Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Kezdő vagyok, szeretnék projektort vásárolni, tudnátok segíteni?
Természetesen! Mindenképp olvasd végig ezt az összefoglalót és ha úgy érzed, hogy nem kapod meg a válaszod, akkor tedd fel a kérdésed nyugodtan!
Ami mindenképp fontos lesz tudnunk ahhoz, hogy segítsünk:
- mire szeretnéd használni a projektort (pl.: házimozi, iskolai célok, prezentációk, csak videó, főleg állóképek (bemutatók)),
- mire szeretnél vetíteni,
- mekkora méretű képet szeretnél vetíteni, illetve milyen távolságból néznéd azt,
- mekkora a szoba,
- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort (plafonról, vagy asztalról esetleg a szoba másik végéből szeretnél egy polcról vetíteni),
- mennyit szeretnél rá költeni (cég esetén ha kell számla, akkor nettó vagy bruttó árról beszélünk-e?),
- mennyire világos/sötét a szoba/terem/iroda.
A topik általánosságban foglalkozik mindenféle vetítővel és ahhoz kapcsolódó kiegészítőkkel és megoldásokkal (üzleti, low budget projektorok, falra vetítés stb.).
Kínai olcsó projektorok kapcsán: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
Haart
addikt
Hi, az 1.4 hdmi-nél pl VGA esetén nem jobb ha egy átalakítóval display port->HDMI jön ki a VGA-ból az ember és úgy a projira? Eleve nagyobb a sávszélessége az 1.2-es displayportnak, mint a HDMI-nek.
Jó nyilván egyébként is a HDMI lesz a szűk keresztmetszet az tény, de ha a két kimenet elméleti maximumát nézzük akkor lehet a displayporttal nagyobb sávszélt lehet elérni még akkor is ha hdmi-n jön ki az ember.
Vagy rosszul gondolkodom -
lajthabalazs
senior tag
válasz adamcsik #18756 üzenetére
A 4:3-assal az a baj, hogy a mai tartalmak nagyrésze 2.35:1-es, a vetített kép 44%-a fekete csík lesz, tehát a felbontás és a fényerő majdnem fele kárbavész, ha 800 vízszintes pixeled van, akkor a filmre 340 függőleges pixel fog jutni.
Szerintem ha ki szeretnéd próbálni, akkor vegyél egy olyan projektort, amit aztán el fogsz tudni adni nagyjából árban. Kicsit tőkeigényesebb, de hosszú távon jobban jössz ki, mintha 40k-ért vennél valamit, amit nem szívesen használsz, és túladni sem tudsz rajta.
-
jracz
tag
válasz adamcsik #18761 üzenetére
Ezzel a kis terveddel nagyon mellé lősz a dolognak.
Semmi értelme.
Vegyél egy használt Full HD-s gépet. Talán az nem fog elriasztani.
Vagy maradj a tvzésnél.
De ha veszel egy normális gépet és az sem tetszik azt el tudod adni valószínűleg.
Ezt meg beteheted a szekrénybe porfogónak.Mennyit szánsz erre a projektre? És itt most nem a 40 ezres masinára gondolok.
Várj a vásárlással amíg egy jobb gépre be tudsz ruházni.[ Szerkesztve ]
-
lajthabalazs
senior tag
No meg a projektorozás az nem egyenlő azzal, hogy hazaviszel egy projektort. Arra jó a csupasz projektor, hogy megnézd, mekkora méretben szeretnél vetíteni, mennyire tudsz sötétíteni, mennyire zavaró a visszavert fény (kis szobában a túl erős fényű projektor kifejezetten rossz). De amit így kipróbálsz, az nem a projektor-élmény lesz, csak egy funkcionális prototípus.
Hazavihetsz egy gépet, és vetíthetsz lepedőre (én is így kezdtem, csak nem vettem, hanem kölcsönkértem), közben tekeregni fognak a kábelek, nem lehet felállni a kanapéról, mert megbillen a kiszéken kicentizett gép, egy kis szellőre leesik a vetítő, nincs beállítva a színhőmérséklet, nincs a vászonhoz igazítva a kép... Az ilyen alkalmak előkészítése néha fél órába is beletelt, elővenni mindent, elhelyezni az erősítő és a projektor közt félúton a laptopot, kifeszíteni a kábeleket, kiegyensúlyozni a lepedőt, kiékelni a projektorot... És persze hogy WOW élmény volt a 2m-es kép, de a sok előkészülettel kb nullára jött ki. Most a saját LED-es projektorral már jobb a helyzet, de így is 6-7 perc elindítani egy filmet, már készülnek az átalakítások, hogy gombnyomásra menjen minden.
Ha projektor élményt szeretnél, akkor a projektor után kell a vászon (vagy bármilyen homogén felület, fekete szélekkel), kell az 5-10m HDMI kábel, a geometria számolgatása, a kép kalibrálása, a mennyezeti tartó, az extra sötétítő-függöny. Ezek együtt könnyen kiadhatnak 60.000-70.000Ft-ot meg 10-20 óra munkát is, és az nem a minőségi kategória lesz, hanem a belépő. És csak utána dőlhetsz hátra a kanapén, és mondhatod, hogy házimozi.
Szóval szerintem akkor jársz a legjobban, ha elmész valakihez megnézni, milyen a házimozi, esetleg kölcsönkérsz egy gépet, hogy felmérd, mik a nappalid projektoros adottságai, és aztán komolyan elhatározod, hogy kell-e projektor, vagy sem.
-
Haart
addikt
-
devil-k
nagyúr
-
eumano
tag
Sziasztok!
Benq W1070-nél másnál is inaktív a "pozicionáló" gomb a menüben amivel lehetne egy két centit jobbra-balra-le-fel állítani a képet?
-
c4
őstag
válasz eumano #18770 üzenetére
Nem motoros benne a lencseeltolás, ezért nem reagál a nyomkodásra.
Függőleges lencseeltolásra alkalmas a készülék, ezen a képen láthatod is, hol találod az állítási lehetőséget. Vízszintes eltolásra nincs ilyen módod. -
Haart
addikt
válasz Turbo73 #18772 üzenetére
Anno pl próbálgattam a monitoroknál hogy rákötöttem az analog vga portot a monitorra VGA porton. Ez volt a legrosszabb képminőség.
Aztán úgy kötöttem rá hogy DVI->VGA konvertert tettem a videokarira és utána azt kötötttem a monitorra, na ennek jobb volt a minősége.
Gondoltam lehet itt is működhet ez -
bajnokpityu
félisten
válasz lajthabalazs #18777 üzenetére
ez nem minden esetben igaz.
vannak driverek, ahol nem jelenik meg jel a DVI analóg lábain.eladó topping dac
-
tirszin
senior tag
válasz lajthabalazs #18777 üzenetére
Én is így tudom, pont u.az az analóg jel jön ki a DVI-n is. Legfeljebb, kártyán belül ott korrektebb az odavezetés, esetleg kisebb kimenőimpedanciájú (keményebb) a meghajtás.
Rendezvényfotózás, kerékpárversenyek: https://nutrixxion.hu/tirszinfoto Fb.: https://www.facebook.com/tirszin.foto
-
lajthabalazs
senior tag
válasz bajnokpityu #18778 üzenetére
Abban az esetben aztán tényleg nem lesz jobb a kép DVI - VGA átalakítóval, mint síma VGA kábellel
-
escape
aktív tag
Még nincs meg a proji, de szükségem lesz egy minimum 7,5 méteres HDMI kábelre. Ha lapos kivitelű, az még jobb. Árban olyan max 20K lenne a plafon, +-5K még belefér. Van esetleg javasolt, vagy valami bestbuy? Kácsából csak 10 méteres van, az talán egy kicsit túlzás. Szőnyeg alatt kellene elvezetnem, ezért lenne jó a lapos kivitel. Máshogy nem igazán tudom megoldani
Azért kell sportolnunk, hogy szép, izmos halottak legyünk. - Egyelőre hadjárat...
-
escape
aktív tag
válasz Norbi 72 #18782 üzenetére
Ó az remek, köszönöm Kiment a fejemből, de Benq w1070-hez egy mennyezeti konzol is kell. Abból milyet érdemes? Valami olyan lenne jó, aminek a belógása nem túl nagy lépésekben állítható.
Azért kell sportolnunk, hogy szép, izmos halottak legyünk. - Egyelőre hadjárat...
-
szaszlaci
addikt
válasz z123456789 #18304 üzenetére
"A végpontozásra találtam Szepi-től egy leírást."
Csak egy végtelenül apró megjegyzés: szaszlaci oldala – meglepő módon – én vagyok, nem Szepi.
■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt
-
sgery
őstag
Hello mindenki!
Van nékem egy benq w1070-es kivetítőm (lassan 2 éve). Pár hete gondoltam ha már fel van töltve a drága kompresszorom miért ne fújjam ki a port a ventikből. Megtettem, nem is kis mennyiség jött ki a gépezetből. A jövőben gyakrabban teszem majd ezt..
Na és a lényeg. Ment egy kis por a lencsére is de csak bekapcsolás után vettem észre. Kikapcs, kihül, letörölhetem puha lcd törlő kendővel. Nem lett sokkal jobb. Bevetettem hozzá egy kis alkoholos albaktisztítót. Egy fokkal jobb, de még mindig foltos pár helyen a kép.
Mi a túróval essek most neki?
Egyébként nem érdemes néha szétkapni a gépet és belül is kiganézni? Szerintem simán lehet hogy egy belső lencsére is rakódott por
Előre is köszönöm az építő jellegű segítségeketMindenkinek jó mozizást
[ Szerkesztve ]
FurTv-s Lapeno figurát keresek, aki tudja hol lehet venni szóljon!!!:)
-
c4
őstag
Optikát isopropil alkohollal és textilpelenkával tisztíts, nem hagy foltot.
Ha a hátsó lencsetag lesz komolyabban koszos, az gáz. Elméletben a DLP zárt optikai rendszerű, így az optika belseje tisztán marad. A színkerék is szennyeződhet, nem tesz ez se jót a képminőségnek. Dörzsölgetni nem ajánlott. Még van egy optika belül talán, a lámpa fényét fókuszálja, ezt is az elsőnek említett kombóval érdemes tisztítani. De ha nem érzel hozzá elég önbizalmat, bátran fordulj Batyo mesterhez, minden port száműz a készülékedből.[ Szerkesztve ]
-
szepi0808
senior tag
Igazad van, inkább Batyóval kellene ezt a tisztítást megcsináltatni és legalább 1000-1500 óránként kellene.
Sony VPL-XW5000ES, Sony VPL-XW7000ES SepiSreens Jolly Frame 136" 0.8 ALR 4K Zidoo Z3000 Pro Anthem AVM70 15.2ch. EMOTIVA XPA Gen3 7ch + 2x BasX500. MILLER & KREISEL S150/MP950/IC95/M5 SVS SB4000 2db.
-
tirszin
senior tag
Mivel ráadásul még zoom-os is ezen vetítők optikája, gyanítom, hogy a lencsetagok közé is bemegy a por.
A Canon "L" objektívek elég jó minőségűek, a 70-200-ak zártnak is tűnnek, de mindig poros a front lencse belülről is 1-2 év után.
Más kérdés, hogy a lencséken lévő por vagy akár karc is nem szól bele látható módon a képalkotásba.
Ha belegondoltok, egy beszűkített blende elég komoly szennyeződésnek számít, de csak a fényerőcsökkenést és a mélységélesség növekedést látod belőle.Rendezvényfotózás, kerékpárversenyek: https://nutrixxion.hu/tirszinfoto Fb.: https://www.facebook.com/tirszin.foto
-
wasp76
csendes tag
Zárt vagy nem zárt az én w1500-om már egy hét után poros volt (7-8 szemcse). Most van vagy 20 kis foltom, amit kimerevített vetített képen, még ha nagyon koncentrálok, akkor sem lárom. Most 400 óra van benne. Majd ezernél elviszem. Szakboltok 8-9 eft-ot kérnek el érte. Természetesen csak oda érdemes vinni, ahol pormentes környezetet tudnak biztosítani, ahol ez nincs meg mire összerakják ismét lesz benne porszem.
-
tirszin
senior tag
A színtárcsa motorostól gondolom nincs bezárva a két lencse közé, mivel forog, szimering nélkül egyből ott egy bejutási lehetőség.
A vetítőobjektívben a lencsetagok mozgatására szolgáló gyűrűk mellett remekül bejut a por még egy "L"-es objektívél is, nemhogy egy ilyen olcsó műanyagnál.
Plusz itt még egy ventilátor is jócskán rásegít a por befújásával, óránkénti sok m3 levegő megmozgatásával!Rendezvényfotózás, kerékpárversenyek: https://nutrixxion.hu/tirszinfoto Fb.: https://www.facebook.com/tirszin.foto
-
c4
őstag
-
wasp76
csendes tag
Én csak azt tudom, hogy miután észrevettem a porszemet rákerestem külföldi fórumokon és tömegével írják a DLP projikra a poros megjegyzéseket+egy csomó fotó is fent van. Ha fehér lapot raksz a lencse elé közvetlen mikor fekete kép van nincs semmi fehér pöttyöd? Mert a vászonig pl 50 db-ból a fele simán eltűnik a fókusz miatt.
Nálunk a munkahelyen egy 3 éves sony lcd van mostoha körülmények közt és semmi por nincs rajta. -
c4
őstag
válasz wasp76 #18797 üzenetére
Válasszuk külön akkor a kérdést. Van a zárt optikai rendszer, ahova nem juthat be por. Meg van a hátsó lencsetag, amire kerülhet por. És ugye azt nagyítja is vetítéskor a készülék.
De mindegy is mit mondok.. olvassátok el ezt!
LCD ügyben sajna csak saját tapasztalatokról tudok beszámolni, rendszeresen megkeserítette a por az életemet LCD-n. DLP-n meg - eddig úgy 8-10 éve - nem. -
wasp76
csendes tag
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen monitort vegyek?
- Cyberpunk 2077
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Samsung LCD és LED TV-k
- Politika
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Fotók, videók mobillal
- TCL LCD és LED TV-k