Hirdetés
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- EAFC 25
- World of Tanks - MMO
- Battlefield 2042
- PlayStation 5
- EA Sports WRC '23
- GTA V
- Befutottak a LEGO Horizon Adventures első értékelései
- S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl - Íme a végleges gépigény
-
GAMEPOD.hu
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
btomi9
aktív tag
válasz Degeczi #17599 üzenetére
Úgy érted, hogy a configuration.yaml -ban azokat lehet használni, ami implementálva van, és fent van a githubon is?
Közben próbáltam játszani vele, egy ilyen napfelkelte szimulációt szeretnék, hogy megvan a szokásos hétköznapi ébredési időm, mondjuk előtte egy 20 perccel kezdje el, egyre fényesebbre kapcsolni a lámpát. Találtam rá egy pár scriptet, ezt próbáltam bedobni a configuration.yaml -ba. Egyrészt én ugyan nem vagyok fejlesztő, de a spagetti kódot nem tartom egy elegáns dolognak, másrészt a synology-n a vi szerkesztőben nem működik a :noai kapcsoló, így egy beillesztéskor gyakorlatilag mindent tabulálva tesz oda, és elcsúszik az egész jobbra. Kézzel javítgattam, de parszolási hibát mond, mindenféle baja van, amikor újraindítom a HA -t. Szóval nem működik.
Ha a felületről próbálom kézzel összekattintgatni az automatizmust, ott meg az a baja, hogy bár az entry_id -t megtaláltam a konfiguráció alatt ilyen néven:
light.mi_bedside_lamp_2, de akkor se fogadja el, mivel ezt írja: "Ez az entitás nem rendelkezik egyedi azonosítóval, ezért a beállításai nem kezelhetők a felhasználói felületről." és mint eszköz, vagy device sem választható ki, nem jelenik meg. A mobilomat viszont megtalálja, kiírja a főképernyőn, hogy hány % az akksi, nézek, hogy mik vannak -
bonafit
újonc
#Gyuri81 Szia.
Igen. Én 4 kamerát kezelek két különböző helyen, a Mi home alkalmazással.
Nem gond neki a két hálózat.[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
válasz btomi9 #17600 üzenetére
Az appot nincs is értelme tiltani, hiszen az a telefonodon fut.
A legegyszerűbben a lámpa helyi hálózatos IP címét tudod letiltani a routeren, ha nem szeretnéd, h "hazatelefonáljon". De sokan eleve külön wifit tartanak fönn a hasonló eszközöknek, és akkor egyszerűen az a wifi nincs kiengedve a netre. -
Degeczi
nagyúr
válasz btomi9 #17601 üzenetére
Igen.
Plusz ami még nagyon jó a HA-ban, h egy custom_components mappa alá tehetsz saját komponenseket (vannak nem hivatalos kiegészítők, amik így érhetőek el, pl. a Gree klímák illesztője is akad ilyen), sőt, ha egy gyárin szeretnél változtatni vmit, akkor egyszerűen azt is ide másolhatod, módosítod a forráskódját - és kész is, újraindítás után már a saját verziód lesz használatban a beépített helyett (de még verzió upgrade-ek után is!)Ha tudod, tedd föl a Code Servert: a böngésződben teljes értékűen használható MS Visual Studio szerkesztőd lesz, nagyon kényelmes! (észre sem venni, h nem egy külön szövegszerkesztő program, elképesztően jó)
-
atesss
addikt
Ja várj, most így visszaolvasva esik le, hogy te itt mire is gondolhatsz mint "low-level" megoldás.
Arra gondolsz, hogy egy kétáramkörös okoskapcsolónál a 2.-es relét tekercsét, és az 1.-es áramkörre kötött kapcsolót sorba kötöm ?
Tehát így a 2.-es relé távoli átkapcsolásával tudnám a kapcsolót engedélyezni és tiltani (ténylegesen a kapcsolón átfolyó áramot fizikailag megszakítva) ?
Nem mondom, szigorúan a feladat "megoldását" tekintve ötletes.
De azért ez így elég fapados megoldás lenne... -
atesss
addikt
Az overpower-es kikapcsolásos kérdésről tudsz infót ?
Hát igen, az R-Burden-kérdésnek még utána kell néznem.
Ehhez a kalkulátor amit linkeltél tök jó lenne, csak sajnos még az SCT - általad is linkelt - adatlapja alapján sincs meg az egyik alapvető infó ami mindenképp kellene a kalkulátornak, a "Current sensor turn ratio".
Szerencsére van lakatfogós multiméter adapterem (valami márkásabb, hihető pontossági osztály-al, stb.), majd utólag azzal is tudom még kalibrálni.Shelly-t úgy láttam lehet kapni több magyar boltban/webshopban is, ott azért csak van raktárkészlet.
Ha csak 1-2 db kell, akkor nem hinném hogy megérné közvetlen a gyártótól rendelni.
Vagy miért, mekkora az árkülönbség ?
MOD:
amúgy ha már áramot mérnék egy okos otthonban, akkor az lenne az igazi, ha a legtöbb külön kismegszakítóra rakott kört külön is lehetne mérni. De ehhez túl nagy az SCT, és szerintem még china-ból is drága.
Valami ilyesmi lenne jó: [link] Csak a 10A kevés, 16A min. kellene (pár helyre meg 20A is lehet, pl. tűzhely áramkör).
Kérdés hogy nagyobb árammal mennyivel drágább na meg mennyivel nagyobb. Na meg hogy átfér-e a lyukon pl. egy 6-os vezeték.[ Szerkesztve ]
-
btomi9
aktív tag
válasz Degeczi #17604 üzenetére
Ezt a code servert az asztali PC -re tegyem, hogy legyen kódkiemelés, miegymás, vagy pedig a home assistant alá valahogy be lehet integrálni? Notepad++ -t szeretem, van ennek valami plusz hozadéka?
A NAS -ra próbálok most feltenni midnight commandert, annak van az mcedit szerkesztője, így ssh -zva is tudok szöveget beilleszteni, nem kell küzdenem a vi -al.
Az egyéni szoc.problémámra visszatérve akkor lehetséges, hogy a yeelight lámpa az csak annyiban HA kompatibilis, hogy azon keresztül is lehet kapcsolgatni, de mivel önálló device -ként nem látja, ezért nem lehet rá automatizmust építeni?
(amúgy a napfelkeltés programot a yeelight applikációban összekattintgattam, és működött reggel, szóval annyira nem fáj, ha nem jön össze, csak tanulásnak, gyakorlásnak tökéletes lenne, hogy értsem a dolgokat) -
btomi9
aktív tag
Van egy következő ötletem, létező spotlámpa a szekrénybe faragva, próbáltam kiszedni, de reménytelen. Szóval a meglévőt szeretném okosítani, most a következőképp néz ki. 220 -ba kell dugni, onnan a vezeték megy egy 220 AC / 19-24V DC trafóhoz, és a lámpák már ilyen kis egyenfeszültséggel mennek. Gondoltam, hogy egy relét / dimmert kellene tenni, de nem tudom, hogy a trafó melyik felére tegyem, a 220, vagy a kisfesz oldalra?
-
atesss
addikt
Okosotthon alapú vezérléssel még egy az előző kérdéseimtől teljesen különböző feladat megoldását is terveztem.
Egy tervezés alatt álló szabaduloszobában egy "színeket levillogó" (pontosabban inkább pulzáló) játékelemet akartam csinálni IKEA TRADFRI okosizzóval.
Illetve továbbgondolva, egy vezérelt alapvilágítást is meg lehetne csinálni vele ugyanide (a fényerő, esetleg a színhőmérséklet is változik a szobában az eseményektől függően, akár villog, stb.).
És - sok egyéb okosotthonos izzóval ellentétben - a TRAFI alapabb típusainak az ára egész kedvező.
Sajnos a projekt egyelőre fel lett függesztve, így "kvázi projektpénzből" nem lettek megvéve az alkatrészek hogy kísérletezzek vele.
De most azon gondolkodtam hogy lehet magamtól is megvenném, és nekiállnék foglalkozni vele.Amikor ez tervezve volt pár hónapja, valahol láttam egy videót, hogy lehet 3rdparty appal vezérelni az IKEA Tradfi-t, de nem nem menten bele részletesebben. Most viszont rátaláltam a Zigbee2mqtt projektre: [link]
Vezérel valaki ezzel (vagy akár más hasonlóval) IKEA Tradfi cuccokat ?
Zigbee kommunikációs modulnak mit lehetne ehhez használni ?
Az IKEA saját hub-ja [link] 10e Ft-ért nem túl olcsó (főleg ugye amíg nem tudom biztosan hogy megoldható-e az egész rendszerrel az, amit szeretnék).
Létezik más ami kompatibilis lehet a TRADFI rendszerével, és olcsóbb (nem baj ha külföldről ebay, ali, stb.) ?[ Szerkesztve ]
-
LógaGéza
veterán
válasz atesss #17613 üzenetére
A Zigbee2MQTT projekt oldala elég jól összeszedett és informatív, ott kb minden infót megtalálsz.
Itt leírja, hogy mi kell hozzá, itt pedig a támogatott adapterekről tudhatsz meg többet.[ Szerkesztve ]
"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
btomi9
aktív tag
Viszont így akkor egy eszköz a relé, a másik a PWM. Tehát pl. ha olyan automatizmust szeretnék, hogy napnyugta után van, hazaérkezés után mozgást érzékel a nappaliban, erre kapcsolja fel a fényt dimmelve, akkor először kapcsolja a PWM -et / dimmert 0-ra, a relét be, majd a PWM -et fokozatosan a maxra x másodperc alatt?
-
Chal
addikt
válasz atesss #17606 üzenetére
Az overpower-es kikapcsolásos kérdésről tudsz infót ?
Nálam elektromos autó toltölje volt rajta (sima schuko 16A-es töltő). Ezt már nem bírta a Shelly Plug, a töltés során vélhetően volt benne 16A-nél nagyobb peak, vagy 15-16A között oldott le a Shelly, a részleteket már nem rémlenek, az adatok és a grafikonok meg kipörögtek már (1 év a retention nálam). A kérdésre válaszolva: 24A-s kismegszakítón volt, így nem alakult ki versenyhelyzet, nem tudom melyik a gyorsabb. A többi Shelly kapcsán nincs ilyen terheléssel tapasztalatom. A Plug-ot párszor próbáltam (elvileg volt olyan bugfix ami korai leoldási hibát javított), mindig 3-4 óra után oldott, de látszott előtte a gradfikonon hogy egy peak-et is kapott, szóval oka is volt rá (előtte csak 13-14A környékén mozgott a terhelés). Azóta nem kísérleteztem vele.
Shelly szállítási problémák: Nem minden terméket érint, hogy itthon kinek mi van raktáron az meg jó kérdés, én azért telefonálnék egyet, mielőtt bármelyik webshopnak előre fizetnék...
A 3EM miatt meg csak panaszkodni kellett, most jött sms a DHL-től hogy holnap hozzá végre (40 napot vártam rá...).
Amúgy pont tegnap postolt Dimitry az FB csoportba, hogy micsoda terhelés van rajtuk, és mennyire elnézést kér, meg részletezte a supply chain problémákat. A legtöbben térdre estek előtte hogy micsoda korrekt tájékoztatás. Páran fanyalogtak kicsit, őket simán csak lehurrogták (köztük egy magyar srácot is ). Be akartam neki küldeni egy screenshotot, hogy mindenközben a webshopjukban 9 napos szállítási határidővel ígérnek olyan termékeket mint pl. az 3EM is, amire vannak akik 4(!) hónapja várnak.... Talán a korrektségnek ott kellene kezdődnie hogy kirakjuk az ablakba is az infót, nem az underground FB fanclubban pusmogunk csak róla. Na mindegy...
[ Szerkesztve ]
-
nemethsza
tag
Sziasztok,
kb. mekkora költsége lenne egy távfűtéses lakásban (a fűtésrendszer felújított, a radiátorok szabályozhatók, költségmegosztós) a fűtésvezérlés "automatizálásának"?
Pl. távolról szabályozás, esetleg hőmérséklettartás...
Alexa és/vagy Google Home kiindulásként van.
Thx!"Tanútt embernek párlya nincs!"
-
_ak_
addikt
Sziasztok, eredetileg azért jöttem, hogy alternatívát kérjek a Samsungos SmartThingsre. A TV melletti lámpát akartam kapcsolni egy TPlink HS110-el, csak hogy hogy hiába állítottam be hogy 7 után ha a TV ON, akkor kapcsoljon fel, nem úgy értelmezi, hogy HA 7 után van és megy a TV akkor is kapcsoljon be, csak ha 7 után kapcsolom be a TV-t....de persze beleolvastam a topikba és azóta semmi sem jó.
Nason megy a docker, ill. van egy pár Rpi is itthon, Home Assistanttal érdemes lehet kísérletezni vagy ez inkább akkor érdekes, ha van már valamilyen gateway is?
Rendeltem egy pár WiZ izzót [link] , de most már nem vagyok benne biztos, hogy jó döntés volt. Zigbee megoldások sokoldalúbnak tűnnek, ezt leszámítva lehet tudni ezekről valamit, tényleg jó vétel? Vagy ha mondjuk össze akarom valamelyiket kötni egy mozgásérzékelővel akkor inkább már most valami Zigbees kellene az egyszerűség kedvéért?
Amúgy a kompatibilitás altlanossagban véve mennyire jó köztük vagy mennyire hidalható át? Teszem azt egy Ikeás izzót a kapcsoló mögötti Sonoff mini fel tudná-e kapcsolni, ha a Xiaomi mozgásérzékelő mozgást észlel?
Let's begin, de gozaimasu!
-
atesss
addikt
válasz LógaGéza #17614 üzenetére
Ja-ja tényleg elég részletesek az infók az adapterekről is. Mondjuk egy ilyen - nem gyártói - leírásban nem a legjobb hogy csak annyit írnak a CC2531 hatótávjáról, hogy "~30m line of sight"...
Találtam egy elég részletes magyar leírást is: [link]
Meg itt a fórumon is ahogy látom sok szó volt a CC2531-ről: [link] , nekiállok átolvasni.[ Szerkesztve ]
-
LógaGéza
veterán
válasz atesss #17620 üzenetére
Nekem elvileg most ért be az országba egy ilyen antennás CC2531-es, remélem a jövő héten kézhez is kapom, és akkor be tudok számolni, hogy nagyjából mit tud.
"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
fo_di
őstag
30 méter kültéren max, beltéren pár fal után azért kell a repeater (vagy másik cc2531 router firmware-rel, vagy valami konnektorról működő eszköz, pl tradfri konnektor vagy repeater)
én most a CC26X2R1-el szemezekegyébként teljesen jól mennek rajta az ikeás és a xiaomi cuccok is, bár nálam a xiaomik mintha nem akarnának felcsatlakozni az ikea konnektor jelére (ikeás konnektor és kis kocka kapcsoló van pár aqara hőmérő mellett)
a zigbee bindingot is tudja elvileg a rendszer kezelni (amikor közvetlen összepárosítasz egy konnektort és kapcsolót, hogy hub nélkül is kapcsolják egymást) -
Degeczi
nagyúr
Igen, sokfelé olvasni ilyen panaszt, h a Xiaomi szenzorok nem használják az Ikeás aktív eszközöket repeaterként (nekem csak Xiaomim van, nem tudom)
Valszeg abból adódik, h a Zigbee nem olyan kötött, mint a Zwave, és egyedi módon implementálhatnak bizonyos dolkgokat a gyártók.Másik nyűg, h a hálózat nem épül dinamikusan újra, legalábbis nálam Zigbeee2mqtt alatt minden szenzor csak arra a routerre hajlandó fölcsatlakozni, amivel az elején párosítva lett.
-
CharlieR
csendes tag
Szia, nálam a nappaliban van a zigbee2mqtt stick ( saját antennás átalakítással) és van egy fal a folyosó felé ( dupla ikersejt tégla, 45 cm!) és utána a fürdőszoba, az csak válaszfal. A mellékelt képen látható pár, a stick-re kapcsolódó Zigbee-s cucc jelszintje. A kapcsoló közvetlen mellette van, a Xiaomi mozgásérzékelő a fürdőszobában, a fürdőszoba kapcsoló-lámpa Ikeások. A nyitásérzékelő van legmesszebb. Érdekes, régebben az Ikea mozgásérzékelő volt a fürdőszobában, de sokkal rosszabb jelszinteket adott mint a Xiaomi. Az Ikea-ról sokszor nulla jött. Ja, és Home Assistant alatt megy.
[ Szerkesztve ]
-
szat8
tag
válasz Degeczi #17623 üzenetére
Deconz-ról írta egy fórumtárs is, és külföldi fórumokon is olvastam olyat, hogy rá lehet venni a xiaomi cuccokat, hogy az IKEA repeaterre csatlakozzon, csak ahhoz nem a coordinatorra kell kötni.
Pl. azt írták, ha egy tradfri izzót akarnak repeaterként használni, a deconz programjában nem érzékelő párosítására kell menni, hanem új izzó párosítására, és akkor megnyomni a xiaomi érzékelő párosítás gombját.
Sajnos hetek óta nem tudom ezt letesztelni, mert az IKEA házhozszállítása túlterhelt, nem is engedi leadni a rendelést. -
butyiba
csendes tag
Sziasztok, Fibaro okosotthonnal rendelkezem és érkekelne, hogy Broadlink RM4, RM4C, RM PRO vagy RM2 PRO valamelyikét sikerült-e illeszteni a rendszerbe. Ha igen milyen módon és milyen eszközöket vezérel.
Előre is köszi.BütyiBá
-
LógaGéza
veterán
Ha megjön a CC2531, akkor biztos megyek IKEAba (bár lehet most vasárnap), ha kell valami kisebb dolog, akkor dobj egy PÜt, és FoxPostal el tudom küldeni.
-
Chal
addikt
IKEA-ra az a trükk, hogy éjfél után megpróbálod nyomogatni, legyen benne minden a kosárba, úgy nagyobb az esélyed gyorsan végigvinni a folyamatot. Sajnos nagyon idióta a queue kezelésük, naponta nyílik/záródik a lehetőség, ha nem csíped el, és feltölti a többi vásárló, akkor így járás... Változó egyébként hogy mikor nyílik a queue, általános tapasztalat, hogy vagy 00:00 után érdemes próbálkozni, ha láthatóan nem sikerül, akkor pedig fel kell kelni sajna és 6:00-tól próbálgatni. Reggel 8 után egyébként 90%-ban már bukó a dolog, aznap már felesleges is nézegetni.
[ Szerkesztve ]
-
atesss
addikt
válasz LógaGéza #17621 üzenetére
Nekem mivel most első körben még kísérletezésre kell csak, nem kell annyira a nagy hatótáv.
Csak rákérdeztem, mert féltem hogy lehet nagyon kicsi, de akkor a többiek visszajelzése alapján annyira azért nem vészes.
De ha persze drágább mondjuk egy ezressel, akkor annyi pluszért legyen az antennás/erősebb.
Te nem szettben vetted a debugerrel és az átalakítóval ? Vagy ezek már megvoltak ?
Mert olyan egyelőre nem nagyon találtam hogy szett, amiben antennás CC2531-es van.
Mennyi ideje rendelted ? -
LógaGéza
veterán
válasz atesss #17630 üzenetére
Nem szettben, ahogy látom egy sima Arduinot is át lehet alakítani egy szoftvercserére, abból meg van elég... Ha nagyon nem megy, akkor meg egy ismerősömnek van debuggere, kölcsönkérem tőle.
Május 4.-én rendeltem, egy csomó minden mással együtt, aminek feléről már azt se tudom mihez akartam használni"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
Chal
addikt
Áramváltós méréshez jobban értőkhöz egy kérdés: megjött a 3EM (három fázisú fogyasztásmérő by Shelly), hétvégén kötném be, de elég kevés hely van a szekrényben. A 3db trafó/lakatfogó (érzékelő) talán elférne úgy, hogy 1-1db a két fő megszakító alatt lenne (a két szélsőn), a harmadik pedig a középső tetején. Az megszakítók alsó bekötésénél ugye már több vezeték is van (2-2-2 felállásban, tehát megszakítónként 2db vezeték van alul) , mert innét van osztva a lakás kisebb megszakítóira az adott fázis. Szóval ha ide tenném a szenzorokat, akkor megszakítónként 2db vezetékre kellene velük ráfognom (ha csak egyet tennék bele, akkor ugye a másik ágon folyó áramot nem mérné). Ez ennél a mérési technológiánál jelenthet bármi gondot pl. a pontosság terén? Úgy tippelném hogy nem, hiszen mindegy, hogy egy vagy két vezetékben folyó áram indukálja e a mérőfeszültséget, de kicsit azért bizonytalan vagyok...
[ Szerkesztve ]
-
Hotci
csendes tag
Sziasztok,
létezik esetleg valami téma összefoglaló/leírás/javalat új házakra vonatkozóan? Milyen irányban lenne érdemes elindulni? Jelenleg még szabadon alakítható a villamos rendszer és gondolom mindenképpen célszerű lenne az automatizálásnak megfelelően kialakítani.
Amit szeretnék megvalósítani: elektromos redőnymozgatás, zsaluzia mozgatás fényerő változására (belső hőmérséklet emelkedésére) automatikusan,
fűtés vezérlés: felület fűtés, több körre bontva, szobánkénti termosztáttal ellátva (erre szimpatikus megoldás: NGBS iCON2)
szellőztetés vezérlése,
bizonyos világítás körök, valamint néhány konnektor is jó lenne ha távolról vezérelhető lenne,
kamera rendszer is kerülne a házra,
Sok mindent elolvastam már a témát illetően, de leginkább az jött le ezekből, hogy komplett használható rendszer nem igazán létezik.
Milyen megoldást ajánlanátok? -
KilgoreTrout
senior tag
Sziasztok,
A Zigbee-s Livolo kapcsolók ugye beférnek a szabányos kötődobozokba? Évekkel ezelőtt, amikor legutóbb olvastam hasonló érintőkapcsolókról, akkor voltak ilyen problémák.
Nem teljesen világos, hogy bekötés szempontjából ezekhez kell-e valami extra egy sima kapcsolóhoz képest, amit csak kérésre tesz be a villanyszerelő. Tudtok ebben segíteni, hogy mit kell mondani, h ne legyen gond később a beszerelése?
Sonoff kapcsolórelé beszerelhető elektromos fűtőtest bekötéséhez? Nem gond neki a hő?
[ Szerkesztve ]
-
atesss
addikt
Az áramváltó mérési elvéből fakadóan elméletben teljesen mindegy, hány vezetéked van. Csak az számít, hogy mekkora (vektoriálisan)-összesített áram megy át az áramváltó tekercsének a közepén.
De gyakorlati tapasztalatom még nekem sincsen.A lakatfogó tudtommal kicsit más, legalábbis én úgy tudom hogy a villamos méréstechnikában használt lakatfogók Hall-elemes technológiával működnek.
A kismegszakítókat állt. úgy szokták bekötni, hogy alul van a bemenete (néhány, leginkább ipari típust kivéve alulról sínezhetőek csak). Neked hogyhogy alul két vezeték van ?
Illetve azon is csodálkozom, hogyhogy vannak a lakáselosztódban (vagyis a mért oldalon) külön fázis-biztosítékok.
(Amúgy saját véleményem szerint ez egy gyakorlatban hasznos dolog, én is most csináltam egy ilyet a nyaralós felújításnál magamnak, bár ott csak egyfázisú a rendszer. De attól még nem láttam egyetlen ilyen kivitelezést sem még.)[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz KilgoreTrout #17635 üzenetére
Livolo Zigbee-je elvileg elég egyedi állatfajta. Ezzel a konkrét típussal nem tudom mi a helyzet, de nullvezeték ajánlott általában az okoskapcsolókhoz. Nekem a sima Livolo befért a hagyományos kapcsoló helyére, így gondolom a Zigbee-s is.
-
Chal
addikt
válasz atesss #17636 üzenetére
Köszi a választ! Én is így gondoltam hogy I(1) + I(2) = I(sum), de birkózógépek esetén inkább kérdezek, ha nem vagyok 100%-ra biztos
Amúgy nem tudom miért így van, az elmű után van mindegyik fázison 1-1 saját (nem elműs) megszakító, és azokról van minden leágaztatva. Szerintem az elgondolás az lehetett, hogy ne kelljen kimászkálni az órához, ahol az elműs szekrény van, és benne az ottani három megszakító. Szerintem is jó amúgy, télen/esőben örültem már neki azért, amikor szereltem valamit, és áramtalanítani kellett A vezeték meg azért fentről megy bele, mert a legfelső sorban vannak, így gondolom fizikailag kényelmesebb volt, hiszen az alatta levő megszakítók ezekbe csatlakoznak. Azok egyébként már az alsó kapcsukról vannak táplálva.
[ Szerkesztve ]
-
Chal
addikt
Ne is mond, nincs bizony.. Illetve egy vizes helyiség van, amihez tettek eredetileg. Ezen kívül ahol nagyon kellett (pl. medence) ott megoldottam a végpont környékén átmeneti jelleggel, hogy legyen valami. Ha minden jól megy, akkor végre jövő hónapban szét lesz borítva az egész szekrény (annyira hogy lesz egy nagyobb is), és szépen megcsináljuk nulláról. Nemrég vettem a házat, van tennivaló bőven
Amúgy annak ellenére hogy ráhibáztál (mert tényleg így van), a bejövő fázisok utáni 3db megszakító miért zárná ki a fi reléket vagy a túlfeszvédelmet? (Tényleg nem tudom/érdekel, nem kötekedésből kérdezem).
[ Szerkesztve ]
-
ojb
tag
..."megszakító miért zárná ki a fi reléket vagy a túlfeszvédelmet"...
Félreértetted. Nem zárja ki.
Logikusan átgondolva a a fi relé - főbiztosíték - túlfesz levezetők között fázisonként egy egy szál vezetékre van szükség és csak ezek után lehet multiplikálni a biztosítékokat. Tehát, ha ezek lennének a szekrényben lenne hová tenni az áramváltó tekercset is... -
KilgoreTrout
senior tag
válasz golya87 #17637 üzenetére
Köszi a választ. Lesz nullvezeték akkor minden kapcsolóhoz.
Mi a gond a Livolo Zigbee-jével?
Amúgy milyen rendszert ajánlanátok az alábbiakhoz?
Kb. így képzelem el első körben:
Raspberry Pi-ról menne a vezérlés. Az alábbiakat szeretném vezérelni:
- Zigbee/Zwave kapcsolók
- hőmérséklet és páratartalommérő szenzorok állapota alapján elektromos radiátorok, klíma és elszívó venitlátorok kapcsolása. Az elektromos radiátorok Sonoff-on keresztül lennének bekötve
- 2 kültéri és pár beltéri Wifi-s kamerát is jó lenne valahogy integrálni
- közelség/mozgásérzékelők jele alapján lámpák kapcsolgatása, riasztás, pl. tök jó lenne, ha érzékelné, van-e valaki otthon, illetve melyik helyiségben tartózkodnak.Testre szabható, belső hálóról elérhető web alapú UI.
Melyik rendszer felel meg ezeknek legjobban?
[ Szerkesztve ]
-
SwissAirplan
aktív tag
Sziasztok!
Van köztünk olyan aki Domoticzról állt át HomeAssistant-ra?
Fullprofi segítségem van... meg kb kezdenek is alakulni a dolgok, de en valahogy nem érzem ezt a HA feelinget! Egyedül ami "tetszik" benne az az animálható floorplan és a ip kamera pillanat és előkép! -
btomi9
aktív tag
Ah, sikerült home assistant alól összehozni a napfelkeltés effektet a yeelight éjjeli szekrényre való lámpán. Van vs codeserver is, tényleg iszonyat nagy segítség, köszönet érte!
Megjött a CC2531 -es kütyü, mennék tovább, hogy telepítsek mosquitto -t, de nincs supervisor ikonom a home assistantban, így most meg vagyok lőve. Hogyan lehet vagy előcsalogatni, vagy pedig manuálisan telepíteni? Xpenology docker alatt fut a sima home assistant.
-
MikeRenton
tag
Sziasztok,
Nagyon kezdő vagyok. Miképpen lehet megoldani, hogy a Home Assistant felületen egy gombot megnyomva egyszerre több akció teljesüljön? -
FeriPapa2
tag
Tud valaki arra megoldást, hogy okos tévre üzenetet lehessen beadni műsor közben MQTT-vel? Pl.: leállt a mosógép! WebOS-Domoticz-Node-red vonalon.
-
LógaGéza
veterán
válasz MikeRenton #17646 üzenetére
Persze, automationban triggernek felveszed a gombot, és utánna felsorold azt, hogy milyen action fusson le. Én úgy szoktam, hogy magát a több actiont beírom egy szkript sequencbe, és utánna csinálok egy automationt, ami meghívja a szkriptet, de ez csak egyéni preferencia.
-
Degeczi
nagyúr
válasz LógaGéza #17648 üzenetére
Igen, mindenképpen így a praktikus, h ne kelljen kódot ismételni, másolgatni (és aztán több helyen változtatni ha bármi miatt kellene)
Nem csak akkor, ha ténylegesen több actionről van szó, hanem ha bonyolultabb kifejezésről, mint pl. a külső világosságtól függő fényerőállítás egy lámpán. -
Degeczi
nagyúr
válasz btomi9 #17645 üzenetére
A Hassio az, ami supervisort tartalmaz, és tud menedzselni dockerekben lévő kiegészítőket, a sima HA nem.
De a Mosquitto miatt fölösleges lenne, azt ugyanolyan egyszerűen föl tudod rakni önálló dockerként, mint a Code Servert is (szerintem jobb is ha külön van, hiszen a HA-tól teljesen különálló szolgáltatás, ahogy mondjuk a NodeRed is)
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Házimozi belépő szinten
- Autós topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- E-roller topik
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest