Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
chungey9
tag
válasz chungey9 #28902 üzenetére
Én annyit mondanék a trafónak van egy üresjárati fogyasztása, (vas és rézveszteség, meddő áram) amit a primer (nagyfesz) oldal lát el alapból, azt kell előbb az invertereknek átvenni a szekunder oldalról, és még ott a feszültség esés a trafó felé, aztán a reaktancia, és nem csak a max. fesz van beállítva az inverterben hanem a max fázissiettetés is gondolom, szóval nem olyan egyszerű az a fizika. Egy szint után elkezd visszafelé menni az áram, ha addig nem lesz leszabályzás, de egy darabig csak veszteség van.
[ Szerkesztve ]
-
313313
addikt
válasz MrZed001 #28894 üzenetére
A 0,5 megás parkokbál, ahogy említed a megfelelő keresztmerszet is közbejátszik. De azt se felejtsük el 640kVA trafó fázisonként tud 910A-t, a park meg jó ha fázisonként 490-495A-t fog tudni, tehát van tartalék.
Voltam már pár park beüzemelésnél, az induló üresjárati feszültsége azok ak is 240 Volt (Démász területen)
Az általad emlegetett trafó csapolás se megoldás, mert ha nyáron lesz jó a feszültség, télen majd a cekász fűtések ha mennek, akkor meg majd túl alacsony lesz.
Az elsődleges probléma a lakosságnál, hogy megfelelő trafó kapacitás, már a teljesítményt se lett volna szabad kiadni, nemhogy a rengeteg HMKE engedélyt...HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
313313
addikt
válasz kardkovacsi #28897 üzenetére
A lakossági feszpanasszal tisztában vagyok. Amint említetzem az elsődleges probléma az alacsony trafó kapacitás lakosságnál, amire rengeteg teljesítmény lett kiadva.
És hogy mondjak valami újat: Démász szeptembertől leállít minden lakossági beruházás/karbantartást, majd csak üzemzavar elhárítás lesz. Már most elfogyott a pénzmag....
Talán jövőre lesz valami, vagy ha ideér az UNIO-s támogatás. De amig a lakossági energia ára ilyen alacsony nem sok jóra kell számolni, pláne MVM-nél, mert az összes lakossági ügyfelet átvette....HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
313313
addikt
válasz Tiédetis #28906 üzenetére
Elég volna jópár helyen tarfót cserélni, mert azok a szűk kerszt metszetek.
De jól látod nincs lóvé, és mostanában nem is lesz.HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
venom8888
őstag
Sziasztok. Ha van 2-2.5 milliom a napelemre a házamra. Az elég hogy semmi rezsit ne fizessek egész évben? Es pl toltok 1 plug-in hybridet is? Mert hallottam rémhireket,hogy nem igy mukodik. Pl nem tarolhatom az áramot,mert ha valami érték 23 felé megy akkor a villanyszolgaltatonak fizetnem kell,vagy nem tudom.
-
tikshow
addikt
válasz venom8888 #28911 üzenetére
Kicsit darabokra bontom.
2-2,5 millió egy éves 6.000 - 9.000kwh-s fogyasztást kiváltó rendszerre elég, ha az elektromos hálózatodhoz nem kell nyúlni.
Egy héten hány alakommal töltöd? Ha pl van egy 8,8kwh Plug-In Priusod amit minden egyes nap nulláról teletöltesz, akkor az éves szinten 3.212kwh.
Lehet tárolni az áramot, akkumulátors rendszerekkel, de szerintem a keretedbe nem fog beleférni. A hálózati feszültséget kell nézni, mert 253V-nál letiltanak az inverterek. A házadba legyen meg a 3 fázis, legaláb 3x16A, jó ha szabványosítva van már, mert ezek is extra költségek.
[ Szerkesztve ]
-
venom8888
őstag
válasz tikshow #28912 üzenetére
Szia. Koszonom a valaszt. Hát ugy gondolom 1 ilyen töltős auto lenne,pl 2 naponta toltenénk. És az volna a kerdes,hogy a szolgaltato,vagy barki másfelé mar nem kell fizetnem semmit, ha van napelemem? Es miert nem lehet nagyobb rendszert csinalni picivel,hogy tuti eleg legyen 0-ra kihozni a számláimat. (Klima,villany, elektromos sütő, PC, hűtö, auto toltes)
[ Szerkesztve ]
-
-
Impair1980
aktív tag
-
törölt tag
válasz Impair1980 #28915 üzenetére
Azért csak küldesd be a régi mérővel... most azonnal.
Menni fog, tapasztalat :-)Az igénybejelentés ingyenes, tehát nem veszítesz semmit a próbával.
Megj: ha tévednék, max írnak majd egy levelet, hogy küldd be újra a mérő csere után.
De nem fognak, hisz már látják a rendszerükben a jóváhagyott teljesítmény növelést.
Arra már ki tudják adni az MGT-t.[ Szerkesztve ]
-
kardkovacsi
senior tag
válasz HunChris #28900 üzenetére
"Ugyanis kizárólag a trafóig termelsz." - gyakorlatilag igen, különben nem lenne a 253 voltos probléma. Persze nem fogalmazott jól, mert nem mindig hanem legtöbbször ami transzformátor függő.
Valaki linkelt innen egy TDK-t is, abban is pont ezt írják le. Szóval én inkább a worst case-re mennék és azt mondanám mindenkinek aki telepítene rendszert, hogy abból induljon ki ha jelenleg nyáron 245 fölött van a feszültség a konnektorban akkor inkább ne rakasson napelemet mert pórul járhat. -
MrZed001
tag
válasz HunChris #28900 üzenetére
Tudod, a visszatermelés mértékét még mindig nem állapítottuk meg
Mit gondolsz, az 500m stangon lévő 8db 10kW-os 3 fázisos napelem, csúcsra járatva, utcában 30kW helyi fogyasztással, 2-400kVA-es trafóval (244V csapolással), mennyit fog a 22kW-ra rátermelni ? (megsúgom, nem 50kW a válasz )
Fordítsuk meg a kérdést !
Egy 2-400kVA-es trafó után lévő 80 házas 500m stangon ahol 30kW a helyi napközbeni fogyasztás, összesen hány (átlag 10kW-os) napelemes rendszer tehető le, hogy ne lépjen fel a 253V probléma ? (megsúgom, nem 200kVA/10kW = 20db a válasz )Miután megadod ezekre a választ (számítás, vagy tapasztalati úton), tisztábban fogsz látni
Be kell látni, hogy mint minden technológiának, úgy ennek is vannak limitációi.
Érteni kell ezeket, számolni és foglalkozni vele[ Szerkesztve ]
-
MrZed001
tag
válasz 313313 #28904 üzenetére
"Az általad emlegetett trafó csapolás se megoldás, mert ha nyáron lesz jó a feszültség, télen majd a cekász fűtések ha mennek, akkor meg majd túl alacsony lesz."
Na most értetted meg végre a probléma lényegét
Erre vannak az (új és drága) trafók amik auto állítják a csapolásukat.
Trafók számának növelése a plusz köf/kif oszlopozás és kábelezéssel ... esélytelen.Így aztán marad a csapolás levétele ... aztán ha télen panaszkodnának felvétele
-
313313
addikt
válasz MrZed001 #28919 üzenetére
"Na most értetted meg végre a probléma lényegét" eddig is értettem...
Trafó csapolgatás nem megoldás, pláne ott, ahol kevés a trafó kapacitás és 150-200%-ra vannak járatva.
Csomó helyen a kis telhesítményű trafókat kellene cserélni nagyobbra, már az is előrelépés, ahol meg elég a jelenlegi tarfó kapacitás, oda "okos"/önszabályzós trafót kell rakni. De ez még gyerekcipőbe jár. (Az önszabályzós KÖF/KIF trafók, legalábbis felénk szinte nincs is, talán 1-2 pilot jelleggel...)
Felénk is nem egy trafó körzet van, ahol a trafó 150-200%- on van járatva, ráadásúl rendesen meg vannak szórva HMKE-val is.[ Szerkesztve ]
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
HunChris
senior tag
válasz kardkovacsi #28917 üzenetére
Az a valaki én voltam, és jó lenne végigolvasni, mert nem ezt van leírva benne...
Ha 20 méterre van a trafó a házadtól, akkor tényleg csak a trafóig termelsz? Nem.Egy párszor le van írva, mi okozza az akár 253Voltig felmenő feszt, most már MrZed001 is látja a dolog lényegét és nem ír fals dolgot.
[ Szerkesztve ]
-
HunChris
senior tag
válasz MrZed001 #28918 üzenetére
Ha már kötekedsz és így próbálod helyrehozni a rajtad esett csorbát, nem csak a visszatermelés mértékétől függ, egy rakat dologtól.
Én csak azt látom, hogy egy hibás információ után (csak a trafóig termelsz kijelentéseid után) elkezded végre belátni a dolgot, hogy nekünk van igazunk. (Ennyi elég is nekem. )
Ezennel én is kiszállok az off tengerből...
-
MrZed001
tag
válasz HunChris #28924 üzenetére
Ó, hát én úriember módjára képes voltam átlépni a tökéletesen elképzelhetetlen, túltermeléssel túlterhelt trafó teóriádon
És bizony, a mérték számít. Ez nem egy igen-nem kérdés.
Mert ha trafókörzet mögötti termelés csak max 50%-át tudja trafó feltermelni mielőtt leállnak inverterek 253V-al ... akkor bizony tényleg csak az utcának termelsz nagyrészt.
Szóval a probléma valós, és fokozatosan eszkalálódik. A mértéke, az csupán a nyitott kérdés.De legyen itt a vége, mert sértődésnek semmi értelme sincs.
-
törölt tag
Ehhh ...
A 253 Volt probléma egy admisztratív>>üzemviteli probléma.
A trafó (és a hálózat) simán megoldaná a feladatot, ha az üzemviteli korlát nem lenne.
Nyilván nem 253 Volton, hanem mondjuk 280 Voltra beállva ...
Az inverter is megoldaná.
Csak a feladatot nem akarjuk így megoldani több okból!
Ezért elő álll a 253 Voltos probléma és nem a trafó léte-mérete miatt.
*-*-*-*
Hanem az adott hálózatrész konkrét hálózati üzemi viszonyai miatt.
A trafó körzetek zömében nincs is 253 Volt probléma.
Mert hálózati viszonyok oylanok eleve vagy a módosításuk megoldja.
Más kérdés, hogy van ahol ehhez érdemi hálózat variálás kell.
Ami sok idő és pénz ezért lassú lesz ...
De ettől még megoldható a feladat és meg is lesz oldva.
A kirivó esetek pedig csak a paráztatásra jók.
A napelemes HMKE-k kis százalékát érinti csak tartósan a 253 Volt probléma.
De azt legalább jól felfújják a paráztató fórumhuszárok.
Valamivel nagyobb százalék fut bele az üzembehelyezés után.
Azonban a zöm esetén ez is megoldódik néhány hét-hónap alatt.
A nagy többség pedig nem is találkozott a 253 Volt problémával.
Ha majd mégis fog, akkor lásd a fenti két esetet-arányt.
Előbb-utóbb megoldják a szolgáltatók.
Avagy a 253 Volt probléma messze nem akkora, mint amennyire fel van kapva a fórumokon.
Érdemes a helyén kezelni a dolgot.
A valóság az az, hogy
- a túlnyomó többséget nem érinti a 253 Volt probléma
- van akit érint eleinte, de nem sok idő alatt megoldódik
- van akit érint és csak sok idő alatt oldódik meg
- vélhetően akad olyan is elvétve, akinek már nagyon régóta nem oldódott meg valami okból
(és aztán ezeken hisztizik a fórumok népe non-stop
mindefelé azt hirdetve, hogy ez a jellemző, pedig nem ez) -
HunChris
senior tag
válasz MrZed001 #28925 üzenetére
Összekeversz valakivel. Nem probléma, hogy megbeszéljük, mert ezért van a fórum. De ne írjál olyan dolgot, amit nem állítottam.
Te írtad, hogy nem lehet trafón túl termelni, én és 2 másik fórumtárs csak jelezte, hogy nem így van. Ennyi...
Ha visszatekersz, nálam is volt magas fesz probléma, nem egy helyen, és 2 ismerősöm is küzd vele. Soha nem mondtam, hogy nem létezik ilyen.
Egyik helyen 1 fázisról egy másikra át lett kötve az egy fázisú inverter és (szerencsére) úgy néz ki, hogy megoldódott.
Másik helyen ismerősnél alapból 246V-al kezd hajnalban a fesz és épp 253V ig megy, de hosszú távon egyre rosszabb lesz. (tavaly 0 leállása volt, idém már 30+ körül magasfesz miatt.)
Másik ismerősnél az egyik fázison nagyon durva a helyzet, napi 80+ magasfesz a naposabb időben, és az EON elismeri a dolgot, 5000Ft-al elintézi a kártérítést... (5,25kWp rendszere van, de egy 3,5kWp-es rendszer többet termel napos időben a sok leállás miatt.)
Nálam új trafó lett telepítve tavaly kb. 150méterre, ami megoldotta. (Szomszédom hadakozott a szolgáltatóval 1,5-2 év után telepítették.)[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
"azt mondanám mindenkinek aki telepítene rendszert, hogy abból induljon ki ha jelenleg nyáron 245 fölött van a feszültség a konnektorban akkor inkább ne rakasson napelemet mert pórul járhat."
Ez így azért marhaság.... nem kéne terjeszteni ebben a formában. -
BlackJack21
tag
[link] itt egy “ mezei “ transzformátor adatlapja( egy kiserőműé, de ez most nem számít). Ebből azért a látható, hogy milyen viszonyok vannak a primer és szekunder oldalon.
-
senki68
senior tag
válasz BlackJack21 #28929 üzenetére
Rézből már nem csinálnak trafót?
-
Caranita
aktív tag
Sziasztok!
Tudnék venni 7,7kw-nyi 385ös sharp panelt+8kw Saj ivertert 1,4m ft-ért.
Beszéltem az áccsal, a rögzítést intézi, villanyszerelő ismerős a többit.
2,2-2,3m Ft körül lenne a végösszeg.
(felrakás, villanyszerelés, tartók, kábelek, kapcsolók, tervezés stb)Szerintetek érdemes párszázezer forint miatt belekezdeni a saját kivitelezésbe?
A garival nem lesz gond.
Ahogy nézem ennyiért piacon 6os rendszert lehetne venni kivitelezéssel, persze ezek általában -tól árak
[ Szerkesztve ]
-
7Heads Drago
veterán
-
7Heads Drago
veterán
válasz Caranita #28932 üzenetére
Minek kell ehhez ács? A tartót a villanyszerelő is fel tudja rakni, ha ért hozzá. Itt a tervezés ami érdekesebb meg az engedélyek beszerzése amit ha jól értem egy full laikus intézne... Jó eséllyel rá hogy teli hibával. És minden hiba késleteti az egészet. Az MVM-re rá kell számolni 2x 30 napot. Ha nem jó valami majd a 28-ik napon kapod az emailt kb.
Úgy jól laktam, mint a duda, Hála Neked, egek Ura.
-
7Heads Drago
veterán
válasz #71496704 #28916 üzenetére
A legtöbben egy céget bízunk meg a napelemes ügyek intézésével. Nálunk aki volt mind azt kérte hogy közben ne variáljunk vele mert annyiszor tolodhat a határidő. Én is akartam 3 fázist, vagy legalább amper bővítést 32 A -ig, de sajnos egyiket se helyesték. Se a napelemes cégek, se az MVM. Persze meg lehet próbálni a széllel szemben a pisálást, csak komoly veszélyei vannak.
Úgy jól laktam, mint a duda, Hála Neked, egek Ura.
-
Gabesz87
veterán
válasz 7Heads Drago #28935 üzenetére
Erről jut eszembe, csak kíváncsiságból: nekünk 3x16A van. 1 hete megy a napelem rendszer. Ha én a jövőben bővíteni szeretnék (mit tudom én pl. e-autó miatt), mivel jár? Mármint a napelemre nézve. Arra vagyok főleg kíváncsi, hogy új szerződéssel, óracserével, szaldó bukással jár-e?
-
HoryThePooh
aktív tag
Sziasztok!
Aki EON Távleolvasási Portál-t használja, csekkolná, hogy megy a leolvasás rendben?
Pár napja regisztráltam, de nem kapok adatokat.
Üfsz azt jelezte vissza, hogy :
"Tájékoztatjuk, hogy technikai okok miatt nem jelennek meg a POD azonosítók a felületen.
A probléma elhárításán az illetékes kollegáink dolgoznak."thx
[ Szerkesztve ]
The one who has a true friend doesn't need a mirror :)
-
Caranita
aktív tag
válasz 7Heads Drago #28934 üzenetére
Nem zavar a csúszás, 2023 végéig legyen meg a használatbavétel.
Az igénybejelentést már meg is tettem, nem nagyon lehet elrontani, elég egyértelmű a form, hamarosan megjön az mgt
Tervezésre, engedélyekre szintén megvan az ember, a díja bele van számolva a szumma 2,2-2,3ba.
Így nézve mit gondolsz?
-
313313
addikt
válasz 7Heads Drago #28938 üzenetére
Van. 2021.01.01 óta ismét. MVM Démász Áramhálózati kft.
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
wik_406
csendes tag
válasz HoryThePooh #28937 üzenetére
Nekem megy.
Wik
-
MrZed001
tag
válasz 7Heads Drago #28935 üzenetére
Nagyobb gáz, hogy csak egy kérelmed lehet. Azaz sokszor csak sorosan, egymás után lehet dolgokat intézni ... széééééép lasssssan.
Ha bent van egy amperbővítés, vagy napelem visszatáplálási, akkor hiába szeretnéd 1m-el arrébb tetetni (pl szabványosítás keretében) mérőhelyet, nem teheted meg.
Azaz
- előbb törölni kell amper bővítési/napelemes igényed
- beadni mérőhely áthelyezésit
- és utána igényelni amper bővítésit/napelemet ismét
(amit másodjára vagy megkapsz megint, vagy nem )
Logikus -
mlaci01
tag
Kinek milyen órát szereltek fel ?
Most lett kész a szabványosítás, és a szerelők azt mondták, okosórát csak 3x32A-től adnak.
Az EON-nál is azt írták:
https://www.eon.hu/content/dam/eon/eon-hungary/documents/pest-megyei-halozat/ugyintezes/muszaki-ugyintezes/hmke/Haztartasi-meretu-kiseromuveknel-alkalmazott-fogyasztasmerok.pdf
Hogy valamilyen ELSTER óra lesz.
Én meg készülök az okosórára, hogy majd logolom.
Mi az igazság, hogy van ez ?? -
313313
addikt
válasz mlaci01 #28944 üzenetére
3*32A felett raknak Smart órát, meg HMKE-ra, ez a törvényi előírás. Illetve már az évi 5000kWh vagy e feletti fogyasztóknak is azt kellene rakni.
De mérőhiány is van, így Smart mérőt csak HMKE-ra raknak (Démásznál biztos) H tarifára is visszakukázott A220 és A1350 megy majd fel, Smart óra helyett bizonytalan ideig...HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem