Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz ssgt1981 #54653 üzenetére
pl: https://www.advanced-port-scanner.com/
telepíteni sem kell, válaszd a futtatást
ip: nas ip
port: 1-65535[ Szerkesztve ]
-
Fisha
őstag
Tudtok nekem abban segíteni, hogy "beesesházva" (de szép szó ) miért lehet a /volume1 -ben egy download és egy @download könyvtár is? Ráadásul a /var/services/download a kukacos változatra mutat, míg a donwload center a simába tölt le, így a var/services/downloadban nem jelennek meg a letöltések. Mitől lehet ez a kavar? Mit tudok tenni ellene?[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Ennél nagyobb bajod sose legyen...
Nem mindegy neked? Teszi a dolgát a háttérben! A sima download mappát te hoztad létre, a @download meg lehet a Download Station temp foldere... [link]
Én a helyedben nem turkálnék root jogosultsággal SSH-ban feleslegesen! Főleg nem ha nem tudod mi miért van ott... Mindennek megvan a maga oka.
-
Fisha
őstag
válasz #80977664 #54657 üzenetére
Köszi, annyira azért nem kell félteni elég jól elprüntyögök unixon, linuxokon, illetve szerencsére van bennem felfedező és kísérletező kedv is. Legrosszabb esetben újrahúzom, most még na gy fájdalom.
Van itt azért valami kavar, mert ha symlinkelem magamnak a /var/services/download-ot a home-omba, hogy lássam könnyedén besambázva, akkor ott megjelennek a letöltések, holott nincsenek is ott a könyvtárban ssh-n nézve, csak a másikban. Fura. Ha valaki tudja megoldást, azért ne habozzon megosztani velem.Amúgy ugyanígy van a DS118-on és a DS119J-n is, szóval nem egyedi eset.
-
TBMC
addikt
sziasztok!
arra lettem figyelmes, hogy nem megy a nason a media server.
mindig plexen nezunk filmet, viszont most szukseg lett volna a direct hozzaferesre tvrol...ekkor jottem ra, hiaba inditom el a media appot a dsmen keresztul, nem indul el, csak karikazik a talcan.
app restart, server restart nem segitett..
dsm up to date: DSM 6.2.2-24922 Update 4
ds218+
erdekesseg: az iment lestem meg, es szuleimnel sem megy, nem tolt be az appra kattintva, csak karikazik a talcan... szinten ez a dsm verzio, szinten egy ds218+
valakinek otlet?
-
FeRRaR1
őstag
Sziasztok,
Asustor 2 lemezesről váltok fel 918+ra. 4 X 6 TB WD Purple 1 már itt, 3 úton, egyező modell szám. Vettem bele még 4 Gb ramot, mivel nagyon olcsó volt 7 ezer körül.M2 SSD téren lenne kérdésem, mi az oka hogy 2 is bele mehet? Gyorsítótárazásra gondolkozom egy beszerzésén, de fel tudom telepíteni oda a DSM-et is és utána betenni a winyókat?
Vagy egy SSD a gyorsítótárnak egy kisebb / olcsóbb a DSM-nek?
-
Borisz76
veterán
válasz FeRRaR1 #54662 üzenetére
Minden belerakott HDD-re felkerül a DSM rendszer.
Az SSD-nek akkor van értelme ha Virtuális gépet futtatsz vagy hasonló.Azt használja a rendszer gyorsításra.
Amúgy átlag felhasználásban nem észrevehető...szinte felesleges.[ Szerkesztve ]
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
Formaster
addikt
Egy ismerős synology-ja nem elérhető DNS-ről, de csak a saját gépéről. Én elérem, a tanusítvány is rendben van, de neki azt a hibaüzenetet dobja a böngésző, hogy a kapcsolat nem biztonságos, kapcsolja ki a tűzfalat, vagy a proxyt. Mindkettőt kilőttem neki, de továbbra sem látja egyik böngészője sem, cookik nincsenek mentve. Merre keressem tovább? Belső hálón látja ő is, csak DNS-en keresztül kapja ezt a hibaüzenetet.
(#54663) Borisz76 : írásnál azért megdobhatja nem? Főleg, ha egy időben olvasás is megy. Tegyük fel 200MB/s körül olvasol és írnál is egyszerre, akkor a cache-be íródhat az adat, amíg a merevlemezről olvasol.
[ Szerkesztve ]
-
Borisz76
veterán
válasz Formaster #54664 üzenetére
Átlag felhasználónál 1 db gigabites madzagon lóg NAS.
Ezen elviekben is max 125 MB/s megy át....
Gyakorlatban inkább 100-110 MB/s.
Tehát hiába akar az SSD 200 MB/s-al írni ....közben a lemezről olvasni 100-al....ha úgy sem tudja a hálózati porton fogadni és kitolni az adatokat egyszerre ?!Szerintem - mint a PC esetében is - rendszermeghajtóként lenne jó az SSD....de ugye a NAS és a RAID technika nem erről szól.
[ Szerkesztve ]
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
FeRRaR1
őstag
válasz Borisz76 #54665 üzenetére
Köszönöm, még annyival egészíteném ki hogy link aggregation lesz, 2 x 1gigabit.
Illetve elég olcsón lehet már M2 SSD-t venni konkrétan 15 ezerért van toshiba 3D nand 5 év garival, 256 GB.Fő felhasználása: Plex, 2 gép mentése, torrent (nem nagyipari), jövőre 2-3 biztonsági kamera.
Néha médiaszerver 2-3 eszközzel is.A Raiden még gondolkozom hogy 0 vagy 5 legyen.
Így is totál felesleges lenne?
-
Borisz76
veterán
Direkt írtam, hogy átlagos felhasználásnál ( 1 X gigabit ) szerintem nincs értelme.
Én magam nem használom de emlékeim szerint korábban volt már téma itt a topikban, hogy Docker-ben futattott Virtuális gépek esetén hoz gyorsulást. Ha ez is szerepel a tervek között , akkor lehet, hogy van értelme.
Ezt majd azok erősítik meg akiknek tényleg van SSD beszerelve a NAS-ukba, hogy gyorsult és ha igen mennyit és milyen alkalmazásokban.Mondjuk az is igaz, hogy az SSD árak már annyira nem elrugaszkodottak és 2db 128 / 256 GB-s modell már nem olyan eget rengetően drága.
-
kgymac
őstag
válasz Borisz76 #54668 üzenetére
ssd témában egy kis olvasnivaló. Van benne némi megjegyzés is egy kis bondra, főleg a 2Gbit/s várt sebességre
Már itt sem használ senki keresőt - ez persze nem Borisz76-nak szól, csak ez volt az utolsó post a témában. -
addikt
válasz FeRRaR1 #54662 üzenetére
NVMe SSD csak cache-re használható, adatot nem tehetsz rá. Kettő kell ha írási cache-t is szeretnél, 1db-nál csak olvasási lesz. Ha olcsón jutsz hozzá kettőhöz, akkor az írási cache az apró fileműveleteket jól gyorsítja (médialejátszásnál nem sokat segít). Csak olvasásinak nem sok értelme van.
1 DB Purple-t beteszed, SHR-t létrehozol rajta, beállítod stb. A többi ha megérkezik belerakod és kibővíted velük (pár nap lesz, de addig is használható).
[ Szerkesztve ]
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
Formaster
addikt
válasz kgymac #54669 üzenetére
A bond szvsz inkább router függő, mintsem a nas hibája. Nálam Mikrotik router alatt számos bond beállítás van, ha jól sejtem (nem mélyültem el benne) tudnám bondolni egy IP-re is. Ettől függetlenül nálam is jelenleg 1xLAN-on lóg a 918+ és nálam sincs SSD benne, de nem is használom hardcore szinten, inkább csak backup-ként.
A lényeg, hogy lehet előnye az SSD-nek, de nyilván csak akkor, ha kettő kerül be és hardcore szinten használja a user. Az elméleti maximum sebességeket nyilván nem tudja kiaknázni, de ez talán több dologtól is függ, pl kliens gép, router, kábel minősége/zajszintje, szóval ezt sem feltétlen írnám a NAS rovására kimerítőbb tesztek hiányában.
-
Fisha
őstag
Mi arra a kulturált mód, hogy az ember fel tudjon venni egyetlen hálózati meghajtót win10-en, amiben látja egyszerre a download, music, video, stb könyvtárakat. Simán a \\hostnévre ugyebár nem enged az okos windows, de amint beljebb megyek ezek már nem látszódnak egyszerre. Én eddig symlinket csináltam a home-omba mindegyikről, de remélem, hogy van ennél egy fokkal ízlésesebb megoldás is. Ti hogy csináljátok?
-
diegho
nagyúr
Sziasztok!
Adott egy 5 gépes kis iroda, amibe végre került egy 218j, mindössze egy db 1TB-os merevlemezzel, de végre nem egy lassú régi NAS-al kell dolgozni. Az 5 gépről adatot szeretnék menteni hetente egyszer, méghozzá adott mappákat. Az összes adat kb 60-70GB lehet. A háló 1000-es. A régi NAS-ra Cobian Backup-al mentettem, de most gondolkodok a váltáson. Természetesen ingyenes progi kellene. A NAS-t úgy állítanám be, hogy minden nap 2 órára van bekapcsolva, amikor az egyik gép ment, utolsó nap mindent kitol a NAS egy külső HDD-re is, ami csak ekkor van bedugva. Ez a max, amit kevés pénzből el tudok érni sajnos.
Mappelni nem szeretném a NAS-t, sőt a legjobb az lenne, ha a hálózaton nem is látszana (elvileg nem is fog, csak abban a 2 órában), ezért olyan progi kellene, ahol hozzá tudok adni egy IP alapú mentési helyet felhasználó névvel és jelszóval. Tudtok valamit ajánlani? Easeus-t próbáltam most, ott van lehetőség IP alapján helyet hozzáadni, de ez folyamatosan reklámozza magát, hogy vegyem meg a nem free verziót...
Vagy mappeljem fel, úgyis csak akkor tudja elérni a windows, amikor be van kapcsolva és használjam a Cobian-t tovább?
[ Szerkesztve ]
-
Dave567
addikt
válasz gyugyo79 #54511 üzenetére
Hát, én ehhez tuti hülye lennék, annyira nem ástam bele magam a NAS dolgokba, szerintem nekem felesleges lenne.
Be van kapcsolva, le/fel töltök, és nézem a sorozatokat, meg néha filmeket.(#54512) 2014htctest: Mellé nem szeretném rakni, nekem elég az 1db.
Csak döntenem kell melyik legyen.A filmek terén meg változó, volt olyan amit le szerettem volna tölteni, és nem seedelték már, így nem tudtam megnézni, meg alapból csak BD filmeket nézek vagy Remuxokat, 3D meg ilyenek.
-
törölt tag
válasz diegho #54674 üzenetére
Synology Cloud station backup minden gépre, a nasra meg Cloud station server, de a NAS menjen 7/24! Amúgy is többet ártasz neki vele ha le-fel kapcsolgatod mintha menne folyamatosan!
A nason meg ne osszál meg a hálózaton mappát vagy kapcsold ki a teljes fájlmegosztást (SMB)! Elvileg mennie kell a backupnak akkor is!
[ Szerkesztve ]
-
djmorphy
tag
Sziasztok!
Szeretném kérdezni, hogy van-e rá valami lehetőség hogy a Homes/User123 mappára verziókövetést tegyek? Van néhány fontos Word, Excel dokmentum
amit most többen is szerkesztenek. És sajnos néhány usernek kihívást jelent az hogy a Homes/User123/Drive-ba dolgozzanak..... Félünk a Project Managerrel
hogy valaki felül fogja írni azt amit már nagyon nem kellet volna.
Esetleg egy tűzoltásos megoldást tudtok mondani a mai napra?Ha duplikáltan szóltam hozzá valahol nyugodtan lehet törölni mert a hülye touchpad nem volt lokkolva és elnyomtam valamit
-
xpert
csendes tag
-
törölt tag
Kinek fáj az 5W fogyasztás amíg idle? Mi van ha 2 óra nem elég hogy mentsen mindent 5 gépről? Mi van ha nem is megy valamelyik gép amikor a nas megy? Mi van ha kellene valamelyik backup? Futkozol bekapcsolni a nas-t?
Itt egy link arról hogy megy a cloud station backup/server: [link]
Folyamatosan ment, nem csak egy megadott időpontban... ergó ha napközben elszáll a géped az aznapi dolgok is mentve vannak... -
Formaster
addikt
A DS 207 tudom, hogy egy burtál régi modell, mégis gondolkodom, hogy megveszek egy használtat, mert kellene egy földrajzilag más ponton levő backup a legfontosabb mappákról. Mennyire fog ez együtt működni a DS 918+ -al? Van köztük kompatibilitás?
-
xpert
csendes tag
-
addikt
válasz Formaster #54683 üzenetére
rsync kb. mindenre van, szóval azon is menni fog
Hyperbackup szerintem nem fog menni, lévén DSM 3.1 az utolsó kompatibilis verzió.
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
törölt tag
Nézd, én csak a véleményemet írom le, nem szentírás!
24/7 és kapcsold be a disk hibernation-t.Ennyi erővel minek nas ha ki-be kapcsolgatod és semmi extra funkciót nem használsz ami miatt mennie kellene este vagy 24/7-ben? Filmet nézni hálózatról, fájlokat tárolni ott a PC egy merevlemezzel azt kész, backupra szintén. Bekapcsolod ha kell és ki ha nem. Egy évtized alatt sem eszik meg annyi extra áramot mint amibe a nas kerül.
Amúgy mindenki csinál amit akar...
-
xpert
csendes tag
válasz #80977664 #54687 üzenetére
Értelek.
24/7 és kapcsold be a disk hibernation-t. - > na ez kinyirja a winchestert, hosszutavon naponta 3-4 orankent valami bekapcsolja a winchestert, ha nem hasznalod, akkor is. A synonal sem tudjak miert. Ki-be kapcsolgatas a winyonak nem tesz jot.
Ha megy a nas menjen a winyo is, a komolyabb szervereknel sincs hdd kikapcsolas! Ez is egy velemeny, mindenki azt csinal amit akar.
Nem ki-be kapcsolgatom hanem ejjelre kikapcsolom, hogy ne hasznalodjon a szerkezet meg a hdd. Napi 6 ora a 24bol alvas.
" semmi extra funkciót nem használsz " - de hasznalok.Ez is csak sajat velemeny, es ahogy mondtad, mindenki azt csinal amit akar.
-
blakey
titán
24/7 és kapcsold be a disk hibernation-t. - > na ez kinyirja a winchestert, hosszutavon naponta 3-4 orankent valami bekapcsolja a winchestert, ha nem hasznalod, akkor is. A synonal sem tudjak miert. Ki-be kapcsolgatas a winyonak nem tesz jot. - az első dolog volt amit kikapcsoltam
ELADÓ: iPhone 12 Mini gyári, bontatlan, fekete szilikon tok *** " Aki udja, csinálja, aki nem, az tanítja" - G. B. Shaw *** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***
-
törölt tag
Én csak alternatívának hoztam fel a HDD hibernationt, amit amúgy 5 órára is tudod állítani és akkor nem kapcsolgat ki-be sokszor. Ha annyira rossz lenne ez a funkció rég letiltották volna a DSM-ben... vagy warning lenne mellette. Az sem mindegy milyen HDD használsz, nem mindenki veszi meg a NAS lemezeket.
Nálam fut a kamerarendszer rajta meg a teljes hálózatom kontroller szoftvere ami folyton bekapcsolva tartja a merevemezeket. De ha kikapcsolod a hibermálást akkor eszik vagy 29W-ot óránként, na bumm...
Nekem fontos, hogy 7/24 elérhető legyen a nasom ha már van.
Ha neked nem arra van az auto power off-on meg a kikapcsológomb!Üzleti (SOHO) felhasználásnál meg azt hiszem nem is kérdés a 7/24.
[ Szerkesztve ]
-
Formaster
addikt
-
kgymac
őstag
@formaster
Az ilyenkor szokásos myip ellenőrzés megvolt ? Amit leírtál, az tipikusan natolt ügyfél. -
WinZol
aktív tag
Üdv!
Céges célra egy DS918+ lesz beüzemelve.
Egyenlőre elég 2TB terület, igy 2 db 2TB-s WD Red kerül bele természetesen RAID-el.
Igy marad 2 db szabad slot.
A maradék 2 db bay-ba szintén kerül 1-1 2TB-s HDD offline mentési céllal.Elképzelés:
Az állandóan bennlévő RAID-elt disk mellé mentési céllal lenne pl. csütörtök délután
csatlakoztatva valamelyik 2TB-s offlien disk, ami csütörtök éjszaka szinkronizálná az "élő"
adatokat a betett disk-re.
Péntek reggel disk eltávolítás.Igy mindig lenne offline 1-hetes és 2 hetes komplett mentés.
Milyen eszközök kellenek ehhez?
Hogyan lehet automatizálni, hogy ha bedugom a HDD-t akkor induljon el a szinkronizálás magától.PS:
Ennél jobb ötletek is jöhetnek.Köszi
Zoltán
-
Formaster
addikt
válasz gyugyo79 #54699 üzenetére
Nála két gépről sem hozza be, mobilról viszont igen, azonos hálón. Én másik hálóról nézem, behozza, az SSL certi is rendben van. Nála több böngészőn is néztük. Helyi IP-re beadja neki.
A böngésző azt írja ellenőrizze a windows Proxy beállításait. Ránéztem, amit nem is értettem miért volt nála bekapcsolva a proxy, ő sem tudja, de a kikapcsolás sem oldotta meg.
Új hozzászólás Aktív témák
- Ukrajnai háború
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Linux Mint
- EAFC 25
- Most épp a Red Magic 10 Pro+ ült az AnTuTu trónjára
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Asztali használathoz tervezett, masszív kapacitású külső SSD a Team Grouptól
- Projektor topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- Bontatlan Lenovo ip. 3 "Kis Gamer" Laptop -35% 15,6" RYZEN 7 5700U 16/512GB FHD Radeon 2GB!!!
- Honor 200 Lite 256GB, 1 Év Garanciával, Kártyafüggetlen
- Apple iPhone 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával,
- Samsung Galaxy S24 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs