Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
p.joci9
újonc
válasz 7Heads Drago #27722 üzenetére
Szia.
Nézétek meg hogy 100%-ot tölt e, föleg 11-16órág.Mert nekem ott rosszul tölt nagyon.Nem hozzá való maysun került fel.Én most harcolok velük egy jó hete már. -
HunChris
senior tag
válasz Bukk900 #27755 üzenetére
Nem csatlakoztatható a közműhálózathoz.
Azt hogy bedugod és nem termel hálózatba, azt nem olyan egyszerű kivitelezni.
Vagy elkülöníted a hálózattól, vagy smart mérő az óránál nézi a felvett és leadott energiát és leszabályoz az invertere. A legegyszerűbb, hogy betermel és nem kapsz érte semmit. (Se pénzt, se büntit, a szolgáltató engedélyével.)[ Szerkesztve ]
-
MrZed001
tag
válasz HunChris #27756 üzenetére
"Azt hogy bedugod és nem termel hálózatba, azt nem olyan egyszerű kivitelezni."
De, pofonegyszerű
Legtöbb inverterhez lehet tenni CT-t, mert van limitere.
Csak ráteszed a fázisra óránál és kész.
Pár támogatja az Energy meter-t, ami már RS485, vagy IP-n kommunikál inverterrel.
Ez akkor jobb, ha nagyobb a táv inverter és betáp közöttBukk900
Németek szeretik. Most épp vitáznak rajta, hogy szimpla konnektorosan maradhat-e.
Meg náluk 2kW is engedve van (engedélyezés nélkül), saját kábelezéssel, CT-limiterrel csak belső fogyasztásra.
És ebből is láttam már egy tök baró aksis megoldást -
cOxeR
Ármester
Arról lehet tenni céges oldalról, hogy ha ajánlatot kérsz, megadva egy rakás infót, akkor az ahhoz legközelebbi ajánlatot adjuk meg, meg olyan panelre, ami fel is fér a tetőre, ha már egyszer mindent is lemértem meg lefotóztam.
Ma is pl volt kint egy felmérésen a pasas, kiderült, hogy nem fér fel annyi panel... mert az eső még oké, de a hó tuti lezúg a tetőről és a 1,15 meg az 1,05 panel közötti különbség pont szükséges, hogy kellő tetőfelület maradjon.
Biztosan nehéz, most terméket beszerezni, főleg az árak meg a szállítási idők miatt, ezt semennyire nem vonom kétségbe, de nem akarok 2 éves panelt extra profittal venni, mert az ugye rámegy... különben rég nem lenne készlet belőle. -
cOxeR
Ármester
Goodwe esetleg Solplanet inverter? - ezek is képbe kerültek, mert néhány cég csak ezt forgalmazza (Trina panelek mellett)
-
-
7Heads Drago
veterán
válasz snooze #27760 üzenetére
MVM
1x20A bővült 1x32A-ra. Bejárati ajtó mellett maradt minden.
Nekem azt mondták az okosok hogy akkor kerül ki az óra kerítésbe, ha a vezeték már kevés lenne és cserélni kellene. Mivel csak föld kábellel húznak már be. Amíg az bírja maradhat a falban az óra.[ Szerkesztve ]
Úgy jól laktam, mint a duda, Hála Neked, egek Ura.
-
senior tag
válasz 7Heads Drago #27771 üzenetére
Tisztában vagyok a méretekkel , ezért írtam, hogy a 450-esből 20 db, a 410-esből 21 db, a 400-asból pedig 24 db fér fel.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
llacee
őstag
Belekavarodtam ebbe az 50%-os támogatásba, ha van esetleg valakinek ideje kérnék egy kis segítséget:
Bruttó ár 3 000 189 Ft
Munkadíj 1 050 067 Ft
Anyagdíj 1 950 122 Ft
A teljes összeg felét kaphatom támogatásnak, akkor az 1,5m.
Ennek a fele lehet munkadíj és anyagköltség (750e).
1 050 067 - 750 000=300 000
1 950 122 - 750 000=1 200 000
Tehát megvan a fele.Viszont itthon nincs egyetértés az elszámolásban
A közlöny szerint a kisebbik összeg fele számolható el mindkét tételből, tehát
1 050 067/2=525 033 és akkor ez a munka és anyagdíjban is.
Ez összesen 1 050 067, ami nem 50% támogatás, hanem inkább 35%Melyik a jó számítás??
-
senki68
senior tag
válasz llacee #27775 üzenetére
"A közlöny szerint a kisebbik összeg fele számolható el mindkét tételből, tehát
1 050 067/2=525 033 és akkor ez a munka és anyagdíjban is."Mi van???
Én megcsináltattam, kaptam anyagról és munkáról külön számlát, a 2 számla összegének a felét visszakaptam.
Nem olyan bonyolult.Amúgy van topicja szakértókkel.
[link] -
llacee
őstag
Ok koszonom, mondtam h belekavarodtam :)
-
senior tag
Még egy dolog eszembe jutott. A tetőszerkezet biztosan elbírja az - esetemben - +~500 kg egyoldalú terhelést? Egyáltalán egy napelemes cég amikor kijön felmérni vizsgálja ezt? Vagy totál felesleges az aggodalmam?
-
edeleny
őstag
-
313313
addikt
válasz llacee #27775 üzenetére
Az megvan, hogy 450.000 huf/kW áron belül kell maradni? Mekkora rendszer, mert ha 6-os vagy alatta nem lesz jó, mert drága...
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
Tiédetis
senior tag
válasz 7Heads Drago #27769 üzenetére
Éretelemszerűen
Szellem bullok, T. rollok hozzászólásait ahogy eddig, ezek után sem olvasom
-
Tiédetis
senior tag
válasz 7Heads Drago #27771 üzenetére
Teljesen logikus, hogy ennyivel nagyobb Wp-s panelek, már nagyobb méretben vannak, ahogy voltak is régebben is.
-
Tiédetis
senior tag
válasz 7Heads Drago #27773 üzenetére
Vagy ha nem jön egy új rendelkezés, amit visszamenőleges alkotnak meg.
-
venom8888
őstag
Sziasztok. Társasházban lakom. Kb 12 család van abban az épuletben. Akkor is kell a beleeggyezésük a napelem telepitésre a tetöre,ha csak magamnak akarom?
[ Szerkesztve ]
-
-
venom8888
őstag
Akkor felejtős, biztos van megalább 1 szarházi,aki nem akar másnak jót. Valami más alternativa nincs?
-
Tiédetis
senior tag
-
senior tag
válasz senki68 #27782 üzenetére
Huszon X éve ott van a házon, azóta azért volt már hó és nem lett baj. Közben beszéltem a tetőfedővel aki ~ 10 éve felújította, azt mondja ha 10x15, vagy 10x10 cm-es szarufák vannak akkor tuti nem lesz gond . 7,5 cm-esnél már kérdéses lenne…
[ Szerkesztve ]
-
tikshow
addikt
válasz venom8888 #27793 üzenetére
Én úgy tudom, hogy a csatlakozáshoz elég a többségi beleegyezés egy közgyűlés keretében. Ha otthonfelújításit is akarsz, akkor az már macarás, mert ügyvéd előtti használati megállapodás kell a tető felületének kizárólagos használatáról. Tekintve, hogy 12 lakásos, ezért gondolom több emeletes és alattad is laknak, a használatit nem fogod tudni lepapírozni. Az órákhoz is valahogy le kell jutni, invertert is valahol el kell helyezni, nem lehet közös helységbe stb.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés