Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
ProdyG
őstag
Ma befejeződött nálunk a napelem rendszer telepítés:
- SE10K + 18 darab Jinko panel.Egy szépséghibája van a dolognak: alapból S-es optikra nem nagyon tudtam rábeszélni a telepítőket, bár nagyon nem is erőtettem, örültem, hogy egyáltalán történik végre valami...
Aztán mint utólag kiderült, végül 16 darab P401-es opti lett beszerelve, meg 2 darab S500-as talán. Nem tudtak még 2 darab P401-es szerezni, ezért lett 2 darab S-es.
Ennek nem igazán örülök, jobb lett volna, ha mind egyforma. De elvileg működnek így együtt... Lehet ebből bármi problémám, vagy jól van ez így? Köszi! -
leslieke
Jómunkásember
válasz 7Heads Drago #28933 üzenetére
Nekem 3 éve lett az első napelemes rendszer, majd rákövetkező évben jött a medence és a hőszivattyú hozzá. Nem lett elég a termelés, fizetni kellett. Tavaly felkerült a második rendszer. Meg azóta mèg egy klíma, a korábbi kettő mellé. Most nézegetem, hogy a lassan két éves benzines autót milyen hibrid/elektromos autóra tudnám cserélni árában vagy minimális Így lehet, hogy becsúszik ez-az, amivel több lesz a fogyasztás, mint amit előtte gondoltunk.
[ Szerkesztve ]
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
wik_406
csendes tag
-
kiir
tag
Kaptam pár értelmezhető (és sok értelmezhetetlen) ajánlatot a tervezett kis rendszeremre. (Ezek alapján egyébként úgy tűnik, hogy jelenleg nincs más inverter az országban, mint Huawei.) Mindenesetre az egyik ajánlatban föltűnt, hogy a 3 kW-os inverterhez 4 db 430 W-os panelt illesztettek. Az összefoglalóban leírtak alapján ez alaposan alulméretezett és bőven nem éri el az indulófeszültséget. Ez igaz lehet? Mi van, ha megrendelek egy ilyen rendszert: fölpakolják a tetőre, majd egyszerűen nem működik?
És ami a lényeg: mik a tapasztalatok, mennyire lehet alulpanelezni a Huawei 3 kW-os háromfázisú inverterét? 2 kWp alatti vagy akörüli rendszer már működhet? Ez azért lenne vonzó, mert nagyobb mozgásteret adna a jövőbeli bővítésre.
-
törölt tag
30% de inkább 40% alá nem ésszerű menni az inverter hatásfok miatt.
Azaz ~1,2 kWp ésszerú legalább a 3 kW-os inverterre.
Mellesleg ~18 eFt-al több a 4 kW-os.
Ezért 4 kW-ost raknék inkább!Azonban,
Legalább 6 napelem kell a huawei 3 fázisúra az elinduláshoz a 60 cellás típusokból.Ami mondjuk 6x375/1000=2,25 kW lesz.
A jelenleg piacon lévő kisebb 370-380 Wattos napelemekből.Viszont ez " a majd később rakok rá" eléggé tévút.
A 3 kW-osra rá kell rakni helyből legalább 4 KWp napelemet.
Kerül amibe kerül és kész.Úgyis kelleni fog majd 1-2 éven belül és akkor csak szívás lesz a halogatásból.
*-*-*-*
Egy 375 Wattos napelem pluszban 105-110 eFt most.
Megtermel úgy 440 kWh/év energiát, 1180x0,375 alapon pl.Akkor 110000/25/440=10 Ft/kWh önköltség adódik a napáramára.
Jobb esetben csak 8,5 Ft körül pl. 100 eFt/napelem és 1250 kWh/kWpA termelt napáram ára már fix marad örökre :-)
Viszont ott az energia lehet használni... bármikor a jövőben.Bonusz!!!
A szolgáltató ad érte ~14 Ft/kWh árat, ha éppen nem lesz felhasználva.
Azaz még némi hasznot is hoz.
Pláne, ha majd drágul az áram.
Akkor is hasznot hoz, ha éppen nincs elhasználva a napárama.
...és még zöldáramot is ad a világnak addig.Az éppen nem kihasznált plusz napelem bevétele ~440x~14=~6 eFt/év jelenleg.
Ami alapján 6/110=5-7% nettó tiszta hozam adódik a konkrét esetekben.Avagy szerintem hiba nem felrakni egyben a több napelemet, hamár belevág valaki.
Különösen, ha eleve sejti, hogy lesz majd bővítés is.[ Szerkesztve ]
-
MrZed001
tag
válasz 7Heads Drago #28954 üzenetére
Sajnos voltak akik megszívták.
Megkapták napelemre MGT, majd utána szólt be szolgáltató hogy ezt a mérőhelyet tessék szépen szabványosítani. Ott ahol eddig volt nem fogadták el, ezért első óra áthelyezési kérelem (napelemes MGT visszavonását követően lehet).
És mire azzal megvoltak már nem kapták meg ismét a napelemre az MGT-t.
- Volt aki az 1 fázis 5kW-os rendszert bukta.
- Volt ahol mellettük letettek 2 rendszert az utcában, és az ő 3 fázisos kérelmüket másodjára már nem engedélyezték.
- Volt aki azért vonta vissza MGT-t, hogy napelem mellett amperbővítés is legyen benne ... majd bukta napelemet.
Nem szép, nem logikus ... ez van. -
KrAt
veterán
Sziasztok!
Ma végre lecserélték az órát, mehet az inverter, erre az inverter indulása után 4 perccel elment az internet a környéken, áramszünet miatt (a mi utcánkban van áram).
Ilyenkor bukom a mai adatokat, míg nincs net, vagy van esély, hogy felszinkronizálja, ha megjön a kapcsolat? SE10k
Üdv,
Attila[ Szerkesztve ]
-
KrAt
veterán
Szuper, köszönöm mindkettőtöknek!
-
HunChris
senior tag
Adatmennyiségtől függően 1-2 hónapig is tárolja az 5 perces adatokat a memória (smart meter, több opti esetén több adat miatt kevesebb ideig). Ha több hétig nincs net és betelik a memória, azután felülírja a régi adatokat.
Ha nagyon pontosan akarod kiszámolni, hogy hány napot/hónapot tárol a rendszereden: [link][ Szerkesztve ]
-
madgie
titán
Hát ma letelt az első évem és bevallom férfiasan, elqrtam, 440 kWh plusz maradt... ami azért dühítő, mert kifizetnek valami hatezerpárszáz forintot, ha meg beletöltöm az autóba és csak simán többet kirándulunk, ezzel elmentünk volna vagy 2500 km-t
-
7Heads Drago
veterán
válasz #71496704 #28966 üzenetére
Úgyis kelleni fog majd 1-2 éven belül és akkor csak szívás lesz a halogatásból.
Nem vágom miért akarja jobban tudni mindenki, hogy mit akarunk. Anyámékra is mindenki rá akarta beszélni a 3 fázisú 4-5 kw rendszert amikor soha az életben nem kell nekik. És nem fogják a működő fűtésüket csak úgy kukázni. Ha klíma nem jó fűtésre, mást beszerelni meg nem éri meg működő rendszer mellet. Nagyon sokára térül meg.
Ezt a 6000 ft se értem. A napelem mellett még fizetni kell a szerelésért, kábelekért, meg a tartó szerkezetért is. Ha nagyobb invertert rak akkor bővít amikor akar ha mégis kell. A 14 ft áramárral senki se lesz kisegítve és szinte senki se erre tervezi a rendszerét. pl: [link][ Szerkesztve ]
Úgy jól laktam, mint a duda, Hála Neked, egek Ura.
-
axioma
veterán
válasz 7Heads Drago #28981 üzenetére
Amint kiesik valaki a szaldobol es kozben piaci ara lesz az aramnak, maris tobb mint a mostani felhasznalt kWh-s 40Ft megterules lesz azon a kWh-n is, amit a nagyobb rendszer (foleg tobb tajolassal) olyankor termel amikor a kisebbel mar vetelezne, nem pedig a rosszkor termeles miatt megjarja a halozatot...
Ha egy evvel ezelott alltam volna neki "alomhazat" tervezni (nem mintha epitkeznenk de ez ilyen olcso jatek hulyegyerekeknek maniam) egy baromi nagy deli tetot raktam volna ra, most mar inkabb ugy optimalizalnek hogy eszak kivetelevel mindenfele nezzen ertelmes meretu tetoresz... egy nagy nyeregteto innentol nem opcio annyira. -
törölt tag
1.
Tapasztalat, hogy egyre több áram kell az embereknek, kevés a kivétel.
A jövő egyébként is az, hogy az olyan megoldások
amihez el kell égetni valamit azok kihalásnak indultak.
Az áramé a jövő.2.
A 100-110 eFt kompletten annyi.
napelem+tartóváz+munkadíjA levezetés azt mutatja meg, hogy ésszerű(bb) döntés
a plusz napelembe előre beruházni, mint utólag variáláni.
(ha akad rá pénz)
Mitöbb pénzügyileg sem ráfizetéses addig sem amíg még nincs kihasználva.[ Szerkesztve ]
-
senki68
senior tag
Én meg azt nem értem, ha valakinek túltermelése van, miért akarja elpocsékolni, csak másé ne legyen.
Én speciel úgy telepítettem, legyen tele a tető.
Túltermel? Kit érdekel? A van-tól nem kell félni. -
kennystyle
aktív tag
Sziasztok,
Kedden volt nálam végre óracsere, kaptam róla papírkát rajta a régi óra állásával. Ma reggel voltam az ELMŰ-nél ahol elvben beállították a nullás részszámlát, azt mondták semmi további teendő. Erre most kaptam egy mailt "leolvasási igény értesítés" címmel, miszerint:
"Tájékoztatjuk, hogy az mobilalkalmazásban/online ügyfélszolgálatunkon tett jogi nyilatkozata alapján Ön kötelezettséget vállalt arra, hogy az éves elszámolás érdekében a xxxxxxxx azonosítójú fogyasztási helyére fényképes mérőállás bejelentés keretében küldi meg fogyasztásmérője óraállását. Tájékoztatjuk, hogy az éves leolvasás időszakában nem érkezett Öntől fényképes mérőállás bejelentés."
De nagyon drágák mert lehetőséget biztosítanak rá a köv diktálási időszakban, blablabla...
Kell ezzel foglalkoznom ? Elcseszhettek valamit vagy ez a szokásos ügymenet ?
[ Szerkesztve ]
-
Gabesz87
veterán
válasz senki68 #28985 üzenetére
Egyébként ez engem is érdekelne, mert úgy rémlik, mintha azt olvastam, hallottam volna, hogy az a jó, ha nullázza a rendszer a villanyszámlát. Dehát mi a baj a túltermeléssel, pláne, ha még fizetnek is érte nekem majd!? Egyébként ennek kapcsán én épp azon agyalok, hogy télen villanykazánnal fogyasztom el a most megtermelt áramot.
-
snooze
veterán
válasz kennystyle #28986 üzenetére
én mikor kértem,hogy március 31.-én legyen az éves olvasás,elfogadták,és hivatalos,osztályvezetökkel aláirt papiron az volt,hogy a kivetkezö leolvasás:2022.március 31! 😀😀😀na,igy nézik meg mit irnak..persze irtam nekik,azt ezt hogy?😊😊
[ Szerkesztve ]
GO Gunners!!!
-
senki68
senior tag
válasz Gabesz87 #28987 üzenetére
Anno a napelemtelepítők szokatták rá a lakosságot.
Gyakorlatilag pont annyiért veszik át tőled, amennyiért sallangok nélkül kapod.A villanykazán nem más , mint elpocsékolni +beruházás árán a felesleget.
Most van egy kondenzációs gázkazánod. 1kWh fűtési energia belekerül most neked kb 13 Ft-ba.
A "feleslegedet" túltermelés, most átveszik tőled adómentesen kb 13 Ft-ért. Tehát nem ingyen fűtöd el a villanykazánban, hanem kWh-ként 13 Ft-ért.
Én simán odaadom az áramszolgáltatónak, és abból a pénzből kifizetem a gázszámlát +beruházás nélkül. -
leslieho2
csendes tag
válasz axioma #28983 üzenetére
Pont ezen gondolkodtam en is, hogy létezhet-e "kvázi önellátás" napelemek segítségével, s bizony a tájolás az egyik kulcs lehet, hogy a nap minden időszakában (igen, nyilván amikor süt a nap) legyen napenergia... majd pedig ha jön 1-2 felhős nap akkor mehet a levesbe az elmélet mert akksiról menne a ház és akkor már inkább a déli tető és a nagyfogyasztók 10-14 közötti (napsütésben) használata lenne a célravezetőbb? Elméleti játék, de ettől fügetlenül még érdekes dilemma, s nyilván a napi energia igénytől is erőteljesen függ, hogy milyen fogyasztási modellre kell a rendszert optimalizálni.... magam részéről most igyekszem tapasztalati adatokat szerezni, hogy mikor termel a rendszer s mikor "fogyasszunk", hozzá kell tenni, hogy azért a 3 fázison egyenletes terheléssel való fogyasztás még mindig nyitott kérdés számomra... egy példa nap:
-
-
Ezekiell
veterán
Sziasztok!
Szakmai és ár/érték szempontból melyik ajánlat a legjobb szerintetek?
24 panel, Trina Solar 505Wp, Huawei SUN2000-10KTL-M1 inverter - nettó 4050000
30 panel, Hyundai 410 w, Huawei SUN2000-10KTL-M1 inverter - nettó 3550000
30 panel, JinkoSolar Tiger 400W, Fronius Symo GEN24 10.0 Plus inverter - nettó 4340000Új építésű családi ház tetejére menne fel, kelet-nyugat tájolású ház, 30 fokos tetővel. Ti melyiket választanátok?
Illetve még egy kérdés, ez már inkább tippelgetés: szerintetek megérné-e várni a telepítéssel, amíg meglesz a használatbavételi engedély október-november körül? Onnantól lehetne pályázni, ha lenne akkor épp pályázat. Ti várnátok, rizikózva az áremelést és esetleg nem induló pályázatokat?
Köszi!
Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.
-
cOxeR
Ármester
válasz Ezekiell #28994 üzenetére
Beleférhetsz még az időbe, én nem számítanék új pályázatra, csak a mostaniakra. Akkut is lehet később venni, ha lesz új támogatás…
Idén akarsz rendszert még most meg kell rendelni.
Sok bővítést is látok panelek tekintetében… szomszédba ma dobtak fel még 5 új panelt, mindenki rajta van és előre gondolkozik, milyen emelések várhatóak. Fűtési szezonig szerintem lesznek változások. -
7Heads Drago
veterán
válasz axioma #28983 üzenetére
A tervezés a telek megvásárlásakor kellene hogy kezdődjön... mivel van egy rakás szabály amit be kell tartanod. Ezáltal nem is lenne sok telek jó, (főleg ha fejben már egy rakás dolog el van tervezve) csak mivel senki nem ért hozzá megveszi aztán meg szidja a szomszédot, a napot meg mindenkit. A tervezés elvileg a tájolással kezdődik. A legtöbb telken meg adott hogy hova melyik falat rakhatod (a hátsó szomszéd és az utca felől általában meghatározott vonalra).
Úgy jól laktam, mint a duda, Hála Neked, egek Ura.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés