Új hozzászólás Aktív témák

  • Geresics

    addikt

    A törvényi keretrendszer tisztázása után (amit mindenki figyelmesen végigolvasott), felmerülhet a kérdés, hogy akkor most "hova mehetek be?" , de ez egyértelműen látszik: A közforgalom számára megnyitott utakon (közúton) szabad közlekedni.
    Az út is definiálva van (még a fentieknél pontosabban is, szóval aki szeretné, belinkeltem a jogszabályokat, és ott még alaposabban megismerkedhet az út fogalmával). A forgalom által elzárt területek - ahogy a neve is mondja - el vannak zárva valamilyen módon (ld. A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 8. pont) a forgalom elől, ergo rajtuk közlekedni tilos! Sorompó esetén ez akkor is igaz, ha a sorompó nyitva van. Attól, ha Te nyitva hagyod otthon az ajtót, még nem mehet be oda bárki.
    Erdőben minden olyan közlekedés, ami nem a kijelölt úton történik, hanem pl. fák között, az tilos.

    Még 2015-ben kértem erről állásfoglalást, illetve felkerestem hivatalos szerveknél dolgozó ismerősöket, barátokat, hogy ne csak a hivatali munkamorálból eredő azonnali elutasítással találkozhassak, de ők is elkeserítettek:
    "Az Erdő törvény szerint nem lehet gépi meghajtású járművel közlekedni az erdőgazdaság területén, legyen akár föld vagy betonozott út. Az erdőgazdaságok területén lévő utak a hatályos törvényi szabályozás szerint közforgalomtól elzárt útszakaszoknak minősülnek, így oda csak külön engedéllyel tudsz behajtani. Mi több, az utolsó módosításban tették bele a törvénybe, hogy már lóval be tudsz menni, de pl. bringával szintén tilos. Viszont mindegyik erdőgazdaság a törvény szerint kijelölhet egy olyan útvonalat a területén belül ahol engedi a motorral való közlekedést. Ez nem kötelező, csak lehetőséget ad rá a törvény, az adott erdészet dönti el, hogy ilyet kijelöl e. A Pilis Parkerdő gazdaságban pl. vannak ilyen körútvonalalak. Szóval ne nagyon motorozzál az erdészeti területen, mert 100.000 Ft-tól indul a bírság..."

    A Mecseket is keresztülszeli sok út, amin autók-buszok, stb. járnak, de a megoldás itt is a helyrajzi számokban rejlik. Azoknak az utaknak külön HRSZ-ük van, így nem képezik az erdő részét. Tehát, ha az út kezelője nem jelzi, hogy a tulajdonában levő út közforgalom elől le van zárva, azt a közúti közlekedésre vonatkozó szabályok figyelembe vételével bárki használhatja, amennyiben az tényleg bejegyzett, helyrajzi számmal rendelkező út. A forgalmi rendszám (és minden egyéb, ami a közlekedés feltétele, mint pl. érvényes KGFB) azonban minden közúton vagy a közforgalom elől el nem zárt magánúton (földúton is) kötelező!

    *MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

Új hozzászólás Aktív témák