Új hozzászólás Aktív témák

  • Freddy76

    addikt

    válasz Larry303 #10382 üzenetére

    A horgászatot nyílván viccnek szántam (a dm-et nem :DDD), kiváncsi voltam, mit reagálsz. Az összes megszállot pecás ismerősön ugyanezt mondja... Csak azt nem értem, miért cipelitek akkor azt a drága pecabotot :F

    Megint konferencián vagyok, tudok hosszan írni :DDD .

    De akkor te sem vagy az a fajta hobbifotós, akit én hobbifotósnak nevezek, mert te is az életetedet dokumentálod. Én is. Már régen is frászt kaptam, amikor egy-egy ismerősöm nyaralásáról 2500 képet kellett végignézni. Nekem egy kis Sony kompaktom volt, és csak egy memkarit voltam hajlandó vinni (persze, ma már tudom, ez felelőtlenség), amire ráfért 250 kép. Két hét Egyiptom, London, Dubrovnik, akármi, ennyi kép készülhet, és kész. A kész képekből 20-30 képet előhívtunk, és albumba raktuk. Szerintem ez a kompakttal fotózó turisták 5 %-áról mondható el, nagy részük legyárt rengeteg képet, aztán azt sem venné észre, ha valami vírus egy évvel később megenné őket a merevlemezről.

    Amikor vártuk Julcsit, egy ismerősöm mutogatott képeket a gyerekéről, telefonon, majd számítógépen. A telefonos képeit szerintem csak ő látta szépnek, tipikusan az, amit egy három éve középkategóriás modell beltéren, sz.r fények között tudott. A számítógépen pedig ott van 1000 kép/hó, mind életlen, zajos, vörösszemes, világosfejű (mert vakuzzuk a gyereket, miért ne?). De arra is rájöttem, hogy ez az általános. Nos, ezt nem akartam, ezért kezdtem el jó gépet keresni születés előtt, majd jutottam el a dslr-ig. És most van kb. 200 olyan kép Julcsiról (két év három hónap alatt), amit szívesen teszek albumba, a telefonom pedig van egy 40 képes válogatás mentve, azt mutatom, ha valaki kéri. Pedig semmi nincs ebben, vagy ebben, vagy [link], vagy ezekben: [link], [link], [link], [link].

    Még a kezdős topikba sem tenném őket, de mégis az összes ismerősöm odáig van, hogy de jó képeket készít a gépem... Csak egy pici bokeh, kevesebb zaj, beltéren sem kell szembevillantani, pici szerkesztés, hogy egyenesek legyenek a képek, meg ne lógjon ki semmi - és ezzel több vagyok, mint a mai apukák 99%-a, akik tényleg nem csinálnak mást, mint digitális szemetet termelnek, és mire felnő a gyerek, lehet, hogy kevesebb jó kép lesz róluk, mint az apjukról - akit még bőven szmenával fotóztak, filmre. Megjegyzem, a flickr-t nem is explored vadászásra szánom, ez a virtuális album tesóknak, nagyszülőknek, tudják, hogy hetente mennek fel képek, és lehet nézni (van is olyan kép, ami nem az enyém, Johnny Blue csinálta, és csak utómunkáztam kicsit). Éppen most kellene kicserélnem a régi képeket, mert most éreztem magamban elég erőt ahhoz, hogy a Kiscsaj születésétől kezdve feldolgozzam a képeket, a régebbi képek (kb. egy éves koráig) még jpg, ahogy a vázból kiestek. Mára már ezek is átestek egy utómunkán, megérte...

    Én szeretem a családot fotózni, de nem tartom magam hobbi fotósnak (persze lehet, hogy más annak tart, és semmi bajom nincs ezzel). Számomra pl. forceberg a hobbifotós, aki kimegy, keresi a témát, lő, válogat, utódolgozik, és teszi mindezt magas színvonalon, jól, tudással-tapasztalattal. És amikor megnézem a képet, megállapítom, hogy "klafa", vagy "hűbazmegdejó", és kész. Utána szinte furdall a lelkiismeret, mivel tudom, mennyi munka van abban a képben, én meg 5 másodperc alatt lerendezem. De tényleg no offense, semmi baj nincs ezzel, a horgászattal sem, csak számomra nem teljesen érthető; de nem értem a bélyeggyűjtést, a testépítést, a vasútmodellezést, kertészkedést sem. Miként mások számára az rejtély, hogy miként vagyok képes egy vasárnapi kajáért két hetet a neten lógni, bejárni a város összes hentesét, meg boltját speckó fűszerekre vadászva. Majd állok a konyhában két órát szo,bat este, még hármat vasárnap délelőtt. Aztán a család kb. 15 perc alatt elpusztítja, és kapok - jó esetben - egy "finom volt" megjegyzést. Ez is ugyanolyan. Mindent megfőztek már, aránytalan a munka a befektetett energiáért. Azt sem tudom, hogy ebben mit élvezek, mégis élvezem.

    Ezt az egészet csak azért írtam le, mert felmerült a hobbifotózás kérdése.

    [ Szerkesztve ]

    "Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

Új hozzászólás Aktív témák