Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
vtechun
veterán
Sziasztok! A napokban valamiért nem jól mutatja a HA-m a hőmérséklet értékeket (előrejelzés jó - Norvég met-et használ-). Reggel 20 fok volt, erre mutatott 26,4-et, sőt egész nap szinte semmit sem változott. Tegnap is ez volt. Valamint állandóan azt mutatja, hogy be van kapcsolva a TV(CEC alapján tudja vezérelni), miközben nincs. Mi miatt lehetnek ilyen paranormális dolgok?
Most pl. így néz ki: [kép]
-
douggutaby
tag
Sziasztok,
Egyre mélyebben ásom magam az openhab, mqtt, tasmota és társai világban. Egyre több sonoff és wemos d1 terméket raktam össze a házban és felmerült bennem, hogy mekkora esélye van ennek, hogy kigyullad. Próbáltam rákeresni, de nem csak 1-2 hibás szériát találtam mást nem nagyon. Ti hogy védekeztek ez ellen, ha kell egyáltalán? Én egyelőre annyit tettem, hogy a hőmérséklet szenzorok szólnak 40C foknál (bent 30C) melegebb van, de pl pincében, garázsban nincs szenzor.
-
FeriPapa2
tag
Valaki tudna segíteni, hogyan lehet megcsinálni domoticzból IFTTT-vel egy SmartLife-os kapcsoló működtetését? Van egy esemény (állapot változás) amire működtetni szeretnék egy Blitzwolfos (SHP9) kapcsolót. Megvan a webhook-os API kulcs, be van téve az értesítésekbe. Blocklyval próbálnám de innen nem tudok tovább lépni!
-
fo_di
őstag
valaki találkozott már zsalugátermotorokkal? neten találtam egy somfy motort (yslo flex rts), de amikor erre kutattam, külföldi oldalak elég kemény árakat adtak (5-600 euró), amit sokallok kicsit, és a rádiós somfy nem is tűnik teljesen megbízhatóan home assistantba foglalhatónak (rf alapon nem akarnék semmit rendszerbe fogni, főleg amit vezérelni is kell, nem csak hallgatni)
alternatívaként valakinek van tapasztalata lineáris motorokkal? vajon mekkora motor kéne egy zsalugáter mozgatásához, és van-e akkora ellenállásuk ezeknek, hogy kinyitva ne kapjon beléjük a szél? maga a mechanika nem tűnik túl bonyolultnak, egy kampó és egy "ablaktörlőszerű" rúd az aktuátor végén úgy tűnik, hogy megoldaná, hogy 180 fokban lehessen nyitni
[ Szerkesztve ]
-
LouiS22
veterán
válasz FeriPapa2 #18905 üzenetére
Én meg nem láttam még a választ... De tudod mit? Akkor küzdjél. Egy csavarhúzó mindössze, forrasztási pontok simán hozzáférhetőek. Persze sokkal egyszerűbb várni a csodát, meg IFTTT-re építeni bármit is. A következő visítás akkor lesz, amikor nem instant érkezik majd meg onnan a parancs, hanem mondjuk 20 perccel később.
[ Szerkesztve ]
Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!
-
Pubszon
veterán
Üdv.
Új vagyok nagyon a témában.
Rendeltem egy Shelly 1-et. Ezzel szeretném az elektromos kaput nyitni telefonnal. A gyári programja vagy más programmal megoldható, hogy telefonon egy widget formájában kirakom a gombot a főoldalra és azzal nyitom majd a kaput?ASRock X79 Extreme6, i7 4930K, 32GB DDR3, GTX 1080 G1, Corsair RM750x...
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Teljesen kezdőként jöttem a topicba. A helyzet az, hogy felújítás lesz nálunk, ezen belül a komplett elektromos hálózat is. Ennek okán úgy döntöttem, hogy szeretnék belevágni az okos otthon projectbe. A kérdésem az lenne, hogy mi az amire első körben figyelnem kell? Amit szeretnék:
- világítás vezérlés (bent, előkészülve kintre is)
- redőny vezérlés
- fűtés vezérlés (először talán csak hőmérséklet, pára, stb mérés, előkészíteni a radiátor vezérlést)
- mi van még amit érdemes betervezni?Szóval gondolom először a vezetékezést kell megoldani mindenhová? Hőmérőkhöz, radiátorokhoz, redőnyökhöz legyen legalább kettő csatorna (egy erősáramnak, egy gyengeáramnak, jól gondolom)?
Hogyan épül fel egy ilyen rendszer? Egy villanykapcsoló mondjuk mehet wifin és vezetéken is? Mi fogja őket vezérelni? Mondjuk a hőmérők be vannak kötve egy vezérlőbe, az pedig össze van kötve egy géppel amin fut mondjuk openhab?
Bocsánat a sok kérdésért, teljesen sötét téma ez még nekem. Köszönöm előre is a segítséget.Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.
-
haxiboy
veterán
válasz Flowtation #18909 üzenetére
Nálunk a felújítás alatt minden fali kapcsoló meg lett szüntetve, és Zigbee eszközök kerültek a helyére. Ha Zigbee vagy Z-wave irányba indulsz el (lehet párhuzamosan a kettő) akkor elég sok vezetékezéstől mentesíted magad és a pénztárcád, persze ennyivel több kismegszakító ajánlott. 230V mindenhova, ahova gyenge áram kell oda lehet venni adaptert vagy tápegységet a terhelés és hely függvényében.
Illetve a vezeték nélküli eszközök nagy előnye hogy nem vagy helyhez kötve, egy esetleges átrendezésnél, új bútornál nem kell annyit gondolkodni például egy hőmérő elhelyezésén.
Szinte minden eszköz tud mqtt-vel beszélgetni vagy közvetlenül vagy valamilyen fordító layer pl. Zigbee2mqtt, Zwave2Mqtt stb. segítségével így egységesen lehet kezelni az azonos kategóriába eső eszközöket, márka és protokoll függetlenül.
Központi vezérlésnek a home assistant az ami mögött talán a legnagyobb felhasználóbázis van, és egyszerűbben is kezelhető mint az openhab. Domoticz a másik popular megoldás, de ott is elkezdtek sokan migrálni HA-ra.Fűtés vezérlés most készül nálam is: esp32 + DHT20 szenzor + kijelző, esphome-vel pillanatok alatt elkészül, szintén mqtt-n kommunikál, automatikusan integrál a home assistantba az eszköz.
[ Szerkesztve ]
Premium Mining Rigek és Gamer/Workstation gépek: tőlem, nektek :)
-
Flowtation
őstag
válasz haxiboy #18910 üzenetére
Köszönöm a választ!
Ahogy olvasom, pár fogalom, megoldás még nem tiszta nekem. Nézzük a világítás vezérlést. Veszek egy okos kapcsolót, azzal tudom vezérelni a normál, hagyományos lámpát is mondjuk fel-lekapcsolni? Ha nálad meg lett szüntetve a kapcsoló akkor a lámpát is cserélted? Wifin vezérli pl ez a zigbee az égőt?Ez az mqtt lenne a vezérlőn futó "nyelv" vagy nem tudom hogy nevezzem? A home assistant ugyanúgy egy program mint az openhab?
A fűtés vezérlés nálad mit jelent? Mert ugye most a termosztátom programozható napi szinten 2 kapcsolással, de én arra gondoltam, hogy szobánként lehet a radiátorokat vezérelni, persze ehhez kell olyan termosztát, gondolom, illetve ez már egy húzósabb kategória, ezért ez csak a közeli jövőben lenne aktív.
Köszönöm!
Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.
-
haxiboy
veterán
válasz Flowtation #18911 üzenetére
Nálam minden égőm Zigbee (Hue illetve Tradfri) így nálam csak hátrányt jelentett volna a hagyományos kapcsoló.
Home Assistant sokféleképpen telepíthető, a legegyszerűbb ha az Operációs rendszer formáját használja az ember, én egy virtuális gépen futtatom egy már meglévő szerveren, de a legtöbben egy raspberry pi-vel használják.
A fűtés vezérlés az nálam a fürdőszobai infrapanel vezérlését jelenti első körben, illetve a fürdőszobai elszívó ventilátorét. De a termosztát nálam csak egy interface amivel beállíthatom a kívánt hőfokot/páratartalmat/illetve manuális on/off, minden mást a home assistant vezérel a bejövő adatok alapján.
A radiátor vezérlés szintén hasonló módon lesz megoldva, létezik Zigbee alapú szelepvezérlő amin beállíthatod a hőfokot akár ott helyben manuálisan, akár távolról, szintén mqtt-n keresztül lehet vele kommunikálni.
A home assistant egy komplett ökoszisztémát ad, ahova a különböző add-onokat docker konténer formában tudod felrakni, (az OS esetén automatikusan egyébként manuálisan).
A konténerben fut az add-on, pl. a Zigbee2Mqtt, ez a modul felelős a zigbee eszközök hardveres elérése és az mqtt broker közötti kommunikációra. Az MQTT egy szabványos json vagy xml (igazából egyszerre a kettő) alapú protokoll amin lehet üzenetet küldeni, ezt dolgozzuk fel a home assistanttal, vagy más addonnal pl NodeRed.
Nagyon egyszerű a felépítése az üzeneteknek, tehát ember számára is olvasható.Premium Mining Rigek és Gamer/Workstation gépek: tőlem, nektek :)
-
spider23
aktív tag
válasz vampire17 #18877 üzenetére
Pont így van most egy shelly1 a lámpához bekötve. Viszont ha a kapcsolóval lekapcsolom akkor a shelly1 lekapcsol és csak a kapcsolóval tudom visszakapcsolni. Olyan megoldás kellene hogy ha kapcsolóval lekapcsolom attól még a shelly1 működjön és appból tudjam felkapcsolni. Akkor ezek szerint erre lesz megoldás a Shelly1L?
-
fo_di
őstag
a tado tervez valamit, jövő szerdán kiderül, hogy mit: https://twitter.com/tado/status/1298536527329361921
jó lenne valami felhő nélkül lokálisan is integálható termék, de abban nincs nagy pénz sajnos(valaki egyébként megpróbálta homekiten keresztül integrálni home assistantba a sajátját? úgy elvileg talán lokálisan is megy)
[ Szerkesztve ]
-
szat8
tag
válasz spider23 #18918 üzenetére
Csak az SW bemeneten lévő fázist kell a kapcsolókon keresztül bekötni a shellybe. A "betápnak" (L) a kapcsolóktól független fix fázis kell, és az inputnak (I) szintén.
Azok alapján amit írtál, a L-be menő fázist is megszakítod a kapcsolókkal.De ha nagyon bizonytalan vagy, inkább kérj szakembertől segítséget. Nem bántásból írom, csak első a biztonság!
[ Szerkesztve ]
-
-
vampire17
addikt
válasz spider23 #18922 üzenetére
(#18923) sambenez : jelenleg ezt nem tudja, mert alternativ kapcsoloi vannak, ott meg az "elsonel" van fix fazis (lasd rajz). De ugye ott meg nulla nincs (meg ugy kb egyik kapcsolonal sem)
Ilyen esetben vagy az utolsohoz teszed a shelly-t (nincs sem nulla sem fix fazis, de van nemi eselyed, hogy van a kozelben konnektor ahonnan athuzod) vagy a lamaphoz, ahol meg tuti nincs fix fazis (mint nalad is) Tehat az semmikepp nem megoldas.
Az altalam linkelt Shelly 1l a sima shelly 1 olyan valtoztata, amihez nem kell fix fazis, mert az un "szivargo arambol" ami a nullan jon vissza is meg tudja magat hajtani. En megvarnam a helyedben ezt. Siman kicsereled a shellyt shelly 1l re (be kell majd valszeg kotni egy ellenallast, ha ledes lampad van!) es akkor is fog mukodni a shelly, ha a kapcsolo le van nyomva
Mas. A kabeles bekotesnel ilyet legyszi NE hogy az outputot sarga/zold kabellel kotod!!! (vedofold) valaki olyan nyul bele, aki nem tudja h mi van es kesz a baj... legalabb a szinekre illik figyelni.
[ Szerkesztve ]
-
fo_di
őstag
ha valaki még domoticzezik, elvileg készülőben van egy zigpy port domo alá, így lényegében a home assistant zha integrációnak megfelelő (ami talán a zigbee2mqtt-ből ágazott ki valahol) funkcionalitás lesz várható zigbee tekintetében
https://github.com/pipiche38/Domoticz-Zigpy[ Szerkesztve ]
-
-
vampire17
addikt
válasz zsamiatt #18927 üzenetére
Ez sajnos igy van.... a Tado hardware-hez 9 honapja nem volt uj commit, ugy hogy mar tobb mint egy eve bugos (nem tudsz 2 nel tobb definialt teruletet kezelni... az 3. tol az adatokat latod, de csak olvasasra..)
En tobbek kozott ez miatt valtottam HA-ra. Ott az ilyen bugokat napok vagy max par het alatt javitjak.
-
cucumber87
tag
Sziasztok!
A családban használatban van egy GREE GWH09UB-K3DNA4F tipusú wifi kapcsolós hőlégbefúvos klima, szeretnénk beintegrállni a google home rendszerünkbe, de miután a listából kiválasztom a társítható eszközök listából a gree smart homeot, megfelelően megadom az adatokat és eljutok az Authorizációig viszadob a rendszer és nem kapcsolja össze a fiókokat. Volt valakinek hasonló problémája van valami tippetek a hiba megoldására?
köszi
Cooler Master MCS-S400-KN5N-S00 Silencio S400 FSP 550W HYDRO GE 550 AMD Ryzen 5 3600X MSI B450M MORTAR MAX Kingston 2x8GB HX432C16FB3K2/16 3200MHz DDR4 HyperX Fury Black Samsung 250GB 970 EVO Plus MZ-V7S250BW M.2 PCIe Be quiet! Pure Rock BK009 XFX GTS Radeon RX 580 8GB TripleX Edition
-
veterán
van egy Ring Video Doorbell 2-m ezt szeretném tápegységről üzemeltetni. A neten talált információk szerint 8-24VAC közötti táp kell neki... milyen tápegységet ajánlanátok, mivel egy UTP kábel megy ki a kapuhoz így az utp kábelen menne ki a táp (wifis a csengő).
De akkor már a kimenő táppal akarnék egy 12Vac-os ajtónyitót is üzemeltetni... egy 12VAC tápegységre gondoltam 1,5-2A körüli teljesítménnyel, de nem találok ilyet hazai boltokban. -
haxiboy
veterán
A legegyszerűbb egy POE injector használata, de ehhez poe kompatibilis eszköznek is kell lennie különben károkat okozhatsz.
De a passzív injectorokat én elkerülném a helyedben.
POE alapvetően 48V így POE splittert kell használni, van olyan ami 12V-os és van valamilyen adapter csatlakozó is így meg lehet róla hajtani az olyan eszközöket amik nem POE kompatibilisek.Premium Mining Rigek és Gamer/Workstation gépek: tőlem, nektek :)
-
-
szat8
tag
válasz spider23 #18938 üzenetére
Ahogy első alkalommal is írtam, az L és I bemeneteken fix fázis kell, nem kapcsolt.
Nézd meg a rajzot alaposan. Nem az számít, hogy a lámpa mellé van rajzolva a shelly, hanem az, hogy a fázis feliratú vezeték a kapcsolók megkerülésével közvetlenül a shellyhez megy az említett bemenetek esetén.
Meg tudod oldani ahogy @vampire is írta. Az utolsó kapcsolóhoz viszel fix fázist pl egy közeli konnektortól. Az az utolsó kapcsoló, amelyik után a lámpa jön. Az az első, amelyiknél a fázis van.
Másik megoldás, amihez nem kell új vezetéket behúzni, ha a kapcsolókat lecseréled nyomókapcsolóra. Ha ez járható opció számodra, leírom hogy kell bekötni. Nálam így van, egyszerű megoldani egyébként.[ Szerkesztve ]
-
-
törölt tag
válasz nimfas #18933 üzenetére
Először eldöntöttem, hogy az infrás vezérlés kizárt.
Aztán csekkoltam, hogy a klímám kompatibilis-e a Python Domoticz pluginnel (nem volt az).
Végül makacskodtam egy kicsit, és feltelepítettem a Qlima plugint, ami egyes Mideákhoz hibátlan. Elsőre működött, és van is kapcsolata a klímával, mert folyamatos a lekérdezés, de nem frissülnek az értékek, és a klímát sem vezérli. Sőt, a Naplóban is látszanak a műveletek, de eredménytelenek. A belső kódokkal lesz baj... majd kiszöszölöm, hogy mik azok.Kompatibilitás ellenőrzéshez mókolni kell egy kicsit Linuxban:
Ezek alapján telepítsd a Pythont, és az összes dolgot ami ír, egészen asudo apt-get update
sudo apt-get install git
sorokig.
Ha a Git is települt, indíts újra a kütyütsudo reboot
Én ezt a plugint használom/használnám: Qlima-Wifi-Airconditioner
Telepíteni így kell:cd domoticz/plugins
git clone https://github.com/mac-zhou/midea-msmart.git
Aztán a Domoticzplugin/midea-msart
mappájába másod be innen : https://github.com/awalsum/Qlima a plugyn.py-t. Indítsd újra a RPi-t.sudo reboot
Újraindulás után a Domoticz-ot nyist meg.
Beállítás / Hardver. Itt keresd ki alul a Qlima Wifi Airconditioneer-t.Hogyan nyered ki a klímád adatait?
pip3 install msmart
midea-discover
Ha nincs fent a pip3, akkor azt is telepíteni kell:sudo apt-get -y install python3-pip
Remélem mindent beleírtam... ha nem, akkor még kiegészítem később...
Ha mindent jól csináltál, még akkor is látnod kell ezt, ha nem kompatibilis a klíma:
[ Szerkesztve ]
-
fo_di
őstag
valaki tudja, hogy milyen néven találok itthon pogo pint elektronikai üzletekben? (olyanban, ami alkatrészeket árul)
vettem egy zemismart függöny/roló nyitót, ami június óta új firmware-rel érkezik, amit nem eszik meg az új tuyaconvert (psk error), ezért forrasztani kéne
találtam is egy forrasztás nélküli adaptert a tywe1s cshiphez, ami nem tűnik rossznak, csak pogo pin kéne hozzá
ellenállásláb mennyire használható erre, vagy milyen vastag drót kellhet?[ Szerkesztve ]
-
LouiS22
veterán
-
aicon
senior tag
ez így van, meg az aktívnál nem kell foglalkozni annyira a feszültségeséssel, de mást nem nagyon látok,
nálam több is van üzemben, passzív és aktív, sőt többféle leválasztó is nem poe eszközhöz, eddig még nem jött elő az a füst
egy ilyen beiktatásánál csak odafigyel az ember...[ Szerkesztve ]
======== Sim kártyás routerek olcsón ======== https://hardverapro.hu/tag/aicon#aprohirdetesei
Új hozzászólás Aktív témák
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Opel topik
- Ukrajnai háború
- Autós topik
- World of Tanks - MMO
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Kupon kunyeráló
- Milyen monitort vegyek?
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest