Új hozzászólás Aktív témák

  • Cathfaern

    nagyúr

    El is felejtettem írni, kipróbáltuk ezt: [link]
    Annyi módosítás történt, hogy mandula helyett kókusz liszttet használtunk (amiből kevesebb kell és olcsóbb is, erről lásd lentebb), lehet mandulaliszttel picit más (bár nem hiszem).

    Alapvetően jó ez a kenyér. Azért köze nincs egy igazi kenyérhez, de attól függően, hogy mit vár el az ember egy kenyértől, egy közepes szeletelt kenyér szintjét azért hozza. Picit száraz, de szvsz keto alatt max azért hiányzik az embernek a kenyér, hogy jó vastagon megkenje valamivel :) Úgy meg ez kevésbé probléma.
    Ugye ez pirítható kenyérféle, megpróbáltam így is (serpenyős pirítást javasolják, nem kenyér pirítósat). Nem volt rossz, de inkább csak kinézetre pirult meg a kenyér, nekem nem hozta azt amit egy pirított kenyértől elvárnék (kívül ropogós, belül puha), puha maradt kívül is a pirítás ellenére.
    Viszont amire nagyon jó, az a bundás kenyér :C Mivel picit száraz, jól megszívja magát tojással, kis túlzással azt mondanám majdnem olyan, mint az "igazi" :)

    Ami problémám van vele, hogy elég sok benne a szénhidrát. Egy vekniformában kb. a forma felét éri el magasságra, ennek ellenére 16 szeletre vágva (recept szerinti 20-at nagyon vékonynak éreztük) szeletenként nettó 0,6g ch van benne (mandulás verzióban meg még több). Ami elsőre nem hangzik soknak, de ugye minimum 2 szelet kell belőle ahhoz, hogy elérje az ember egy kisebb szeletelt kenyér méretét, szóval az már 1,2g. Ha mondjuk szendvicset is szeretne az ember, az már 2,4g / szendvics. Összeségében így se rossz, de ez a jól teleeszem magam bundáskenyérrel felkiáltás nem működik azért :)

    Ami jó benne, hogy hűtőben (!) dobozban jól eláll, lassan egy hetes és nem igazán történt állag vagy ízváltozás, szóval ha keveset is eszik belőle az ember akkor is el fog fogyni.

    Ja és hatalmas előnye, hogy minimális tojásíze van!

    Mandulaliszt helyettesítése kókuszliszttel:
    Alapvetően költségtényező miatt álltunk neki ennek, de mint kiderült szénhidrátra is pozitív hatással van. Kókusz liszt előnye / hátránya, hogy sokkal szárazabb, mint a mandulaliszt. Ez amiatt előny, mert így sokkal kevesebb kell belőle: negyedannyi, mint mandulalisztből. Szóval ha a recept 1 bögre (kb. 112g) mandulalisztet ír, akkor elég bele negyed bögre (28g) kókuszliszt. Viszont cserébe minden negyed bögre után kell bele +1 tojás, szárazságot ellensúlyozandó. Szóval pl. a fenti recept 1,5 bögre mandulalisztet és 6 tojást ír. Kókuszliszttel ez 0,375 bögrét jelent és 7,5 tojást (nyilván utóbbit muszáj kerekíteni :) Mi 7-et tettünk bele).
    Kókusz íztől nem kell félni, ha nem magában van, akkor nincs kókuszíze.
    Ami hatalmas előnye, hogy kb. harmad annyi a kilónkénti ára, mint a mandulalisztnek és ugye ráadásul negyed annyi kell csak belőle. Minimális állagváltozást okoz, mandulaliszttel picit homogénebb, puhább lesz a tészta, de szvsz ez elhanyagolható ahhoz képest, hogy mennyivel olcsóbb és mennyivel kevesebb ch (ami megint a negyedelésből adódik).
    1:1-ben helyettesítés eszébe ne jusson senkinek, használhatatlan végeredménye lesz (össze se fog állni).

Új hozzászólás Aktív témák