Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz hegefe #3924 üzenetére

    Attól függ, mi célból, mert amúgy a teljesítményen nincs mit átlagolni, hacsak valaki nem kíváncsi az átlagértékre.

    Ez csak annyi, hogy van 100 W-os izzó, az minden időpillanatban 100 W teljesítményt vesz fel. Van egy motor, annál meg terhelésfüggő stb. Adott egy TV, legyen ráírva 100 W, de az csak felső érték, amit mondjuk max. háttérvilágítás esetén vesz fel. Máskor meg kevesebbet.

    Ah-mérésnél válik érdekessé a dolog: nem tudom simán megszorozni az áramot az idővel, mert csökken az áram. De ezt megoldják valamilyen processzorral, az Ah-mérő szerkezetekben, hogy folyamatosan követi az áramot, kalkulál.

    De hasonló a helyzet a Wh energiamennyiség mérésénél is. A lakossági villanyóra (szakszerűbben: fogyasztásmérő) méri a pillanatnyi feszültséget, áramot, meg az idővel is szorzatot képez.

    Magam úgy oldottam meg a Li-ion kapacitásmérést, hogy építettem egy áramgenerátort, ami pontosan 1 A árammal terhel, az egész tartományban (4,2V --> 2,5V). Ezt már csak meg kellett szorozni az idővel:

    https://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_51307-51307.html

    A linken még csak 200 mA szerepel, de ez később kevésnek bizonyult a 18650 akkuk teszteléséhez. Ilyen kis áramon ugyanis túl egyformának, túl jónak mutatkoztak.

    Ha nagyobb árammal terhelem, akkor viszont jobban kijönnek a különbségek, mert az elhasználódott akkunak nagyobb a belső ellenállása, emiatt hamarabb beesik a feszültség a kritikus 2,5 V alá. Vagyis a nagyáramú terhelés jobban utánozza a valós körülményeket, hiszen normál üzemben is ez a gond, hogy túl hamar "összeesik" az öreg akku.

    Ha kis árammal terhelem az akkut, akkor ki tudom venni belőle a maximális Ah-kapacitást, csak az nem minden alkalmazásnál életszerű. Így többnyire mit sem ér, benne marad az akkuban.

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák