Új hozzászólás Aktív témák

  • Stauffenberg

    nagyúr

    válasz #31733248 #79712 üzenetére

    "Az alacsonyabb jövedelmű társadalmi csoportok felzárkóztatása szerintem egy érthető és kívánt törekvés"

    Teljesen elmész a lényeg mellett, nem felzárkóztatásról van szó, hanem arról, hogy a munkásmozgalmak megjelenésétől a neoliberalizmus térnyeréséig a munkával megkereshető jövedelem együtt mozgott a növekvő produktivitással. A befektető és cégtulajdonos régen is kacsalábon forgó villában lakott és ott parkolt a garázsban a Rolls és a Bentley, meg most is így van, csak ma már a munkásai (és tágabb értelemben a társadalom) kárára növeli tovább a magánvagyonát messze túl azon a szinten, ami még fényűző élet mellett sem tapsolható el már egy emberöltő alatt sem, ez a folyamat pedig egyre szélsőségesebb vagyoni különbségeket hoz létre. Aki a leggazdagabbak számára előnyös, de a szegényebbeket jobban sújtó egykulcsos adórendszer igazságtalanságát pedzegeti, azt általában a magántulajdon tiszteletben nem tartásával vádolják és hát innen már csak egy lépés a komcsizás. Én például nem sajnálom senkitől, hogy kacsalábon forgó villában éljen, egy Rolls és Bentley társaságában (sőt akár lehet egész autógyűjteménye), vagy emberöltő alatt el nem költhető vagyona legyen.... na de a száz emberöltő alatt sem elkölthető vagyon már valami olyasmi, amit igenis csak széles társadalmi rétegek kárára lehet művelni és nem gondolom, hogy egy progresszív adórendszer és az adóparadicsomokba menekített vagyonok elleni törvényes fellépés ne tudná tiszteletben tartani a kacsalábon forgó villához (és a többi már felsorolt dologhoz) való jogot.

    "De ehhez nem kell osztályharcot hirdetni"

    Igazából a neoliberálisok tolják bele a frusztrált tömegeket az osztályharcba az arrogáns cinizmussal. Az USA-ban már azt is lekomcsizzák, aki ott a jobboldal bal szélén foglal helyet (európai értelemben vett baloldaliság nem is létezik náluk). Ma már ott tartunk, hogy az újbalos, occupy wallstreet nézetek egyre jobban terjednek és a mozgalmi világból szivárognak be a mainstream politikába és ezt főleg az a fiatalabb generáció hajtja, akik úgy érzik nem találnak más kiutat abból az állapotból, hogy a társadalmi olló szétnyílása közben egyre lejjebb csúsznak.

    "a mostaniak jelentős része akár 30+ évesen is szívesen élvezi a mamahotel szolgáltatásait és a teljes jövedelmét magára költi"

    Ha lenne akkora jövedelme, amiből önálló életet lehet élni, akkor ott a szülő a hibás, hogy ágyba viszi a 30 éves csemetének a reggelit. Bocs, nembocs, de így látom. Budapesten a medián éppen csak átlépte az elmúlt 2-3 évben a nettó 200 ezer forintot, még egy friss diplomás, szellemi foglalkoztatású fiatal is inkább a 200-hoz, mint a 300-hoz közeli nettó keresettel kalkulálhat (talán csak az IT és pénzügyi területeken kezdők vannak kicsit jobb alkupozícióban, de nem mindenki akar ilyen munkát), ehhez képest albérletet nem találsz 130 ezer + rezsi + közös ktg alatt (170-180e / hó) és akkor még egyél, igyál, fizesd be a telefonszámlád, diákhiteled, netalántán szórakozz is, utazni is szeretnél néha napján és ha még egy autó is van a háztartásnál, az végképp megterhelő két mediánból is. A mai 20-30 éves generáció is tud osztani-szorozni és azt dobja ki a gép, hogy mindenről le kell mondania az önálló élet kedvéért és bele fog dögleni annak érdekében, hogy valaki másnak a tulajdonában lakhasson és még egy lakáshitel önerőt is nehéz összelapátolni mellette (hacsak nem egyenesen lehetetlen). Ez a generáció szorong és ha a te gyerekeid 20+ évesen, jó jövedelmi viszonyok mellett kényelemből vannak még otthon, akkor lehet itt az idő egy újévi ajándékkal előállnod nekik menetlevél formájában, de legalábbis ne ezt a példát feleltesd meg a nagy átlagnak.

    Kiragadott példa: Én 21 évesen költöztem el otthonról és a barátnőmmel két budapesti medián átlagbérből majd beledöglöttünk az önálló életbe. De vállaltuk, nekünk ez volt a prioritás, de nem hibáztattam azt sem, aki nem vállalta fel ennek a nehézségeit, hanem amíg el nem ért egy jobb jövedelmi szintet, inkább maradt a mamahotelben. Azt pedig látom jól, hogy a gyerekkori barátaim többsége sosem fog kitörni abból az anyagi helyzetből, amiben vannak, mert tanárok, egészségügyi dolgozók, patikusok, eladók, tűzoltók, gyári munkások lettek. Örökölt ingatlan nélkül sosem lesz saját tulajdonuk.

    "Műköröm, ájfoncsi, elektromos autó"

    A saját megítélésem szerint a műköröm az alsóbb jövedelmi hányadban népszerű. :) Az ájfón tipikusan olyan egy medián vagy annál kicsit jobban kereső fiatalnak, mint a legszegényebbeknek a tablettás bor cigivel ("úgysem lesz jobb az életem, legalább érezzem jól magam"). Egy iPhone nem olcsó, de akinek 30 évesen ennyi a vagyona, az nagyon más, mint egy generációval korábban, amikor már (akár hitellel terhelt) saját ingatlanja volt valakinek ennyi évesen. Az elektromos autó meg nem tudom, hogyan jön ide. Pontosan tudjuk az összes marketing grafikonról, hogy a fiatalok körében lefelé áldozik az autózás népszerűsége és egyre kevesebben vesznek saját gépjárművet, egyre kevesebben szereznek akár jogosítványt is, eközben a globális piacon 1%-ot kitevő elektromos autót meg pláne nem vásárolnak tömegével. Én még nem láttam olyat, hogy a 30 éves kölyök hazagurul a szalonból a 12 milliós Volkswagen iD3-mal, majd felmegy a gyerekszobájába. Remélem ezt te is csak valami groteszk szarkazmusnak szántad.

Új hozzászólás Aktív témák