Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
vnorbi
aktív tag
Nem feltétlenül neked szól a kérdés, csak ennek kapcsán jutott eszembe az, hogy KBC-nél lehet-e amerikai részvényt venni euróért? Van náluk valami olyan szabály, hogy egy papírt csak egy tőzsdén engednek elérni, ha jól tudom. Ez azt is jelent, hogy hiába adnak hozzáférést európai tőzsdékhez, ahol euróért lehet venni amerikai részvényeket is, ezt nem engednék, hanem terelnének ki valameyik amerikai tőzsdére?
-
Oppenheimer
nagyúr
-
vnorbi
aktív tag
válasz Oppenheimer #36755 üzenetére
Egyelőre nem veszek sehol, csak elméleti szinten érdekelt, hogy ha a dollárra váltás drágább, mint az euróra váltás (mert vagy a bróker vámol meg a belső váltáskor, vagy a külső utalásból fognak le), akkor miért ne menne inkább mindenki az európai tőzsdékre amerikai részvényekért.
De itt már látszik, a KBC valóban csak amerikai tőzsdéről engedi megvenni ezeket a részvényeket (megnéztem még párat a linkelt keresőben, azoknál is így van, köszi mgoogyi). Úgyhogy ez egy valós indok, amiért tényleg dollárra kell váltani. KBC-nél a kereskedési jutalék százalékos mértéke egyforma a külföldi tőzsdéken, a minimum díjjal van eltérés (6,99 USD vs. 6,99 EUR), ami egyelőre az amerikai tőzsdéknek kedvez, de egyre kisebb a különbség, ahogy erősödik a dollár. A likviditásban igazad lesz, ha sok adás-vételt tervez valaki, akkor ez megint az amerikai tőzsdéket hozza előnybe, de buy-and-hold stratégiára az európai tőzsdék is működhetnek.
-
vnorbi
aktív tag
válasz kovisoft #36758 üzenetére
Én arra tippelek, hogy igen, ugyanúgy bejöhet egy közvetítő bank, amelyik levesz az összegből, de egyébként nincs USD-vel semmilyen tapasztalatom, csak olvastam róla, hogy mások hogyan jártak.
KBC-s számlával sincs tapasztalatom, csak nézelődök a piacon, hogy merre lenne érdemes mozdulni olcsóbb szolgáltatásért.
-
Kobe
veterán
válasz vnorbi #36759 üzenetére
Transferwisenal nem biztos h bejon a kozvetito bank, mert a transferwise maga ugye amolyan "clearing house" kent mukodik, az egyik oldalon HUF ban feladott megbizast matcheli ossze a masik oldalon USD ben feladott megbizassal, vagy eppen forditva
Ha van pont epp olyan megbizas ami mondjuk a KBC vel "jol muzsikalo" USD s szamlarol menne ki, akkor meg az is lehet hogy nincs koltsegeBar gyanitom a KBC usd-s szamlaja is valami belfoldi deviza szamla lesz, igy benne van a pakliban hogy a USD kuldeskor bejatszanak egy intermedier bankot
-
vnorbi
aktív tag
Én úgy tudom, hogy az ilyen match-elős utalás Magyarországra csak HUF és EUR lehet TransferWise-zal. A HUF országon belüli utalással lesz kifizetve, az EUR meg SEPA-val, amiben benne vannak a magyar bankok is, így kvázi az is belföldi.
Nem tudom, hogy a dollárt is tudják-e ilyen direkt úton küldeni...
-
MCs88
aktív tag
Sziasztok,
Mi a teendő, ha fizetés közben lehal az OTP kártyás fizető felülete a webkincstáron?
Várakozó státuszban a tranzakcióknál ott van a MÁP+ jegyzés, de a fizetés nyílván nem sikerült. -
vnorbi
aktív tag
Pár éve hasonló esetben addig próbálgattam, míg sikerült duplán levonniuk a pénzt. Szóval el lehet kezdeni elölről, a várakozót majd sztornózzák, de ha biztosra akarsz menni, intézd úgy, hogy csak egyszeres fedezet legyen a kártya mögött.
Ez is több éves tapasztalat, amikor még nem lehetett újrakezdeni a tranzakciót, hanem ki kellett várni a korábbi sztornózását, hogy a sztornót lehetett kérni, de csak személyesen csak a számlavezető fiókban (kézzel leírva, hogy ezt kéred), akkor megcsinálták azonnal a nap vége helyett.
-
vnorbi
aktív tag
Ahogy gondolod, nem vesztesz vele semmit, a holnapi jegyzéssel is ugyanazt a MÁP+ sorozatot éred el, amit ma.
Egyébként több esetem volt, amikor lehalt az OTP fizetés közben, és csak egyszer történt ilyen duplázás. Valószínűleg én nem voltam elég türelmes, és nem vettem észre egy korábbi levonást, amikor rápróbáltam újra.
Csak a biztonság kedvéért, az előző hozzászólásomban nem volt egyértelmű a "számlavezető fiók". Ez alatt az államkincstár ügyfélszolgálatát értettem, nem a bankot.
[ Szerkesztve ]
-
Lex Icon
senior tag
válasz vnorbi #36757 üzenetére
KBC-nél a kereskedési jutalék százalékos mértéke egyforma a külföldi tőzsdéken, a minimum díjjal van eltérés (6,99 USD vs. 6,99 EUR), ami egyelőre az amerikai tőzsdéknek kedvez
RC-nél EU piac (Xetra): 0,25% min: 6,5 EUR
USA piac: 0,2% min: 2 USD, tehát USD-ben sokkal jobb kisebb összegeknél.
A beutalással nekem is gondom van, mert USD esetén a közbeékelődő levelezőbank leszedi a 20-40 USD-t és havi befizetéseknél ez nem buli.
€-ban megy Revolut-tal, USD-vel még nem találtam jó megoldást.
Az RC-nél a váltás 0,3% min. 5USD/EUR. Ez kis összegnél kedvezőbb lehet, mint USD-ben utalni.
Ha valutában meg tudod szerezni az USD-t, akkor befizetheted a Raiffeisen számlájukra ingyen, ha be vagy azonosítva személyesen.[ Szerkesztve ]
-
ptya
tag
válasz mgoogyi #36753 üzenetére
Kipróbáltam most $10 értékben teszt üzemmódban. Nem annyira egyértelmű ennek a menete a magyar netbankos működésekhez képest. Pl remélem, hogy ahol referencia volt, az a megjegyzés lesz
Elsődlegesen azt írta ki nekem utalás után, hogy 15-én fog megérkezni..
Köszi mindenkinek az infót. Visszajelzek mi lett ennek az eredménye -
Shade45
senior tag
válasz mgoogyi #36771 üzenetére
Igen, oda utalt:
"Utalással kapcsolatban szeretnék érdeklődni.
Forintot váltottam dollárra dollárt utaltam a Random capitalhoz (bróker cég) 1. utalás teszt jelleggel 5 $ az meg is érkezett mind az 5$ utána 660$ utaltam de abból csak 640$ jött meg.
Randomosok azt írták nem ők vonták le a 20$ Revoluton keresztül nem ingyenesnek kéne lennie ?"Egyik válasz rá:
"Én is ilyen 5-10 dollárokkal teszteltem kbc-t, de azóta olvasottak alapján úgy tűnik, hogy kis picsa összegekhez nem nyúlnak, de értelmes mennyiségnél már leveszi a sápját a swift levelező bank."
Szerintem a brókereket kizárhatjuk, nem ők veszik le az utalás díját.
-
Lex Icon
senior tag
válasz Shade45 #36772 üzenetére
Ha nem Ft vagy Eurós (SEPA) utalás megy, akkor pl. USD esetén közbeékelődik egy un. levelező bank, aki leszedi a sápot, hiába nem számol költséget mind a küldő, mind a fogadó bank/cég.
Pl. Revolut esetén 20-40 USD.
Pl. RC-hez USD utalás:
Kedvezményezett számlaszáma:HU 59 1440 0025 7860 0625 0000 0000
Kedvezményezett bank SWIFT kódja KELRHUHB
Kedvezményezett bank neve Keler Zrt.
Kedvezményezett neve Random Capital Zrt.
Levelező bank SWIFT kódjaCITIUS33
Kedvezményezett bank számlaszáma a levelezőbanknál 36332306[ Szerkesztve ]
-
ptya
tag
válasz Shade45 #36770 üzenetére
Jött revolut alert, h kész az utalás és meg is jelent a 10 dodo KBC-n. Legközelebb kipróbálom nagyobb összeggel is :)
Még meg kell találnom az átutalás részletet KBCn, hogy ők mit látnak honnan jött. Ezt még nem tudom hol kell. Pénzmosás elleni csekk esetében kelleni fog ez -
Lex Icon
senior tag
válasz #95561216 #36777 üzenetére
Én is úgy tudtam, meg a Barclays-nél, de mint kiderült, nem. Régen ott volt az utalós gyűjtőszámla de most már mindenkinek saját van, valami (nekem) ismeretlen szolgáltatónál.
-
kovisoft
őstag
Annyit kalkulálj még hozzá, hogy majd ha eladod, amit vettél és a KBC-vel visszaváltatod a dollárt forintra, akkor is lesz egy hasonló mértékű veszteség. Illetve mivel a KBC csak úgy vált neked, hogy azt a pénzt be is fekteted, ezért a visszaváltott forintodat nem veheted azonnal ki, hanem újra be kell fektetni valami forint alapú papírba (veszel valamit és gyorsan el is adod), amiből még plusz veszteség keletkezik. Nem mondom, hogy ez olyan nagy mértékű, de azért nem elhanyagolható.
-
Apollo17hu
őstag
-
kovisoft
őstag
válasz Apollo17hu #36782 üzenetére
Annyi a lényeg, hogy minden pénzváltás csak befektetési céllal történhet a KBC-nél. Az mindegy, hogy miket csináltál közben a dollárral, ha végig dollár (vagy dollár alapú értékpapír) maradt.
-
Apollo17hu
őstag
válasz kovisoft #36784 üzenetére
Ahá, így már értem. Akkor egy olyan forgatókönyv is elképzelhető, hogy befizettem forintot a tbsz számlára gyűjtőévben, később euróra váltottam, befektettem, majd az 5. év lejártakor csak euró van a számlán, ezért nyitok egy eurós (nem tbsz) devizaszámlát, és arra kiutalom az eurót?
[ Szerkesztve ]
-
bandus
veterán
válasz mgoogyi #36682 üzenetére
ezekről az etf-ekről van valami ajánlott olvasnivaló? pont valami ilyesmit keresek a máp+ mellé, kicsit kockázatosabb befektetésnek, olyan havi 150-200k-t osztanék el a kettő között valamilyen úton módon. hozamplazam van, szóval ha ott lehet venni az előny
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
Lex Icon
senior tag
válasz #95561216 #36788 üzenetére
Eurót a Revolut-on gyűjtöm, majd utalom be ingyen.
Viszont USD-t 20-40$-os költséggel tudom csak utalni, ami nagyon sok még pár ezer USD esetén is.
Ha viszont a brókernél (RC) váltom akár Euróról, akár Ft-ról a minimum 5 USD se túl jó kisebb összegnél. Pl. havi 100000 Ft-nál ez kb. 1,5%.
Hogy ne "romoljon" gyűjthetném €-ban, de akkor sincs hónapokig befektetve. -
kovisoft
őstag
válasz Apollo17hu #36785 üzenetére
Így van, eurót is kiutalhatsz, csak annak a forinttól eltérő lesz a költsége.
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz bandus #36787 üzenetére
Először az indexekről, amit követnek, arról érdemes olvasni:
[https://www.justetf.com/uk/news/etf/msci-vs-ftse-which-etf-provider-is-the-best-index-provider.html]
Mindkettő nagy indexgyárnál (MSCI és FTSE) a teljes világot felosztják developed(fejlett) és emerging(fejlődő/feltörekvő) részre. És a kettőt együtt tekintik a teljes világnak.
A fejlett világ az USA,EU erősebb országai,Japán,Ausztrália,stb.
A fejlődő meg pl. Brazília, Kína, Oroszország, India, stb.
MSCI ACWI = MSCI World + MSCI Emerging
FTSE All World = FTSE Developed World + FTSE Emerging
Bármelyikre rákeresel google-ben, megtalálod egy pdf-ben, melyik index pontosan micsoda.
Ezek mind a cégek piaci súlya(kapitalizáció) alapján teszik bele az indexbe a részvényarányokat.
Ha ezekkel képben vagy, akkor lehet nézni ETF-eket etf kibocsátóktól (iShares,SPDR,Vanguard, stb.).
SPDR MSCI ACWI
iShares MSCI World
Vanguard FTSE All-World
Ezzel a hárommal nem nagyon tudsz mellélőni hosszútávon.
A justetf.com oldalt ajánlom és úgy állítsd be, mintha német lennél. Így amiket látsz majd az oldalon, az várhatóan lesz az Ersténél is.
Ezen az oldalon találsz nagyon sok okosságot az etf-kről, ha kicsit szétnézel. -
Kobe
veterán
válasz Lex Icon #36789 üzenetére
En is hasonlokepp operalok, havonta revolutra pakolok valamennyi eurot illetve egy masik szamlara forintot es ha megvan egy minimum akkor kuldom tovabb
De gondoltam arra is ha revolut tradingen bejonnek az etf ek akkor ott is kiprobalni a vetelt, tartast
Csak az meg ido mire felveszik a kinalatba -
Oppenheimer
nagyúr
válasz Lex Icon #36789 üzenetére
Szóval ha eurót utalsz be revolutról rc-re akkor annak nincs plusz költsége? Eddig csak forint forrásaimból utaltam be pénzt, és a váltás 300-500k-nál nem rossz rc-n. Viszont van egy csomó usd-m, azt tw-n euróra váltom, és ingyen be tudom utalni rc-re?
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
vnorbi
aktív tag
Van most egy számlanyitási akció a KBC-nél, ami majdnem jó lett a várt lökésnek, hogy nyissak náluk számlát.
Röviden az a lényeg, hogy ha az elmúlt fél évben nem volt náluk számlám, és most nyitok, akkor akár 100 ezer forintnyi kereskedési jutalékot elengednek az első három hónapban, de nálam sajnos ott elbukott, hogy csak forintos ügyletre lehet felhasználni a kedvezményt. A másik meg az, hogy 10 ezer forint kedvezményért oda kell transzferálni legalább egy részvényt (több transzfer, több kedvezmény). Na, nekem egy transzfer 5800 forintba kerülne, és amilyen gyakran megbízást adok, a három hónap alatt épp csak nullán lennék (de a plusz számlavezetési díj miatt inkább mínuszban). Sőt, nincs is részvényem, úgyhogy előbb még venni is kellene, hogy oda tudjam transzferálni... Sok sebből vérzik.
Szóval ezt most kihagyom, de hátha valaki lát benne fantáziát.
Emlékeztek olyan akcióra régebbről náluk, amit devizás vásárlásra lehetett felhasználni, és nem volt ilyen drága feltételhez kötve?
-
Lex Icon
senior tag
válasz Oppenheimer #36795 üzenetére
Szóval ha eurót utalsz be revolutról rc-re akkor annak nincs plusz költsége?
Eddig nem volt. A R-ról ingyenes az utalás, SEPA miatt közben sincs díj és a RC sem számol fel érte díjat ellenben a kártyás fizetés után 1%-ot kérnek - gondolom -, a levont jutalék miatt.
Eddig csak forint forrásaimból utaltam be pénzt, és a váltás 300-500k-nál nem rossz rc-n.
R-hoz képest nem.
Viszont van egy csomó usd-m, azt tw-n euróra váltom, és ingyen be tudom utalni rc-re?
A TW tudtommal nem ingyen utal és USD-t a R-ról se tudsz ingyen, mert a közbeékelődő levelező bank 20-40USD-t levon, ahogy írtam is, de €-ban ingyen tudod küldeni R-ról.
[ Szerkesztve ]
-
dptrsk
addikt
válasz Oppenheimer #36799 üzenetére
TW is szerintem SEPA utal, akkor ott nem lesz extra díj/levonás.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest