Hirdetés
- Assetto Corsa Competizione
- PlayStation 5
- Xbox Series X|S
- Call of Duty: Black Ops 6
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Star Wars: The Old Republic - MMORPG
- Úgy tűnik, hogy elkészült a S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl
- Bestbuy játékok
- Már jövőre befuthat a Stellar Blade PC-s kiadása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Morden24
nagyúr
Thx, majd elolvasom.
HaaS: nekem is az az érzésem, hogy keveset nézel ki az emberekből...
Ezt nem kell megérzés alapon megítélned, konkrétan kijelentem, hogy igen, roppant keveset ebben a témában. És ez nem azért van, mert hülyéknek vagy gonoszaknak tartom őket, még mielőtt valaki félreért.
[ Szerkesztve ]
Sectumsempra - For Enemies
-
megint én
őstag
Ez amúgy, egy végez nem érő téma... Hiába minden, soha sem győzöd meg a másik oldalt... De annyit hozzátennék, ahhoz, hogy leszedd, valakinek meg kell vennije, mert nem lesz legközelebb... Egyhogy ha lehet én is igyekszem a JÓ játékokat megvenni...
-
dabadab
titán
"Csak reméltem, hogy ismét berakod..."
A TPB cikkre gondolsz? Azert szeretem idezni, mert az egy dolog, hogy pl. RMS szerint a DRM az ordog talalmanya (amit persze eleg jol meg tud indokolni, de ez sokaknal lenyegtelen), viszont itt a szerzoi jogok hivatasos vedelmezoje gyepalja a DRM-et.
DRM is theft
-
GAbre
veterán
És ne legyek ideges....:
Megrendeltem a játékot(03.31.-én),erre vszeg elveszett a postán és várhatok 28 napot,mire reklamálhatok.
05.07.-ig,az emailemre is 10 napig baztak válaszolni.szval,ha akkor se jön meg,akkor megint 10 nap mire felfogják,és akkor ha végre ideér,az megint 5 nap(ha nem esik hétvége bele)
Erre most "közlitek velem),h feltörve....
Az ember mennyi idegeskedéstől telefonálástól,utánajárástól kíméli meg magát,ha letölti.
És mégha meg is jön,kiváncsi leszek,h lessz-e a "lagg",ami drm-er netkapcsolat igényét illeti...(tudom,h nem lagg,tisztában vagyok vele)[ Szerkesztve ]
-
Khelben
nagyúr
Hát nemtom, én ha (játék)program készítő lennék, akkor szeretném én magam meghatározni, hogy mi legyen a sorsa a munkámnak, mikor váljon közkinccsé és igen, fenntartanám magamnak azt a lehetőséget is, hogy sosem lehet ingyenes a munkám eredménye.
Nyilván ennek is megvan a marketing értéke, lehet, hogy így egyet sem adok el belőle, de a választás legyen az enyém, ne határozza meg törvény, hogy x év múlva mindenki ingyen használhassa, amit csináltam.A legrosszabb a szellemi alkotásokat dolgokhoz hasonlítani, az azokhoz fűződő jogokat pedig dologi jogokhoz (leginkább is a tulajdonjoghoz). Más a kettő.
Számomra semmi különbség nincs, nekem ebből a szempontból ugyanaz programot írni meg betonozni. Mindegyikbe időt, esetleg pénzt fektetek és hozzárakom a magam munkáját. A végeredmény pedig a tulajdonom, amivel azt csinálok, amit akarok.
-
VIC20
őstag
Azt hiszem, valamit alapvetően nem értesz: ez nem lehetőség, ezek törvények.
Az alapvető kiindulópont a köz érdeke, ennek megfelelően a szellemi alkotások közkincsek. Azonban - hogy az innovációt elősegítse - a jogalkotó meghatározott jogokat biztosít a feltalálóknak, alkotóknak. De az általános elv még mindig a közérdek és a közkincs - legalábbis ennek kellene lennie, csak sajnos mára a hangsúlyok igencsak eltolódtak.
Az meg egy dolog, hogy szerinted nincs különbség a betonozás és a szellemi alkotások joga között.
Hogy mást ne mondjak: a végeredmény (szellemi alkotások esetén) nem a tulajdonod (az egyébként is csak dolgok esetén állhat fenn), hanem meghatározott, de nem korlátlan jogok.
[ Szerkesztve ]
-
Morden24
nagyúr
Nekem a Dragon Age: Awakenings járt így. Nekem szerencsém volt, a cég (hmv.com) le sem sz_rta, hogy eltelt-e már a 21 nap, amit ők előírnak (asszem 19 telt el). Ők intézik a saját ügüyket a Postával (hogy ez a Royal Mail vagy éppen a Magyar Posta, majd kiderítik, vagy nem), de 12 órával a levelem után írták, hogy sok sorry, refund vagy resend. Utóbbit választottam, ma reggel meg is jött
-
törölt tag
Akárki akármit mond én is csak olyan játékot veszek meg, amit kipróbálhatok elötte.
Nagy hülyeségnek tartom ezt az egész mizériát, aki nem akarja megvenni az úgysem veszi meg, aki meg meg akarja venni az nem vár egy crack megjelenésére....
Hiába van most hozzá crack, engem nem érdekel nem fogom letölteni , azaz meg sem vettem volna.
Viszont a Fallout 3-at letöltöttem, és mivel tetszett MEG IS VETTEM!!! -
Bluegene
addikt
kérdésem ez a játék hogy fut 2 giga rammal? XP alól?
Siemens S65-re való adatkábelt keresek! egyszeri Szoftverfrissítésre! Írj megbeszéljük ha van elfekvőbe/kölcsön neked!
-
hommeros
őstag
válasz Morden24 #247 üzenetére
"Amit könnyű: bírálni."
Nem mentettem fel a másik oldalt, csak ábrázoltam. Mondjuk ezt nem kifejezetten neked céloztam, inkább feljebb pár embernek, akik a letöltést, mint az egy apokaliptikus eljövendölést élik meg.
A másik, egyénenként kell vizsgálni, mivel Liberalizmus, amire törekednénk jó esetben, tehát az egyén igenis számít. Ha nem így lenne, akkor te magad is sejtheted, az hosszú távon hova is vezetne. (izmus, csak más fajta)
És igen, jó esetben elbeszélgetnek a két betörővel, hogy ugyan már, mi is vezetett ide (igazságszolgáltatás - Amerika) rosszabb esetben, amit te is ábrázolsz, nem (jogszolgáltatás - Magyarország).Neked tényleg nem feladatod mint állampolgárnak a fenti betörők között priorizálni, kit vitetsz el és kit nem , csak az a baj, jelenleg ez senkinek nem az. Az ebből fakadó problémákat tuti nem kell bemutatnom, ahogy látom, széles spektrumban olvasol.
[ Szerkesztve ]
Le style est l' homme même. | Azt mondani, hogy nem érdekel a magánélethez való jog, mert neked nincs titkolnivalód, ugyanolyan, mintha azt mondanád, hogy nem érdekes a szólásszabadság, mert nincs mondanivalód.
-
Morden24
nagyúr
válasz hommeros #265 üzenetére
És igen, jó esetben elbeszélgetnek a két betörővel, hogy ugyan már, mi is vezetett ide (igazságszolgáltatás) rosszabb esetben, amit te is ábrázolsz, nem (jogszolgáltatás - Magyarország).
Igen, erről van szó. De nem én beszélgetek el vele (a lakás tulaja), vagy nem is az ellponi kívánt tévé vagy kenyér előállítója, ld. igazságszolgáltatás, bíróság.
az a baj, jelenleg ez senkinek nem az
Dehogynem, az igazságszolgáltatásnak, már amennyiben a törvényszegés/szabálysértés bekövetkezett, és az elkövetőt sikerül felelősségre vonni. De ez a rendszer nem igazán alkalmas egy 10K-s játék letöltőjének teljes, személyre szabott környezetvizsgálatára.
Az tény, hogy a rendszer alapban hibás. Viszont én abban erősen kételkedek, hogy a warezosok a rendszer áldozatai, vagy a rendszer termékei, mert igazából egyik sem. A lehetőség az, ami megszüli a warezost.
Mi itt jogalkotásról, joggyakorlatról vitatkozunk, ami szép dolog, de Józsika nem azért tölti le, mert kalóz, meg nem is azért, mert fújkiadók, és adott esetben nem is azért, mert az adott konkrét termékre nem lenne pénze, hanem azért, mert lehetősége van ingyenesen hozzájutni (nem lopni, jogsérteni, warezolni, lázadni, kalózkodni, bojkottálni -> az átlagember szótárában a letöltéshez nem nagyon kapcsolódnak egyéb fogalmak vagy érdeklődési kör).Szóval igaza van dabadab-nak és még egy pár embernek, aki azt mondja, hogy a jelenlegi rendszer hibás. Én meg azt mondom, hogy a társadalmi hozzáállás is hibás, és ennek feloldására paradigmaváltás kell, nem drm vagy éppen crack a drm-hez; viszont nem is az, hogy a hibás társadalmi nézet nyomására elfogadottá teszünk egy olyan dolgot, ami alapjában véve egy tarthatatlan magánvéleményt tükröz, nevezve azt, hogy önkényesen felülbírálható teszem azt egy játék ára, mert neki az nem tetszik, de attól még a termék kell, és lehetőségénél fogva el is veszi (nem megszerzi).
[ Szerkesztve ]
-
GAbre
veterán
válasz Morden24 #260 üzenetére
Hát nekem 10 nap után visszaírtak,és azt írták,h a 29-edik napon,azaz 05.08.-án se jön meg,akkor írjak nekik,és újra elküldik.
Faxa örülök neki....
Amúgy én a game.co.ukról rendeltem,de később láttam,h,máshol olcsóbb lett volna,nembeszélve arról,h vszeg meg is jött volna...Bluegene: Nézd meg a gépigényét,úgy emlékszem az a minimum,de ha nem,akkor is elfut vele sztem.
Jah még vkinél olvastam.Van akit zavar a DRM-er,mert igen nincs netje,esetleg,munkába/iskolában.
Vagy,ha van is,akkor mobilnet,rádiós,netán "falusi xar".
Jó a városokban sincs mindenhol jó....[ Szerkesztve ]
-
válasz TazLeacher #233 üzenetére
Hogy ész érvvel éljek.
Te belemennél olyan ingoványos területbe ami nem biztos, hogy meghozza a gyümölcsét és nem lesz belőle pénz a zsebben, de sok, és csak probléma van vele?
Inkább járnád a biztos utat, és ha majd jó sok zseton van már otthon ,akkor kezdenél pocsékolni.
Vagy csak rosszul gondolom ezeket a dolgokat.Így vélekedek minden rámsózható termékről.
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának. "Chasing Spiders and overheat"
-
FefeeX
veterán
válasz Wolverine #143 üzenetére
Nem hiszem el, hogy állandóan muszáj a single player gameket MMOhoz hasonlítani. Az oké, hogy nálad a középpontban a WoW van. Nyilván a géped is WoW centrikus. De másnak nem. És a SP játék nem MMO, ez olyan, mintha a botmixert meg a kanalat hasonlítanád, és a kanál használathoz is áram kellene, hogy használhasd.
-
dabadab
titán
Az gondolom nyilvanvalo, hogy a szerzoi jogi szabalyzasnak ket erdeket kell osszeegyeztetnie: egyreszt motivalnia kell a szerzoket arra, hogy szerezzenek, masreszt az igy elkeszult muveket minel szelesebb korben elerhetove kell tenni (es mindket dolog mogott az az elkepzeles all, hogy az elkeszult muvek hasznosak a tarsadalom szamara).
A szerzoi jogi vedelem idejenek novelesenek hatarhaszna kb szigoruan monoton csokken es (a konkret esettol fuggoen) viszonylag gyorsan esik gyakorlatilag nullara: egy jatekszoftverekben utazo cegnek kb tok mindegy, hogy husz vagy hetven ev a vedettseg ideje, ok ugyis max egy-ket evre terveznek, de akar az olyan idotlen klasszikusok alkotoit, mint Shakespeare-t, sem nagyon befolyaslta volna a dramainak megalkotasanal, hogy halala utan 10 vagy 100 evig (vagy orok idokig) lett volna szerzoi vedettseg a muveire - ezzel szemben azt eleg konnyu belatni, hogy ha a dramai ma is jogdijasok lennenek, az azt jelenten, hogy kevesebb emberhez jutnanak el, tehat csokkenne a tarsadalmi osszhaszon.[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
Khelben
nagyúr
Oké, de szerintem továbbra is hülyeség az, hogy nem a szerző dönti el, hogy mi lesz a művével. Ez olyan alapvető jog a szememben, mint bármi más fizikai tárgyhoz való jog, amit csinálok. Semmi különbséget nem tudok felfedezni a fizikai és a szellemi termék között ebből a szempontból.
-
hommeros
őstag
válasz Morden24 #267 üzenetére
Alapjaiban hibás az általad leírt eszmefuttatás. Magyarországon nincs igazságszolgáltatás, jogszolgáltatás van. (az már más kérdés, hogy a bírói gyakorlat ennél sokkal emberségesebben működik.) [link]
Ebben egyet értek, hogy ha alapokig leásunk, akkor oda lyukadunk ki, hogy megtehette, mert volt rá alkalma, eszköze, és indítéka.
Én kevés olyan emberrel találkoztam, aki letöltött, de ne vásárolt játékot eredeti példányban egyet sem. Az internet szabad szellemű intézmény, a közösségi felhasználás kezdetén is azt az elvet követte: ami felkerül, szabad préda. Azért beláthatod, egy törvényre juttatott paragrafussal az emberiség javába beleégetett eszmét nem lehet kiirtani, főleg nem úgy, hogy pénzes kiadok mutogatnak emberekre. Ezzel max. ellenszenvet és reklámot lehet kiváltani!
Érdekesség, hogy a Holland tanulmány bizonyította, hogy a letöltés és feltöltés (nem a szó szerint értendő warez, teljes képet vizsgáltak. De erre is kitértek.) igenis javította a keresletet. Ha ezt egy másik nagy ország tanulmánya is alátámasztja, az eddigi, a jogvédők által támasztott irreális számadat mesék sorra fognak megbukni. Ezért rendelték el a közelmúltban az USA-ban a felmérés elkészítését. Na, akkor kell majd megnézni, milyen mértékben fog megnőni a le és feltöltés. Én nagyon kíváncsi leszek.
Le style est l' homme même. | Azt mondani, hogy nem érdekel a magánélethez való jog, mert neked nincs titkolnivalód, ugyanolyan, mintha azt mondanád, hogy nem érdekes a szólásszabadság, mert nincs mondanivalód.
-
hommeros
őstag
Igen, hasonló példát írtam én is feljebb, csak Leonadro da Vinci-vel. Viszont, ahogy Morden 24 is írta a letöltők esetében, van rá alkalmuk, hogy megtegyék, akkor miért ne tennék meg? Gondolok itt arra, ha egy kortárt művész kérhet a műveiért ellenszolgáltatást, miért ne tenné?
Igaz, láttam olyan művészt, aki maga osztotta meg műveit az interneten. Nem semmi!
[ Szerkesztve ]
-
priti
addikt
... a váratlan fordulat ...
Én amolyan HírTV-s feeling-el kitettettem volna az nfo file-t a "kommentár nélkül" rovatba.Hardverlesen
-
VIC20
őstag
Hát, mit mondjak? Csak az vigasztal, hogy nem egyedül a jog van tele olyasmivel, ami sokak szerint ellentmond a józan észnek. Pl. a kvantummechanikában a hozzáértők szerint sem érdemes a józan ész nyomait keresgélni...
Hát, nem lehet igazából máshogy megragadni a dolgot, mint a közérdek-magánérdek ellentétpárral. És most töredelmesen be kell vallanom, hogy kicsit csúsztattam egyik hozzászólásomban, amikor annyira élesen szembeállítottam a szerzői jogot a tulajdonjoggal. Ellentét van is, de nem feltétlenül a két jog abszolút-korlátolt volta mentén. Ugyanis ki kell jelenteni, hogy bizony a szent tulajdonjog sem korlátlan. Más jogalanyok érdekei és jogai (pl. szolgalmak, haszonélvezeti jog) és a közérdek (pl. kisajátítás) is korlátozhatja.
Tehát a taulajdonjog sem abszolút. A szerzői jog még annyira sem. Ha az volna, akkor - következetesen végigvíve - gyakorlatilag megbénulna az élet. Szó szerint: pl. a kerék feltalálója jogutódainak az engedélye nélkül (plusz jogdíjak, ugye) semmi sem lenne készíthető, ami gurul...
-
Darmol
senior tag
Remélem olvassa valaki olyan is irományomat akinek van köze játékfejlesztéshez és talán megragad benne 1-2 dolog.
Bevezetőnek
Mondhatom, hogy nem csak magam, de az aktívan játszó ismerőseim nevében is beszélek, mert szinte azonosan ítéljük meg a dolgokat.
Személy szerint úgy gondolom, hogy egy termék használatárét ildomos fizetni, azoknak is kell valamiből élni akik megcsinálták. Eddig nincs is probléma. Egyetértek azzal, hogy aki pénzt húz le az illegális tartalomért azt csukják börtönbe csúnyán.
De!Személy szerint úgy vélem, itt alapvető problémák vannak minden olyan cég gondolkodásmódjában akik jelenleg a fájlcserélők, tört játékok, stb. fogyasztói ellen akarnak fellépni. Egyszerűen szélmalomharc. Gondoljunk csak a BKV-ra, ott is büntetnek mégis bliccelnek.
A játékiparban hasonlóan magas, sokak számára Magyarországon megfizethetetlen árakat alkalmaznak. Mire mennek szigorúbb szabályozással? Jól lejáratják saját magukat és társadalmi szintű ellenállásba ütköznek.
A kiadóknak végre el kéne hagyni a 100 évvel ezelőtti üzletpolitikát, és alkalmazkodniuk kéne a jelenkori üzleti gondolkodásmódhoz. Ez pedig az, hogy elsősorban a vevő elégedettsége fontos. A vevő egy dolog alapján dönt: megéri e neki odaadni a cégnek a pénzét vagy sem.Nyilvánvaló, hogy akik ezt az egész aktuális szerzői jogvédős rettenetet erőltetik a kisemberrel szemben, azoknak gőzük sincs arról, hogyan működik a számítógépes közösség, a saját célközönségük, piacuk!! Kirúgnám a fenébe az egész idióta bandát...
Tehát menjünk végig azon a sorrenden (ingyen és bérmentve), amit nem nekünk, hanem az illetékeseknek kellene végiggondolniuk:
1. Ki a vásárló, kik azok akiktől pénz remélhető?
Első kritériuma a vásárlónak: Legyen pénze. Akinek nincs az nem fog adni még akkor sem ha akarna. Egy csóró diák sem fog pénzt kiadni, inkább elissza. Tipikus vásárlóközönség ezek szerint az iskolát végzett, munkával rendelkező emberek.
Második kritérium: legyen hajlandósága vásárolni az adott terméket. Ehhez mindenek előtt érdeke kell fűződjön hozzá. Maradjunk a játékiparnál: szeresse az idejét számítógépes játékkal eltölteni.Ha a megfelelő helyeken a megfelelő emberek ülnének, akkor a fentiek alapján rég rájöttek volna, hogy manapság a fő cél vásárlóközönség azok a kereső emberek, akik fiatal korukban megszerették a szgépes játékok világát. Azok, akiknek fiatal korukban nem volt pénzük és illegális másolatokkal játszottak. Hoppá, ugye?
Tegyük fel: hirtelen minden szabályok szerint megy, és csak azok játszanak, akik megveszik az eredeti játékot. A cég bevétele gyakorlatilag semmit nem fog nőni (akinek nincs miből költenie az nem költ). Viszont szép folyamatosan csökkenni fog, hiszen egyre kevesebb és kevesebb ember "szokik rá az anyagra".2. Ki az aki pénzt hajlandó kiadni a célközönség részéről?
Nyilván azok akik úgy gondolják hogy megéri.Engem személy szerint riasztottak már el a vásárlástól idióta DRM módszerrel. A Spore-t szándékomban állt megvenni, mivel jó bevezető marketingje volt és eléggé ráizgultam. Aztán kiderült hogy ha valaki rendszeresen újratelepíti a gépét (pl. mint én) akkor a vevőszolgálattal kell szenvednie. Na olyan szinten elment az egésztől a kedvem, hogy még a tört verzió letöltésére sem vettem a fáradtságot. A "fejlett" DRM módszerek sokkal inkább az eladásokat csökkentik, mintsem növelnék.
Mellesleg jegyzem meg: Amióta keresek és van pénzem, nem töltök le játékokat a netről. Sőt a régi kedvenceket, már amelyiket meg tudtam, megvettem eredetiben. Pedig már megvolt a tört verzió! Viszont szép ütemben nőtt a jogtiszta szoftverek halma.
Persze nem a premieráron vett termékek. Kinek lenne arra pénnze ilyen büntető árak mellett (vagy méginkább: ilyen alacsony keresetek mellett)?
Miután pontosan azért mert inkább vásároltam mint letöltöttem, 1x-2x megszívtam mikor gagyi minőségű játékra kiadtam sok ezer Ft-t. Persze tanultam a saját hibámból, és azóta 2000 Ft-nál többet nem vagyok hajlandó kiadni ismeretlen játékra, akármilyen kritikát írjanak róla. Amiről semmi információm nincs, arra már csak 500 Ft a határ. Igen, tisztában vagyok vele hogy annyiért nem lehet kapni semmit. Egy ideje nem nagyon nő az a jogtiszta halom. Nem, nem töltök le azóta sem.
Ki járt rosszul azzal, hogy nem töltök le?
Azok a kiadók akik minőségi játékokat csinálnak/csináltak.3. Hogyan lehet sok pénzt csinálni egy játék kiadóval?
Először is változtatni kell a gondolkodásmódon. Első a vevő, tehát meg kell ismerni a gondolkodásmódját.
Az a vevő akinek van pénze, a könnyebb irányba megy el. A vevőt nem kell szívatni mindenféle barom DRM-el. Félreértés ne legyen: DRM kell! De nem olyan ami addig szivatja a kuncsaftot, amíg rájön: egyszerűbb a tört verziót letölteni. Én nem azért szoktam le a netes letöltésről mert bonyolult, hanem azért mert egyszerűbb egy legális szoftvert használni. Nem kell crack, nem kell a neten keresgélni utána, nem kell idegeskedni, hogy hogy van e benne féreg vagy hasonló. Ez addig igaz, amíg egyszerűbb a legális verzió használata!
Sokan nem azért töltenek le zenét netről, mert nincs meg nekik az eredeti, hanem azért mert a kalóz másolat kényelmesen használható ami egy DRM-es zenéről nem mondható el!
Véleményem szerint egy sorozatszám és a tíz évvel ezelőtti másolásvédelmek tökéletesen ugyanazt a hatást érnék el, mint a dollármilliókért kifejlesztett újak.
Az a vevő aki pénzt ad ki, az elvárja hogy megfelelő minőségű szolgáltatást kapjon érte. Olyan szolgáltatást, ami nem erőszakkal korlátozza és olyan falak közé zárja amiből úgyis talál kiutat, hanem kiszolgálja úgy, hogy a falak között akarjon maradni! Aki megfelelőnek ítéli a szolgáltatást, az hajlandó sorozatosan is pénzt kiadni. Csak a kényelem miatt!Vegyük pl. a Battlefield sorozatot. Tipikus példája a ki nem használt lehetőségeknek. Már rég át kellett volna állniuk havidíjas rendszerre, iszonyat pénzt kaszálhatnának. Kalózverzió? Na ne már! Senki nem olvassa a WoW bevétel-kiadás adatait? A Blizzard hisztizik a kalózszerverek miatt? Anno a fél társaság onnan jött át a legális fizetős verzióra! És ha havi 5-600Ft-t kérnének, még akkor is az üzemköltségek sokszorosa jönne vissza bevételben!
A Farmville alapvetően ingyenes, mégis szép pénzeket hoz a fejlesztőknek (nesze neked, hogy kihalt a garázsból indult cégek kora).
Persze a nagy lóvéért sok munkát is kell végezni. Érdekes, jó hangulatú játékot írni, patch-eket készíteni, kiszűrni a csalókat, stb. Na _erre_ már nem hajlandók a pampogó idióták akik karcos lemez módjára csak a szerzői jogokat szajkózzák.És a fentiek alapján mondom azt, hogy nem tudok elítélni egy crackert vagy illegális letöltőt sem azért amit csinál!
Láthatóan még az olyan "apróságokra" mint innovatív üzletpolitika bevezetése, képtelenek gondolni ezek az ostoba, begyöpösödött fószerek. Pedig nem csak problémát oldanának meg vele de még jól is járnának...[ Szerkesztve ]
Aki azt mondja "nem tudom elhinni az igazságot" az naiv. Aki azt mondja "nem akarom tudni az igazságot" az ostoba. Aki azt mondja "az igazság tilos" az gonosz. Aki azt mondja "én határozom meg az igazságot" az beteg.
-
TazLeacher
nagyúr
válasz moongoose #269 üzenetére
Hogy ész érvvel válaszoljak:
Várnám a javaslatod olyan vállalkozásokra, amikba ha berakom a pénzem "biztos meghozza a gyümlcsét, biztos, hogy lesz belőle sok pénzem, és nincs vele probléma". Évek óta ezt a vállalkozási formát keresem. 0 kockázattal, 0 problémával magas haszon elérése. Ez nekem való. Segíts nekem, hogy mi ez!Inkább járnád a biztos utat, és ha majd jó sok zseton van már otthon ,akkor kezdenél pocsékolni.
Mi is lenne a "bizos út"?
-
TazLeacher
nagyúr
Nem is a warez volt a lényeg, hanem annak a téveszmének a megdöntése, miszerint a játékkiadók és/vagy fejlesztők olyan világuralomra törő mamutcégek, akik igazából kedvtelésből, puszta jószándékból készítenek játékokat, és e mellett a sok meg nem vett játékból pedig dollármilliárdokat söpörnek be naponta, és soha, semmilyen anyagi gond nem lehet, illetve persze a a játékok fejlesztésének e költsége is ingyenes. Tehát egy olyan vállalkozásról beszélünk, ami lényegében akár szánt szándékkal is csődbe vihetetlen. Mert kb. így van beállítva. Vagyis, ha készít valamit a vállalat, amibe belerak X millió dollárt, attól nem lesz neki rossz, ha ezt nem veszi meg senki.
-
Khelben
nagyúr
Tehát a taulajdonjog sem abszolút. A szerzői jog még annyira sem.
Ez a baj. Nyilván van a tulajdonjognak is határa, ahogy mondod, pl. adósságnál viszik a házat. Az a gondom, hogy "a szerzői jog még annyira sem" abszolút. Márpedig nem tudtok arról meggyőzni, hogy a tulajdonjog és a szerzői jog közül bármelyik is kevesebb jogot kell, hogy adjon. A szellemi munka terméke kevésbé legyen védett, mint a fizikai munka terméke? Ez teljesen nonszensz.
Ez alapján pl a kerék feltalálója lehet, hogy nyomorban hal meg, de a közösség marha jól jár. Mi következik ebből? Rohadtul nem éri meg kereket feltalálni. Ha valaki épít egy házat*, ami annyira forradalmi, hogy az egész világ házépítését átalakítja, akkor lakjon benne 5 évig, aztán vegyük el tőle a házat? Mert az közérdek? Nemá.* most tekintsünk el attól, hogy terveken is megvan, ez annyira forradalmi, hogy terv se kell hozzá, csak a ház maga, nem jut eszembe jobb példa.
-
félisten
válasz Sirandrish #210 üzenetére
Azért azt vedd hozzá, hogy amíg nem letöltötték az emberek, addig lemásolták egymásnak.
Dune2, Aladdin, Stunts, Duke Nukem 3D, akkoriban még csak nem is LÁTTAM senkinél eredeti lemezt, csak másoltat.
Pedig már volt elvétve az országban olyan bolt, ahol be lehetett volna szerezni.
A floppymásolgatás, és a CD-írás remekül működött net nélkül is, és ami azt illeti még össze is hozta az embereket egy kicsit..
Én is csak mostanában tudtam szert tenni eredetiben a Duke 3D-re, de a 3D Realms nem miattunk ment tönkre.Valaki dobálózott fentebb ilyen stúdióbezárásokkal, meg elbocsátásokkal, meg veszteségekkel. Khm, a dolog neve gazdasági világválság, hello, jó reggelt.
És egyébként semmi sem fekete vagy fehér.
Rohadtul sok minden függ a kiadó, a fejlesztő belső szerkezetétől is, a marketingjétől, és még ezer dologtól amitől egy cég függeni szokott.
Lásd EA.
Jó ideig szépen csomagolt kakit adtak ki, és léteznek, pedig ők igencsak rászolgáltak a csődre szerintem. A létezésüket a húzócímeiknek köszönhetik.
Ahol nincs ilyen, csak esetleg 1-2 régebbi rétegjáték, evidens hogy csőd vagy leépítés.Szemellenzővel hajtogatni hogy mindennek a warez az oka, marhaság.
-
Zeratul
addikt
válasz Morden24 #247 üzenetére
Morden24: Betörős hasonlatod akkor lenne pontos ha a betörő bemegy a lakásodba és használja a kábel tévédet utána meg távozik kikapcsolja a TV és mindent változatlanul hagy, téged gyakorlatilag csak az energia számla és a TV elhasználódás miatt ér kár. A jogosulatlan szoftver használat nem véletlenül kapta a nevét. Nem lopás, mert nem a forráskódot tulajdonítja el és hasznosítja saját szoftverben, hanem használja és nem fizet érte, hasonlóan mint a BKV esetén a bliccelés. Ha a bliccelő nem szorít ki fizetős utast akkor a BKVnak okozott kár töredéke a viteldíj értékének. Abban ugye egyet értünk hogy a warez letöltöltők száma nem egyezik meg a kieset vásárlókkal, mert akár hogy is akarják így beállítani a veszteségüket a kiadók, ez messze nem egyezik meg a valósággal.
Zene: Fankadeli ingyen letölthetővé tette a Magyarok Nyilai című albumot, az elején mond egy monológot hogy aki úgy gondolja hogy szeretné támogatni a nemzeti ügyet az vegye meg az borítót és tokot mert a lemez ingyen van. Tette ez úgy hogy megjelenés pillanatában csak letölthető volt és rendelni csak hetekkel utána lehetett.[ Szerkesztve ]
-
VIC20
őstag
Demá!
Éppen ezért nem lehet általános igazságokat hangoztatni, hanem jól meg kell találni az egyensúlyt a kettő között, tehát hogy megérje feltalálni, alkotni, és a közösség is a hasznát lássa. Erről kellene szólnia a történetnek.
Te fordítva látod az egészet, mint ahogy kialakult.
Ajánlom elolvasásra: http://www.szabadkultura.hu/
Megj.1.
"Ez alapján pl a kerék feltalálója lehet, hogy nyomorban hal meg, de a közösség marha jól jár. Mi következik ebből? Rohadtul nem éri meg kereket feltalálni. "
Nem, ebből az következik, hogy a jog ad valamennyi védelmi időt, ameddig a feltaláló jól megszedi magát, azért, hogy továbbra is érdekelt legyen az újításban. De csak meghatározott időt, azért, hogy
- igen, igen, a köz
- no és, hogy más is felhasználhassa a művet a saját műve elkészítéséhez.Szerintem éppen az lenne igazságtalan, ha mondjuk én, aki semmit nem tettem le az asztalra tarthatnám a markom a jogdíjért az egész világnak, mert valamelyik ősapám föltalálta a spanyolviaszt. De ugyanezt akár egy emberöltőnyi belüli időszakra is igazságtalannak tartom.
Megj2.: Nem lehet a munkát megtenni egyedüli sarokpontnak, mert nem mindig áll munka a tulajdonjog mögött. Pl. egy üres ingatlan is tulajdonjog tárgya lehet, mégsem a tulajdonos alkotta.
Egyébként hogyan mérjük a tényleges munkát? Valaminek (pl. maradjunk a keréknél) a feltalálása mennyi munkának számít? Mekkora anyagi ellentételezést érdemel? (És ki döntheti ezt el?) A te meglátásod szerint bármilyen apróság feltalálása végtelen anyagi ellentételezést keletkeztetne, hiszen korlátlan ideig tartana a védelem és a jogdíjszedés...
(Na, ez is sarkalatos különbség az tulajdonjoghoz viszonyítva.) -
válasz TazLeacher #280 üzenetére
A biztos út az amit most képviselsz önmagaddal.
Hisz megéltél idáig, és nem szeretnéd feldobni a tutyit, illetve éhen veszni.
Eleddig megoldottad nemde?A bizonytalan az lenne,amikor mindent amit eddig összeszedtél, megtakarítottad, félretetted, értelmes dolgokba fektetted, gyerekeidre, családodra költötted, egycsapásra valami őrült ötlettől vezérelve megpróbálnád átformálni, és elveszteni.
Mindenkinek más és más az értelmetlenség útvesztője.
Az én belátásom szerint a DRM is ez.
Mint mondtam egy ekkora céget sem kell félteni...megáll a lábán, ha netán dugába dőlne úgy nem a DRM fogja a sírba vinni.Egy lehetőségre válaszolj kérlek.
Lenne 100 forintod és azt mondanák 100 forintba kerül egy működő időgép megvennéd, úgy hogy valójában nem tudod lehetséges ez?
Illetve lenne 100000 forintod és 100 forintba kerülne?
Megkockáztatnád rá a 100-ast?Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának. "Chasing Spiders and overheat"
-
jozefgucci1
addikt
válasz muxi-muxi #35 üzenetére
Nem írtál beromságot sőt, de egy dolgot kihagytál belőle.Ha nem írnak játékot PC-re akkor a kutya nem fogja megvenni a komolyabb hardvereket .Egy excel , torpedó futtatásához nincs szükség 5870-es karira CoreI7-es procival.Megéri mindenkinek a PC-s üzlet ,csak nem mindegy mennyi jön be a warez miatt.
Azoknak van igazuk akik azt írták ,hogy két hónap alatt sokat nyert az UBI a DRM-el , mert ki játszani akar vele nem vár ennyit.A kezdetek kezdetén pedig nem volt biztos a hackerek sikere.
Origin :jozefgucci1980 , Cod =játszótéri mászóka színekkel operáló, vérpistikebőszítő játékmenet...
-
Dany007
veterán
válasz FoxiestFox #283 üzenetére
Hohó, erről eszembe jutott, hogy anno 98-99-ben még vagy 2-3 doboznyi floppyn másoltuk fel a RedAlertet a gépre! De szép is volt... Órákig is eltartott ha jólemlékszem
És tényleg, eredeti példányt akkor még senkinél nem láttam. De már akkoris megvolt mindenkinek minden, ami csak kellett.
Cserélgettünk filmeket, zenéket, játékokat stb... Ha épp valaki megvett (de inkább ajándékba kapott) 1-1 audió CD-t, akkor első dolga volt begrebbelni és körbeadni a haverok között, kinek kell kinek nem...@jozefgucci1:
"Ha nem írnak játékot PC-re "Szerintem ha ez valaha bekövetkezne, akkor kb 2-3 hónappal később megjelennének az első Xbox360 emulátorok és hasonlók. Aztán az Xbox-ra írt játékokat töltené le mindenki, és játszana vele PC-n... Kb úgy, ahogy most is van / volt PS, PS2 emulátor stb...
[ Szerkesztve ]
-
dabadab
titán
válasz jozefgucci1 #288 üzenetére
"Azoknak van igazuk akik azt írták ,hogy két hónap alatt sokat nyert az UBI a DRM-el"
Miert, vannak eladasi adataid? Mert pl. UK-ben 5. helyen nyitott az AC, aztan kovetkezo heten mar csak hetedik, a harmadik heten meg csak 12. volt, aztan meg is ragadt kb ott, Settlers 7 is kb hasonloan teljesitett, szoval nem latom azt a hihetetlen nagy aratast.
DRM is theft
-
Szemellenzővel hajtogatni hogy mindennek a warez az oka, marhaság
De ettől te még nem leszel becsületes, törvénytisztelő állampolgár, ha warezolsz.
Pénztárca bemutatók: https://www.youtube.com/playlist?list=PLYQxd5Rbby46cPtVVMQodEGZuxZm7csIo
-
TazLeacher
nagyúr
Valaki dobálózott fentebb ilyen stúdióbezárásokkal, meg elbocsátásokkal, meg veszteségekkel. Khm, a dolog neve gazdasági világválság, hello, jó reggelt.
Tehát egy normál, jól működő gazdaságban nem mehet csődbe...mmm. Érdekes felvetés. Talán ha hajlandó lennél tovább olvasni, és nem csak írnál, akkor értenéd. Próbáld meg!
-
TazLeacher
nagyúr
válasz moongoose #287 üzenetére
Egy rövid sztori. Van egy ismerősőöm. 20 évvel ezelőtt volt kicsit több, mint 25 éves, volt egy lakása, 2 gyereke, és elvált, felszolgálóként dolgozott. Adüdott egy lehetőség, hogy beszálljon egy vállalkozásba. Nem tudod róla semmit, de jól hangozott. Eladta a lakást, felvett hitelt, és beszállt. Ma (nem csak ma, már elég régóta), a HAVI jövedelme 8 számjegyű összeg. Azzal a mentalitással, amvel Te gondolkozol még ma is gyertyával világítanánk, és kőtáblára karcolgatnánk. Egyszer hallottam egy érdekes mondást:
A biztos, az mindig kevesebb!
-
Bluegene
addikt
válasz TazLeacher #295 üzenetére
gratulálunk neki
nem pápai a gyerek és Ferikének hívják
Siemens S65-re való adatkábelt keresek! egyszeri Szoftverfrissítésre! Írj megbeszéljük ha van elfekvőbe/kölcsön neked!
-
FefeeX
veterán
Szívemből szóltál, azért látom, ha kevés is, de van józan gondolkodású ember még, aki nem a cégek ingyenes jogvédelmére szakosodott.
A Blizzard esetében, most gondoljon bele valaki, ténylegesen honnan is származnak a tört szerverek... Valakinek valóban arra van ideje/kedve/stb, hogy játsszon az eredetivel, aztán 1:1ben átprogramozza az egészet (kiírja a szövegeket, megkomponálja az egészet), és azt utána ingyenesen mindenki számára elérhetővé teszi? Nagyobb esélye van, hogy a blizzard csinálja a tört szerverek szoftverét is (és nem véletlen nem záratnak be egy ilyet sem), telirakják bugokkal, letiltanak benn dolgokat, területeket nem használhatsz, aztán kidobják, hadd használja a jónép. Miért? Mert ez is bevételt növel a Blizzardnál. Nem közvetlenül ugyan, amiről a többi nyomorék cég nem is tud gondolkozni, mert hiéna módjára azonnali max profitot akar, de közvetetten ezért aláz. Bár ezt nyilván nem biztosra mondom, mert míg nem Blizzard fejes valaki, addig erre a választ nem is fogja megkapni, de ha az észérveket vesszük, nagyobb az esélye ennek a verziónak...
-
FefeeX
veterán
válasz TazLeacher #295 üzenetére
Igen, 100ból 1 ilyen van a másik 99 aki ugyanezt csinálta, meg kinn alszik a nyugati aluljáróban... Valóban, a nagy nyereségért nagy kockázatot kell vállalni. Hogy bejön, vagy nem azt meg az élet írja. Mindenki eldönti, mit akar kezdeni, aztán azt a kockázatot vállalja, amit még mer.
A DRM szerintem óriási kockázat, és nem olyan nagy haszon, tehát ebben az esetben - szerintem - a haszon mértéke nem megfelelő a vállalt kockázat mértékével. A közgazdaságtanban van egy olyan fogalom, hogy határhaszon. Namost, ha ez negatív (10 emberrel végeztetjük a 3 emberes munkát, akkor az 5 fő feletti emberek már csak hátráltatják a munkavégzést; nem véletlenül nincs minden buszon ellenőr, az új ellenőrök haszna kevesebb lenne, mint a költsége, ergo a határhaszon negatív) akkor már rég probléma van, várható volt hogy a DRM-nek esélye van az alacsony/negatív határhaszonra, majd meglátjuk, mi lesz belőle.
dabadab: szerinted. Az Apple meg véletlen hagyta el az iphone 4G-t. Gerillamarketingről hallottál már?
[ Szerkesztve ]
-
mephi666
nagyúr
bocs, hogy ilyet mondok, de megmosolyogtattál az elméleteddel szerintem akkor csinálja a blizzard a tört szervereket, amikor én f*ngom a golf áramlatot nem vagyok otthon annyira a törtszerverekben, de ezek lényegében emulátorként foghatók fel és folyamatosan toldozzák-foltozzák, hogy pl. ficsőrökben lépést tartsanak az eredetikkel, amiken a blizz profi emberei dolgoznak... a bugok magyarázata szintén nem az, hogy a blizz csinálja direkt bugosra, hanem inkább az, hogy folyamatosan jönnek az eredetire a foltok és a törtnél is faragni kell ezerrel minden patchnél, hogy próbáljon normálisan menni...
ui: az meg, hogy nem lépnek fel a tört szerverek ellen, annak van pár logikus magyarázata:
1: a tört szerverek soha a büdös életbe nem tudnak lépést tartani az eredetivel
2: megvan a bevételük így is rendesen
3: még reklámot is csinálhat nekik, mert sokan átmennek törtről eredetire az 1. pontban leírtak miattszerintem mérlegeltek és arra a döntésre jutottak, hogy magasról lesajnálják a törtszervereket...
[ Szerkesztve ]
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs