Új hozzászólás Aktív témák

  • f4lcon

    őstag

    válasz molnarpeter #221894 üzenetére

    közben mivel újra felmelegítetted bennem a témát, elkezdtem kutakodni
    az a baj, hogy összesen három dolog szabályozza, hogy valami teherautó-e, vagy sem. vigyázat, hosszú jogi szöveg következik:

    Egyrészt az 1991 évi LXXXII. a gépjárműadóról szóló törvény 18 § 3. szerint a személygépkocsi a személyszállítás céljára készült olyan gépkocsi, amelyben - a vezető ülését is beleértve - legfeljebb kilenc állandó ülőhely van, ide nem értve az e törvény szerinti autóbuszt, valamint motorkerékpárt.

    Másrészt, a 1995. évi CXVII. Személyi jövedelemadóról szóló törvény. 3. § 45.) pontja értelmében
    “Személygépkocsi: négy, illetve három gumiabroncskerékkel felszerelt olyan gépjármű, amely a vezetővel együtt legfeljebb nyolc felnőtt személy szállítására alkalmas, azzal, hogy ide tartozik a benzinüzemű, a dízelüzemű, az elektromos üzemű, a gázüzemű személygépkocsi, a versenyautó, az önjáró lakóautó. Személygépkocsinak minősül továbbá az a vegyes használatú, 2500 kg-ot meg nem haladó megengedett együttes tömegű, olyan gépjármű (nagy rakodóterű személygépkocsi), amelynek rakodótere gyárilag kialakítva kettőnél több utas szállítására alkalmas, de kézzel egyszerűen oldható ülésrögzítése révén a felhasználás szerinti terhek szállítására bármikor átalakítható a válaszfal mögötti rakodótér, ideértve azt az esetet is, ha az ülés eltávolítására visszafordíthatatlan műszaki átalakítással került sor.

    Harmadrészt a 2007. évi CXXVII .Általános forgalmi adóról szóló törvény: 124. § (1) A 120. és 121. §-tól függetlenül nem vonható le:
    a) a motorbenzint (vtsz. 2710 11 41, 2710 11 45, 2710 11 49, 2710 11 59) terhelő előzetesen felszámított adó;
    b) az a) pontban nem említett egyéb üzemanyagot terhelő előzetesen felszámított adó, feltéve, hogy az személygépkocsi (vtsz. 8703) üzemeltetéséhez szükséges;
    c) az a) és b) pontban nem említett egyéb terméket terhelő előzetesen felszámított adó, feltéve, hogy az személygépkocsi üzemeltetéséhez, fenntartásához szükséges;
    d) a személygépkocsit terhelő előzetesen felszámított adó;
    VTSZ 8703: Gépkocsi és más gépjármű, elsősorban személyszállításra tervezett (a 8702 vtsz. alá tartozó kivételével), beleértve a kombi típusú gépkocsit és a versenyautót is.

    tehát külön kell értelmezni az szja törvényben és az áfa törvényben a személygépkocsi fogalmát. és amíg az áfa törvény a vámtarifaszám alapján sorolja be a gépjárműveket a személygépkocsi fogalmába, addig az szja törvény egy saját fogalmat alkot: az úgynevezett vegyes használatú (személyszállításra és teherszállításra is alkalmas) gépjárművek esetében tovább kell vizsgálni, hogy együttes össztömege a 2500 kg-ot meghaladja-e és­ a rakodótér átalakítás után alkalmas lehet-e személyszállításra. attól tartok a Focus mégsem menne át ezen a teszten (tehát az SZJA törvény szerint nem teherautó)
    úgy tűnik egyébként, hogy ha a megengedett együttes tömege meghaladná a 2,5 tonnát, akkor a kialakítás ellenére sem lenne személyautó.

    [ Szerkesztve ]

    “The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” - Bertrand Russell

Új hozzászólás Aktív témák