Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
zsamiatt
őstag
válasz Degeczi #17897 üzenetére
a szoba hőmérséklete a vissza csatolás.
Az a helyzet, hogy a klíma állapota nem érdekel ugyan is azt pont az aktuális helyzethez igazítom. Hogy értsd a gyors hűtés 18 fok nagy erővel. A normál lakás hűtés pedig 23 fok közepes ventilátor fokozaton. De itt is lehetne még finomítani. Egyszer lehűtőm, majd szinten tartom. Mivel a klíma automatikusan vissza vesz a teljesítményből ha elérte a szoba a hőfokot így nagyon ezzel se kell foglalkozni. Ezért nem is értem a vissza csatolás szükségességét. Ja és éjszaka pedig éjszakai módba kapcsol, majd reggel vissza.Eladó HP Proliant DL380 G6 használt szerver -- Érdeklődés privátban!
-
zsamiatt
őstag
válasz LouiS22 #17900 üzenetére
nem tudom mi az olcsóbb nálad nekem ilyenem van: Remotec Z-Wave AC Master
Elvileg ha jól láttam ez képes lenne a klimától vissza kapott értéket is fogadni, de nekem mondjuk ezt az mdvvel nem sikerült belőnöm.Eladó HP Proliant DL380 G6 használt szerver -- Érdeklődés privátban!
-
Watercolour
aktív tag
Köszi a választ.
Egyelőre 86x86x35-ös szögletes dobozból csak ezt találtam, de ez falon kívüli szerelésre való. Ezt be lehet valahogyan vésni a falba, vagy az nagyon taknyolás lenne?
-
fo_di
őstag
válasz Watercolour #17895 üzenetére
a zigbee villanykapcsolóból talán csak a nullavezetős példány tud repeaterként is viselkedni, a másik nem, de a zigbee konnektorok is működnek repaterként (pl ikea konnektor)
a zigbee2mqtt hubbal az a jó, hogy a xiaomi mellett más gyártó zigbee eszközeit is bele tudod tenni a hálóba (pl ikea tradfri, osram, stb)
német amazonon, vagy más nyugat-európai webshopokban lehet még kutakodni zigbee kapcsolók után, de mind drágább lesz a közvetlen kínai beszerzésnél (érhtető módon)(egy aliexpress értékelésben ilyen falon belüli méreteket találtam: Depth of call in wall: <29mm. Size: 41*58mm)
[ Szerkesztve ]
-
ojb
tag
válasz Watercolour #17903 üzenetére
Falba bevésni szerintem pl valami [ilyesmi] "sorolható" jobb lehet.
-
Watercolour
aktív tag
Köszi, nullavezetőset tervezek, elvileg stabilabban működik egyébként is, és ha már úgyis újrakábelezünk, akkor normálisan szeretném csinálni.
Konnektort egyelőre nem tervezek okosítani.
Köszi a méreteket, nézelődök még, illetve köszönöm (#17905) ojb-nek is a linket a kötődobozra. -
aicon
senior tag
Amit fo_di linkelt azt nem nézted?
Visszajelzés valóban nincs, de egy sonoff pow r2 (pl esphome-al, mint a mosógépnél), vagy bármely hasonló eszköz megmondja, hogy éppen dolgozik-e vagy sem, a helység hőmérsékletéből, páratartalmából pedig ki lehet következtetni, főleg ha monitorozod is influxdb + grafana párossal.
Félmegoldás, tudom, nem igazi automatizálás... de semminél több, ha vezérelni/kapcsolgatni szeretnéd valamilyen szinten.
Bár klímát, ha szezonja van, nem célszerű kikapcsolni hosszabb időre, felmelegszenek a falak, berendezési tárgyak és sokkal többet fogyaszt a visszahűtéssel, mint a szinten tartással, szerintem.
Nálunk szezonban sosincs kikapcsolva, ha nem kell hűtsön, akkor visszaveszi magát és csak a párátlanít. Fűtésre nincs használva, de tudja azt is, inventeres (buta)Midea.======== Sim kártyás routerek olcsón ======== https://hardverapro.hu/tag/aicon#aprohirdetesei
-
vtechun
veterán
Sziasztok!
Sikerült CEC-cel beraknom a Panasonic Plazma TV-met HA alá.Van olyan lehetőség, hogy meg tudjam adni, hogy azt, hogy adott gomb megnyomására bekapcsoljon a TV és mondjuk HDMI1-re váltson?
Azt már meg tudtam oldani, automatizációval, hogy ha bekapcsolom a TV-t, akkor kapcsolja be az okoskonnektort is, amiben van a hangszóró dugva.
-
nagyúr
klímához (mdv) mit érdemesebb használni? a saját wifi modulját, vagy a tado ac vezérlőjét?
Tudod, mit jelent az, hogy nemezis? Az érintett, erősebb fél kinyilatkoztatása a méltó büntetés mértékét illetően. Az érintett fél jelen esetben egy szadista állat... én.
-
Degeczi
nagyúr
-
-
fo_di
őstag
válasz vampire17 #17913 üzenetére
ilyen érzékelőt igazából az ajtószenzorba is bele lehet hekkelni a reed helyére
https://community.home-assistant.io/t/portable-rain-drop-sensor-made-with-xiaomi-door-sensor/74090 -
Degeczi
nagyúr
Megoldható, csak az ilyen megoldásokkal az a baj, h nem hangolható (és valszeg csak erős esőben van olyan átvezetés, h már jelez)
Az eleve flood szenzort erre tervezték, de a nyitásérzékelő áramkörzárásra számít (hiszen a reed azt végzi), pár csepp eső pedig még aligha elég.Az esőérzékelő szenzorlaphoz mellékelt panelon van egy potméter, amivel szépen beszabályozható ugyanez a digitális kimenethez, ill. analóg kimenete is van. Csak persze ahhoz kell táp - de az ESP-hez használt megteszi (akár egy Sonoff Basicen lévő is)
A saját példányt annak idején alacsonyabbra is kellett állítsam, mert a hajnali párára is bejelzett nagy érzékenységen.
[ Szerkesztve ]
-
szat8
tag
-
ojb
tag
Az esőérzékeléshez néhány észrevétel:
Water Leak szenzor használata esetén illő figyelembe venni, hogy eredetileg a szenzor mire is készült... Tehát riaszt, hogy "vízben áll " vagy a szenzor vagy az érzékelője. A felhasználó megszünteti a riasztás kiváltásának okát, kiveszi a szenzort vagy az érzékelőjét a vízből majd megtörölgeti és ismét szárazra kerül a szenzor, tehát nem riaszt.
Eső érzékelés esetében kicsit más a helyzet. A szenzor beriaszt az esőre, de addig amíg a nap, szél, hőmérséklet stb. nagyjából meg nem szárítja, addig bizony riasztani fog és az eső már régen nem esik, de a szenzor még vizes és azt mondja, hogy esik...
A jelzett érzékelők ellenállás mérésen alapszanak. Water Leak --szerencsés esetben -- ritkábban van mint eső. Az eszköz érzékelői sok esetben aranyozottak, de semmiképpen nem ónnal galvanizáltak. A működési elvből adódóan az átfolyó áram kialakít bizonyos eletrolízíst, tehát az egyik elektróda elkezd fogyni a másik pedig hízni. (Erre nagyon szemléletes példa a Degeczi kolléga által linkelt foto.) Szóval hosszú távon korrekt eső érzékelésre a fenti megoldás több okból sem igazán alkalmas.
Erre a célra olcsó és általában alkalmazott megoldás a kapacitív eső érzékelés fűthető érzékelővel.
Pl [link] -
Degeczi
nagyúr
-
ojb
tag
Ez így igaz, ahogyan írod.
De mikor jelzi, hogy elállt az eső? Miután kiszáradt a tálca, amiben áll?
Erre írtam:"addig amíg a nap, szél, hőmérséklet stb. nagyjából meg nem szárítja, addig bizony riasztani fog és az eső már régen nem esik, de a szenzor még vizes és azt mondja, hogy esik..." -
szat8
tag
Persze, teljesen jogos. Alkalmatlan az eső hosszának mérésére. Azt nem tudom mennyi idő alatt jelzi az esőt, nekem csak 1 db van, de azt nem eső érzékelésre használom. Főleg gyenge elsőnél biztos sok idő, amíg kapcsol.
Az általatok használt raindrop szenzor gondolom azonnal reagál, amint egy esőcsepp ráesik.
Az öntözésnél használt parafás verziónak is kell minimum 2-5 perc, és az már a gyors típus. Igaz, annak más a célja, mert a talaj nedvességét modellezi... Nem akkor kapcsol át eső után, ha elállt az eső, hanem ha kiszárad a parafa (= talaj). -
fo_di
őstag
itt van egy projekt, amiben egy bolti esőszenzort okosítottak fel egy ajtószenzorral: https://community.home-assistant.io/t/commercial-2-wires-rain-sensor-converted-to-smart-sensor-with-shelly-d-w/194169/9
ugyanígy a vödrös (libikóka) szenzorokat is lehet okosítani (az on/off triggerelésre lehet countert állítani) -
szat8
tag
Pont az jutott eszembe, hogy egy xiaomi nyitás érzékelőre könnyen rá lehetne kötni egy ilyen egyszerű kis szenzort.
Mondjuk nem az alap változatot, hanem a gyorsérzékelős verziót néztem inkább, de a lényeg ugyanaz.
Persze kérdés, hogy mi a célja az érzékelésnek, ezért írtam, hogy ez nem az eső véget fogja jelezni, (az elejét is kicsit késve,) hanem hogy mikor szárad ki az érzékelő. Akinek az kell (nyilván pl öntözésre), annak ez jó megoldás.Köszi a linket!
[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
A libikóka nem ideális erre: túl nagy a minimumértéke (hiszen össze kell gyűlnie egy adott mennyiségnek, h átbillenjen). Az itt többünk által használt típuson ez pl. 0.3 mm.
Záporban gyorsan megvan, de szemerkélőben nagyon lassan (ha egyáltalán!), márpedig a ruhákat attól még jó lenne behozni.Ilyesmire tényleg kapacitív lenne az ideális... nem akar még vki beszállni? 4 példány a min. rendelés, az a kb. 12e (persze még csak a szenzorlap, elektronikát külön össze kell rakni, de arról találni leírásokat, nem vészes: egyszerű kapacitásmérés egy mikrokontrollerrel)
-
fo_di
őstag
válasz Degeczi #17931 üzenetére
a libikókásat inkább a rend kedvéért említettem, hogy azzal is működik
de vannak optikai szenzorok is: https://rainsensors.com/how-it-works/ (kb 60 dollár+szállítás, elvileg elég jó felbontást ígér, kb 1-2 csepptől) -
Degeczi
nagyúr
pl. itt van egy kapcsolás és kód is hozzá, kukkants rá, vállalhetó-e. Mivel ATMega328 mikrokontrollert használ, akár egy tetszés szerinti Arduinoval is megoldható, próbanyákra szerelve a többi alkatrészt (csak persze akkor vmivel nagyobb dobozban fog elférni, mint amibe saját panellal beleférne.
-
ojb
tag
Elég elvetemült vagyok...
Délután, ha lesz időm elkezdem tesztelni, addig amíg tart ez a jó kis esős idő.
Megpróbálom, hogy esőre hogyan reagál egy [ilyen]
Vízcseppre (permetre) két oldala elég érzékeny.
Asztalon így néz ki:
még keresni kell neki valami dobozt... -
szat8
tag
válasz Degeczi #17937 üzenetére
Na igen, hasonlóra számítottam.
Nekem ehhez még okosodni kéne.
Nem ismerkedtem meg eddig az arduinoval, persze ez egy jó kezdő projekt lehetne, de egyelőre kerülöm azokat a megoldásokat, ami jobban a DIY hardver irányba mutat, mert nincs időm mostanában beletanulni.
Azért köszi a tippet és a leírást, de azt hiszem ebből a körből most kimaradok. -
DJGABI
addikt
Kapóra jön, hogy ez a vizezés a téma: pincébe tervezem az öntözőrendszer időzítőjét, gondolkodtam is hogy kéne valami érzékelő, ne áztassa el az egész házat. [link] ezt találtam jó áron. De ugye amit ti is írtok, ez kb csak akkor riaszt gondolom, ha már vízben áll. Lehet ide egy esőérzékelő jobb lenne, hogy már az első cseppekre riasszon. Nyáron valszeg mindig lesz otthon valaki, de láttam smart csapot is [link] mondjuk van egy ára
[ Szerkesztve ]
<< "stabil, de mégse" >> << MX440 FTW! >>
-
LógaGéza
veterán
Szerintem ne rémülj meg tőle, sokat lehet tanulni az ilyenekből, és jó dolog kicsit "feszegetni a határokat". Én pl tegnap találtam ezt, és úgy gondoltam belevágok - meg is rendeltem a NYÁKokat, még szedem össze az alkatrészeket, és valóban tartok is tőle, mert hiába forrasztgatok évek óta, de még pl ATMEGA32A méretű alkatrészeket sose forrasztottam fel - de ideje elkezdeni Max elszúrom, és akkor kidobtam 2 USD-t az ablakon.
"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
szat8
tag
válasz LógaGéza #17942 üzenetére
Mindenképp jó ilyenekből tanulni, csak más szinten vagyunk.
Egy hangszedőt átforrasztok a gitáron, de a nyák méretű elektronikához se szerszámom, de rutinom. Nem drága egy normális forrasztó állomás hobby szinthez, de idő hiányában nem tudok most gyakorlatot szerezni ilyenekben. Linux is ismeretlen számomra, csoda, hogy bármit meg tudok csinálni a témában.
A vak tyúk meg a szem esete jön be néha.
Azért köszönöm a biztatást! -
aicon
senior tag
Kíváncsi vagyok az eső érzékelős gyakorlati eredményekre, évekkel ezelőtt próbálkoztam több megoldással, arduino alapokra megírt sketchel, köztük az itt bemutatott csodás érzékelő lapkával, hasonló csapnivaló végkifejlettel. Ruhaszárító figyelése lett volna az elvárás...Eddig semmi nem hozta az elvárt eredményt, maradt a jól bevált analóg módszer, mint azt valamelyik fórumban olvastam, neve windows, csak nem telepíteni kell, hanem kinézni rajta
======== Sim kártyás routerek olcsón ======== https://hardverapro.hu/tag/aicon#aprohirdetesei
-
Degeczi
nagyúr
Mármint a kapacitív lapka nem vált be, vagy a hagyományos, fésűs?
Utóbbival nekem nem volt gondom míg el nem fogyott: gyorsan jelezte az eső kezdetét, és a ferde tetőre helyezve hamar lefolyó esőcseppek miatt a végét is. Nem egyszer hasznos is volt gyors nyári zápor idején a "hozd be a ruhákat, ha még kinn vannak" TTS hangbejelentés (mivel a mosógép fogyasztása is monitorozva, így csak olyan napokon, amikor volt mosás, egyébként csak "a fenébe, esik" üzenettel) - de az kb. az összes automatizációra elmondható, h meg lehet lenni nélküle, ez csak játék. Jó játék.
Mindenesetre nehezen tudom elképzelni, h a kapacitív ne válna be legalább hasonlóan (sőt, az opcionális fűtése miatt akár télen is jelezve - bár akkor persze nem a ruhák miatt, csak úgy) -
zsamiatt
őstag
de erre nem lenne szerencsésebb egy időjárás előrejelző rész? Csak mert ha olyan vihar jön mint ami a napokban volt ott nem csepegtetve kezdett esni hanem gyorsan és nagy mennyiségben.
Degeczi úr, a téli csapadék jelzés nem rossz ötlet. Mondjuk sikkoságra való felkészülés véget. Netán a ház körül síkosítás mentesíteni kell. Nem rossz az ötlet.
Eladó HP Proliant DL380 G6 használt szerver -- Érdeklődés privátban!
-
KevinMulder
tag
Esőszenzorhoz: ha van pl 10 IR led-em egy fényvédett tubusban, aminek az alján kifolyhat a víz (valami kontrollált módon) akkor a víz fénytöréséből nem lehet számítani a csapadékot? Mert akkor egy rakás problémát megoldottunk ezzel.
go hyperborg.com!
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs