MSRP-vel rendelkező ER-X -et. Az újabb cavium soc-okat nem lehet olcsó termékekbe rakni, amíg nem találnak valami mást a MT7621AT helyett kb azonos árban, addig ez maradni fog. Sőt mint ellőbb mondtam most építettek rá egy újabb terméket az ER-10X -et. Egyedüli esélyt arra látok, hogy valamikor majd váltanak mips-ről arm-ra, de amilyen ütemben haladnak az edgeos fejlesztésével, lesz az 8-10 év is szerintem mire odaérnek.
-
törölt tag
Dehogynem, majd bele raknak egy "Uj" szolgáltatást, vagy a meglevőt kibővítik ami indokolja. Ne legyen igazam, de sanszos hogy ez lesz hamarosan.
Ugyanakkor erx-sfp és a ER10 között 10$ a különbség. És picit izmosabb. Én ha most kellene venni, akkor tuti kivárnám az ER10-et, már csak a 10 port, + consol managment, usb stb.. amik pl nincsennek a erx, erx-sfp-be. Mondjuk a poe nem néztem, mert pl erx-sfp meghajtja simán a unifi ap-ac-lr-t. Ami mondjuk nem rossz dolog. Ha erre képes az er10-is. Akkor nem kérdés melyiket érdemes venni. A sima erx meg hát....[ Szerkesztve ]
-
devast
addikt
válasz #70234880 #2959 üzenetére
Egy $60-os terméknek akkor sem lehet egy $200-os termék az utódja, a piac nem így működik. Másrészt az er-x, er-x-sfp, er-10x, ep-r6, ezek mind mt7621-el vannak hajtva, csak más igényeket fednek le, egyik olcsó, másik sfp-s, harmadikon van 10 port stb... most azon ne vitatkozzunk, hogy az egyikben van konzol port a másikon nincs, meg 256 mega ram másik meg 512, mert igazából a teljesítményére nézve ezek éppen pont egyformák.
-
törölt tag
A 60 és 99 dolláros eszköz utódja 110 dollár. Ami egyrészt több interface-el rendelkezik, nagyobb tár terület, több memória. Az erx, erx-sfp minden fw frissítés alkalmával tár terület hiányban szenved. De teljesen mindegy, ha valaki hosszú távra gondolkozik az nem az erx, erx-sfp- be tegye. Mert hosszú távon jobban jár az er10-el. Aki meg erlite3 kategóriában, annak meg er4 lesz a hosszú távú befutó eszköze. Lehet egy darabig húzni, halasztani de előbb vagy utóbb bekövetkezik.
[ Szerkesztve ]
-
D-LAN|FuRioN
aktív tag
válasz #70234880 #2961 üzenetére
Valóban sok esetben jobban jár xy egy újabb szériás eszközzel, de figyelembe kell venni az igényeket is. Simán csak azért mert 1000-es diginet felesleges rá egy er-4 pl. Ha csak nincs szüksége pl ultra gyors vpn-re vagy nem használ vlanokat. Az emberek többségének viszont ahoz, hogy böngészgessen és torrentezzen teljesen felesleges. Aki simán csak szeretne egy jó útválasztót otthonra a gigás digihez egy erx is bőven tökéletes, árban simán elp*csázza a konkurenseket. Háttértár valóban nem valami acélos, viszont prociban erősebb az erl-3 nál. Pont múltkor néztem egy VPN tesztet ott is elég jól teljesített az erx, lite-ot simán elverte. Azon az áron nagyon jó kis cucc. Nekem ugyan nem volt még ilyen eszközöm csak erl-3 amit nemrég cseréltem vpn miatt er-4-re. Viszont volt alkalmam meghajtani mindkettőt 1/1G-n. Igazából erl3 sem vall szégyent, sőt. er-4 vpn-ben ugyan darabokra veri az is tény, viszont alap használat közben azon kívül, hogy gigás hajtás mellett 3x akkora proci terheltsége volt a lite-nak, érzésben nem hozott semmivel sem kevesebbet. Szóval nagy kérdés akinek csak kell egy jó router megéri e a felárat vagy esetenként dupla árat. Pl szerintem erl-3 -at az életbe nem cserélném 4-re ha nem kellene gyors vpn. Szuper router volt, féláron... Enélkül indokolatlan szvsz, mert mindkettő stabil és jó eszköz.
Legjobb példa erre a két hete bekötött kedves ügyfél az egyszintes családi háznál a nappaliban bent ficegő Asus ROG Rapture GT-AX11000 routerrel. Amire rá van kötve egy asztali gép meg 3db telefon wifin. Valaki megvetette vele az jó lesz. Valóban jó, de arra amire neki kell egy 15x olcsóbb router is bőségesen jó lett volna. És még a fél nappalit se foglalná el Aztán nem tudom, lehet én gondolkozok rosszul.
[ Szerkesztve ]
\'\'Sebességmámor, mindenki ezzel vádol, a kilóméteróra is csak lehunyt szemmel számol, a gumi lángol, az autó szinte táncol...\'\'
-
Egon
nagyúr
válasz D-LAN|FuRioN #2962 üzenetére
Erősebb az er-x az erl-3-nál prociban? Ez nekem új.
Anno arról volt szó itt a topicban, hogy pont forgítva van, ezért is vettem az utóbbit."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Cirbolya_sen
aktív tag
van amiben igen van amiben nem:
https://www.renvu.com/Learn/Ubiquiti-Router-EdgeRouter-X-vs-EdgeRouter-Lite-Easy-Comparison
a fontosabb dolgokban a lite erősebb
pl:
x
Routing (Fast-Path) - 1518 bytes packets
Throughput - 1 Gbps
Pps - 80,000lite
Routing (Fast-Path) - 1518 bytes packets
Throughput - 3 Gbps
Pps - 240,000x
Routing (Fast-Path) - 64 bytes packets
Throughput - 957 Mbps
Pps - 1,400,000lite
Routing (Fast-Path) - 64 bytes packets
Throughput - 490 Mbps
Pps - 730,000Cirbolya_sentinel
-
D-LAN|FuRioN
aktív tag
válasz Cirbolya_sen #2964 üzenetére
Valóban. Én csak a nyers adatot néztem hírtelen, meg a múltkori vpn tesztből indultam ki.
\'\'Sebességmámor, mindenki ezzel vádol, a kilóméteróra is csak lehunyt szemmel számol, a gumi lángol, az autó szinte táncol...\'\'
-
devast
addikt
válasz #70234880 #2961 üzenetére
Szerintem neked még mindig nem világos, hogy az ER-X, ER-X-SFP, ER-10X, EP-R6, ezek mind egy platform. Hardveres alapjuk ugyanaz. Ha majd egyszer valamikor a jövőben megszűnik a támogatásuk, az egyszerre fog történni. Ugyanígy egy platform a régi cavium alapúak, az ER-LITE és az ER-POE. Semmi nem szenved tárterület hiányban, 256mb van rajt, a jelenlegi firmware-ek meg 75 megásak kb, és 2 verzió van tárolva belőle, így is bőven marad hely. Szerintem azzal kevered, hogy frissítésnél tényleg kiírja hogy törli a régit mert nincs elég hely, de ez azért van mert 3x már nem mindig fér rá a firmware... de nem is kell.
Az vegyen ER-10 -et, akinek kell a +5 switch port. Az új bootloaderrel lehet konzol kábel nélkül is tftp-ről halott ER-X -et életre kelteni, így kevésbé fájó már a konzol port hiánya. Az 512mb ram az emberek 99,99%-ának teljesen felesleges bele (bgp-hez kell sok ram), az 512mb flash úgyszintén. Egyszerűen szerintem nem nyújt annyi pluszt, ami miatt megérné a felárat. -
törölt tag
Kétlem hogy bármit is kevernék. Ami a falsh-t illeti nagyon rosszúl tudod. De részemről lezárva. Ha te úgy gondolod ajánld, szíved rajta. De amikor majd jönnek panaszkodni, akkor is legyél ennyire határozott. A "consol port", pl ERX-SFP esetén nem megvalósítható, ami az ERX-ben. Az ERX egy butább verzió az ERX-SFP-hez képest. De a flash probléma ott is megvan. De mint írtam fentebb, ajánld még ezeket az eszközöket. De aki egy picit is előre néz, az nem fog benne már gondolkodni.
Most még elmegy, de pár év múlva... -
D-LAN|FuRioN
aktív tag
Nálam megvan a hiba.
Most jött ki a v2.0.4 amin a leírásában szerepel ismert hibáknál...
"VPN - L2TP remote access VPN does not work with Android6/7 L2TP clients, but works with Android9 client though"
Tedd fel a 2-es helyett az 1.10.9 -et és jó lesz. Valószínű te is előtte frissítettél, 1-es fw-el még működött, ezzel meg nem. Nem tűnt fel nekem sem, mert az upgrade között több idő is eltelt, így erre nem gyanakodtam. Sziamiau redmi 4x pedig még elvileg régi droidos, 7 talán.
Próbáld ki, szerintem nálad is ez lesz a probléma.
-
Egon
nagyúr
válasz MasterMark #2974 üzenetére
PoE-val hajtom, a saját tápfeladójával. Kábelt még kipróbálhatom esetleg, csak elég gyanús, hogy csak a 2.4 GHz-el van probléma, nehezen tudom elképzelni, hogy egy rossz kábel okozhat ilyet (de egy próbát megér persze).
"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
CsodaPOK
senior tag
Sziasztok!
Unifi infrában Auto IPSEC VTI típusú VPN-t használ valaki?
Az egyik oldalon egy USG PRO van, fix IP-vel. A másik oldalon egy kicsi USG dinamikus IP-vel. A kapcsolat összeáll, be van konfigurálva, normál esetben megy szépen.Gond akkor van, ha valamiért lebomlik a VPN, elmegy egyik oldalon a net pl. Amikor visszajön a net, nem épül fel automatikusan újra a VPN kapcsolat. Be kell menjek az Unifi felületre és a Settings--> Networks-ben kell nyomjak egy Edit-et a VPN-es hálózaton, majd változtatás nélkül Save. Ekkor újra felépül szépen és működik, amíg nincs szakadás.
Tapasztalt valaki ilyet?
Köszi!
-
Spirit
őstag
Sziasztok!
Van valakinek tapasztalata, hogy átlagos tűzfallal, QoS nélkül, vlan-ok nélkül milyen wan to lan sebességre számíthatok pppoe-n keresztül az edgerouter 4-el?
-
Spirit
őstag
válasz D-LAN|FuRioN #2978 üzenetére
Köszönöm
-
-
julius75
aktív tag
ER12P-t keresek, de sehol sem találok....(magyar forgalmazótól elsősorban)
Ha valaki tud ilyet kérnék egy linket, köszönöm. -
bon
őstag
válasz #70234880 #2983 üzenetére
Igen, mert a 3p már kevés volt időnként. Na meg egy-két AC-LR is kevés volt az adott helyszínen így cserélem őket AP HD-re őket és Pro-ra.
A számítógépnek lelke van! - ASUS Prime Z690-P, Intel CoreI7 13700, 2x16GB DDR5 5200MHZ Kingston, RTX4070 Super, Sound Blaster Z, Cooler Master Cosmos C700P
-
törölt tag
Mondjuk a pro se teljesen pro. De az vitathatatlan hogy izmosabb mint a 3p.
Az pro feletti kategória meg ár/szolgáltatás arány kicsit nagyon elszabadult. Mondjuk kétségtelen abban az árfekvésben már nincsennek határok. És még jól is néz ki. Csak hát az ára, ami kicsit borsos. Mindegy is, gratulálok az új vashoz. -
bon
őstag
válasz #70234880 #2986 üzenetére
Igen, néztem az XG-t is, talán megvették volna, de olyan net is kellene hozzá aminél már értelme van a 10G-nek. Terveim szerint a Pro-t 2gb-os optikai nettel akarom használni, ami ha jól tudom 2x1gb-ot jelent így a wifis vendég eszközök kaphatnak külön 1gbit-et a másik meg marad a dolgozóknak. Egyenlőre még marad az 1gbit-es net, csak még várom az SFP modult-t és a kábeleket, utána meg egy kis szabad idő szeletet amikor kevesen használják a hálózatott, hogy beüzemelhessem az új routert.
A számítógépnek lelke van! - ASUS Prime Z690-P, Intel CoreI7 13700, 2x16GB DDR5 5200MHZ Kingston, RTX4070 Super, Sound Blaster Z, Cooler Master Cosmos C700P
-
StarZ3r0
tag
azt szeretnem kerdezni, hogy az usg ki tudja hajtani a gigabites vonalat? elerheto lesz a maximum savszelesseg?
-
Fr3eWar
őstag
USG esetén milyen megoldást javasolnátok a WAN2-es port failover használatára, ha a failover eszköz egy mobilsimkártya mobilnettel? Milyen eszközzel/eszközökkel konvertálnátok a USG wan portja számára fogadhatóvá a mobilnetet?
-
válasz Fr3eWar #2992 üzenetére
Az ubi-nak jelenleg nincs ilyen eszköze amivel ez megoldható lenne, ezért én a Mikrotik kínálatában néznék szét. Például LtAP mini, wAP LTE, SXT LTE, ilyesmik. De kérdezz rá a topicjában, ott szerintem van velük tapasztalat a gyakorlatban is.
Illetve itt is találsz néhány tesztet LTE routerekről.[ Szerkesztve ]
-
Fr3eWar
őstag
Köszi a válaszokat, ahogy elnézem egy minden 30K val kezdődik. És közbe eszembe jutott, hogy van egy RT-N65U asus routerem, ami USB-n keresztül elvileg tud 3G modemet kezelni, így ezzel a meglévő eszközzel megoldhatónak tűnik a dolog. Ha nem jutok dűlőre, akkor meglátogatom a mikrotik közösséget
-
betyarr
veterán
akadt némi gondom az unifi ac ap lr-el: újra kellett húznom a gépet,amin a kontroller futott.nyilván gyalu lett többek között a kontroller progi is,mert kékhalálozott a pc.az ap természetesen továbbra is szórta a wifit.most újrahúztam a kontrollert a friss oprendszeren és némi gondom támadt: azt írta a progi,hogy ezt az eszközt más kontroller kezeli és csak inaktívan mutatta a kontrollerben.
kissé fáradt vagyok,de valahogy mégis sikerült adoptálnom az ap-t a kontrollerhez és azóta resetelte magát minden beállítás.valahogy vissza lehet állítani a régi állapotot?
tudom,kissé zavaros a történet,de bazi fáradt vagyok de a wifi meg kéne.
Új hozzászólás Aktív témák
- Metal topik
- Projektor topic
- GPU-k mindörökké - a kezdetek?
- Dell notebook topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- LEGO klub
- PlayStation 5
- Óra topik
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- További aktív témák...
- Goldshell Mini DOGE pro bányagép 205MH/s 220W Dogecoin LTC (LTC Doge Bells termelésre is jó) miner
- Bontatlan Lenovo ideapad 3 "Kis Gamer" Laptop -25% 15,6" RYZEN 7 5700U 16/512GB FHD Radeon 2GB!!!
- Honor 200 Lite 256GB, 1 Év Garanciával, Kártyafüggetlen
- Apple iPhone 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával,
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs