Új hozzászólás Aktív témák

  • vlevi

    nagyúr

    válasz doc #12301 üzenetére

    A digitálisnak a leolvasása pontosabb, mint az analóg. Mert ha rá van írva, hogy 82, akkor az 82, és nem 80, vagy 84. Analóg műszeren viszont nem tudod ilyen pontosan leolvasni.
    De.
    És itt jön a de. Rengetegszer nem is kell, ahogy valaki itt írta. Hozzászoksz, hogy melyik műszer milyen értéken van a normális helyén, pl. a vízhőfok az autóban akkor jó, ha saccperkábé vízszintes a mutató, benzinből sem az érdekel, hogy 12L van, hanem, hogy félg van-e, vagy már alatta, esetleg ég-e a narancssárga. Fordulatszámmérő szintén. Ott is hozzászoktam, hogy ha kábé függőlegesen áll a mutató, akkor valahol a nyomatékcsúcs környékén van. Egy 4-5 jegyű számot végig kell olvasni, értelmezni, satöbbi. Ugyanilyen az óra is. Egy mutatós órára csak ránézel, és anélkül, hogy a pontos időt tudnád, már képben vagy, hogy elkésel-e vagy sem. És nem érdekel a másodpercre pontos érték. Egy számkijelzős órát viszont el kell olvasni, "dekódolni" az információt.
    Tehát jó a digitális műszerfal, de az analóg, mutatós visszajelzés jobb.
    Például Suzuki V-Strom. Aztiszed, analóg műszerfal. Hát dehogy. Digitális az egész, egyetlen műszeregység,

    Tehát a sebességet, fordulatszámot is digitálisan kapja, csak átalakítja. A vízhőfok, benzinszintmérő pedig LCD kijelzős. Megjegyzem, a benzinszintnek pont rosszat tett, hogy 5 egységre van osztva a 22 liter. Mert amikor hármat mutat, akkor csak abban lehetsz biztos, hogy még 2 egység van, mert tapasztalat, hogy az első egység az kb 100km után tűnik el, amikor már 22 helyett csak 16-17L van a tankban. Szóval a digit műszer annyira pontos, amennyire a kijelzőjét megcsinálják. Mert pontosabb lenne egy analóg mutató, amin látnám, hogy a felétől már azért kicsit lejjebb van, én inkább egynegyed az a két egység.

    A másik, a Yamaha FZ6 fordulatszámmérője. Én konkrétan sosem láttam rajta, hogy mennyit mutat. Az a körbe kis kvarckijelzős kockás bizbasz, szinte láthatatlan. Talán indulás előtt árnyékban. De akkor meg azért nem, mert 5-től van számozva :D

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák