Új hozzászólás Aktív témák

  • Egon

    nagyúr

    Üdv!

    Egy némileg szövevényes örökösödési kérdéssel fordulnék a topic jogászaihoz.
    Anno a dédszülleimnek volt 3 gyermeke, akik nem egyenlő arányban örököltek, mivel a nagyapámék gondozták a szüleiket halálukig, így a 33-33%-os öröklési arányt a dédszülők végrendelettel megváltoztatták, 50-25-25%-ra. Ezt a másik két testvér (illetve különösen az egyik) nagyon nehezen viselte, gyakorlatilag halálukig szóba sem állltak egymással (ami azért volt különösen necces, mert egy hosszú parasztházban laktak, így közös udvaruk volt, de ez részletkérdés). A nagymamám szerint még azt is megcsinálták az előző rendszerben, hogy mivel a helyi földhivatal vezetője nagy cimborája volt a nagyfater bátyjának és annak feleségének, megpróbálták fű alatt átíratni a házat, illetve a hozzá tartozó, de külön helyrajzi számú kertet a saját nevükre... Szerencsére ezek a próbálkozások nem sikerültek.
    Telt-múlt az idő, a nagyszüleim generációjából a nagymuteron kívül már senki sem él, de a múlt kísért. Kiderült, hogy volt 2 telek, ami valahogy nem képezte részét a hagyatéki tárgyalásnak, ami 1968-ban volt. Állítólag elírták a tulajdonos nevét a földhivatalban. Azörökösök közül azért nem kereste senki, mert mindenki úgy tudta, hogy korábban államosították azokat a földeket (az ükapámnak számos kisebb-nagyobbb földje volt, aminek a nagy részét elvették anno). Nemrégiben elkezdték parcellázni ezeket a telkeket, és egy befektető nekiállt kibogozni a szövevényes tulajdonosi hálót. Két telekről van szó, egy tényleg tenyérni, 5*20 méteres darabról, ami tele van hordva szeméttel, önmagában értéktelen; és egy jóval nagyobb (a pontos méretet nem tudom), önálló építési telekről, ami a város terjeszkedése révén elég értékes lett az eltelt időben.
    A csavar itt kezdődik. A kisebb földdarab az örökösödési rendnek (de nem a végrendeletnek!) megfelelően, a még élő tulajdonosok (leszármazottak) nevére került a földhivatalban (9 tulajdonos van). Ezt most pár fillérért eladjuk a szomszéd telek tulajdonosának, mivel senki nem akar foglalkozni vele, illetve kb. mindenki talált pénznek fogja fel (nagyságrendileg fejenként 100K-ról van szó mindössze). A nagyobb telek viszont az 1960-as években valamilyen úton-módon érdekes módon átkerült a nagyapám testvérének a nevére (amit nyilván megkönnyített az a tény, hogy ugyanúgy hívták, mint az apját, az "ifjabb" és az "idősebb" jelzőkkel lettek megkülönböztetve a hivatalos iratokban). Mivel pont ebben az időszakban történtek azok a partizánakciók, amelyek során majdnem leíratták a felmenőim nevéről az ingatlanjaikat, a nagyanyám szerint egészen biztosan csalással került a rokonság nevére a telek (apa-fia között adásvételre aligha került volna sor, és valószínűtlen, hogy a másik két gyermek tudtán kívül, oda lett volna ajándékozva a nagyapám testvérének).
    A kérdés: a földhivataltól ki lehet kérni azon beadványt (ha jól tudom, ez a hivatalos neve), ami alapján az adott bejegyzés (ti. hogy átkerült a dédapám nevéről a nagyapám testvérének nevére) a tulajdoni lapra rá lett vezetve (azt gyanítjuk, hogy nincs ilyen dokumentum, vagy ha igen, akkor az hamisítással készült), vagy azt csak a bíróságnak adják ki? Nem feltétlenül indítanék jogi procedúrát, csak ha biztos vagyok a dolgomban (de lehet hogy még akkor se, lásd lentebb)...
    A másik kérdés: a nagyanyám nem akarja elengedni ezt az ügyet, anyám viszont igen. Ő attól tart, hogy a teleknél jóval (nagyságrendileg tízszer) értékesebb, osztatlan közös tulajdonban levő ház értékesítése (vagy akár a jelenlegi használata) során állnak majd bosszút a rokonok, ha bolygatjuk a tulajdonszerzést a fenti telek vonatkozásában. Ti hogy döntenétek a helyemben?

    "Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

Új hozzászólás Aktív témák