Új hozzászólás Aktív témák

  • karib

    addikt

    válasz Boglya #1111 üzenetére

    Kb. az összes lehetséges HDD-vel kapcsolatos kérdést sikerült feltenned :))

    Röviden válaszolgatva - részletekért olvass vissza pl. ebben a témában:

    RAID0: egyedül nagy fájlok lineáris elérésénél látsz értékelhető sebességnövekedést. Hétköznapi használat alatt gyakorlatilag nulla a nyereség, ellenben sok kockázatot veszel a nyakadba. Inkább használd külön a két HDD-t - okosan szétosztva a programokat, feladatokat többet érsz, mint egy nagy tömbbel.

    Az IDE és a SATA egy-egy interfész, a HDD ''mechanikája'' ezen keresztül csatlakozik a géphez. A lényeg: a SATA egy újabb, előremutató, nagyobb tartalékokkal rendelkező interfész, ez a jövő. Bár még az ATA133 határait sem értük el, több szempontból már nehézkes és korszerűtlen a SATA-val szemben. A fő szempont az, hogy a SATA-nak van hova fejlődnie, az ATA133 vonalnak kb. itt a vége, nem érdemes tovább hegyezni. A technikai részletek felhasználás szempontjából lényegtelenek, de itt egy jó cikk, ha érdekel: [link] Aránytalanul többet fizetni egy SATA meghajtóért nem éri meg, ellenben csakazértis ATA133 HDD-t venni is felesleges ma már.

    SATA150 = SATA1, SATA300 = SATA2. Zűrzavaros az elnevezés. Gyakorlatilag ma mindegy, még a 150-es interfészt is max. félig tudod kihasználni, a mechanika nem elég gyors. A SATA interfészek egymással kompatibilisek fel-le, így nyugodtan vehetsz bármilyet.

    Az újabb SATA implementációkban már van NCQ is, de egyelőre desktop felhasználásnál ez nem jelent előnyt, sőt néha lassabb is. Szerveralkalmazásnál nyerő.

    A Samsung nem rossz. Én WD és Hitachi párti vagyok mostanában.

    A 60 fokos Maxtornak meg vannak számlálva a napjai :o

    Department of Redundancy Department

Új hozzászólás Aktív témák