Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • fokukac

    nagyúr

    válasz priti #18622 üzenetére

    Ui. az pedig, hogy a bank milyen forrásból ad neked hitelt, nem a Te problémád.
    A hitelek többnyire hosszú lejáratúak, a betétek viszont rövid lejáratúak, a látra szólóak pedig bármikor kivehetőek. Az, hogy a bank ezt hogy menedzseli, szimplán egy likviditás-menedzsment kérdése, de a treasury-nek ez a dolga.
    Az meg, hogy tényleg, mi a forrás, lényegtelen, a bank saját tőkéje ideális esetben 10% fölötti, a többi a betétesek pénze. (esetleg az anyavállalat betéteseinek a pénze)

    Jó dolog úgy ábrázolni a bankokat, mint egy rakás intézményt, amiknek a bőre alatt is pénz van, csak az a helyzet, hogy az zömmel nem az ő pénzük. És azt rabolja le az állam (ha jól számolom, 2010 óta cirka 1100 milliárd forint bankadót fizetett be a bankszektor, és ez egy az egyben eltűnt a feneketlen zsákban. Ki lehet számolni, hogy abból mennyi devizahitelest lehetett volna megmenteni)
    Uui. ja, és a lakosság devizahitelesek csak a jéghegy csúcsa. A vállalati hitelek sokkal durvábbak, tekintve, hogy a cégek zöme sokkal nagyobb szarban van. Ha egy vállalat bedől, többnyire csak a romok maradnak utána, meg jó eséllyel egy értékesíthetetlen ingatlan.
    A helyzet különösen azon bankoknál durva, amik jó kis projekthiteleket nyomtak ki nagy tételben.

    [ Szerkesztve ]

    Pleased to meet you - hope you guess my name

Új hozzászólás Aktív témák