Új hozzászólás Aktív témák

  • vaakuum

    addikt

    válasz vaakuum #6060 üzenetére

    Mondjuk az irányítás igen bonyolult is tud lenni, mert az eredeti irányú mozgásvektort egy derékszögben elfordított hajónál mi fogja megszüntetni? HA bekapcsolja a tolóhajtóművet, miközben a mozgás eredeti irányához képest 90 fokkal elfordult? Valós helyzetben attól még az eredeti mozgásvektor is megmarad, tehát a hajó sordródik tovább a régi irányba, miközben oldalra is elkezd haladni...ilyen esetekben a pozicionáló fúvókákkal kellene legyőzni az eredeti mozgási tehetetlenséget.
    A hotassal megoldhatóak az olyan mozgások, amikor a hajó teste valamelyik tengely mentén elfordul... de mi van azokkal a mozgásokkal, amikor a hajó semelyik tengely mentén nem fordul, hanem egy vagy két tengellyel párhuzamosan halad (ugye az alap, ami mindenkinek egyértelmű, az a sebesség, hiszen nincs tengely mentén forgás, de az előre mutató tengely mentén a hajó elindul. Ilyen a helyből felszállás, amikor az orr nem billen, a hajó nem halad előre, csak függőlegesen felemelkedik. És van a harmadik tengely mentén is ilyen mozgás, amikor a hajó "oldalaz"... szóval ha nagy sebességgel kell bevenni egy kanyart mondjuk balra egy aszteroida előtt, az úgy néz ki, hogy fordulás teljes hajótesttel balra és utána nagygáz, hogy meglegyen az oldalirányú gyorsítás, közben az oldalazó-pozicionáló fúvókákkal el kell nyeletni az eredeti irányú mozgást, ezért a jobb oldali pozicionáló fúvókákat maxra tolni (balra oldalazni) egész addig, amíg a hajó sodródik az eredeti irányba is?? (persze lehet cifrázni, hogy hajó balra becsűrése után orrot felhúzni, majd az új irányba beállás után nagygáz + a helybőlemelkedéssel elnyeletni az eredeti mozgási energiát. Ez a valóságban ugye attól függne, hogy melyik irányban vannak hatékonyabb vagy több fúvókák -illetve légkörben a szárnyakon légellenállás-, az határozná meg igazán, hogyan lehet egy hajóval hatékonyan és gyorsan kanyarodni...)

    [ Szerkesztve ]

    "Asszony kell a házba!" - Kőműves Kelemen - Szerintem is, csak nem pont úgy, waze! -----------------------------------------Az ideális nő függvénye: x=3ylog(y)-{(1/36)exp[-(36y-36/e)^4]}

Új hozzászólás Aktív témák