Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
MrZed001
tag
válasz kardkovacsi #28100 üzenetére
Valós hibridek 10+ év előnyben vannak hibridesítettekkel szemben szigetüzemű működésben.
Azaz azok már 10 éve tudják, amit ezek még ma sem
Merthogy szigetüzem oldalról jöttek ... és sokkal könnyebb egy szigetüzeműt grid-tie funkcióval kiegészíteni, mint egy grid-tie-t szigetüzeművel.
Talán még 10 év, és felzárkóznak a grid-tie oldalról érkezők is -
MrZed001
tag
válasz kardkovacsi #28101 üzenetére
Nincs bizony SE-ről leírás.
És, miért nem ? (pedig nagyon-nagyon szeretném)[ Szerkesztve ]
-
Andras6800
senior tag
válasz MrZed001 #28099 üzenetére
Na igen. Mai jogbiztonságos időkben, fene se tudja már. Semmibe nem tart majd 2025ben bevezetni, hogy akkor Juni 01-től mindenki Bruttós.
Az, hogy csere esetén, (Gyártó és teljesítmény nem változik) lesz-e bukó az jó kérdés. Mivel a HH és HCS szerződésekben csak a teljesítmény van, így az nem változik. Elvileg még be sem kell jelentened a dolgot. Gyakorlatban meg nekem a 2 szolgáltatói átvátelnél kétféleképpen jártak el. Elsőre meg se nézte az inverter. Látni látta mert az óra felett van. Második (3 fázisúra cserekor) alkalommal meg ott baszkodtunk a létrával, mert jól látható kép kellett neki az inverter adatlapról meg S/N-ről..
Na eek után találd ki mi lesz itt 10 év múlva. (Agyrém bizony)
A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!
-
Andras6800
senior tag
válasz HoryThePooh #28089 üzenetére
Szia,
nekem is sok szenvedés volt a WiFi-vel.
Nekem az volt a fura, hogy a 4 m-re lévő routerről nonstop leszakad, míg a 20méterre lévő AP-re néha fel tudott mászni.Én NetSpot appal elkezdtem nézni a WiFi hálózatot, és akkor láttam, hogy random időnként kihagy a WiFi jel. Legtöbb eszközt ez nem zavarta, mert gyors visszament WiFi re, de ezek a 2-5 seces kiesések betettek az SE-nek.
Router csere óta mindet betonatomstabil és happy van.
-
HoryThePooh
aktív tag
válasz Andras6800 #28107 üzenetére
Köszi, szerintem nálam is hasonló lehet a probléma.
Milyen gyártó volt és milyenre cserélted a router-ed?The one who has a true friend doesn't need a mirror :)
-
bekesizl
csendes tag
válasz HoryThePooh #28083 üzenetére
Nekem a garázsban nem túl izmos a Ubiquity AP jele, de az inverter (SE7K) nem panaszkodik.
(A ház más részein persze jó, csak a garázsra anno nem gondoltam a lefedettségben.)Próbáld ki tényleg valamilyen másik WLAN forrással.
-
Tiédetis
senior tag
Visszakerestem innen:
3. pont egyértelműen szaldó bukó
2. pont új HCSSZ lesz, ez nem tudom mit von maga után, majd aki tudja, megmondja. Az én véleményem szerint az is bukósEredetivel minden paraméterben azonos (típusú és teljesítményű) inverter esetén az inverter cserélhető!
Eredetivel azonos vagy attól kisebb teljesítményű, de más típusú inverter esetén módosított csatlakozási dokumentációt kell beküldeni.
Ennek jóváhagyása után új HCSSZ kötődik, majd a helyszíni szemle után módosul a hálózathasználati szerződés is.
Eredetitől nagyobb teljesítményű inverterre történő csere esetén teljesen új igénybejelentéssel kell kezdeni az ügyintézéstSzellem bullok, T. rollok hozzászólásait ahogy eddig, ezek után sem olvasom
-
asdf_
veterán
válasz Tiédetis #28110 üzenetére
Szabályozás nem hiszem, hogy rendelkezik garis cseréről.
Tavaly január elseje óta a napelemes rendszerek és alkatrészei is belekerültek a kötelező jótállásra előírt termékek közé és így vonatkozik rájuk a szintén akkor bevezetett eladásiár-függő kötelező jótállási idő.
Tehát 250e feletti eladási ár felett levő termékekre (fejből: inverter, power module, akkumulátor, de lehet, van még valami) kötelező:
- jótállási jegy *
- 3 év jótállás a 250e feletti ár miatt
- 30 napon belüli javítás, ha az nem lehetséges csere (ugyanarra és újra!), ha az sem lehetséges, akkor eladási ár visszatérítése 8 napon belül
- 4. meghibásodás esetén kötelező csere (nem lehet javítani, cserélni KELL)
- fentiek természetesen csak a kötelező jótállásra ítéltetett időben, jelen esetben a vásárlástól számított 3 évben élnek, minden ezen túli aszerint megy, ahogy a gyártó leírta és önként vállalta az előírtakon felül* anno senki68-nak akartam válaszolni csak elmaradt, amikor írta, hogy a gyártói szerviz csak néz, hogy ő mit akar a jótállási jeggyel, akkor válasz most: az, hogy két cég egymás között hogyan zongorázza le a garit, mit papíroz, senkit nem érdekel, de neked, mint fogyasztó (=magánszemély) részére kötelező jótállás alá sorolt terméket értékesítőnek kötelező jótállási jegyet adnod/elektronikusan küldened utóbbi esetben annak online elérhetőségéről és kitölthetőségéről is gondoskodni (ennek van egy kötelező minimális adattartalma, mely a fogyasztó jogait felsorolja) és ezen kötelező vezetni a jótállás körébe eső meghibásodásokat és javításokat azok időpontjaival együtt, ezen javítások időtartama ugyanis a kötelező jótállás időtartamát kitolják, cserélt termék esetén újraindítják)
[ Szerkesztve ]
-
chungey9
tag
válasz Tiédetis #28111 üzenetére
Kíváncsi vagyok, honnan fogják tudni ha valaki lecserélte az invertert (ugyanolyan teljesítményűre persze) ha mondjuk mint nálam, a padláson van? Be fogják vezetni az éves inverter ellenőrzést? Most vezették ki az éves leolvasást. Nem hiszem hogy erre áldoznának.
Szóval szerintem legtöbben vesznek egy használt invertert és felpattintják. -
Tiédetis
senior tag
oké, itt ugye ez enélkül is egyértelmű volt, ha ugyanolyan kerül vissza, nem érinti a szaldót.
Ezzel a rendelettel most akkor mi változik a szaldóval kapcsolatban?
Van egy kötelező jótállás, rendben.
De a felvetés az volt, hogy majd a gyártói vállalás szerint ha 8 vagy x év múlva gebaszra megy az inverter, megkapja a legújabb csili-vili invertert cserére, mert vélhetőleg ugyanaz már nincs. Más typ. és elképzelhetően más teljesítmény, így, a mostani szabályozás szerint szaldo kuka.
Ezzel szemben nagyobb az esély a Fronius javíthatóságára, ami ha bejön, nem kukázza a szaldót.
A kérdés erről szólt igazából.Szellem bullok, T. rollok hozzászólásait ahogy eddig, ezek után sem olvasom
-
Tiédetis
senior tag
válasz chungey9 #28114 üzenetére
Erre vonatkozólag nem tudok választ adni. Láttam én már bukott bankos emberkéket, akiket a közvetítőkkel együtt, bilincsben vittek el a rendőrök, banki csalás miatt. Ők is úgy voltak vele, úgysem buknak le, ők nem is kötelesek tudni, amit tudtak. Honnan tudjuk, hogy az inverter nem küld valami spec. azonosítót? Nem tudom tényleg, de joguk van rá.
Ahogy a kéményesek tudnak cseszegetni, ők is ha kell a bevétel, ha leakar vágni a szaldóról, ami valljuk be, nekik nagy üzlet lenne...
Szóval???
Meg kell próbálniSzellem bullok, T. rollok hozzászólásait ahogy eddig, ezek után sem olvasom
-
senki68
senior tag
válasz Tiédetis #28116 üzenetére
Azt nem lehet tudni, mi lesz jövőre, nemhogy azt, mi lesz 8-10 év múlva.
Lehet wifin jön a villanyAz egy dolog, hogy a fronius javítható, growatt is, és még olcsóbb is. csak kérdés, megéri e?Ahogy öregszik egyre sűrűbben van esélye elromlani, és alkalmanként 80-100 ezer javításra eléggé elgondolkodtat, hogy új inverter, még ha esetleg bukod is a szaldot, vagy évente egy vagyon javításra.
Persze ezek csak feltételezések, de biztos, hogy nálam inverterválasztásban semmi szerepe a javíthatóságnak.
-
Andras6800
senior tag
válasz HoryThePooh #28108 üzenetére
Szia,
ASUS volt és szintén ASUS-ra cseréltem.AX92U ról lett AX86S.
-
Tiédetis
senior tag
válasz senki68 #28118 üzenetére
Mindenről feltételes módban beszélünk, a jelenlegi szabályozás szerint.
Nálam a megbízhatóság, javíthatóság volt az egyik legfontosabb szempont. Mivel az önerős telepítések megtérülési ideje nem 3-6 hó, így fontosak a fentiek. Akik ingyen kapták, nyilván nem érzik ennek fontosságát.Szellem bullok, T. rollok hozzászólásait ahogy eddig, ezek után sem olvasom
-
Andras6800
senior tag
válasz joghurt #28062 üzenetére
De igenis azért meglep.
Az a része, hogy a napelem nem megy úgy tönkre. Mármint persze delaminálódik meg degradálódik, de az nem 10 év, hacsak nem szar az anyagválasztás.
Az inverter része viszont abból a szempontból meglepő, hogy manapság már 10 - 12 év garit adnak.
persze mot egy lokáció alapján kár ilyen következtetést levonni, de voltak már cégek akik a hanarggörbe rossz számítása miatt ment csődbe.Értem én a kondis részt, de az évek számát ne keverjük a terheléssel. Nyilván van öregedés kikapcsolt állapotban, de bekapcsolt állapotban saját melegedés meg CTE miatt nagyobb. Ha ki-be kapcsolgat még nagyobb a load. Esetünkben ugye vibrációval nem kell számolni.
-
leslieke
Jómunkásember
válasz leslieke #28002 üzenetére
Ma megjött az utalás, kifizette az MVM a túltermelést.
Akinek szintén bent van számoljon még rá a megküldésre 10-14 napot, mert nálunk nem az számít, hogy mikor küldted be, vagy vették át, hanem amikor lekönyvelték a beérkezést. Én április 19 küldtem be, és csak május 6.-án könyvelték.
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
axioma
veterán
válasz leslieke #28126 üzenetére
Az vicces... nagyon velemenyes mukodesi mod foleg hogy nem o vallalta a hataridot hanem jogszabalyi kotelezettseg tudtommal.
Mondjuk nekem <700kWh szoval nem nagyon szamit, hogy mikor jon, de me'g a tulfizetest se adtak vissza, pedig az mar pont egy honapja volt lezarva (mas kerdes, hogy eleinte csukloztattak ugye a tulfizetesi nyilatkozattal, de hetfon azt irtak hogy azon a napon atadtak kikuldesre...). -
MrZed001
tag
válasz tennis #28105 üzenetére
Nem tudni EU mit fog támogatni, mit nem. Éppen most olvastam osztrákok új napelemes támogatásáról, meg támogatják aksis rendszereket ... erre 285 Euro/kW a támogatás összege.
Hát hol van itt az aksi kWh ? Sehol.Az biztos, hogy valós hibrid véd a legjobban a "bruttó réme" ellen.
Az év nagy részében közel 0 szolgáltatói fogyasztás, soksok visszatermelés szolgáltatónak időközben amit lehet télen elhasználni.
És mellette még az áramszünet, áramingadozások ellen is be vagy védve.Világviszonylatban szolgáltató áram vétel : eladás aránya 1:3 - 1:8 között mozog.
Németeknél 1: 5,5. Azaz 5,5x annyit kell termelni, hogy nullába jöjjön ki.
Hogy itt mi lesz, azt még a főfejesek se tudják. -
asdf_
veterán
válasz axioma #28127 üzenetére
Oh, én GHV-nak küldtem bejelentést mondjuk adott hónap 11-én este. Másnap megjött úgy 8 emailcímről az olvasottsági igazolás (ezúton is grat, hogy ez terjesztési csoportba megy a bejelentős email), majd következő hónap 10-én (takkra 30 nap válaszadási kötelezettség) írtak, hogy köszönettel megkapták a bejelentésemet, és akkor mától indul a 30 napos ügyintézési határidő. Ami közte volt, azt meg elvitte a cica.
-
MrZed001
tag
válasz Andras6800 #28106 üzenetére
Sőt, akár visszamenőlegesen mindenki bruttós elszámolásba
Itt bármi lehetséges, te is tudod.Gyártó, teljesítmény, SŐT típus sem változhat ám
Egy betű eltérés a típusban is már bukó.De valljuk be, ennek sincs semmi értelme.
Milyen eltérést okoz a hálózatban, hogy (engedélyezett listában szereplő) 10kW-os Froni vagy SolarEdge inverter termel ?
Semmit.Túl vagyunk szabályozva, és makacsul ragaszkodnak hozzá.
-
umisu80
csendes tag
Sziasztok
Elore is elnezest kerek a hoszu levelert, es koszonom a megtisztelo valaszokat.Napelemes rendszert szeretnek kertem mar néhány ajánlatot viszont felmerültek kérdéseim amire nem találtam választ illetve különböző értékesítőktől különböző választ kaptam:
2 inverter között vacilalok:
- huawei: es passziv hutesu es hibrid (kicsit olcsobb)
- solaredge: mert 25 évre ki tudom terjeszteni a garanciat es az is tetszik hogy nagyon rugalmasan kezeli a napelemeket.1. az uj Huawei inverter moduláris vagyis nem egy az egyben cserelik. (ennek hol lehet utánajárni, nem tunik validnak)
2. ha megszűnik a cég szerelés után hova lehet fordulni? Van magyarorszagi szervizhalozat tenyleg mind a ketore fuggetlenul a telepito cegtol?
3. neztem a szolaredge muszaki parametereit de nem jutottam dulore a minimalis panelszammal/string. 6-25 ig van irva a tananyagban optimalizalotol fuggoen, de valami kulonbsegnek lennie kell rovid/hoszu stringes inverterverzio kozott vajon mi az?
itt van az optira hogy 6,8 a minimum
https://www.solaredge.com/sites/default/files/se-P5-series-add-on-power-optimizer-datasheet-na.pdfhttps://www.solaredge.com/sites/default/files/se-three-phase-inverter-short-strings-residential-datasheet-row.pdf
ez a rovid stringes 9-25 opti / stringhttps://www.solaredge.com/sites/default/files/se-three-phase-inverter-setapp-ds.pdf
ez meg a sima inverter de ebben nincs minimum/maximum4. ha egy invertert alulpanelezek akkor az hatasfokban szamit? hol tudok ennek utanajarni.
konkretan ugy tervezm hogy 7 es inverterre 5,6-6.0 napelem menne mert ez az ami nagyabol elfogy majd, de ha egyszer lesz elektromos auto akkor nyilvan meg feltennek par napelemet es kesz5. hibridben: ha leall a szolgaltatas az inverter lekapcsol? Hiaba van mondja a huawei hogy kepes lenne 1 konnektoon 3,3KW ot adni nekem? Vagy "csak" nem termel be aon az 1 konnektoron mindig jon a szufla. (persze ha van nap
-
umisu80
csendes tag
válasz umisu80 #28137 üzenetére
kiegeszites az 5 os ponthoz:
(#28082) MrZed001
itt latom hogy a 10k-s huawei elvben tudja amit gondoltam, vagyis aram elmegy, napelem mukodik es az inverter 1 konnektorban leadja ami nekem kell. (~3KW)a 6 os is tudja vajon?
miert mondja az eon embere hogy ez nem lehetseges csak akkor ha egy aksit is rákötünk?
-
tennis
tag
válasz MrZed001 #28129 üzenetére
Köszönöm! Ha Te most gondolkodnál napelem telepítésen, megcsináltatnád, vagy kivárnál, hogy milyen lehetőségek lesznek? Egy SE rendszerre van ajánlatom, amin gondolkodok.
7kw inverter, 16db Ja Solar 410 W 3.1m Ft. Oft keretében menne. Ha ezt választom, akkor a hibrid vonal elúszik. Ha pedig a szaldó is megy akkor nem a legjobb a helyzet. -
MrZed001
tag
válasz umisu80 #28138 üzenetére
Ebben most nem vagyok biztos, de talán Huawei nem működik úgy, mint a PV point (aksi nélkül).
Inkább az aksis megoldásokkal foglalkozom, így erre kevésbé figyelek odaHuawei user manualt érdemes végiglapozni.
Egy kicsit sumák, de azért benne van az infók nagy része.
Azaz 6-os is kellene, hogy tudja ezt a 2,6kW-ot. -
MrZed001
tag
válasz tennis #28139 üzenetére
Piszok jó kérdés
Van, akinek azt mondtam várjon. Nagyon tagolt a tetője, 4 irány ... azt csak SE tudja megoldani.
DE, SE-nek még nincs backup box
Vártam, hogy kardkovacsi lecsap korábban itt a feldobott labdáraSzóval SE-nek USA-ban már jó ideje van Backup Box-a.
Viszont EU verzió eddig nem volt.
Most talán végre lesz.
Sőt, 48V-os aksis az új SE inverter.
Szóval "elméletileg" akár olcsó 48V-os rack és fali LiFePO4 aksikat is lehet majd előbb-utóbb csatlakoztatni hozzá, nem csak a méregdrága BYD.
LiFePO4 aksit én ki nem tenném kültérre ... csak beltér, fűtött garázs, pince.Szóval megvan benne a potenciál, hogy jó legyen.
Ja, mintha olvastam volna egy limitációt, hogy hiába 10kW-os 3 fázisos inverter, aksi felé csak egy 5kW-os DC/DC konvertere van.
Ami pozitív, hogy van egy (remélhetőleg) izolált DC/DC konvertere aksi felé.
A sok "hibridesített" grid-tie rendszer mind nagyfesz aksit használ, és konverter nélkül köti rá aksit direktben inverter nagyfesz DC Bus-ra.
Így amúgy aksin megjelenik AC feszültség is, szóval AC, vagy DC ... ha bármi gond van, akkor a nagyfesz aksi agyonb-sz.Szóval SE-nek végre van DC/DC konvertere. De ... csak 1db 5kW-os.
Kispórolták belőle azt a drága második 5kW-os konvertert, hogy képes legyen 10kW-ot leadni szigetüzemben ....
Így szigetüzemben, aksiból, 5kW ... ez lesz a limit.
Valamint tölteni sem tudja ezek szerint, csak 5kW-al az aksit.Csendbe jegyzem meg, az évtizedes Voltronic Infinisolar 10kW-os valós hibridbe beletették azt a 2db 5kW-os DC/DC konvertert aksi felé
Így néz ki ... hát igen, az izolációs trafók meg minden ... anyag van benne
[ Szerkesztve ]
-
-
7Heads Drago
veterán
válasz ProdyG #28040 üzenetére
2 hete volt nálunk felmérő ember. Ő azt mondta nekem hogy 40-42 hétre lehet csak előjegyeztetni SE invertert a gyártónál jelenleg a 8-10 kw kategóriában. Engem ez nem érint mivel nekünk 2,5 kw-s kell és az meg van szóval nem érdeke hogy hazudjon.
Úgy jól laktam, mint a duda, Hála Neked, egek Ura.
-
Tony21
tag
válasz 7Heads Drago #28143 üzenetére
Jó reggelt Csipkejózsika
-
senki68
senior tag
válasz umisu80 #28137 üzenetére
SE-nek van magyarországi support, oda be lehet jelenteni a hibát.
Minimális panelszám az invertertől függ. Rövid stringes csak 3-4-5 kW-ban van. 6-os nincs valamiért azt itthon nem engedélyezték.
7-től meg nincs rövidstringes, tehát az csak kis rendszerekre érvényes. Elég drága is, úgyhogy ha lehet kerülni kell.
Van egy minimális panelszám, de az a jó, ha minél több van 1 stringen.Mekkora invertert tervezel?
Ez észak amerikára érvényes.
[link]
Ez rövid stringes inverter
[link]
8/9 a minimum 25 a maximum 1 stringen.Nem is az inverternél van általában feltüntetve, hanem az optimalizálóknál.
Egy bizonyos szint alá nem érdemes menni. SE 40% panelezésnél már írja, nem lesz jó hatásfok.
7-es inverternél úgy számolj, hogy 16 panel a minimum. Érdemes már az új "S" optimalizálót feltenni.
[link] -
cOxeR
Ármester
Kiszenvedtem magamból a döntést, az utolsó kettő ami fennmaradt a rostán az így nézett ki:
Risen esetén ráadásul sokkal kevésbé volt határozott, hogy a keskeny bádogos részre elfér a megfelelő biztonsági távolság megtartásával, így az a kb 6 cm amit nyerek a Longival, szintén abba az irányba terelt. Cég is szimpatikusabb volt, nem nyomultak, de érdeklődtek. Risenes cégtől elkértem a szerződést, az sem volt túl bíztató. (teljesítés 4 hónap, amibe ez nincs benne meg az...) Maysunt meg az azt ajánló céget inkább kizártam, hiába lett volna olcsóbb és jobb a fajlagos költsége, ráadásul az még szélesebb is mint a fentiek, de simán felrakták volna 1140mm.
Bepróbálok azért egy 55 paneles verziót, az még éppen felfér, a többi a szerződésen részletein múlik. Tegnapi nappal a Oft, összes feltétele is teljesült, ami sokkal fontosabb is mint a napelem.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés