Új hozzászólás Aktív témák

  • Kleroo

    veterán

    válasz torzo #11520 üzenetére

    Nekem a régebbi VR nélküli van, ami lényegében megegyezik, hasonló konstrukció.
    Sajnos FX-re nem létezik olcsó és igazán jó alap-zoom. De a legközelebb szerintem ez kis Nikkor jár. Ezt a témát jártam anno a legalaposabban körbe. A PRO lista sokkal hosszabb mint a kontra.
    Még analizáltam is imatesttel, megtiszteltem, és bekerült a szakdogámba. :)
    Tehát igen, a 24mm erősen torzító, és nyitva vignettál is. De már 1FE-vel rekeszelve alig észrevehető a vignettálás. Valamint a torzítás sem annyira vészes, ha meg nagyon muszáj, akkor pl a CNX2-vel gyakorlatilag megszüntethető.
    CA-ban biztos van különbség, mert semmi különöset nem tapasztaltam, elő lehet csalni, de egyáltalán nem zavaró.

    DX alapzoomok felől érkezve ez az obi egy tök átlagos cucc.
    FX alapzoomokról érkezve viszont maga a szent grál. :D

    Ez gáz. Ami pláne az, hogy a drágább fejlesztések sem sokkal jobbak. A legújabb 24-120 f4 sem ver rá sokat. Sem fényerőben, sem IQ-ban. A 28-300 is egy király kis alapzoom de IQ-ban szintén gyakorlatilag ugyanaz. Tehát a lényeg, hogy mondjuk f5.6-os, azonos gyútávon lőtt képek rajzolata gyakorlatilag ugyanaz. Lehet, hogy észre-észre lehet venni, de egy minőségi szinten vannak. Ha komolyabb minőség kell, mindet le kell csavarni.
    A következő lépcső pedig már a 24-70, ami nem jobb, hanem gyalázógép :). Eszméletlen színei vannak (persze minden téren padlót töröl, de a színeit max sok PS réteggel lehetne valahogy utánozni)

    Summa: Sajnos az összes nem PRO alapzoom torzítgat, vignettálgat, és hasonló rajzolatuk van.

    24-85-el 2 fő probléma van: focusshft, valamint - ez szubjektív- építése teljesen korrekt, de nem éppen időjárásálló. :)
    Ez a 2 tulajdonság már elég arra, hogy valaki beinvesztáljon egy 24-120-ba.

    Ajánlani lehet még igazán olcsón a 28-105-öt. Annak egyetlen problémája a nagylátó tartomány, ahol nyitva taknyolgat.(illetve a 28-85-öt de ezt nem használtam) De a többi viszonylag olcsó cuccot érdemes messzire elkerülni, és nem szenvedni vele, inkább egy fix és lábzoom, vagy többet rászánni.

    Nekem a 60 ezres 24-85 volt a plafon, ennél többet nem szánok szaladgáló-nyaralós obira. Így is túl sok pénzem áll benne ahhoz mérve mennyit használom.

    szerk: Eper bácsi Tamronját is sokszor elcsórtam már. Na az már komoly meccs lenne melyik kéne, Nikkor vagy Tami. Színek, és instant AF, vagy az über stabi. :)

    [ Szerkesztve ]

    Hodor. Hodor? Hodooor!

Új hozzászólás Aktív témák